A je Asus P2B z tohoto hlediska starý?A jestli ano,tak jaké DIMMy do něj jdou a jaké ne.A jak je rozeznám?
Dík!
Printable View
A je Asus P2B z tohoto hlediska starý?A jestli ano,tak jaké DIMMy do něj jdou a jaké ne.A jak je rozeznám?
Dík!
Heh, zajímavá otázka.
"Starý MB" a "stará RAM" není termín. Maximálně se třeba rozlišovaly RAMky jednostranné nebo oboustranné(čipy jen z jedné nebo z obou stran).
Kdysi byly třeba problémy, že některé starší(ehm dřívější, jedny z prvních) desek třeba nebraly jednostranné, ale jen oboustranné. Já si to vysvětluju tak, že jednostranné RAM měly vlastně 2x větší kapacitu na jeden čip a starší desky s tím neuměly pracovat.
Osobně jako staré bery SIMM, nové DIMM. (a zapoměl jsem na DDR, z tohoto pohledu je ten ASUS starý, na obyč. DIMM, dneska se používaj DDR)
EDIT: ASUS P2B je na DIMM, tak mě napadá, že by se ještě mohly rozlišovat na DIMM 66, 100 MHz. Tzn dimky na 66MHz nepojedou na 100MHz.
No,někdo tu psal,že potřebuje do P2B 256M 16 chipovou.A v cenících se často objevuje poznámka 16Ch (u 128M 8Ch) a pak jsou dražší než bez tohoto označení.Většinou stejně drahé jako s označením "old MB".Tak mi napadlo,že třeba je vtip v tom počtu čipů.Jen nevím proč.
Vždyť jsem to psal.
Citace:
Kdysi byly třeba problémy, že některé starší(ehm dřívější, jedny z prvních) desek třeba nebraly jednostranné, ale jen oboustranné. Já si to vysvětluju tak, že jednostranné RAM měly vlastně 2x větší kapacitu na jeden čip a starší desky s tím neuměly pracovat.
Ten problem je v poctu cipu :wink: Pokud mas oboustranou 256-ku tak ma 16 cipu. Jednostrana ma tech cipu jen 8 -- maji dvojnasobnou kapacitu a starsi desky je neumeji spravne adresovat. Pokud pripojis jednostranou 256-ku do "starsi" desky tak ti bude fungovat jen jako 128-ka...Citace:
Původně odeslal MichalW
Dík!Já tomuhle fakt nijak nerozumím.Takže jste mi osvětlili 256ku.A u menších na počtu čipů nezáleží?Počítám,že kdyby 128M neměla 8Ch,ale jen čtyři,budou mít stejnou kapacitu jako ty z 16Ch 256ky.Tak proč prodávají i ty 128ky "old MB"?
Ten isty problem ako pri 256MBCitace:
Původně odeslal MichalW
typicky priklad je chipset i440BX - pre PII a PIII - Copperminy
Tento chipset dokaze pracovat maximalne z 16MB na chip. to znamena ze bezne predavane 256MB SDR moduly su 8chipove :arrow: 256MB/8chip=32MB/chip -> chipset nedokaze spravne adresovat pamat a bezi to na tych 128MB.
To oste plati aj pre mensie moduly -> 128MB SDR tie su 4chip-ove -> 128MB/4chip=32MB/chip a 8 chip-ove ->128MB/8chip=16MB/chip (aspon teraz bezne dostupne)
Myslim ze som nikde videl aj obojstranny 128MB modul -> 8MB/chip.
Neviem o tom ze by sa chipy s vacsou kapacitou ako 32MB sa pre SDR robili. (bezne 512 su 16cipove=32MB/chip)
V poslednej dobe sa vyskytuju uplne uchylnosti, ktore nejdu takmer v ziadnej doske (mozno akurat s chipsetmi pre P4/AthlonXP so SDRAM). Takze pri nakupe treba spocitat chipy.
A este som mal jednu divnu vec - 16-chipova 256MB, ibaze nejako divne zapojena - tvarila sa ako jednostranna - "znacka" MEMTEK.