-
PowerVR Series 5
PowerVR MBX
Vývoj PowerVR Series 4 karty (pravděpodobně KYRO III) byl už začátkem roku ukončen poté, co výrobní partner STMicroelectronics oznámil prodej své části zabývající se grafickými čipy.
Mezitím byly vytvořeny čipy pro SEGA Naomi a hlavně prodána licence Intelu na čip PowerVR MBX, určený pro mobilní řešení. Ten vychází ze Series 3, obsahuje Vertex Geometry Processor (Vertex Shader upravený pro nízký příkon) a klasickou T&L jednotku. Nejzajímavější je asi tzv. FSAA4Free, tedy ve volném překladu něco jako vyhlazování hran zadarmo. To umožňuje Tile Based Rendering společně s pokročilým Hidden Surface Removal.
PowerVR Series 5
Veškeré úsilí je tedy nyní věnováno vývoji Series 5, který by měl být k dispozici během roku 2003, optimistické odhady mluví o druhém kvartále. Přesnější technické specifikace nejsou známy, každopádně bude čip vyráběn 0.13µm technologií a bude plně programovatelný. Počítá se tedy s implementací Pixel a Vertex Shaderu a navíc se zachováním Tile Based Renderingu. Podle rozhovoru s Kristofem Beetsem (PowerVR SDK) na PowerVR Generations by naopak měl tento přístup výrazně urychlit práci pixel shaderů. Series 5 má plně podporovat minimálně DirectX 8, očekává se, že z velké části i DirectX 9. Důraz by měl být narozdíl od KYRO II kladen i na výkonný a kvalitní anisotropní filtr. Ze všech spekulací by se dala vydedukovat tato tabulka (berte opravdu s rezervou, jde jen o dohady):
Výrobní technologie 0.13 µm
Takt jádra 250 - 350 MHz
Paměti okolo 300 (600) MHz DDR
Paměťová sběrnice 128 nebo 256-bit
Fill rate (s 300MHz a 8 pipeline) 2.4 GPixel/s
Paměťová propustnost (256-bit 300MHz DDR) 19.2 Gb/s
DirectX 9.0 (možná jen částečně)
Vertex Shader 2.0
Pixel Shader 2.0
Vyhlazování hran FSAA4Free
Přesnost dat 128-bit
Počet textur v jednom průchodu 16
Počet pipelines 8
Displacement mapping možná i obě metody HW (v rozhovoru K. Beets naznacoval, ze D. Mapping ma sva negativa, ale zase udelal prirovnani k EBM, ktere Series 3 implementovalo, tak uvidime)
Fill rate může vypadat ve srovnání třeba i s NV30 nepříliš oslnivě, ale pokud vezmeme v úvahu inteligentní vykreslování HSR+TBR, kde se renderuje to, co je skutečně vidět, tak například u scény s čtyřnásobným překreslením této viditelné části je pak fill rate ve srovnání s tradičním renderingem právě čtyřnásobný - tedy 9.6GPixel/s. Navíc se počítá s použitím PVR-TC místo DXTC, tedy kompresí textur vyvinutou přímo PowerVR a použitou například v konzoli Dreamcast. Tato komprese dosahuje až dvakrát lepší účinnosti než DXTC (u DXTC 1 je to například 4:1).
Je to z clanku, kterej zrovna pisu, vetsina je posbirana z ruznejch rozhovoru, for a kratkych zprav.
-
Jen tak dal :-). jsem rad ze se o to nekdo zajima a prinasi novy informace, pevne verim ze novy Kyro brzo vstane z mrtvych a rozkope vsem prdel :-)
-
podobne informacie sa sirili aj pred vydanim neexistujuceho kyro III. bola by naozaj skoda, keby aj tento projekt skoncil podobne len na papieri.
-
no kdyz to bude tak to bude urcite supr, konecne by zas byla nejaka "chytra" katricka
-
No psal jsem schvalne do PowerVR, kupodivu mi odpovedeli ;), ale za moc to nestalo:
"I'm afraid we don't have a public roadmap. The most up to date public info
is in this article: http://www.eetimes.com/semi/news/OEG20021003S0016
D.
David Harold PR Manager
PowerVR Technologies "
Takze nic noveho :-(.
-
Me by zajimalo z ceho to investujou. Pokud vim tak s prichodem KYRA II naslibovali vyrobci kyra hojny prodej(investorum), ale skutek utek. I kdyz se jich prodalo dost zdaleka ne tolik co slibovali...S PowerVR Series 5 to moc nadejne nevidim, uvidime...
-
Financuje je Intel ;)
Ne vazne, prodavaj licence a jak jsem psal maj prachy od Segy a ted diky mobilnim reseni, taky Imagination Tec. neni jen PowerVR
Ale co budu kecat, kdyz te to zajima, tak se precti ruzne zpravicky primo na powervr.com.
-
Doufámže se oběví od Pover VR nová karta,která nemusí konkurovat NV30,ale bude další nadějí na lepší zítřky této "malé firmičky".
Byl bych nerad,kdyby se svět GK usměrnil jen na ATI a nVidii :evil: :evil: :evil: :evil:
-
PowerVR sama o sobe obrovska neni, ale o firmicce se mluvit neda a uz vubec ne ve spojitosti s Imagination Technologies
Katoo: Tes se pristi rok, dalsi vyrobci to konecne rozhrabnou: Trident s XP4, PowerVR se Series 5, S3-VIA s DeltaChrome, snad nezklame ani SiS s Xabre II a kdyby konecne Bitboys prestali mit smulu ...
-
jestli bude Xabre II stejnej shit jako jednicka, tak to potez pambuh......ale na ten Triden jsem zvedavej....jeste si zive vybavuju jak jsem mel jejich pulmegovej aparat :wink:
-
http://www.within3d.ch/index.php?sho...e&id=40&page=7
Je to ale deutsch, ale PowerVR maji za zolika pro rok 2003 ...