Softwareové řízení otáček větráků
Používám na %subj% prográmek Speedfan a jsem s ním v celku spokojenej - mimo primární účel umí i trochu monitorovat teploty a napětí na desce, umí i trochu softwareový overclocking a umí přečíst SMART hodnoty z disku. Má ale jednu nehezkou vlastnost - ta regulace otáček ale funguje tak, že v ní jde nastavit, kolik chci, aby to mělo stupňů a rozsah (v procentech), jak se má větrák točit. No a když to tu teplotu přesáhne, tak se otáčky postupně zvyšují na maximum, dokud to zase neklesne. Lepší by bylo nastavit i teplotní interval, ve kterým se otáčky budou měnit v závislosti na teplotě. Čili např. 20°C a méně - 10% otáček a druhá hranice třeba 45°C a mezitím by se to podle teploty plynule měnilo. Neznáte nějakej softík, kterej by to uměl?
Wzz.
Re: Softwareové řízení otáček větráků
Citace:
Původně odeslal Wizzy
Používám na %subj% prográmek Speedfan a jsem s ním v celku spokojenej - mimo primární účel umí i trochu monitorovat teploty a napětí na desce, umí i trochu softwareový overclocking a umí přečíst SMART hodnoty z disku. Má ale jednu nehezkou vlastnost - ta regulace otáček ale funguje tak, že v ní jde nastavit, kolik chci, aby to mělo stupňů a rozsah (v procentech), jak se má větrák točit. No a když to tu teplotu přesáhne, tak se otáčky postupně zvyšují na maximum, dokud to zase neklesne. Lepší by bylo nastavit i teplotní interval, ve kterým se otáčky budou měnit v závislosti na teplotě. Čili např. 20°C a méně - 10% otáček a druhá hranice třeba 45°C a mezitím by se to podle teploty plynule měnilo. Neznáte nějakej softík, kterej by to uměl?
Wzz.
moje rada ze zkusenosti je sice jen polovicni reseni,
ale v konfiguraci v zaloce option, najdi delta value a to
dej na mene nez 10% a ty nabehy otacek budou pozvolnejsim,
a vetrak se nebude roztace a zpomalovat jak splasenej,
ale pozvolna
Citace:
Původně odeslal Helium
moje rada ze zkusenosti je sice jen polovicni reseni,
ale v konfiguraci v zaloce option, najdi delta value a to
dej na mene nez 10% a ty nabehy otacek budou pozvolnejsim,
a vetrak se nebude roztace a zpomalovat jak splasenej,
ale pozvolna
To samozřejmě mám, už mám speedfan docela dlouho a pořád s tím experimentuju, ale není to to pravé :-( Přemejšlím, že se na to vykašlu a přejdu na vodu třeba půjde potom ten 1@1,26 celeron ještě vejš :-)
Na 1,33 se rozjel, ale WinXP nechtěly bootovat, ani když jsem mu dal místo 1,75V 1,85.... Btw kolik snese Coppermine?
Wzz.
Uz zna nekdo odpoved, zda-li se da softwarove ridit verone s Asus A7V8x ??
speedfan nereaguje na nic...
Edit: tak uz se mi povedlo ve SF aspon neco... kdyz menim procenta u FAN1
tak se mi spomaluji 2 Arctici s TC a daji se tim uplne vypnout - sou zapojeny na ostatni 3pin... nicmene to neni to co mi tam huci... tj vetron na CPU... jenze ten se toci porad stejne... nevim co s tim... menenim FAN2 se nic nedeje... a FAN3 tam vubec nemam...
Ja mam MB ABIT AV8 a taky mi nejdou regulovat otacky FANu ve SpeedFanu...Docela me to stve...Nezbyde nic jinyho nez si poridit regulator do 5,25"... :???: