Prosim poradte, ktore bedne lepsie hraju: JM LAB - FOCAL 716 S alebo CANTON LE 109 ?? Zatial pre posluch stereo hudby, neskor pre domace kino. Pripojene k Harman/Kardon AVR 230. Velkost izby cca 22 m2.
Diky krasne.
Printable View
Prosim poradte, ktore bedne lepsie hraju: JM LAB - FOCAL 716 S alebo CANTON LE 109 ?? Zatial pre posluch stereo hudby, neskor pre domace kino. Pripojene k Harman/Kardon AVR 230. Velkost izby cca 22 m2.
Diky krasne.
Nejlepsi je, poslechnout si je. Kazdymu se libi neco jinyho.
Ale vzhledem k tomu ze repraky Focal patri ke svetovy spicce, tak maji predpoklady bejt lepsi. Ale ani jedny jsem neslysel, takze vic rict nemuzu.
na tyhle cantony se vsude preji ody, ze sou i bez subu (na domaci kino) uplne TOTALNI, sel bych do nich, kdybych mel zbytecnejch 19kk
Cantony Le 109 jsous skutecne spicka a to i v cenovce za daleko vic, znamej ma Le 109 poveseny na Yamaze, ja mam Le 107 na Pioneerovi, za ty prachy nic lepsiho nekoupis ;D ;D
Respektive Focaly jsou tez klassa ale cela Le rada se maximalne povedla, vsichni uchonetopiri se shodujou, ze je to jedna z nejlepsich beden zvukove predci i vetsinu beden pres 50-100kk...
Základní rozdíly jsou tyto:
LE109 - třípásmové repro s nižší hodnotou zobrazení dolních kmitočtů - basů (již od 20Hz, ale dá se tomu věřit? já tedy ne) ... což je lepší - skro jako bys měl kvalitní subwoofer. Třípasmové repro je však náročnější na kvalitní elektroniku a kabeláž. Také je obecně známé, že je lepší za stejné peníze vzít 2pásma než 3pásma. Zmáknout třípásmové repro totiž vyžaduje mnohem více investic do vývoje a výskumu, aby to parádně hrálo. Také výrobce uvádí docela rozporuplnou impedanci 4-8 Ohm .... docela zavádějící pro výběr zesilovače, ale budiž.
Nicméně zrovna u tohoto modelu bych se 3pásem nebál. Jsou prostě sqelý, to znamená, že to jako němčouři zvládli i za ty prachy.
716S - dvoupásmové repro s vyšší spodní hodnotou zobrazení basů (až od 47Hz), nicméně hrají úžasně a taktéž kromě ceny pro ně hovoří design, což může být neméně důležité. V této cenové kategorii je 2pásmová vyhybka 100% zvládnutá, takže pohoda. Focal má také ideální tzv. zbytek do domácího kina za velice slušné ceny (centr, zadní sur.)
No nemáš volbu jednoduchou. :-)
asi tak, jenom trosku nerozumim formulaci "s vyšší nebo nižší hodnotou zobrazení basu"... ;D ;D ;DCitace:
Původně odeslal Aliencz
a take Canton ma celou radu LE postavenou jakou damaci kino a vsechny bedny v tehle rade jsou opravdu vic nez velmi dobre...
A tez proto jsou Cantony tak dobry, ze se nemcum povedlo prave v tzhle cenovce vytvorit maximalne vyrovnanou 3pasmovku a design je otazka vkusu, mne se naopak libi vic rada Le od Cantonu
viz: Focal
http://www.focal.tm.fr/fr/home/chorusS/c716s.htm
viz: Canton
http://www.canton.de/www/index.php4?...,30,le109,2,en
ale zakladni je asi poslech... ;D ;D
Canton hraje papírově už od 20Hz (nižší) ... samozřejmě je to spíše papírový údaj, protože tyhle hodnoty nedosahují ani subwofery střední třídy, natožpak obyč. sloupáky.Citace:
Původně odeslal tiktak
Focal hraje papírově až od 47Hz (vyšší), což je zase poměrně vysoko na sloupáky téhle značky.
Asi tohle jsem tím chtěl říct. Design je otázka osobního vkusu, mě se více líbí Focaly, někomu zase Cantony. Svým příspěvkem jsem neradíl co má vzít, ale spíš doplňoval některé postřehy.
Ostatní komponenty do kina jsou u Cantonu hlavně výrazně dražší, to jsem měl na mysli, ne že by Canton nic takového neměl, tak neinformovaný tedy opravdu nejsem :-)
ja zase rozumim tomu ze dle tech. infa maj hrat od 20Hz resp. od 47, jen mne prisel usmevnej ten zpusob vyjadreni to... ;D ;D ;D , to asi nemas ze sve hlavy, ale z nejakeho uzasneho prospektu prodejce... ;D
A v Le rade jsou bedny podobne drahy jako Focal Chorus rade, vdy podobna rada repraku, ma relativne podobny ceny s konkurenci, aby bylo z ceho vybirat, nebo se da samozrejme kino "mixovat" z levnejsich rad, (kdo posloucha 90% hudby a 10% kina, budou mu stacit obycejnejsi satelity a stredak)
A nerikej prosimte o Cantonu Le ze je to obycejnej sloupak, nevim zda si ho slysel hrat, vzhledem k cene je urcite velmi neobycejnej hlavne zvukove :evil: ;D ;D
..samozrejme vim jak to myslis, ale musel jsem te trosku poskadlit... ;D
Kdyz budu vychazet jenom z technickych udaju (Focaly jsem neslysel), tak bych spis doporucil Cantony. Pokud i sam vyrobce uvede dolni mezni kmitocet 47Hz, tak to je na sloupovky docela slabota a trochu promarneny potencial toho Harmana. Zvlast pri zacleneni do domaciho kina - pro filmy i pro urcite typy hudby k tomu bude nutny subwoofer, coz k tem Cantonum nepotrebuju a zvuk se subwooferem ani moc nemam rad (mam 5.0 sestavu poskladanou z rady LE). Samozrejme kazdy je zvykly na jiny "sound" a nekomu by chybely basy i u Cantonu, takze doporucuju obe sestavy osobne poslechnout. Spolehat se na subjektivni nazory ostatnich se totiz v pripade audia moc nevyplati...
PS: Jinak taky by me zajimalo, jak repraky "zobrazuji" basy a jestli by treba u tech Focalu nemohly byt "vice zelene" - to jsem vycetl v nejake odborne Hi-Fi diskuzi... ;D
Bohužel je tohle jejich nenapadnutelná informace ... jinými slovy marketingový tah..Citace:
Původně odeslal Aliencz
Velice jednoduše řečeno: Žádný obchodní zákon/norma neustanovuje v prodeji reproduktorových soustav(oproti samostaným měničům, které vám prodejce/výrobce musí předložit) vztažné jednotky pro uvádění přenosového pásma,.. Takže oni vlastně v ničem nelžou, že jejich soustava je schopná reprodukovat 20Hz ... ono už slovo přenos(přenosová charakteristika) je nic neříkající... Ta soustava je schopna vyzářit 20Hz, ovšem s útlumem třeba 15dB, což už je uchu těžko vnimatelné vzhledem ke zbytku -3dB pásma....
Tak to jsem jenom chtěl podotknout, že na tyhle hodnoty vůbec nekoukejte, nemá to význam.
Je to tak jak píše Artee, proto jsem to uvedl jako "papírové" údaje, které slouží spíš k orientaci. prostě LE109 rozhodně nezahrají 20Hz kmitočet tak jak se má zahrát, maximálně místo toho kmitočtu zaduní.
20Hz opravdu zahrají jen SWfery tak od 20-25tis. vejš a to samozřejmě jen v ideálních podmínkách provozu.
100% také souhlasím s názorem, že je to třeba poslechnout. O tom není pochyb. Ale od něčeho je třeba se odpíchnout, aby bylo jaksi dáno, co se bude poslouchat. Tak nějak jsem to měl na mysli.
Myslím, že jsem tu nijak neznehodnocoval volbu Canton.
Např za tuhle cenu není vubec co řešit:
http://www.studioline.cz/index.php?s...anton%20LE-109
Mě se jen designově nelíbí, resp. vubec nehodí. Sloupáky vlastě mít vůbec ani nemůžu, kvuli prostoru. Kupoval jsem regálovky a Cantony se do užšího výběru vůbec nedoataly. Designově se mi hodí více Focaly. Ale to je jen můj vlastní subj. názor. Nakonec jsem stejně kupoval KEFy.
Ty průpovídky k některým pojmenováním si strčtě někam :-) Já to psal na rychlo z hlavy, kdybych měl opisovat katalog, tak to bych se na to vybodl, páč mě to neba :-)
Ještě k 47Hz údaji Focal 716S. Právě díky H/K HCC obvodům z těchto beden dostaneš opravdu čisté a hluboké tony (kmitočty) oproti konkurenci. Proudový nářez, který Harmany do beden posílají dělá opravdu hooodně muziky".
Mám naposlouchanou sestavu Focal 714, 705 a CC70 jako 5.1 a SW k tomu tedy rozhodně není potřeba. (potvrzeno i samotným prodejcem, doporučuje to bez SW) Basuje to překrásně.. Vybrující bránici při každém bouchnutí dveří ve filmu tedy rozhodně nechci. Mě to spíše vadí. 716ky basují určitě ještě lépe.
Jeste k tomu frekvencnimu rozsahu - udelal jsem aspon "poslechovou" zkousku tech Cantonu LE109-tek:
Mam PC propojene digitalne s Receiverem (eliminace nekvalitnich DAC prevodniku na zvukovce) a v Goldwavu jsem si vygeneroval nejake sinusovky. Kdyz lezu s frekvenci od 100Hz smerem dolu, tak az po 30Hz je to slyset prakticky se stejnou hlasitosti, od 30Hz niz hlasitost slysitelne klesa (jeste tak 26-27Hz by se snad dalo oznacit jako pokles o 3dB). Pri frekvenci 20Hz se uz spis jenom klepaly basove repraky, ale kdovi - mozna uz to taky svym uchem neslysim...
Takze jak uz psal Alien i Artee, v pripade technickych udaju vyrobce papir zrejme snese vsechno. Jinak na opacne strane spektra jsem zjistil, ze sinusovku slysim tak zhruba do 18,5 kHz, takze me nejake 30kHz HiFi zrejme nemusi trapit. Asi nepatrim mezi netopyry, skoda... ;D
Ono to tak jednoduché ale není. To, že je bedna schopná zahrát vyšší kmitočty než teoreticky slyšitelných 20kHz má výhodu v něčem jiném. Reproduktor i bedna se totiž chová zcela jinak při reprodukci neslyšitelných kmitočtů, pokud je zvládá. Současně jsou totiž reprodukovány všechny kmitočty, i ty teoreticky neslyšitelné a bedna hraje "jinak" (živěji, čistěji, přesněji) když dokáže zpracovávat i vyšší kmitočty, než jsou ty slyšitelné. Také je potřeba to synchronizovat se zesilovačem/receiverem. Pokud to nezvládne zesik, má to bedna tak nějak jako zbytečný bonus.Citace:
Původně odeslal PePo
U nízkých kmitočtů (basů) je to obdobné. Bedna je sice nezahraje přesně, ale "zaduní, zahuhňá" je .... a čím lépe na tom bedna je, tím to huhňání a dunění připomíná více opravdové basy, hloubky - jak jsi napsal, že se při 20Hz repraky jen klepaly, jde o to, aby nevydávaly nežádoucí vybrace, zvuky, prostě cokoliv co bude ovlivňovat přednes při reprodukci. Nemluvě o tom co s tím udělá průměrný optický kabel.
Papír snese opravdu hodně, s tím souhlasím, ale u Hi-Fi komponent je to často i důležité vodítko pro orientaci.
..hmm, povedal by som , ze Aliencz tu pise velmi rozumne - naozaj je udaj o prenasanom frekvencnom pasme (napr. 20Hz az 20kHz) uplne NA PRD , ak tam nie je uvedene aj tolerancne pasmo (napr. +-3dB)Citace:
Původně odeslal Aliencz
...pred kupou si je bedne potrebne VYPOCUT :!: a podla moznosti na vlastnej zostave a HLAVNE vo VLASTNEJ IZBE :!: , kde tie bedne budu hrat !!!! a to myslim smrtelne vazne - miestnost ovplivni vysledny charakter zvuku daleko viac nez zosilovac+kable +CDplayer dohromady :!: :o !!!
osobne mam Focal 715 - co je predchodca tych 716-tiek a som velmi spokojny - Le rada od Canton je skutocne skvela, bohuzial som ju nemal doma, takze tazko mozem hodnotit podla posluchu v predvadzacej miestnosti , ale nesiel by som do nich z jedineho dovodu - design :!: ...proste bedne u mna musia byt "celo drevene" - ten "techno" dizajn je pre mna absolutne neprijatelny - ved na tie bedne sa budem aj pozerat a nie ich len pocuvat - za 30tis uz pozadujem aby to bol aj nadherny kus nabytku!!!
...inak mam drobny postreh z porovnania 25tis. receivra Onkyo vs. 17tis zosik NAD 350 - bedne prave Canton ale tie mensie 107 ... + stojanovky a center (cize home cinema bez sub.) ...bol som si to vypocut pretoze som sa pohraval s myslienkou kupy receivra Onkyo dokupenia bedni aby som mal 5kanal, ALE najprv som sa chcel presvedcit ci prilis nestratim na kvalite v klasickom stereu posluchu, kedze filmy pozeram max tak 2-3 za mesiac ale CD-cka si pustam takmer denne...
...no a vysledok: nebol by som tomu veril ALE receiver za 25tis nesaha v stereu klasickemu NAD zosiku ANI PO CLENKY :? :arrow: :!: ...takze 5 kanal je pre mna mrtvy, pretoze zacvakat min 50tis za receiver, aby som neprisiel o kvalitu v stereu totiz rozhodne nemienim :!: :oops:
Zejmena toto bych vyzdvihnul ;DCitace:
Původně odeslal Aliencz
Sory, nemoh jsem si pomoct
heh, no s tymto Aliencz "troska" prestrelil ;D :wink: , to uz je ozaj na "netopierov"... :wink:Citace:
Původně odeslal Hooligan
To je stoprocentní pravda, jen byto doupřesnil, že ani ne tak "daleko viac" jako "taktéž velmi výrazně". I když máš místnost naprdlajs, špatnej kabel tam rozhodně uslyšíš!!!Citace:
Původně odeslal Marcelino
O mnoho méně je pak slyšet špičkový D/A převodník oproti středněkvalitnímu, ale s kvalitou zbytku aparatury stoupá i nepoměr této slyšitelnosti. Čím kvalitnější je zesik a repro, tím vic je slyšet kvalita CD přehrávače, resp. D/A převodníků.
ONKYO vs NAD, tos ani nemohl dojít k jinému závěru. ONKYO ve střední a nižší třídě je dimenzováno hlavně na 5.1 domácí kino. S vyladěním stereoobvodů je to podstatně horší. V tomto právě exceluje u 5.1 receiverů Harman/Kardon ....... já vím, už Vám to jméno leze na nervy, ale je to prostě tak. Harman Corporation je hodně stará firma, združující pod svá křídla skvosty JBL, Infinity, Mark Levinson, Becker, AKG, Soundcraft, Lexicon a zájem o stereo poslech byl vždy její prioritou. Tento důraz klade i na ostatní přístroje. Jasným důkazem jsou právě používané D/A převodníky WM7806 a WM7840 Wolfson ve svých přehrávačích. Jinak NAD je prostě extra třída ve své kategorii. Řada "netopejrů" to řeší tak, že na stereo mají samostatný zesilovač a na kino taky.
Tak co, jsou teda lepsi Cantony nebo Focaly ? ;D
Ja jenom aby se nezapomelo na zacatek tematu - mozna byste z tohodle mohli udelat samostatny thread, neco jako "Jake vybaveni pro skutecne HiFi". Jinak z teto ucene debaty pro me tak nejak vyplynulo, ze pokud nejsem audiofil a nebudu propojovat receiver se zvukovkou pradelni snurou, ale digitalne rozumnym stinenym dratem, nebudu mit se zvukem problem.
Kdyz to budete donekonecna teoreticky rozebirat, tak s tim taky muzete stravit mladi a nezbude vam cas na poslech nejake te muziky... ;D
2Pepo:Máš recht.
IMHO to prostě nejde říct, nemáš tady žádnou vztažnou veličinu. Chci říct, že máš člověka, který má Octavku a přide mu to jako dobrý, luxuní auto, jenže pak se jednou sveze v Audině a už oktavku nebude chtít, a tak to půjde pořád.
Koupě reproduktorů je subjektvní záležitost, porovnávat se mohou jen parametrově a to je taky kničemu, když papírové prametry jsou dosti zavádějící.
Takže resumé: poslechnout si obě a dle subjektivního pocitu si vybrat, k ničemu jinému asi dojít nemůžem.
2All: Myslím, že PePo to vystihl přesně ... pokud chceme řešit(a asi je co řešit) co ted napsal Alien, tak založme nový thread, tento o tom vůbec nebyl a sám se stydím, že sem s těmi mega-posty začal, tak proto snima i skončím:
Vše co se tyče kabelů: nový thread
Sem jen postřehy k daným reprosystémům viz Subject
vse, co se tykalo kabelu, bylo presunuto do zvlastniho threadu..
Znovu se tedy vrátím k původnímu dotazu. Teď momentálně, vzhledem k množícím se cenovým akcím jsou LE109 téměř jasná volba. I designově (ač mám velké výhrady proti té stříbrnodřevěné verzi) jsou pěkné a hlavně dobře udělané. Osobně bych bral ty černé s tmavým dřevem. Všechny ostatní parametry pro ně hovoří taktéž. Za současný peníze (reálně pod 20tis) jsou téměř bez konkurence.Citace:
Původně odeslal PePo
2Aliencz:
Souhlas, to stribrno-svetle provedeni se mi taky nelibilo (vypada jako sektorovej nabytek). Nastesti to vyrabi i v celocernem provedeni, ktere uz vypada docela pekne a decentne. Viz. obrazek cislo 3 tady:
http://www.canton.de/www/index.php4?...,30,le109,2,en
Ale to uz je samozrejme vec nazoru + sladeni s interierem. Jinak po zvukove strance je muzu jenom doporucit.
Mě se nejvíce líbí toto provedení:Citace:
Původně odeslal PePo
http://home.tiscali.cz/aliencz/le109.jpg
Domluv si poslechovku, čapni svýho HK a jdi si ty kombinace poslechnout. Bedny hrajou podle zesiku a stejný bedny/jinej zesik --> bejvá překvapivej rozdíl. Mám dojem že HK nejsou moc rychlý takže bych omrknul citlivost beden (jestli jsem nepřehlíd) a vzal ty větší citlivky. Jinak frekvenční rozsah beden bejvá udávanej s dynamickym rozsahem - a víš jak ten spodek - 20 x 47 - bude hrát/nehrát. Obě dvě frekvence stejně nehrajou, jen dokreslujou a uměj jen pěkně hejbat vnitřnostma:).