Poraďte prosím jak chladit tento notebook.Ptal jsem se snad už všude. :-(
Printable View
Poraďte prosím jak chladit tento notebook.Ptal jsem se snad už všude. :-(
tak přesně tenhle ten notebook má táta a taky se mu přehříval -> vypínal...Citace:
Původně odeslal overcloker.cz
technik z Compaqu/HP mi řekl, že je to častá "vada" této série... zapomněli tam totiž dát teplovodivou pastu mezi procesor a chladič :!:
stačí rozmontovat, napatlat a smontovat :idea: po 12hodinách primu ani jedna chybička a teplota kolem 35-40°C
Zabudnut dat medzi procak a pasiv teplovodivu pastu, to je trocha sila, nie?
no nějaký čas to chodilo, taky jsem nechápal, když jsem to otevřel :?Citace:
Původně odeslal Sherpa
http://sweb.cz/Dolby_cz/notebook-33.jpg
http://sweb.cz/Dolby_cz/notebook-34.jpg
Moc děkuju.Před chvilkou jsem ten notes zkoušel a je to docela super.Prosím tě Dolby_cz napiš mi postup jak se dostat k tomu chladiči.Dík
jakby ;D zespod máš asi 10 šroubků, vyšroubuješ je ( potřebuješ ale 6hrannej šroubovák nebo hodně malej imbus) , vyndáš baterku, otevřeš notebook, vyndáš klávesnici, vyšroubuješ asi 4 malý šroubky, co držej ten chladič po obvodu a 4 na pružinkách co přitlačujou pasiv k procesoru, vyndáš ten pasiv-desku a je to :wink:Citace:
Nemůžu na tom něco zmršit?P.S.Jestli si to myslím správně tak by v tom notesu ž¨šel prehodit procesor za normálního přemůstkovanýho DURONA.Co ty na to?
teoreticky jo, ale když jsem zkoušel vyndat ten původní tak se mi to nějak nedařilo :?Citace:
Já nejdřív zkusim hodit pastu mezi ten proc a chladič a když bude vše O.K. tak budu třeba ještě exprimentovat.Zítra dá vědět jak to dopadlo.
Ako tak pozeram na ten socket, tak podobny je v mojom notebooku. Na dvoch stranach socketu je zarez na zachytenie skrutkovaca - treba ho tam strcit a posunut CPU v sockete.
Tak tuhle "závadu" jsem už viděl snad u všech výrobců "značkových" notesů :evil: Pamatuju sérii IBMka (samozřejmě šmejdský Rko), tam se v létě dodávala pasta až po výměně chladiče i procíku ;D
no ja som sa bavil z byvalim majitelom a ten vravel ze sa to prehrieva hlavne vtedy ked prehravas divx z cd, vtedy imho ani ta pasta nepomoze snad ..
MadCap
To Dolby_cz:
Tak už je tam ta pasta.Notebook funguje absolutně normálně.Vypínání při přehrávání DIVXů je prič.Ještě jednou děkuju.
To all:
Tenhle dotaz už sem asi nepaří, ale nevím kde se zeptat.Nevíte o nějakym softu na formátování baterky pro tenhle notes?Nebo alespoň nějakej nápad jak trochu oživit baterku.Dík
No, klasicky - úplně vybít, úplně nabít, tak 3x dokola (ale moc to nepomůže, resp. myslím, že nepomůže moc nic :!: ). Zrepasovat ...Citace:
Tak ta baterka je na konec docela v pohodě.Vydrží tak dvě hodiny při kancelářské práci.Narazil jsem ale na jinej problém.Při přehrávání DIVXů se mi z nenadání restaruje počítač.Po restartu mi to napíše nějakou chybu a komp v pohdě jede dál.Teplotou to není.Myslím si že je to driverama, ale nevím od čeho.Poradíte někdo?Předem nechci přeinstalovávat celej systém.Ještě včera to v pohodě chodilo.
znovu nakousnu tema tohohle notasu...
zase se zacal prehrivat a vypinat se, nepomohlo ani opetovne pridani pasty, ani vymena za vykonejsi chladic... problem je v tom ze ten maly vetracek se proste nechce tocit. Compaq zadne programky na vypinani nema nebo jsem je aspon nenasel, Speedfan tam nejde - ukazuje pouze slusnych 88°C na CPU
nevite nekdo, jestli neni treba nejaky extended BIOS, kde by se nechalo zapnout ten vetrak natvrdo a naporad? Potom me take napada, ze by mohly odejit ridici obvody k tomu vetraku na mobo... ale to nemam jak zmerit, protoze ony kontakty jsou pod tim chladicem a zapinat ten notas, abych je mohl omerit se mi bez nej fakt nechce :lol:
Jak jsem spravoval EVO N115.
Před nějakým rokem jsem si pořídil Compaq Evo N115 s Duronem, 1Giga. Ďábluv to stroj. Už po měsící se mi začal samovolně vypínat již při čtení MS Word Office, když jsem otevřel .doc soubor s nahranými obrázky. O běhu grafického sw ani nemluvě. Nakonec jsem to odnesl do opravy, kde mi vyměnili teplovodivou destičku mezi chladičem a procesorem. Je to takový tenký kovový plíšek, o rozměrech asi 15x15 mm, vypadá jako pocínovaný. Pak Duron běžel téměř bez problémů asi měsíc. Situace s samovolným vypínáním začala opět. Už jsem nechtěl nést ntb do opravy, ale jsem začal shánět informace na Internetu. Tam toho o Evo N115 byla spousta, stejný problém s přehříváním procesoru měli všichni majitelé po celém světě. Také jsem prošel webové stránky AMD, kde jsem si downloudnul technickou specifikaci pro Duron Mobile. Jaké bylo moje překvapení, když jsem to nastudoval. Výrobce Compaq zřejmě nevzal doporučení výrobce procesoru, jakým způsobem chladit procesor. V ntb je použit chladič pro 35W procesor, to je OK, ale pro přenos tepla z procáku výrobce AMD doporučuje použít podložku (Thermal Interface Material) od určitých výrobců, jako jsou Bergquist HF225UT, Chromerics T725, Honeywel PCM45, Power devices Powerfilm, ShinEtsu PCS-TC011T-13, Thermagon T-pcm905c. Všechny tyto teplovodivý podložky jsou Phase Changed Material, t.j. mění svoji strukturu při tepelném zatížení. U nás byla z uvedeného seznamu dostupná podložka Akasa ShinEtsu AK-TC-11, 5ks podložek za cca 150 KČ. Je to taková tenká šedivá fólie, z obou stran potažená průhlednou ochrannou fólii, která se ale musí před aplikací odstranit. Procesor a chladič by se měli opatrně očistit hadříkem a lihem, pak na chladič přiložit ShinEtsu podložku (bez ochranné fólie), jemným tlakem prstu ji přitlačit na chladič a zahlazovat, až do dokonalého přilnutí. Pak je možno instalovat chladič zpět na notebook. Tato úprava mi přinesla vynikající výsledek. Skutečně, od té doby nemám problém s přehřívaním Eva N115. V technické specifikaci AMD Duron Mobile jsem se také dočetl, že klasické teplovodivé pasty jako arcticooler, arctic silver a pod. nejsou vhodné pro dlouhodobou činnost počítače, protože tato pasta je poměrně řídká a při tepelných cyklech zapnutí a vypnutí procesoru je dilatací mezery mezi chladičem a procákem vytlačována. Takže časem se přenos tepla zhorší.
Toď všee o chlazení Evo N115.
Příště o dalším notorickém problému Eva, pánty.
Zdravím všechny zúčastnené.
AO
Nekdy pomuzou takovy chladic pro notebooky napr. na http://www.tntrade.cz/shop/index.php...-pro-notebooky
Tazko v tomto pripade bude tento chladic akurat na 2 veci...:roll: