Da sa to nejako zistit? Nemam presne info o verzii, je to nejaky stary okliesteny Unix, ziadne Xwindows apod.
Printable View
Da sa to nejako zistit? Nemam presne info o verzii, je to nejaky stary okliesteny Unix, ziadne Xwindows apod.
obvykle existuje prikaz top, jinak si muzes udelat skript, ktery ti secte vyuziti procesu z "ps aux" (nebo jine volby podle Unixu). Neco ti taky rekne SNMP, ale to tam asi nebude nainstalovane.
nebo uptime vypise load za 1, 5, 15 minut.
diky za odpovede
top a uptime nie je implemetovany
ps aux mi manualne ide, ktore hodnoty mam pozriet ak by som to chcel scitat manualne (je tam par procesov ale nie som zbehly v unixe)
kdyz uz ste u toho ,co presne znamenaj ty cisla CPULOAD 0.02 0.50 1.20
Nikde sem nezjistil, co to udava, na procenta se mi to nezda.
0 = nulove zatazenie
1 = 100% zatazenie
To by melo byt pocet procesu zatezujici procesor ne ??? Treba kdyz jsem mel load 4.0 tak tam bezely permanentne ctyri procesy ktere vytezovaly naplno procesor...Citace:
Původně odeslal Hanta
Tak zhruba... Je to prumerna delka fronty procesu cekajicich na spusteni. Jsou to prumery za 1, 5 a 15 minut. Hodnota mensi, nez 1 je temer miziva, u serveru je "mala zatez" tak do 3.Citace:
Původně odeslal Gargamel
Zalezi na tom u jakeho serveru. Ja spravuju jeden firewall, mailserver, webserver + mysql s intranetem, proxy + cache, dns, fileserver a brana pro pristup na smb pres ftp, a load..Citace:
Původně odeslal tosuja
a je toKód:07:38:14 up 3 days, 12:08, 1 user, load average: 0.05, 0.09, 0.04
Kód:Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz
EDIT:
na mojem routeru bezi narocnejsi akorat statistiky:
http://pics.myslenka.net/load-month.gif
Je to P75/128MB RAM.
Jinak je tam nat, firewall, webserver, mailserver, imap, forum, dedikovanej server NFSU atd.. proste <>oviny ;D
(ten load v tom grafu jsou skutecne pouze statistiky)
No tak to na kernel.org maj asi docela horko, maj tam cpuload snad neco okolo 30. Akorat moc si nedokazu predstavit pojem "delka fronty procesu".Citace:
Původně odeslal tosuja
delku fronty procesu si muzes predstavit asi jako frontu na skluzavku na koupalisti ;)
na skluzavce (procesoru) se muze klouzat jen jeden clovek (proces - vlakno programu) zaroven. ostatni cekaj ve fronte. dokud na ne neprijde rada ... kdyz prijde clovek s prednostni vstupenkou (proces s vyssi prioritou) tak jde rovnou na zacatek fronty :) ten kdo se sklouzne a nema vstupenku (ma normalni prioritu) jde znova normalne na konec fronty, pokud se teda chce znova sklouznout.
Schedulery jsou vubec zajimava vec bohuzel mam o nich prehled jen zevrubni ... (Jednak se ti procesy prehazujou po case (v linuxu, fbsd apod.) se to da tweakovat nastavenim HZ v kernelu - frekvence s jakou se stridaj procesy na procesoru (pro server bejva vhodny 100-500 pro workstation 1000+), tohle se tusim obstarava prerusenim od casovace, jednak se ti do toho montujou preruseni od jinejch zarizeni s kterejma musis pocitat (napr. sitovka prijme paket, disk dokonci zapis, uzivatel zmackne klavesu), jednak si musis ohlidat ty priority. Taky musis rozkladat zatez nejak sikovne na vsechny procesory v systemu. a to vsechno co nejjednodusim (instrukcne) kodem protoze nemuzes server zatezovat zbytecnym bordelem na tyhle urovni).
Uz je mi to celkem jasny, s tou klouzackou to bylo dobry :lol: .
To rika jenom to, ze se ten server nudi. Mimochodem, load v podstate tvori hlavne operace s diskem (ty jsou velice pomale). Myslim tim hlavne ATA disky (zkus udelat "dd if=/dev/null of=/tmp/neco bs=1M count=10000 a uvidis, kam load pujde). No, a tusim, kdybys zurive forkoval, tak by ti asi taky load vylezl.Citace:
Původně odeslal Marty
Ze ten server ma o pul osme minimalni load je podle mne naprosto v poradku. Stav v devet by byl asi zajimavejsi :-)
Statistiky, pokud jsou delane aspon trosku rozumne, ti nemuzou udelat load 1 a vic ani na takove sunce. To bych to spis hodil na NAT, ten je na procesor svine a na diskove operace (na takove sunce bude v lepsim pripade tak nejaky MDMA mod)Citace:
Původně odeslal Marty
Ad server1:
Hmm ten load vcera byl asi kvuli tomu ze se v tom nekdo rucne hrabal ;DKód:10:16:25 up 4 days, 14:46, 1 user, load average: 0.00, 0.00, 0.00
Ad server2-sunka:
IMHO to NAT nebude, mrkni se na ten graf. je to dost pravidelny, viz nasledujici grafy - stranka se generuje vzdycky v :00 :15 :30 :45 a jeste navic jsem si tam pridal ntop na mereni trafficu, jsem proste na tohle magor (fakt) a tomu se generujou stranky v :10 :25 :40 :55. ntop jsem pridal vcera a je to tam videt.
http://pics.myslenka.net/load-hour.gif
http://pics.myslenka.net/load-day.gif
http://pics.myslenka.net/load-week.gif
Disk mi v Multiword bezi.
tech obrazku se generuje 4x do hodiny hafo, ve spickach, kdy se generujou i grafy za rok, tak asi 70 - fakt je to maso. [/quote]
bacha ... to dd ti load nezvedne pres 1 (pokud tam nebezi nic jinyho) ... to bys jich musel pustit mnohem vic. samozrejme ze ten disk pomuze ke zvednuti loadu ale tak ze hoooodne programu ceka dokonceni diskovejch operaci - tudiz vpodstate porad bezej.Citace:
Původně odeslal tosuja
NAT vubec neni svine ... kamarad natoval na iPAQu 3630 asi 40 stanic s propustnosti kolem 4MBps ... a ty statistiky to opravdu dokazouCitace:
Statistiky, pokud jsou delane aspon trosku rozumne, ti nemuzou udelat load 1 a vic ani na takove sunce. To bych to spis hodil na NAT, ten je na procesor svine a na diskove operace (na takove sunce bude v lepsim pripade tak nejaky MDMA mod)
viz treba http://rrd.murder.cz/system/load.html ... je to CLR1100 (bezi tam F@H proto trvale load 1 ale skoky nad 1 jsou hezky videt)
486DX/33 v pohode zvlada nejakych 3,5Mbps - a zvladla by aj viac, ale linka to uz nedavala ;D