Mam takuto otazku. Teoreticky dal by sa mikrovlnne vysielat signal z DSL.
Myslim tak ze doma mam DSL a chcel by som to cez mikro spristupni.
Printable View
Mam takuto otazku. Teoreticky dal by sa mikrovlnne vysielat signal z DSL.
Myslim tak ze doma mam DSL a chcel by som to cez mikro spristupni.
pokud myslis sdile ADSL pres wifi - neni problem, treba linksys prodava router a zaroven APcko co to umi, neni problem
viz http://www.linksys.com/products/prod...id=35&prid=544
A kolko to moze mat dosah?
No asi jako kazde jine podobne wifi zarizeni, ve volnem prostoru stovky metru, v dome jednotky az desitky metru...
Ja by som potreboval aj niekolko KM vzdusnou ciarou. Take nieco potrebujem:::
ten linksysackej ap+router ma dve anteny. proste jednu vypnes a na misto druhe pripojis nejakou yaginu s urcitym zesilenim ( trebas 15-17dB dle delky a pouziteho kabelu ) no a to nasmerujes patricnym smerem, kde opet musis mit podobnou antenu. no problemo > ostatni info na http://www.czfree.net
no dosah je dost problem - pokud to mas ven, tak vpohode, problem je, pokud mas dum konstruovany z traverz - to jsi vrdeli - zkousel jsem to ve rodine vilce 80. leta - klasika - kazdych 120 cm traverza - AP s tykadlama na podlaze, 1,5m vedle komp se sitovkou s tykadlem a signal 50% takze zalezi na co to chces a kam...
pokud to mas ven vpohode, ale pokud i dovnitr a mas podobny bejvak tak na to rychle zapomen, neprojde to ani zdi - proste podlaha to cely rozhodi neskutecnym zpusobem...
2tomesik: to ale mluvis o pouziti se standardnimi dodavanymi antenkami ne? pokud tam das kvalitnejsi sektorovku ( coz je ctverecek 10x10 cm ) tak ten problem neni tak ozehavy.
Ja by som chcel v nasom malom meste asi takto zdielat internet pre viacerych ludi. Nakolko do tychto veci moc nevidim potreboval by som kompletne riesenie. Rozsah zhruba 10 km.
noooooo na 10km to tak jednoduche nebude :lol:Citace:
Původně odeslal Martin83
ale jak uz sem psal vyse > http://www.czfree.net a nebud linej. jsou tam na to odbornici. takze tady je asi zbytecne v tom dale pokracovat...
10km by mohli zvládnuť dve 24db antény otočené na seba. Podmienkou je perfektná vzájomná viditelnosť a nezarušený éter. Doporučujem AP priamo pripojené cez pigtail na anténu na každej strane...bez ďalšieho predĺženia kábla. Kôli minimalizovaniu útlmu...každý db v tomto prípade dobrý. Ja mám tak cca 6km link quality 90%, RSSI 55%. A čítal som o rekorde 115km bežnými smerovými anténami, ale to bolo z ostrova na pevninu...absolútne žiadne rušenie.
A co aspon priblizne dodrzovani normy dane CTU, to nikdo neresi co? :roll:
ved do 25 db je to v poriadku nie? ???
nieCitace:
Původně odeslal aragorn
20 dB ~ 100 mW je norma CTU
viz http://www.ctu.cz/art.php?iSearch=&iArt=76
Trosku se tu micha dohromady dB, dBi a dBm. S antenou 24 dBi lze splnit i limit EIRP stanoveny CTU (100 mW, tj. -10 dBW nebo 20 dBm) s odpovidajicim vykonem radiove casti a patricnym utlumem (realizovany napr. kabelem). Jina vec je, ze dle novely GL z jara minuleho roku je problem spise spektralni hustota, ktera je na smerovem spoji velice snadno prekrocitelna a je velmi obtizne spocitatelna a s bezne dostupnymi analyzatory nezmeritelna (pokuta az 5000000,- Kc). 24 dBi antena nema absolutne sanci tento limit splnit, bez ohledu na to co je za ni.
hm jenze timdle bez regulaze budes hulit 24db antena+ cca 15db APcko - cca 2-3db na konektorech = cca 36db coz je tusim neco okolo 1W ?Citace:
Původně odeslal bananalama
10km s 24db a se stazenym vykonem jde taky, a na adsl to stacit bude .... ale na 10km pokryti se sektorovkou zapomen, sektorovka je imho tak do 2-3km pri dobrejch podminkach ... procit si czfree.net budes chytrejsi.
Sektor je samozrejme bez šance, o všesmerovke ani nehovoriac. Je jasné, že som hovoril o smerových anténach. Nejaké mierne prepálenie výkonu nad normu u smeroviek nieje až také hrozné. Uhol vyžarovania je tam tuším nejakých 8 st.
kvalitni smerovka ma 90% vykonu v 5 stupnich tusim.Citace:
Původně odeslal bananalama
JENZE, co kdyz ma nekdo antenu tohoto razeni prave v tech 5 stupnich co? :wink:
Má smolu. :wink: ;D :mweheh:
Ale vážne. Pri troche ohladuplnosti, dá sa to zistiť či tam niekto je.
zkusel jsem i kvalitni sektorovku s tusim 19 decibely a ani hovno, jeste horsi :|Citace:
Původně odeslal mISHA
2Martin: jo a na tech 10Km myslim muzes zapomenout, budes muset pouzit vyssi pasma, tedy pokud tu sit zamyslis rozumne pouzivat :!:
nj, lenze nezijeme v Ceskoslovensku... vie niekto ake normy su na Slovensku a nie v zahranici ktore tu neriesime?Citace:
Původně odeslal spy
kua to bude pruser ak bude treba platit. dnes som sa dozvedel od jednehol typka co u nas v meste prevadzkuje mikro ze treba mat licenciu od nejakej rady ktora zasada raz za rok a tá prave zasadala nedavno. On platil nejakych 113.000,- s DPH. Takze ak by som aj mal tie prachy co nemam tak cakat 1 rok je dost. Aspon toto mi povedal
co to zase povidas? vsak wifi bezi v bezlicencnim pasmu ne?Citace:
Původně odeslal Martin83
Možná, že mluvil o licenci na provoz telekomunikačních služeb, kterou musíš mít, pokud bys dělal něco komerčně. Myslím, že ji taky vydává ČTÚ.
Myslim, ze u nas je to tak isto 100mW.Citace:
Původně odeslal Markoff.tk
Inak to, ze mam napr. 14dB kartu este neznamena, ze to stale vysiela 14dB. V mojom pripade je tam Prism2 chipset, ktory je defaultne nastaveny na automaticku regulaciu vykonu.