Ahoj,
mám takový dotaz: když mám dva disky 40GB a 80GB a nemám řadič RAID. Mohl bych nastavit ve Windowsech RAID tak abych mohl nevyužitých 40GB na druhém disku používat jako další partition (pro Linux)?
Díky
Printable View
Ahoj,
mám takový dotaz: když mám dva disky 40GB a 80GB a nemám řadič RAID. Mohl bych nastavit ve Windowsech RAID tak abych mohl nevyužitých 40GB na druhém disku používat jako další partition (pro Linux)?
Díky
hm nerozumiem vobec co vlastne chces, zjavne nevies co to vlastne RAID je, skus to nejak ludskejsie vysvetlit pls ...
MadCap
Tedik chce používať 40 GB disk a prvú polovicu druhého disku ako RAID, nie? mám dojem že to tak trochu nepôjde ;D
Já vím, ono to zní uhozeně, ale jde mi o tohle: Windowsy umí udělat RAID (on to asi nebude pravý RAID v helpu tomu říkají dynamický zrcadlený svazek) ze dvou disků i bez řadiče, tzn. že veškerou práci udělají za řadič a sami rozdělují data mezi jednotlivé disky. Bohužel jsem to nikdy nezkoušel (mám jenom 40GB a 2GB a nechci riskovat) a nevím jak to Windowsy dělají, jestli potřebují celý disk, nebo na každém disku udělají speciální partition prostě nevím jak. Možná je to opravdu blbost (RAIDům moc nerozumím, ale vím co to obnáší, ale nevím jak to chodí v tom Windowsovským RAIDu).
toto sa ti oplati iba vtedy ak potrebujes mat obrovsku particiu a nemas na to hdd ani hw .. ono to zatazuje procak urcite a tiez to neni ziadne terno ..
MadCap
mno, RAID je celkem terno, ale v pripade, ze je hardwarovy. Woknackymu raidu bych neveril ani za mak. Jinak jestli se to chova stejne jako HW raid (predpokladam, ze chces asi RAID 0 stripping) tak ti to sezere oba disky a bude se chovat jako rychla 80ka. vzhledem k tomu, ze je to ve woknech, tak ti podle me na tom druhym disku zbyde tech 40GB, ale do jaky miry to bude pouzitelny...to vyzkousej a dej nam vedet 8-) ;D
Ahoj, mám jen zkušenosti s raidem pod Win NT, umožňuje použít disky o různé velikosti, ale podmínkou je vytvřit jejich stejnou velikost a tu použít v Raidu. Je to docela problém. :lol: Nevýhodou tohoto Raidu je velká zátěž procesoru, je zapisováno současně na dva disky. Pokud to nepoužíváš u serveru,tak je to zbytečné.Záloha lze vyřešit i jinak. A přijít o 40GB dat je trochu luxus. To už je lepší připojit třetí disk a použít Raid 5, zde přijdeš asi o 1/3 kapacity disku,ale furt lepší než o 1/2.
Ale tady de o to, jestlize z tech 80 vyuziju na raid 40 , jestli tech dalsich 40 budu moct vyuzit jeste jinak??
prosím ťa, ako sa to vo Windows 2000 nastavuje? mám českú verziu a v helpe som o tom nič nenašiel. mám 2x20 GB disky, nie úplne identické, ale chcel by som to skúsiť.Citace:
Původně odeslal vasut
Tak som to našiel cez google, ale neskúšal som to ešte, vraj sa to nedá urobiť tak, aby sa z RAID 0 bootoval Win.
http://www.tomshardware.com/howto/20010906/raid-01.html
IMHO tych 40GB asi nebude mozne nijako pouzit. Ale to je iba moj nazor. Experiment bud dokaze alebo vyvrati moju teoriu. Tak smelo do toho, nech sme mudrejsi.
mno windows RAID je uplně stejně výkonný jako ty pseudoHW raidy...spíše i o trochu víc (resp. hlavně s nimi nejsou žádné problémy - kromě požadavku na data recovery :lol: ).
a k tomu dotazu - nepůjde to. celý ten disk musí být nastaven jako dynamický, aby se byť i jen z jeho části mohl udělat win-raid. a dynamický disk prostě linuxem nerozpoznáš :roll:
jo a na win-raidu opravdu nemůže být OS...
edit: jo win-raid má ještě jednu vadu - dvojnásobný traffic po sběrnici :? v některých případech je to opravdu big vada :|
existuje nejaká možnosť, ako ten WinRAID rozbehať aj pod Win9x? na google som nič relevantné nenašiel
takže by šlo tu 80 rozdělit na 2 40? na tu první dát winy a tu druhou ,spolu s druhým diskem použít na sw raid.? Jo nebo ne?
neexistujeCitace:
Původně odeslal Wizzard
jasně že šlo :wink:Citace:
Původně odeslal novakt
akorát ten výkon by stál za opravdu velké hovno :oops: :roll:
Možná už to není aktuální, ale napíšu jak to všechno dopadlo:
Nakonec jsem si koupil 160GB disk. Vzal jsem z něj 40GB a celý druhý 40GB disk a vytvořil jsem prokládaný svazek. Podle testů byl takhle vytvořený disk skutečně mnohem výkonější, ale v reálu (kopírování, mazání, načítání programů atd.) se to prakticky neprojevovalo takže jsem to zase zrušil. Jinak těch zbylých 120GB šlo jakkoliv využít.
Zkus mrknout zde:http://market.foxpc.cz/clanky/2283