Zdarec lidi chtel sem se zeptat jak sou na tom s chlazenim Pieltierovy clanky sami by asi chladit nemohly, ale sou docela tenky a tak mne napadlo jestli by se nedali dat mezi napr. procesor a vodni blok. Co vi na to poradte??
Chicken
Printable View
Zdarec lidi chtel sem se zeptat jak sou na tom s chlazenim Pieltierovy clanky sami by asi chladit nemohly, ale sou docela tenky a tak mne napadlo jestli by se nedali dat mezi napr. procesor a vodni blok. Co vi na to poradte??
Chicken
Peltieruv clanek rozhodne musi prijit mezi procesor a chladic. Ten clanek sam o sobe nechladi, slouzi pouze k prenosu tepla.
a jak by to fungovalo kdyby se dal mezi procak a vodni clanek zlepsil by se i tady prenos tepla a asi se musi i tady pouzivat teplovodiva pasta ze?Citace:
Původně odeslal Porew
Peltierov clanok sluzi na rychlejsi prenos tepla s jednej strany na druhu. Ak to vlozis medzi vodny blok a cpu tak ti bude blok odoberat teplo omnoho rychlejsie a zrejme ti voda nebude stacit chladit. A tym padom ti procesor zhori...
A ked budes teplo odoberat dostatocne, tak ti zase vznikne namraza :)
peltieruv clanek neprenasi teplo rychleji, pouze tim ze v nem proudi elektricka energie ,tak se jedna strana ochlazuje a druha zahriva. ale na chlazeni procesoru pod uroven pokojove teploty je obvykle potreba clanek vykonnejsi nez samotrny procesor, takze vodni chlazeni pak musi zvladnout uchladit dvojnasobne mnozstvi tepla. napr. 100W proceor a 100W peliter, takze vodnik musi zvladnout 200W jinak se bude procesor spis zahrivat od nedostatecne chlazeneho peltiera. navic peltier ma docela vysoky odber na 12V vetvi (napr. 100W pelt. / 12V = 8A), takze se pro pelitery pouziva obykle druhy zdroj.
Ak peltier ma vacsi cerpaci vykon ako teplo, co treba odviezt, tak mozes dosiahnut rozdiel tepluot 70° na studenej strane oproti teplej. Teplu chladis vodou - treba chaldit dostatocne, a potom ti sa to ustali na nejakych teplotach, tepla strana sa ti zohreje na taku teplotu, kde uz aj vodne chladenie zoberie dostatocne teplo (ak stiha pri nejakej normalnej teplote zobrat tepelny vykon peltiera aj cerpaneho tepla).
Chlazeni Pelrierem ma moc nevyhod. Hlavnimi problemy jsou spotreba,porizovaci nakladym nutnost poradneho chlazeni a taky dochlazovani po vypnuti PC(velka telepna setrvacnost) a v posledni rade taky regulator vykonu,prece jen procesor v Idle ma o hodne mensi odber jak pri Loadu.Navic ucinnost pelriera je docela mala.