mohli byste mi prosim nekdo poradit nejaky prikazy (programky) na zjisteni zaplneni swapu, vytizeni procesoru, stav S.M.A.R.T.u, info o SMBus apod?
Printable View
mohli byste mi prosim nekdo poradit nejaky prikazy (programky) na zjisteni zaplneni swapu, vytizeni procesoru, stav S.M.A.R.T.u, info o SMBus apod?
KDE a GNOME maji myslim v sobe primo nejake programky ktere ukazuji swap, pamet, proc. atd. ale ja doporucuju bud gkrellm www.gkrellm.net, nebo dockapps, ty jsem pouzival driv http://www.dockapps.org/
jeste pro upresneni. mely by to byt bud programky/prikazy ktery jsou standartne v jadre, nebo nejaky knihovny (C/C++), ktery by se daly prikompilovat do programku, kterej to bude mit na starosti hlidat.
nemelo by to pouzivat nic, co je v gnomu nebo kde apod.
tak pouzij udaje z /proc :-)
Vsechny potrebne informace ziskas z /proc, stejnak vsechny programy, ktere neco zobrazuji pouze kopiruji z /proc.
presne tak vsechno to vytahas z procu (jen tim smartem si nejsem uplne jistej) a to je vsechno popsany v docs u kernelu ...
free, uptime, smartctl
super!!! diky moc vam vsem. myslim, ze by to mohlo byt co hledam :-)
jo jeste me napada ze kdyz se kouknes do zdrojaku hotsanicu tak tam vetsinu tehle veci uz najdes nejako pouzitou :)
tak jsem koukal do /proc a povim vam, ze teda nechapu odkud se to tam taha :-(
nasel jsem jenom ruzny info o tom co je zac procesor (frekvenci, family...), ale nic jako teplota nebo neco takovyho ani nahodou. info o otackach vetraku taky ne, takze myslim, ze ty programy to tahaji bud primo ze SMBus nebo je to asi nekde jinde.
ted jeste prolezu zdrojak hotsanicu a snad to tam najdu odkud se to sosa, protoze to umi snad vsechno co potrebuju
/proc/sys/dev/sensors/...Citace:
Původně odeslal pipp
chce to hledat :wink:
jo a v 2.6 kernelech se pouziva (jeste) /sys
hmm, wongu, myslis ze neumim hledat? uznavam, ze v linuxu jeste nejsem moc kovanej, ale slepej nejsem.
doma mam Mandrake 9.2 a tam jsem zadnej adresar sensors nenasel. ted sedim ve skole na Fedore a koukal jsem se a tam taky nic :?:
nejaka idea proc? nedostatecny prava? ve skole mozna, ale doma jsem se hlasil jako root a stejne nic jako sensors nebylo. ale je pravda, ze to uz jsem to neprohlizel tak pozorne :?
trochu offtopic, ale:
zrovna ted jedu na 2.6.4 aCitace:
Původně odeslal wong
Kód:[root@kktnk root]# ls / | grep sys
[root@kktnk root]#
si to namountuj :roll: :roll: kdyz si do fstabu nedas proc, tak to tam taky mit nebudes :roll: :roll: :roll:Citace:
Původně odeslal KtK
a ted rolluj..Kód:[ktk@kktnk ktk]$ cat /etc/fstab | grep proc
none /proc proc defaults 0 0
nebo ze by ses upsal a misto proc jsi chtel napsat neco jineho?
No ked tam mas zapisany /proc, tak sa ti namountuje /proc.
Ked chces mat namountovany /sys, musis tam mat zapisane aj nieco ine ;D
takze se wohma preklep. ;)
no v tom pripade ti ani ten hotsanic nebo cokoliv jinyho teplotu ukazovat nebudou...Citace:
Původně odeslal pipp
musis si nainstalovat balicek lm_sensors
spustit sensors-detect, porad mackat enter ;D
a pak po restartu se ti tam ten adresar objevi :wink:
aha :idea:
super :-) cely tohle je na bakalarskou praci, tak jsem zvedav, jak tim nadchnu vedouciho bakalarky :wink:
dam pak vedet :-)