Surne zhanam nejaky text k tejto teme. Prave prebieham google, ale zatial nic moc, tak ak mate nejake linky alebo nieco co by mi pomohlo tak to sem please dajte.
Dikes
Printable View
Surne zhanam nejaky text k tejto teme. Prave prebieham google, ale zatial nic moc, tak ak mate nejake linky alebo nieco co by mi pomohlo tak to sem please dajte.
Dikes
a jakou sit/co na ni chces optimalizovat ?
Pocitacovu siet a potreboval by som skor nieco take teoreticke. Nieco kde by troska obsiahlejsie obkecavali jednotlive metody.
jezis
a chces optimalizovat ethernet nebo chces optimalizovat Frame Relay nebo IP routovani nebo chces optimalizovat 500pc spojenejch 60ti hubama ?
Řekl bych, že to potřebuje na semestrálku nebo něco podobného :-)
pak je to doufam jeho semestralka ne nase :)
jj, je to do prace. Zadanie je v nadpise, nic viac ja k tomu nemam (nepytajte sa preco, je to moc dlhe a vysvetlovat to tu nebudem), takze je pole otvorene. Nejaky ten text by k tomu pomohol, ale ak sa neda tak to napisem sam, ved sa v tom trocha vyznam ;) :).
Zadne linky sice z rukavu nevysypu, ale pravdu maji ti, co te upozornuji, ze zalezi na tom, co chces optimalizovat (propustnost, slozitost, spravu ... ?) a jake jsou jeji nedostatky.
Aby jsi nerekl, strucne me napadaji tyto oblasti:
- minimalizace protokolu (nejcasteji prechod a sjednoceni na jeden protokol, nejcasteji TCP/IP - tj, odbourani IPX,NETNEUI, zalezi na aplikacich a jejich konfiguraci)
- minimalizace broadcastu (segmentace na vice subnets, vhodne paterni usporadani, konfigurace klientu/DNS/WINS ...)
- pokud TCP/IP, tak nasazeni DHCP,DNS,SNMP (efektivni sprava, zamezeni konfliktu...)
- pro pristup na Inet - proxy s webcache (pro opakovane dotazy)
- samozrejme vhodny vyber a konfigurace sit. prvku (svazano s topologii)
- v neposledni rade take zabezpeceni - IDS (ruzne worms tez zatezuji nebo primo blokuji sit. komunikaci)
Myslim, ze neexistuje univerzalni navod (stejne jako optimalizuj mi auto, "protoze mi spatne jede" ). Spis bych to videl na:
- analyzu site/infrastruktury/toku dat (tj. i servery/PC/aplikace)
- identifikace problematickych/uzkych mist
- navrh (nove topologie/konfigurace)
...
Můžeš zkusit hledat QoS - Quality of Servis. To by mělo fungovat tak, že zabezpečuje priority aplikacím, pro které je třeba klíčová doba odezvy a naopak - podle konfigurace (realtime videokonference má větší prioritu, než sekretářka, která si stahuje fotky naolejovanejch siláků :-) ).
Diky za rady.
Ako som pisal vyssie, zadanie v nadpise. To je vsetko co ja viem o tom, takze je asi jedno co sa bude optimalizovat, hlavne ze tam nieco bude.
Ale aby ste nepovedali, tak asi najjednoduchsie bude pripad ze mam ethernet LAN a snazim sa tam vyriesit nejaky prob. Staci aby to bolo vseobecne, ja si uz z toho vycunem co potrebujem, ide iba o to aby som mal nejake napady.