Nasel jsem doma tento stary 100MB (spise 83MB) a neni na PATA ani SCSI, ale na MFM....co to je? Da se to jeste nejak zprovoznit?
http://www.seagate.com/support/disc/...fm/st1100.html
Printable View
Nasel jsem doma tento stary 100MB (spise 83MB) a neni na PATA ani SCSI, ale na MFM....co to je? Da se to jeste nejak zprovoznit?
http://www.seagate.com/support/disc/...fm/st1100.html
Ja mam ST-251 aj s radicom ;D Myslim, ze este funguje, mozno pred rokom som z neho zachranil nejake programy, ktore sa podarilo precitat az po mnohych pokusoch. Nasledne som na to pustil low-level format a nasiel 2 zle sektory - presne tie, co su napisane na nalepke na vrchu :-)
Aha, tak uz vim co znamena ta velka nalepka.....tak to tam mam 4 kousky :-(Citace:
Původně odeslal Rainbow
Az ted jsem si vsimnul ze telo HDD je pruzne uchyceno na kovovou kostru, ktera se prisroubuje k bedne. Vyborna vec, dnesni HDD...
Co je to ten format MFM, to ani 386 snad nemela.
Pouziva to 2 kable - riadiaci a datovy. Ked k tomu mas radic, tak by to malo chodit aj v 386 a 486. Staci dat radic do slotu, zapojit disk a v BIOSe nastavit spravne parametre.
neco sem pro tebe vytah..neni to z me hlavy :-) í kdyz bych mel znat, mam to z materialu k mature...Citace:
Původně odeslal PhoB
Typy záznamů na discích
způsob kódování 1 a 0, používá se pro menší chybovost
MFM - modifikováná frekvence modulace. Má kabely o 34 a 20 vodičích,řadič umí ovládat dva disky, kabel s 34 vodiči je připojen k oběma diskům a datový kabel ke každému disku zvlášť. Analogové signály čtené z disku jsou přivedeny do řadiče, který je dekóduje a převede na digitální údaje, Každá log 1 a 0 je na disku zaznamenána změnou magnetického toku v závislosti na čase.
RLL - Má stejnou kabeláž jako MFM. Jediný rozdíl je ve způsobu kódovaní. Nejznámější RLL 2,7, který umožňuje od 2 do max 7 po sobě stejných log nul mezi jedničkami. V RLL kódování je vždy skupina 2 až 4 bitů representována určitým vzorkem. U RLL2,7 je mezi pulsy minimálně 2 a maximálně 7 mezer.
Řadiče disků
ST 417 (516) - starší typ pomalého řadiče. Sám odděluje synchronizační bity od datových. Záznam je MFM a přenos v NRZ. Toto rozhraní dokázalo pracovat s disky, které měly maximálně 16 hlav, a bylo možné k němu připojit maximálně dva disky. Rozhraní ST506 nebylo konstruováno pro připojování jiných zařízení než pevné disky (CD ROM, Páskové mechaniky apod.). Jednalo se o rozhraní, které bylo poměrně náchylné na rušení a vyžadovalo tedy co možná nejkratší a kvalitní kabeláž.
Jenom dodam - (Ja jsem teda nasel nazev ST506) je to stare rozhrani a podle toho, ze disky s timto rozhranim pouzivaly modulaci MFM, semu take rika takhle