ECS - K7S6A a regulace otáček ventilátorů
Zdravím vás všechny. Mám takovej menší problém. Koupil sem si desku ECS - K7S6A a do ní Athlona XP 1700+ BOX. Procesor vůbec netopí - paráda. Ale ten boxovej větrák řve jak zběsilej. Nechce se mi kupovat nějakej nevej - tišší. Zkusil sem proto regulaci otáček pomocí SpeedFanu 4.07, ale nefunguje mi to. Nejde mi ani taktování pomocí SpeedFanu.
Moje otázka teda zní:
Nejde to proto, že to tahle deska neumí regulovat nebo že SpeedFan 4.07 neumí ovládat tuhle desku ???? (když mi nejde ani to taktování - sekne se)
Za všechny rady předem dík
Re: ECS - K7S6A a regulace otáček ventilátorů
Citace:
Původně odeslal Grázl
Zdravím vás všechny. Mám takovej menší problém. Koupil sem si desku ECS - K7S6A a do ní Athlona XP 1700+ BOX. Procesor vůbec netopí - paráda. Ale ten boxovej větrák řve jak zběsilej. Nechce se mi kupovat nějakej nevej - tišší. Zkusil sem proto regulaci otáček pomocí SpeedFanu 4.07, ale nefunguje mi to. Nejde mi ani taktování pomocí SpeedFanu.
Moje otázka teda zní:
Nejde to proto, že to tahle deska neumí regulovat nebo že SpeedFan 4.07 neumí ovládat tuhle desku ???? (když mi nejde ani to taktování - sekne se)
Za všechny rady předem dík
Muzu ti jenom poradit, aby sis dukladne procetl dokumentaci SpeedFanu (pokud umis alespon trochu technickou anglictinu). Regulace otacek vetraku ti fungovat nebude, protoze ECS nema urcite obvody nutne k teto regulaci (souvisi to i se SiS - autor SpeedFanu si stezuje na nedostatek informaci o chipsetech SiS) (ECS neni jedina firma ktere to nefunguje).
Taktovani by ti fungovat melo, zkus zmenit frekvenci jenom o jeden krok a to tak aby se nezmenila delicka - pokud se zmeni delicka tak system vytuhne. (delicka je treba 1/4 pro FSB 133MHz = 33MHz PCI a z toho AGP ,tam je to jasny,ale pri rekneme 150 to muze bejt 1/4 pro 37.5MHz PCI nebo i 1/5 pro 30MHz PCI, delicku musi BIOS pri bootovani, zmena ve Windows zpusobi vytuhnuti).
Zkus ventilator vymenit za jiny. (Klidne ho na ty zebra prilep vterinovym lepidlem, kdyz nebude pasovat, jde to pak primerenou silou z toho hliniku utrhnout) Nejlip za sleeve bearing, kterej sice nema kulickovy loziska, ale po spouste experimentovani jsem usoudil, ze sleeve bearing jsou obecne tissi nez vetraky s ball bearing (mozna je to taky tim, ze jsou obvykle delany pro nizssi otacky). Za levnej 8cm sleeve bearing s dobre tvarovanejma lopatkama das kolem 120,- Kc vcetne DPH v pocitacovym krame.
Nebo si udelej regulator napeti vetraku, navodu je na webu spousta. Snaz se pouzit nejake jine reseni nez vykonovy odpor (produkuje docela nechutny mnozstvi tepla) a rozhodne nepripojuj ventilator mezi 5V+ a 12V+ ...