Odchozí pakety z 1 PC zahlcují celou síť
Prohledal jsem celou síťovou část OC fóra, ale nenašel nikoho s podobným problémem... Takže:
Jsme na hubu za routerem, celkem 10 PC, všechno to jsou mašiny s PCI Realteky 8029, jedna ISA 3com 509b Etherlink III a jeden integrovaný 10M PCI EtherLink XL. Tyhle mašiny nedělají problémy (ověřeno, odzkoušeno).
Pak tu ale máme jeden stroj, bývalý server (DELL Power Edge, už si nepamatuju co to přesně je, ale je to 2x PII/450, 512MB RAM, 2xSCSI disk), v něm Realtek 8139...a ten když se připojí do sítě, je pro ostatní vpodstatě zablokovaná (on sám ale přitom funguje). Má na tom W2K Server :-( a instalovat se mu nechce :-(.
Teď - systémy jsou všechny nasatveny dobře, karty všechny taky (na všech 10Mbps, half duplex - síť tak funguje líp), konflikt IP není,...
K tomu konkrétnímu ex-serveru - wake-on-lan vypnuto jak na kartě (natvrdo RTL konfigurákem), tak i v systému a BIOSu, nastaveno správně 10Mbps, vše v systému sladěno s ostatními...
Sdílíme garantovanou 256K linku ven, router je nakonfigurován tak, aby i rychlost vnitřní sítě nepřesáhla těch 256K.
Jakmile ale ten stroj připojíme do sítě, na všech ostatních se začnou bez odezvy přijímat pakety, celková rychlost tohoto příjmu se pohybuje kolem 4KB/s na jedno PC, tedy "využije" naplno celou kapacitu sítě a tedy už se nikdo nedostane na net... Odpojíme a problém zmizí. Bohužel se nedá určit, jestli problém nastane už před přihlášením uživatele nebo až po...
Jediné, čeho se mi zatím povedlo docílit je, že toho neposílá tolik, tedy že ze 4KB/s se stalo 2KB/s... Takže se už aspoň dostaneme ven.
Konfigurace a nastavení jsem napsal výše. Žádné utility nebo kraviny, které by měly nějaký vliv na funkci sítě tam nainstalovány nemá, systém je taky čistý (aktualizovaný antivirák, AAW a ani spybot nic nenajdou). Pokud bychom pominuli DoS útok (jenže jsme všichni pověšeni na dvou hubech za jedním routerem, který má jedinou IP viditelnou zvenčí), je ještě něco, co by to mohlo být?
Podotýkám, že všechny stroje jsou nastaveny dobře a dle možností i ten problematický... Bohužel, k reinstalaci se mi ho asi nepodaří dokopat :-( - ale osobně si myslím, že to spolu s výměnou síťovky jsou jediná dvě možná řešení...
Můj tip - 1) system nebo 2) síťovka.
Díky za každou radu, ikdybych měl napsat, že to jsem už udělal ;-).