Chtěl bych doma sesíťovat dva počítače přes Gigabit Ethernet. V každém PC bude Gigabit síťovka. Na jednom PC se bude sdílet připojení k internetu.
- kabel - stačí mi klasický křížený Cat5 ?
- má to smysl, využije se vůbec ten Gigabit ?
Díky za rady
Printable View
Chtěl bych doma sesíťovat dva počítače přes Gigabit Ethernet. V každém PC bude Gigabit síťovka. Na jednom PC se bude sdílet připojení k internetu.
- kabel - stačí mi klasický křížený Cat5 ?
- má to smysl, využije se vůbec ten Gigabit ?
Díky za rady
No, zda to vyuzijes, zalezi na tom, jestli po te siti hodlas tahat vetsi objem dat, na to pripojenu k netu ti urcite bude stacit FastEthernet.
Jak je to s tim kabelem si ted nejsem jist, ale myslim, ze Cat5 staci, jen nevim, jak sou zapojene ty piny
Gigabit urcite nevyuzijes a na kabely by to chtelo Cat 5e.
Pokud mezi tim nebudes mit gigabit switch (jako ze asi ne ;D) tak ten kabel navic musi byt krizenej.
A vic toho nepotrebujes..
Jen bych pridal, ze napr. Intel gigabit sitovky maji funkci ACD (Advanced Cable Diagnostics) a jiz nepotrebuji krizeny kabel.
OK. Díky.
Jen dodam, ze na Gbit sit samozrejme staci cat5 kabel. Ten ma zaruceny parametry v pasmu do 100MHz. Gbit sit jede na 66 MHz stejne jako 100Mbit sit, akorat se pouzivaji vsechny 4 pary. Takze bacha, ten krizenej kebel musi bejt full = nestaci prohodit jen dva pary !
Tak jo, ukecali jste mne :-)