Mám v PC harddisk Seagate Barracuda 20GB 7200rpm, občas se v něm, když je v klidu (nezapisuje a nečte) ozve cvakání. Přezkoušel jsem ho Seagate utility a Nortonem, vše se jeví vpořádku. Je to normální nebo může být vadný? Starý je asi 2 roky.
Printable View
Mám v PC harddisk Seagate Barracuda 20GB 7200rpm, občas se v něm, když je v klidu (nezapisuje a nečte) ozve cvakání. Přezkoušel jsem ho Seagate utility a Nortonem, vše se jeví vpořádku. Je to normální nebo může být vadný? Starý je asi 2 roky.
Cvakání v disku je nejlepší s.m.a.r.t., to ti disk oznamuje, že na něj nemáš cpát cenná data, pač by je mohl jednou vzít s sebou. Ale taky klidně ještě může rok jet bez problému...
jj oznamuje ti ,že je v posledním tažení :?
No to nemusi byt pravda..Nektere starsi Seagate a zvlast ty SCSI,netktere ATA delali teplotni rekalibraci dost dlouho...Coz by mohlo byt ono...
Ale v tvym pripade spis hadam vadny bloky...Coz se take projevuje podobne nebo chyba vychylovani....Co se tyce zavad u desek tak tam to maji osetreno docela dobre ale muze za to moct prach..Proste pricin muze byt vic...Kazdopadne zazalohovat...at to nemusi koncit u me...
Zalezi aj od toho, ako casto to cvaka. Moj 8,4GB WD si cvakol tak raz za tyzden, ked bol novy, teraz to robi tak najviac raz za mesiac. Uz ho mam 5 rokov a nikdy s nim nebol ziadny problem. Ak to robi nejako casto, tak zalohovat a reklamovat (ak je v zaruke).
matce taky zacvakal disk ve firme, ale tam se stalo nevim co, musim ho rozebrat, vypada to na upadlou hlavu, nebo spis neni upadla, ale o neco se zarazi, takze vzdycky kdyz cte tak to dela BUM BUM BUM a hadr si vesele skace po stole
edit: skakal :?
zalezi jaky to cvakani ma zvuk, nejlepsi by bylo to nahrat do mp3. pokud je to treba cvakani ve smyslu ze se disk zastavi a zase rozjede, muze to byt i slabym zdrojem, respektive jeho unavou starim kdy uz nezvlada dodavat dostatek stavy a disk se pak vypina....
U ty my SATY to delal konektor pro napajeni(byl uz znacne vycvachtanej) , vzdycky zacal asi po hodine cvakani, novej konektor(pro jistotu i na radic) a jede to v pohode
Prejdi disk v HDTACHu. Ak bude mat ciara v gafe velke "drop-outy", znamena to, ze sektor bol nahradeny zaloznym na inom mieste platne. A to znaci poskodenie primarneho sektora.
Zmíněný napájecí kabel je dobré vyzkoušet jako první (nesmí být úplně volný, aby vypadával nebo se příliš viklal apod., dobrou zradou jsou i rozdvojky), když disk prošel testem bez problémů, je to nejpravděpodobnější varianta (přesto jsem se setkal s diskem, který skapal krátce po tom, co projel IBMáckým DFT beze ztráty kytičky, neměl bych to říkat, ale byl to 40GB 60GXP a nebyl to Maďar, ale Thajec).
Barracudy mají zakrytovanou elektroniku a teď si nejsem zcela jistý, jestli jde spodní kryt odendat bez poškození, (myslím že ano, měl by být jen na šroubech a ten "molitan" by neměl být přilepený, u Uček to nejde na 100% (gumový obal)), dále by to mohl být i studený spoj na elektronice disku, třeba zrovna u napájecího konektoru, i to se stává, hlavně když se ten disk často odpojuje/zapojuje.
Kdyby to byla teplotní rekalibrace, zkusil bych umístit disk tak, aby se tolik nezahříval. No a pokud to má "za pár", tak se určitě projevuje i jinak než jen cvakáním (to by cvakal hlavně při práci a zpomaloval/zastavil by prováděnou operaci). Možný je i IDE kabel. I ten zdroj je dobře míněný a stojí za kontrolu.
Prostě zkus všechny varianty, data rozhodně zazálohuj, než si s tím začneš hrát, ta jsou důležitější než ten disk, přinejmenším zrovna v tuhle chvíli.
stejnym zpusobem mi "cvakal" i vcera nove koupenej disk :( nestacil se ani dokoncit format ve woknech. Nejlepsi je to projet utilitou od seagatu ( seatools nebo tak nejak), ne ani neprobehnul quick test :).
Dneska sem si prines disk novej ( jo..oba byly seagate 160 GB PATA 8MB cache). Ten novej zatim funguje (tuk tuk)
Mam tiez problem ale moj disk necvaka ale klepka(ako keby sa udieralo malym kladivkom na nieco kovove).Robi to sem tam ked je moc vytazeny zapisom /citanim(ked sa kopci s particie na particiu aj z disku na disk-ale tam menej).Je to hitachi 180GPX.
Mne cvakal jak blazon, a najlepsie riesenie je spravit to, ze poriadne opravite objimky na napajacom kably, ono sa pisalo ze moj WD mava problemy s napajacim kablom, takze ja som zmenil aj zdroj za taky co ma kvalitne medene objimky , a islo to tak ze max raz za mesiac cvakol, ale nepadol windows pri tom ani , a teraz uz stvrt roka nic, napajaci kabel musi drzat ako blazon, inak je pruser,
kamosi mali vsetci tento isty problem :wink:
jakykoliv cvakani znaci odchod HDD!!
muj cvakal pul roku, byl porad v pohode a kdyz jsem ho prodal borcovi tak se posral!!!
korenovi jsem vratil penize a on me tezitko na stul :evil:
Z toho jednoznacne vypliva ze to treba predat hned po prvom cvaknuti:)Citace:
Původně odeslal MISKOBOSS
Muj disk Seagate 120GB 7200.7+ 8MB necvaka, ale "vrni". Dela to, kdyz se nic nedeje (ani zapis, ani cteni - poznam to podle diody, ze neblika). Kdyz v ten moment okamzite na neco kliknu (coz vyvola cteni z disku - spusteni aplikace napriklad), tak to hned prestane delat. Dela to ve winXP. Nechal jsem to chvili cekat v dosu, a neozvalo se to, tak nevim cim to je.
Ale jdu koupit DVD vypalku, a vsechno si radeji vysmahnu, doufam ze to stihnu, nez disk odejde do vecnych lovist ;D
Podle mě to je práce rutiny SMART, kdy provádí "offline" scan - disk není využitý a tak se kontroluje, WD a Fujitsu to dělají taky, podle mě to je i ta slavná "slepice" u Hitachi.Citace:
Původně odeslal haf
Cetl jsem neco na zahranicnich forech, a taky si myslim, ze to bude offline scan pro detekci vadnych sektoru, kdyz disk nic nedela.