-
autorizovane opravny
jake maji prava a povinnosti ? mame-li situaci, kdy opravna je podstatne bliz nez MO/VO a tak je kupujici muze vyuzit...zvlast kdyz se jedna o cas...zajima me ale, jak je to potom s opravou apod ? predpokladam zaruku na opravu, ale co kdyz se rozhodnou vymenit cely vyrobek ?
-
tam jsou dva pravni vztahy: jeden je na zaklade kupni smlouvy, kterou mas ty s prodejcem X. druhy pak bude na zaklade nejake smlouvy, kterou X presouva svou povinnost oprav atd. na autorizovane servisy (zrejme uplatne). zalezi konkretne na tehle smlouve, co rika - aut.servis je treba povinen provadet jen opravy, ale co se tyce vymen, je povinen odkazat te zpatky na prodejce...
z tveho pohledu je to jedno, jestli se obratis na servis nebo X; opravy ci vymeny podlehaji stejnemu rezimu obcanskeho zakoniku a tudiz se na ne vztahuji stejne lhuty...
-
Zavolej si do MO/VO kde jsi koupil výrobek a na reklamačním se zeptej kam to dávají, příp. jestli to můžeš odvézt tam a tam do aut. servisu. S největší pravděpodobností budou jen rádi že to tam nemusí vézt sami a požehnají ti to. Do servisu doneseš fakturu, záručák (nebo obojí), oni si to ofotí a tím to pro tebe končí. Až tě kontaktují,tak si jen přijedeš pro opravený nebo vyměněný výrobek. Mám v tomhle ohledu moc dobré zkušenosti s firmou "Český servis"
-
No byl jsem odkazan na GCC. S MO je mi to jasne diky obcanskemu zakoniku, ale s VO uz to probiha na urovni obchodniho zakoniku a tady me to docela zajima...zkusim zjistit zda mi VO sdeli nejake udaje ze smlouvy se servisem, ale moc tomu neverim...
-
Hele pokud vím, tak servisy zajišťují nejen opravy výrobků, ale i kompletní výměny výrobků (případ neopravitelná vada, zákazník chce stejný model, servis vydá úpně nový stejný (obdobný) model)...
Pouze, pokud chceš odstoupit od smlouvy, musíš to řešit přes prodejce (třeba po třetí stejné závadě), to totiž autorizovaný servis nezajímá... další haluze je, že pokud máš třetí stejnou vadu a dáš to do servisu, ten ji opraví, zboží si u servisu vyzvedneš a pak budeš chtít jít za prodejcem, tak ten ti prachy nevrátí, protože sis po třetí opravě už vlastně vybral... výrobek sis vyzvednul ze servisu, takže až do dalšího výskytu vady máš utrum...
každopádně i pro autorizovaný servis platí zákon, takže když jsi to koupil podle občanského zákoníku, tak nemohou přešvihnout 30 dní... nevím jaké jsou momentálně záruky na opravy (myslím 6 měsíců, ale fakt nevím), každopádně takovou záruku ti musí také poskytnout (i v případě pozáruční reklamace).
edit:
a ještě pozor na prodlužování doby záruky... záruka se prodlužuje pouze o dobu, kdy bylo zboží v servise, tzn. od příjmu reklamace do skončení opravy... jestli si proto přijdeš až za měsíc, tvůj problém, záruka se prodlouží třeba jen o týden, kdy bylo zboží servisováno.