jako že nebude foukat ale nasávat přez pasiv
zkoušel jste to někdo, docela mě to zajímá :-) kdyby se to nějak šikovně udělalo tak by to mohlo chladit dobře??
Printable View
jako že nebude foukat ale nasávat přez pasiv
zkoušel jste to někdo, docela mě to zajímá :-) kdyby se to nějak šikovně udělalo tak by to mohlo chladit dobře??
Tak to vyzkoušej ty... :D Já si myslím že by to mělo fungovat tak jako tak (možná že jen o trochu méně).
Existuji jen 2 druhy pasivu, u kterych je to IMHO doporuceno dokonce i vyrobcem a to je Alpha a Swiftech. Jestli je znas, tak vis, jak velkou plochu na vyzarovani tepla maji (hlavne Swifty), takze zaver si udelej sam. BTW otocit si vetrak na chladici a zmerit vysledky NENI zas tak velka prace na to, aby ses tady musel ptat, ne? :roll:
Podle mě, kdyby to mělo nějaký zázračný efekt, tak už to nějaký výrobce použil....
ne rozhodne to dobry neni, navic vetsinou nasavas horky vzduch v okoli cpu (mosfety, regulatory tam krasne topej)
mno pokud ma pasiv huste zebra tak je to tissi nez na nej foukat, ale musis mit dobre odsavanou case (windtunel nutnost, sam jsem to provozoval). tenhle zpusob se da dobre pouzit i na vymeniky, ktery jsou vetsinou dost husty (kdyz je ofukujes tak fany delaji bordel, ale kdyz teplo tahas ven - treba z obou stran - tak je to ucinnejsi nez ofukovani)
nemůžu to teď změřit, když mám otevřenej case :-) , a halvně počítám s tim to ještě nějak zmodovat,tenhle dotaz vzniknul proto jestli to má vůbec smysl se do toho pouštět!!!Citace:
Původně odeslal Zilla
Podle mě to smysl nemá...
Citace:
Původně odeslal .::Richmond::.
u vyměniku je mi to jasný, asi mi nic jinyho nezbejva nez to testnout ale to musim jeste tak mesic pockat nez budu mit komplet bednu :?
Citace:
Původně odeslal Anduril
zázračný efekt určitě, ale kdyby se to modlo tak by byla skříň lepe větraná
chce to mít asi správnej pasiv a to já nemám, jedině ho modnout, prtože pokud větroň ofukuje pasiv tak chladí i tu dolní základnu, jenže pokud nasává tak ne(jen málo), to je ten hlavní důvod proč se to dělá tak ja se dělá!!
no nic třeba si stim pohraju
Treba Compaq to pouzival ve svych notebokach Armada 15xx a Lte 5xxx a fungovalo mu to docela dobre a vyfukovany vduch byl teda hodne horky. Vlasne byl v tom notasu vybudovany takovy tunel kterym maly 3 cm vetracek tahal vzduch :) Jeste ten notas mam a porad po 7 letech to jede :) Ale je to docela hlucne :(
To samo o sobe by nebylo rozhodujici, ty to teplo vetsinou nesirej nejak mimoradne smerem k procesoru a kdyz ma clovek zavrenej kejs, tak je tam teplo vsude (mam ted dekl lezet za sebou na zemi, takze skrin - malou vez - plne otevrenou a mezi zebrama procaku (P1/166 MHz) sotva 31°, se zavrenou skrini to leze az k 50°, coz se ani tomu vetraku moc nelibi; ale kdyz jsem ho zkusil vypnout, zahral se mi jezek dosedajici na celou plochu a presahujici ji o 25% tak, ze jsem na nem ruku neudrzel, zatimco v jinym na lezato, kde je jezek ofukovanj vetrakem v celni stene, kdyz jsem tenhle zastinil disketou, tak se teplota P1/MMX - 166 MHz hnanej na 233 MHz - znatelne nehla.)Citace:
Původně odeslal Prokop
Pokud na to neni specialne uspusobenej chladic, tak se ucinnost chlazeni kazdopadne podstatne zhorsi. Kdyz na nej vzduch foukas, tak pod tlakem proleze kolem nejzazsich koutu zeber, zatimco kdyz nasavas, tak si bere jen cestu nejmensiho odporu a prave ty nejteplejsi mista, co jsou vlastnimu zdroji tepla nejbliz, prakticky mine.
To asi jo, ale to je prave proto, ze si ten vzduch bezi kudy chce a ne tudy, kde ho je nejvic treba a kde virenim pod tlakem zpusobuje hluk a pripadne jeste rozkmita zebra nebo jehly chladice.Citace:
Prave v tom tunelu to vezi, ten vede vzduch tam, kde ho je treba.Citace:
Původně odeslal soooc
tak proto je to tissi - no comment ;DCitace:
Původně odeslal mikus
rozkmita zebra :o ;D :roll: hmmm, tak to mozna naka delta na 10.000 rpm a zebra z alobalu...Citace:
Původně odeslal mikus
zkousel jsem to u staryho coolermastera (omylem) ;D a efekt byl horsi: pri vyssich otackach (o cca 500rpm vic) to chladilo o cca 3 stupne min. podotykam, ze jediny odvod tepla z case byl pres zdroj
Zda se, ze okolo fyziky proudeni, akustiky a fyziologie sluchu moc znalosti nemas.Citace:
To ze vubec neco slysis, je dano tim, ze vzduch, kterej mas v uchu (ve zvukovodu), kmita a tyhle kmity se ti prenasej predevsim (ale nejen) na bubinek, cimz jsou drazdeny nervy, ktery tuhle informaci vedou dal ke zpracovani do mozku. To, ze se ti rozkmita vzduch v uchu, je zpusobeny tim, ze kmita uz mimo nej a jedna z moznosti jeho rozkmitani je jeho zvireni.
A kdyz vzduch ventilatorem volne tahnes misto tlacis, tak si hleda cestu nejmensiho odporu, to znamena tudy, kde nebude virenim ztracet energii, takze nebude temer virit a bude proudit tise. Naopak kdyz ho tlacis, tak ho procpavas vsema moznejma koutama a pres vsechny mozny hrany, kterejm by se jinak pro velky odpor proudeni vyhybal - tim tlakem mu vnutis energii, aby tyhle odpory prekonal a na nich se taky rozviri, coz zpusobuje uz popsanej hluk.
Zkusil jsi uz nekdy na zy zebra poklepat treba nehtem? Nezazvonily? Jestli to nebyl nejakej mrnavej chladic na 486-ku, tak urcite jo. A to zazvoneni neni nich jinyho, nez ze jsi ten material rozkmital, byt ne viditelne. Na to mame sluch, abysme takovyhle veci, ktery nemuzeme videt, mohli presto vnimat. A zrovna tak rozkmitava ty zebra rozvirenej proudici vzduch jak ladicku. A navic prostory mezi nima jsou svym zpusobem vzduchovy sloupce jako v kterykoliv pistale (i kdyz mnohem komplikovanejsi a z akustickyho hlediska hodne nedokonaly) a kdyz jsou rozmery chladice takovy, ze budou rezonovat na stejny frekvenci jako ty zebra, tak se ten chladic podle okolnosti muze taky pekne rozezpivat - kdo ma rad meluzinu, toho to rozcilovat nebude, jen se pri tom krasne zasni :-)Citace:
je to nanic... bude ti to podsavat a chadit tak akorat vrsek zeber... rozhodne bych do toho nesel...