1) Chtěl bych zeptat co dělat, když zapomenu heslo na roota?
2) Nefunguje mi čeština (šťž..=háčky) v nějakých menu, manuálových stránkách a textové instalaci Madraku. Myslím že se o tom někde už psalo, tak kdyžtak sorry.
Printable View
1) Chtěl bych zeptat co dělat, když zapomenu heslo na roota?
2) Nefunguje mi čeština (šťž..=háčky) v nějakých menu, manuálových stránkách a textové instalaci Madraku. Myslím že se o tom někde už psalo, tak kdyžtak sorry.
Jestli si ztratil heslo na ROOTa ,tak to mas dost blby ,jestli tam nemas dalsiho uzivatele ,me se to jednou stalo ,jenomze to sem mel dalsiho uzivatele a jeste nainstalovanej webmin a tam se si pres toho druhyho zmenil heslo na ROOTa ,ale jak to udelat normalne to nevim :lol:Citace:
Původně odeslal Dominator
Ako parameter jadra (napriklad v LILO) zadas "init=/bin/sh". Tam normalne zmenis heslo (passwd).
No ale není to trochu tak dírav systému? To přece může udělat kdokoli kdo sedí u toho PC, třeba pomocí Win či CD s Lin.
To moze urobit kazdy s hociakym systemom. Preto treba nastavit bootovanie len z disku, heslo do BIOSu a tak isto heslo na LILO. Vtedy uz pomoze jedine HW zasah (clear CMOS alebo vybratie disku).
je to v podstate dira do systemu, ale da se to zakazat
na domacim PC je to myslim uzitecny tak jak to je a spravce serveru si to opravi
Hmm tak dík.
Heh jsem si jednou v navalu paranoii zahesloval komp 4 ruznyma heslama(boot, bios, lilo, gdm) a diky me skleroze jsem nakonec vytahoval baterku z kompu ;D
Na mojom pokusnom Linuxe to mam "vyriesene" tak, ze heslo roota je prazdne :D
a povolene SSH z venkovniho rozhranni :lol:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Nie, mam to za dvoma NATmi ;D