Pripojil jsem na M726 disk WD 120GB ale BIOS ho nenajde. Asi je na tuhle desku moc velkej, ale nejaky novejsi BIOS by to mohl vyresit, jen ho nemuzu najit. Mam tam ted 03/08/1999 S. Nebo cim myslite ze to muze byt?
Diky za rady
Printable View
Pripojil jsem na M726 disk WD 120GB ale BIOS ho nenajde. Asi je na tuhle desku moc velkej, ale nejaky novejsi BIOS by to mohl vyresit, jen ho nemuzu najit. Mam tam ted 03/08/1999 S. Nebo cim myslite ze to muze byt?
Diky za rady
Posledny BIOS je Release 07/22/1999 S. Ale s vacsimi diskami ti velmi nepomoze. Skus zadat parametre disku rucne (tusim 16384 CYLS, 16 HEADS, 63 SPT).
Nejde tam nic zadat, to jde asi jen v pripade ze BIOS neco najde a nevi co, ale ted nenajde nic. Pri autodetekci se PC zasekne. Nejak to preci musi jit. Nebo k tyhle desce nejde pripojit zadnej novej disk??
Hovorim, ze to mas zadat RUCNE, to znamena NEPOUZIVAT autodetekciu... :roll:
Jasne to jsem pochopil, ale ono mi to nedovoli zadat zadny cisla. Dam user jako ze to tam zadam ale nejde to :(
a nejde ti ten disk naswichovat na mensi kapacitu? myslim ze to bylo 32GB, pak by to ta deska snad mela najit, potom se da pouzit neaka ta utils od prislusneho vyrobce disku, aby slo videt plnych 120GB
m726 umí jen 32GB, dál ani ťuk.
Navíc na ní nejde použít trik, který používám u svého Tomata, které taky nerado disky nad 32GB, a to
a) ponechat autodetekci (deska ho (i tu 80ku ;-D) pak při postu najde bez nejmenších problémů(!), ale rutina v setupu nikoli), nebo
b) manuálně tam navrážet C/H/S 65535/16/63 (32 GB). Ani jedno ten PCChips neumožňuje, zároveň nevidím důvod, proč jí provozovat s tak velkým diskem, resp. ji vůbec provozovat.
c) nepřipadá v úvahu ani tam dávat PCI řadič, když už sama má problémy s UDMA a USB (nikdy nechodí dohromady a samostatně je to taky problematické).
Jediná pomoc je pořádná deska (pro PII/III a odvozené Celerony má smysl jen Intel chipset).
a) Chybu v autodetekcii maju vsetky starsie AMI BIOSy.Citace:
Původně odeslal peta303
b) Normalne sa to dam da rucne nastavovat, teraz som to skusal... :roll: Mam tam ist dat 40GB disk?
c) Preco nie? Ako suvisi UDMA na integrovanom radici s dalsim radicom? Ako suvisi USB s dalsim radicom? Ake problemy s USB ??? Akoze nejde UDMA a USB spolu ??? (u mna uz asi 3 roky bez problemov)
a) ano, ale na Tomatu se mi to povedlo obejít, na tom pcchipsu ne. A to jsem do ní narval nejnovější BIOS, co tehdy (rok a půl zpátky, od té doby jsem v tom disky nad 32 GB nepotřeboval rozjet) bylCitace:
Původně odeslal Rainbow
b) tam to nešlo zadat manuálně, resp. najela jen když byl disk ještě před připojením nastaven jako none (což je logické), manuálně se nastavit ovšem nenechala, ale příčina může být viz a), já se s tou deskou setkal několikrát, ale nezkoumal ji nikdy delší dobu, než bylo nutné aspoň k jakémus takémus rozchození
c) chtěl jsem říct, že bych se neodvažoval dávat tam nějaký PCI řadič, když už má problémy už sama se sebou. Tobě to chodí, ale uznej, je to i díky tomu, že tvoje schopnosti (a v některých oblastech výrazně) přesahují schopnosti většiny uživatelů fóra) :-). Taky jsi měl čas si s tím vyhrát, já to jen dal dohromady a rychle od toho (teď si uvědomuju jednu věc, m726 je doufám Xcell2000/bxcel, m729 ali, že jo). Rozchodit jen UDMA aspoň pro disky byl pro mě velký oříšek, nikdy se mi ale nepovedlo rozchodit UDMA i USB zároveň (pravda, to už sem nepatří, já to jen zmiňoval, že ta deska skrývá mnohá překvapení). Proto to. Ale není fakt lepší, než se s tím babrat, pořídit (vždyť už jsou za rozumné ceny) nějakou desku s iBX, ZX nebo 815?
BTW - já to sice ošetřené mám (a to rajče to díkybohu zvládlo elegantně), ale lze zmíněnou chybu u AMI nějak obejít (vyjma jmenovaných způsobů), když ji neopravil výrobce? Když jde upravit Award, měl by jít upravit i AMI... Nebo se mýlím?
b) Zajtra to mozno otestujem.
c) M726 aj M729 maju ALi chipset, M729 tusim trochu starsi. Znacenia na chipoch byvaju vselijako pomenene (v tom sa PC Chips vyzival ;D ) - napr. u mna je North Bridge nepreznaceny ALi (akurat ma chladic, takze to nevidiet), na South Bridge je nalepka BXcel a pod nou na chipe napisane tusim TXpro :-o Kazdopadne je to ALi Aladdin II. Dosky s i440BX su samozrejme lepsie - vo Windows na nich vsetko chodi tak nejako samo ;D Zaujimave by bolo vyskusat na tej M726 Linux - je dost mozne, ze tam by ziadne problemy s UDMA neboli.
AMI BIOSy sa zatial velmi neupravuju, lebo maju dost zahadnu vnutornu strukturu. Ale uz nieco som o tom pocul, takze mozno coskoro...
Tak to je v haji, vypada to ze se mi to asi nepodari rozjet. Manualne s tim neslo ani hnout a jinou moznost jsem z diskuze nezachytil. Neni to na mem PC a jeste jsem tam dal USB radic,ale ten jsem jeste nerozjel protoze tam hodim Win 98 SE az s novym diskem ... mozna .... :(
Tak vem nějakou desku s iBX, ZX (nebo pokud je v tom ještě PII nebo Celeron Covington/Mendocino s 66 MHz FSB, tak by stačila i iLX/iEX)...pokud Coppermine nebo něco se 100 MHz FSB, jednoznčně BX nebo ZX (bacha na 66 MHz variantu). A k FCPGA CPU můžeš uvažovat i o i815. VIA chipsety bych bral jen jako nouzové řešení kdyby nic jiného nebylo. Než se s tím babrat...
Ja bych mel reseni ktere tu jeste nikdo nevzpomel, a to sice koupit nejakej 3GB disk na nem nainstalit widle a tu 120G dat jako slave nebo na druhej kanal radice, widle by meli ten disk najit. Odzkousene ale mam jen to kdyz bios urci disk mensi nez ve zkutecnosti je, ale ve widlich je mozny pouzivat celou kapacitu disku, problem je pak v dosu kde to nefunguje no ale dos uz asi nikdo moc nepouziva takze co.