Idem si asi kupit IBM 80GB Sata, a neskor (ked budu prachy) kupit druhu 80.
Nieze by som to nejak potreboval ale ta moja 5400 ot. skrinka sere. (strasne pomale).
Oplati sa teda kupit 2 do raidu.? :?:
Printable View
Idem si asi kupit IBM 80GB Sata, a neskor (ked budu prachy) kupit druhu 80.
Nieze by som to nejak potreboval ale ta moja 5400 ot. skrinka sere. (strasne pomale).
Oplati sa teda kupit 2 do raidu.? :?:
Taky jsem kdysi chtel Raid, ale nakonec jsem si to rozmyslel. 2 disky = vic tepla, vic hluku, a Raid 0 jeste nasobi moznost poruchy. Predpokladam ze ti jde spis o rychlost nez o jistotu ze neprijdes o data.
Zalezi na tom co delas, pokud pracujes s velkejma souborama, tak by trochu Raid 0 pomoh, pri bezny cinnosti Win asi moc ne.
Taky hodne zalezi na tom, jakej RAID mas na mysli - jestli samostatnej do PCI slotu, nebo ten klasickej na motherboardu. Ten SW RAID z motherboardu ti sice zvysi vykon, ale pro normalni pouziti ve Windows je ti to celkem na prd, samostatnej radic je uz o necem jinem a vykonem je uplne jinde nez single disky, ale kvalitni radice zacinaji cenove kolem 10 tisic a jejich vykon pouzijes hlavne pri profesionalni praci jako je strih a uprava videa apod.
Takze RAID ma nejakej smysl jen v pripade, ze uz 1 disk vetsi kapacity mas a chces si zvysit uloznou kapacitu a trochu i vykon, protoze na nic vetsiho uz nejsou penize. Jinak je IMHO lepsi koupit jeden velkej disk...
BTW pokud jsi mel na mysli RAID 0 (striping), tak si sakra vyber, jaky disky do nej zapojis, protoze pri poskozeni 1 disku prijdes o uplne vsechna data.
pokial to xces na MIRRORING - ano ma to vyznam
pokial na zvacsenie kapacity - STRIPPING e e - je to este horsie ako 2 samostatne disky / teda co sa tyka bezpecnosti dat /
ak tam teda nemas nejake dolezite data - kaslat na ne
uzitocnost Raidu pochopi uplne kazdy az ked mu odide disk
no ja uz mam raid pul roku a zatim tuk tuk to jede v pohode, samozrejme ma jeste jeden hadr na zalohu ale pokud zalohujes tak se daji ztraty minimalizovat na 0.
NOI joha.
Konecne som sa dostal k netu
Tak chcel by som to dat do RAIDU 0. Zo zalohovanim dat to mam vyriesene. Cize bezpecnost by bola vyriesena na treti disk}IDE|.
Tak cteda kupim iba jeden vacsi disk.
PS> ako by sa ten raid v nule prejavil v hrach.
Ďakujem.
:D
no nevim, trosku si to predstavujes jako hurvinek valku. ve hrach zadne zlepseni nebude.
Na Raid0 zapomen. Tedy aspon v pripade, ze mas data, ktere nechces ztratit. To spis jeden disk pouzij na system (Win, swap, pripadne kradene filmy, hudba apod.) a na druhy vsecko ostatni (dalsi kradene aplikace, hry).
Uz jenom to, ze oddelis systemovy disk od ostatnich aplikaci, pripadne dat, ti dost pomuze.
Pokud pocitas s tim, ze musis zalohovat dulezita data nekam pryc tak se RAID rozhodne vyplati. Ja osobne pracuju temer vyhradne s videem a neni nic horsiho nez neustale presouvani dat z jednoho mista na druhe. BTW. I novy "rychly" disk je neskutecne pomaly, kdyz ma soucasne nacitat data a nekam jinam je zapisovat. Idealni situace jsou 2 RAID0 pole proti sobe:-)
ja Raid pouzivam dost dlouho /na system Win2000/ i samostatne disky ,pokud mas extra HDD na zalohu dat tak proc to neskusit ja to jednou zkusil a uz u toho zustal prace s daty na RAIDU je o neco rychlejsi.
co to tady povidas, co je za proble? Myslis, ze na RAID0 si nemuzes udelat nekolik partiton? a navic co se tyce dat, tak rikal ze ma vedle jeden disk.Citace:
Původně odeslal tosuja
Jinak ve hrach tam jeden rozdil je ;) kdyz tahas velkou mapu tak ji mas v pameti hodne rychle oproti nacitani z normalniho disku