Moze mi niekto prezradit aky velky HDD sa da pripojit k tomuto chipsetu? Kamos ma HP omnibook xe3l a potrebuje tam dat novy HDD (stary umrel). Co sa mi zatial podarilo zistit je iba ze HP montovalo do tychto notebookov max.30GB HDD.
Printable View
Moze mi niekto prezradit aky velky HDD sa da pripojit k tomuto chipsetu? Kamos ma HP omnibook xe3l a potrebuje tam dat novy HDD (stary umrel). Co sa mi zatial podarilo zistit je iba ze HP montovalo do tychto notebookov max.30GB HDD.
no vzhledem k tomu že i830 vychází z i815 tak bych problém minimálně do 127GB neviděl.
Kolkokrat este budem pisat, ze to nezavisi od chipsetu ale od BIOSu... :roll:
hmm, když myslíš :eek:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Hmm, ja som si vzdy myslel ze BIOS umoznuje pristup k funkciam HW a pokial nieco nie je na pevno zadratovane v HW tak to nepojde. Alebo mi vie niekto urobit BIOS pre i865 s podporou wifi ??? :lol: :lol: :lol:
Teraz vazne. Viem ze po naflashovani noveho BIOSu na niektorych doskach sa podpora velkosti HDD moze zmenit (podla mna to ale HW uz musi vediet od zaciatku), ale momentalne mi ide o to ci to tento chipset zvlada, lebo ak ano BIOS na 99% bude existovat. Predpokladam ze sa kupi 40or60GB HDD do toho notebooku.
Dik to all
Imho tam bude fungovat všechno, co je dneska k mání. Stejně se do toho větší než 40tka :idea: asi kupovat nebude, takže co.
Haldo: Podporuje ten chipset IDE? Podporuje. Velkost zalezi od softwaru. Priklad: do notebooku som si dal 40GB disk. BIOS nepodporuje INT13 extensions, takze ho vidi len ako 8,4GB. Tak som urobil particiu pre Windowsy mensiu ako 8,4GB a este som pod hranicu 8,4GB urobil malu particiu pre /boot Linuxu. Hlavnu linuxovu particiu mam za hranicou 8,4GB... Ked zoberies 286ku, das do nej obycajny ISA IDE radic a pripojis 250GB disk, tak v BIOSe ho mozno rozchodis ako 540MB. Ale ked si spravis vlastny software (alebo Linux - ale to by si potreboval 386ku), tak kludne mozes pristupovat k celym 250GB.
2Rainbow: nechci tě urazit, ale myslím že ses upnul jen na jeden možnej problém. Když budem logicky uvažovat, tak jak sem už psal, i815 a i830 je téměř to samé, i815 neměl žádné problémy s diskama minimálně do těch již zmiňovaných 127GB, tak proč by měl mýt problém i830. Vím že dokážeš najít odpovědi proč by to nemohlo jít, ale myslím že podstatně větší procento je že tam 40 60 nebo 80 půjde. Nemyslíš?
Chipset i815 nema problemy s diskami ziadnej velkosti - rovnako ako kazdy iny chipset a IDE radic.
V tomto pripade teda vsetko zavisi od toho, ci to ten BIOS vie alebo nie. IMHO tam 40GB alebo 80GB pojde.
osobně sem nemyslel že má i815 problémy s disky většími než 127GB, to jsem jen pojal tak, že na této kapacitě končila mnohdy podpora ze strany biosů.
Jinak jsem rád že jsme se dohodli :wink: