zapínanie compu na diaľku cez sieť/net
Chcel by som nejako dosiahnuť, aby som mohol zapnúť comp na diaľku napríklad cez net, dá sa to nejako dosiahnuť? Na doske mám niečo ako wake up on lan, ale neviem ako to funguje.
Predstavujem si to asi tak, že cez Internet dám povel na zapnutie compu, ten sa zapne a potom sa mi automaticky spustí VNC a je to.
Dá sa to nejako dosiahnuť?
Re: zapínanie compu na diaľku cez sieť/net
Citace:
Původně odeslal Wizzard
Chcel by som nejako dosiahnuť, aby som mohol zapnúť comp na diaľku napríklad cez net, dá sa to nejako dosiahnuť? Na doske mám niečo ako wake up on lan, ale neviem ako to funguje.
Predstavujem si to asi tak, že cez Internet dám povel na zapnutie compu, ten sa zapne a potom sa mi automaticky spustí VNC a je to.
Dá sa to nejako dosiahnuť?
To se dost dobre neda, protoze ten impuls musi prijit ze stejne site, takze z venci to snad ani nejde, ledaze bys mel komp pripojeny primo na net bez firewallu nebo dalsich veci :-) uz jsem o tom take premyslel, ale asi to bohuzel nepujde. Je mozne, ze se ale vyrabi nejake zarizeni, ktere pocitac probudit umi....
Treba me napada> zazvonenim na mobil se prevezme impuls treba z vibraci telefonu (z kontaktu motorku) a signal se pouzije pro sepnuti modulu, ktery spoji a nasledne rozpoji kontakty power na motherboardu (spinaci tranzistor). Fungovalo by to stejne jako kdybys tuknul do power tlacitka.
Citace:
Původně odeslal Halen tech
To se dost dobre neda, protoze ten impuls musi prijit ze stejne site, takze z venci to snad ani nejde, ledaze bys mel komp pripojeny primo na net bez firewallu nebo dalsich veci :-) uz jsem o tom take premyslel, ale asi to bohuzel nepujde. Je mozne, ze se ale vyrabi nejake zarizeni, ktere pocitac probudit umi....
Mám takovej dojem, že pro WOL potřebuješ jít na MAC adresu PCčka, což přes internet nejde. To bys musel mít nějakou domácí síť, dostat se na jedno PC a z něj bys probudil to druhý, jinak to neuděláš.
Jo a kdyžtak mrkněte sem: http://www.czfree.net/forum/showthre...&threadid=8384
Zdravím,
rád bych oživil tuto debatu. Doufám, že jsme se za tu dobu co se tot tu řešilo někam pohnuly, nebo ne? Znáte někdo způsob jak zapnout PC připojené na NET přes ADLS?
Díka za odpověď,
SiNi
Pokud si vyzkouse alespon tu trivialni fci ktery se rika search a pokud si precet tento thread, tak vis, ze po siti pocitac zapnou lze VYHRADNE ze stejnyho FYZICKYHO segmentu. Tudiz po internetu rozhodne ne a IMO to nikdy ani nepude.
Resim to tak, ze mam doma PC router s linuxem, na ktery se pres SSH pripojim a etherwakem zapnu desktop :)
A co treba kdybych mel ADSL router, ktery stale bezi a za nim ve vnitrni siti sve pc, ktere chci zapnout? Nasel jsem nejaky program http://www.slunecnice.cz/product/Wak...-Magic-Packet/
ktery umi poslat magic packet na IP adresu a dany port. V routeru bych pak nastavil port forward na broadcast adresu vnitrni site a melo by to jit ne? Jeste jsem ten program nezkousel..ale podle reakci v diskuzi by to melo fungovat.
Citace:
Původně odeslal Marty
Resim to tak, ze mam doma PC router s linuxem, na ktery se pres SSH pripojim a etherwakem zapnu desktop :)
Dělám to naprosto stejně ;)
Anduril - ono by to teoreticky (a teď vyzkoušeno i prakticky) mohlo fungovat, ale musíš:
a) na routeru povolit forward nějakého UDP portu, na který budeš posílat wakeup paket, na IP adresu počítače, který chceš probudit.
b) na routeru musíš ještě zadat do ARP tabulky statické přidělení IP adresy k MAC adrese.
Rotuer totiž nepředává paket na broadcast adresu, pokud by jsi to nastavil, tak nepotřebuješ b). Když toto nelze, tak b) zajistí, aby rotuer poslal paket na MAC adresu počítače, jinak totiž nic nepřepošle a ARP dotazem se bude ptát kdo má cílovu IP adresu, ale nikdo mu neodpoví...
No asi to zitra zkusim a poreferuju..mam k dispozici 2 ruzne dsl routery.
samotny router je ale zrout uz sam o sobe...
dobre by bylo, kdyby to umeli(/y) mrnave switche
co takhle rizene napajeci zdroje ? pokud vim, tak v serverovnach jsou tyhle metody casto pouzivane - vypnutim zasuvek a jejich zapnutim na dalku se da dosahnout stejneho efektu...
Citace:
Původně odeslal Airwolf
samotny router je ale zrout uz sam o sobe...
dobre by bylo, kdyby to umeli(/y) mrnave switche
co takhle rizene napajeci zdroje ? pokud vim, tak v serverovnach jsou tyhle metody casto pouzivane - vypnutim zasuvek a jejich zapnutim na dalku se da dosahnout stejneho efektu...
Používá se to jen u UPSek, že program ukončí počítač/server do stavu pro vypnutí, ale nevypne ho a pak UPSka odpojí napájení. Po připojení se kompl zapne (když nemá zrovna v BIOSu nastaveno After Power Failure: Stay Off). Takovou zásuvku jsem v serverovně neviděl (a to jsem už viděl ledacos za serverovny).
Je switch co to umí, ale musí mít management - a to z home userů nemá nikdo.
Ono taky managed switch stojí i 5x co unmanaged (a má nejmíň 16 portů).
Citace:
Původně odeslal Andruil
No asi to zitra zkusim a poreferuju..mam k dispozici 2 ruzne dsl routery.
Než jsem ten příspěvek odeslal, tak jsem si to zkoušel a trasoval si pakety na mojím i na vzdáleným routeru a až jsem to nastavil tak, že vzdálený router měl povolený forward zvenku na IP vyplého počítače a v ARP tabulce byla k IP počítače MAC nastavená napevno, tak se kompl opravdu zapnul.
Ja jsem taky nikdy nejaky ovladany zasuvky v serverovnach nevidel... Maximalne chytrejsi upsky umej, jak rekl paolo, odpojit napajeni, takze chytrejsi server s redundantnimi zdroji prepne na druhy, ktery muze bezet na jiny zdroj napajeni - upska, agregat, zalozni napajeni jineho druhu. Ale agregat se vetsinou prepina na cele napajeni serverovny, takhle jak to popisuju jsem to jeste nikde nevidel.
Citace:
Původně odeslal Paolo
Než jsem ten příspěvek odeslal, tak jsem si to zkoušel a trasoval si pakety na mojím i na vzdáleným routeru a až jsem to nastavil tak, že vzdálený router měl povolený forward zvenku na IP vyplého počítače a v ARP tabulce byla k IP počítače MAC nastavená napevno, tak se kompl opravdu zapnul.
Dival jsem se do nastaveni routeru..tak asus umi natvrdo priradit IP adresu, nevim jestli k MAC, ale asi jo (zas tak podrobne to nastaveni neni). Druhy xavi zase umi forward na broadcast.
Citace:
Původně odeslal Anduril
Dival jsem se do nastaveni routeru..tak asus umi natvrdo priradit IP adresu, nevim jestli k MAC, ale asi jo (zas tak podrobne to nastaveni neni). Druhy xavi zase umi forward na broadcast.
Tak s tím druhým bys měl být úspěšný.
Teda pokud počítač podporuje WoL - doporučuji nejdřív vyzkoušet tím programem v lokální síti a pak teprve přes interfernet ;)