Predmet to rika sam. Co to muze zpusobit, ale po pravde. Konkreten mam 12,83...? Asi tak nejak. Dikec.
Printable View
Predmet to rika sam. Co to muze zpusobit, ale po pravde. Konkreten mam 12,83...? Asi tak nejak. Dikec.
to je vcelku normalni, takze se nemusis obavat horsi by bylo kdyby ti tam slo treba 15.3V a pod.
Príliš vysoká voltáž môže napríklad škodiť diskom... Alebo iným zariadeniam, ktoré čerpajú štavu z tejto vetvy...
Povolená odchylka na 12 V větvi je 5 % což je 0,6 V. V tvém případě bych měnil zdroj, a to OKAMŽITĚ.
....na druhou stranu muze vyssi napeti na +5V zvysit stabilitu.. (viz. Martyho mod)Citace:
Původně odeslal LtK
Povolená odchylka na 12 V větvi je +-10 % (tedy 10,8 - 13,2 V) takže je to v pohodě.
a to jako proc ??? Co muze vyssi napeti poskodit? Jedu tak uz nakej mesic a fse fpoho :wink:Citace:
Původně odeslal chróstal
Treba HDD Seagate (vyzkouseno s Barr. IV, V) s oblibou odchazeji pri V12+ kolem 12.8V a vyse, zacina to jejich sekanim, vytvorenim bad sektoru, piskanim atd...
Osobne bych se poohlidl po jinem zdroji, za par stovek se daj sehnat ATXka, ktery maj 12+ slusne stabilizovany a i pri zatizeni se hejbaj +- 0.2-0,4V odhadem...
by mě jenom zajímalo, který zdroje jsou dobře stabilizovaný a stojej "pár stovek" ???Citace:
Původně odeslal tiktak
Inu, tak třeba todle se mi zrovna stává nějakou kratší dobu, když jsem zkoušel jiný zdroj, tak to bylo stejný, problém bych viděl v desce, už tady na foru jedna byla, která dělala stejnou voltáž =(Citace:
Původně odeslal tiktak
Povolená odchylka je +/- 5%, při plném zatížení +/- 10%. Ale... například disky IBM / Hitachi snesou odchylku +/- 8%. Čím menší odchylka, tím lepší. A čím větší stabilita, tím lepší. Pokud se tohle nesplní, vede to k resetům disku a jeho poruchám.
Enermax se hýbe mezi zatížení / nezatížení o cca. 0.1V (měřeno na 90W+ P4 Willamette, který bere energii z +12V). Když někdo používá Eurocase a podobné šroty, které mají sotva poloviční výkon Enermaxu, ať se nediví, že má napětí šílené a že se mu to hýbe.
Treba zrovna Eurocase v tomhle threadu urputne kritizovanej (jinak uznavam ze bedny i jine zdroje jsou dost spatny), jejich Super Silent s 12cm vetrakem, nejenze je naprosto tichej, ale na +12 i ostatnich napetich (koukal jsem taky samozrejme na -+5, -12, +3.3, Vcore atd.) mi na moji sestave (CD/DVD/CDRW/HDD/R9700Pro, XP1700+@2300MHz, navic 2 vetraky a jiny zravy ptakoviny ;D daval naprosto ukazkovy hodnoty, pro +12 cca. 11.9V, +5 cca. 5.1V a mezi maximalnim zatizenim v testech a idle se hejbal o maximalne 0.1 - 0.2V, coz dle myho je na 300W zdroj za cca. 640,- Kc docela hodne slusny, naprosto podobny hodnoty mi vykazuje nekym vychvalovanej, nekym zatracovanej 300W Suntek za cca. 1200,-Citace:
Původně odeslal Hybee
Nemyslim si, ze mam hodne moc zravou sestavu (skutecne nevlastnim 8 HDD, 15 vetraku, a Barton 3200+) ale preci jen asi dokaze zminene zdroje docela vytizit, tim jsem chtel jen konstatovat, ze ne vzdy si musis koupit 500W Enermax za 8000,- aby to sestavu v pohode utahlo...
A vsechny hodnoty jsou jak z MBM5 tak +12 a +5 mereno multimetrem, a vse v ramci uvedene odchylky...
Jinak samozrejme souhlasim, ze pokud vytahnu 10 000,- mam sanci sehnat asi hodne kvalitni zdroj, nicmene i Enermaxy a Fortrony obcas piskaj, Chieftecy a Sunteky odchazej.... ;D ;D ;D
S tímhle souhlasím, mám EC 300W, no podle kritiků to nejhorší, co jde koupit, a jsem se stabilitou spokojenej (akorát ten výkon už mi moc nestačí, ale to není značkou). Při 80% zatížení zdroje je napětí na 12V větvi kolísá max o 0,1V podle vytížení HW, jinak je vše v pořádku beze změn.Citace:
Původně odeslal tiktak
Já jsem s EC taky spokojenej. Co se týče kompatibility s ostatními komponenty, nemaj EC zdroje žádnou konkurenci, prostě paráda. Tam, kde mi dva různý zdroje Fortron dělaly neplechu, šlape EC 300W SuperSilent jako hodinky. Ještě by do nich mohly zabudovat nějaký ochrany proti přetížení, přepětí a podpětí a budu v sedmým nebi :-)
nesouhlasim.. chieftecu odeslo par, a bohuzel se to stalo mytem..Citace:
Původně odeslal tiktak
Eurocase ????
mno zatim si nemam naco stezovat - viz MBM5
+12V : Max: 12.16 Min: 11.98 Avg: 12.05
+ 5V : Max: 5.11 Min: 5.05 Avg: 5.08
a to mam 3x HDD, 2x optika a Bartona pustenyho se STPGNT a jeste dva pridavny vetracky (zerou opravdu hrozne :-))))))) )
No, tak taky se musím přidat - EC 350W s 12 cm větrákem na sestavě Prescott 3 GHz + R9800NP + Barca + DVD-RW + atd. dává na 12V - 12,110-12,300 (ale to je opravdu max při "standardním" office provozu 12,230-12,260)
To je podle mě na zdroj za pár šlupek slušný ...
taky si myslim... ;D ;D
Nejsou Eurocase poruchove??? Mozna je to nahoda,ale znam cca 6lidi co ma tento zdroj vic nez rok a z toho 3 lidem(nejsou ze stejneho mesta,tak to nebude mistni problem v siti) ten zdroj behem poslednich 2 mesicu odesel,ve vsech pripadech bylo citit,ze se neco spalilo,ale kupodivu nikdy nic nevzal do kytek... Byly to 2*300W a jednou 250W. Ty zdroje nebyli nijak pretezovane, ikdyz mozna je deska s integrovanou grafikou+Tual 1Ghz+128MB+4GB HDD+CD na 250W Eurocase moc :-). Ted jsem mel doma PC a v nem noname zdroj,byly problemy se stabilitou systemu,tak jsem znovu nainstaloval system a testnul stabilitu tim,ze jsem nechal bezet 24hodin prime a po tech 24 hodinach tam EXPLODOVAL zdroj,ozvala se rana a vevnitr je pekne ohorelej :-)
A co poruchové není ... To se obecně asi říct nedá i když u EC je pravděpodobnost vyšší ... Explozi zdroje jsem za těch "pár" let ;D , co se hrabu v počítačích, fakt neviděl :-o
Explodoval tam kondik,jen ten malej a ne nejakej z tech velkych :-),pak se jeste prepalila pojistka,kamos zkusil vymenit pojistku a ten kondik a efekt byl peknej,zabliskolo to a vyhodilo to pojistky v dome :-). Exploze zdroje neni podle me nic az tak zvlastniho(neni to teda uplne bezne),kamos taky rikal,ze mu bouchnul zdroj a tomu to vzalo skoro vsechno,NONAME nikdy vice.Citace:
Původně odeslal jan555
OK, exploze kondíku celkem normální je ...Citace:
Původně odeslal JiM