mam casefan AC ArcticFan w/TC
nechci ale aby jel podle toho jak je v bedne horko, chci aby jel na 100% porad, co takle ze bych ustrihl du srandovni diodu a byl by pokoj? a nebo se to akorat cely posere co? :-/
Printable View
mam casefan AC ArcticFan w/TC
nechci ale aby jel podle toho jak je v bedne horko, chci aby jel na 100% porad, co takle ze bych ustrihl du srandovni diodu a byl by pokoj? a nebo se to akorat cely posere co? :-/
Zatím jsem ho nestříhal, ale mělo by to tak fungovat 8-) Vlastně tím zvyšuješ odpor na nekonečnou hodnotu oproti zahřátí toho termistoru, kde odpor stoupne k nějaké konečné, ale přesto vysoké hodnotě, nebo mě někdo opraví? Takhle si to aspoň představuju :-)
EDIT: Uf, nějak jsem to takhle k večeru nedomyslel :oops: No nic, mazat už to nebudu.
ja jsem mel vetrak s TC ve zdroji a taky me to stvalo tak jsem to cidlo ustrihl a ty dva dratky spojil (takze nestrihat uplne u vetraku ;D )a funguje to (aspon u me)
ja jsem o zkousel premostit, termistor nemusis strihat, staci spojit u motorku 2 kontakty toho termistoru, a pak to jede naplno. je to ale jeste vic, nez kdyz das termistor do horke vody, toci to asi 3000 otacek, vic se doctes tady:
http://www.watercooling.wz.cz/hluk3/hluk3.htm
zadne mechanicke upravy jsem nedelal, protoze ten AC Fan byl pujceny od MadCapa, jenom jsem tam oprel dratek a stacilo to
Aha, takže je to termistor "naruby"? S rostoucí teplotou odpor klesá... No jo, vždyť jsem blbej, asi bude zapojenej s tím větrákem do série. To jsem zas vymyslel kravinu :oops:Citace:
Původně odeslal deathkiller
uz tu bylo mnooohoookrat,ze kdyz cidlo ustrihnes a zkratujes (spojis ty dva draty co vedly na cidlo) tak vetrak bude tocit na full....
Já jen pro doplnění to doplním troškou teorie. :wink: Nejdřív na začátek - zkrat = nulový odpor, rozpojené kontakty = nekonečně velký odpor (teoreticky), izolant. U kovů s rostoucí teplotou opravdu roste odpor (koeficient růstu je u každého kovu různý), vysvětluje se to tím, že teplejší = energetičtější atomy v krystalické mřížce víc kmitají a tím se zvyšuje pravděpodobnost srážky volných elektronů s nimi. Prostě těm elektronům dá větší práci se tím kovem "prodrat". Za supernízkých teplot (cca 3K) vykazují díky tomu některé kovy supravodivost - jejich atomy téměř nekmitají.(kupodivu měď a zlato jsou na tom docela blbě)Citace:
Původně odeslal tnf
Naopak u polovodičů s rostoucí teplotou jejich elektrický odpor klesá, teď si nejsem jistý, jestli je to tím, že by se zmenšovala šířka zakázaného pásu nebo energetičtější elektrony jej snadněji přeskočí. Proto se plovodiče za nízkých teplot chovají jako izolanty. Když to shrnu - termistor je vyroben z nějakýho polovodiče a když ho přemostíš (zkratuješ), vyrobíš nulový odpor a simuluješ pro logiku větráku hooodně vysokou teplotu, kterou se snaží kompenzovat zvýšením otáček větráku. Když ho rozpojíš, odpor je nekonečně velký a větrák se bude buď točit hodně pomalu, nebo vůbec, záleží na konstrukci.
Z uvedené teorie taky plyne, proč je hodně důležitý dobrý chlazení CPU, zvláště přetaktovanýho. S rostoucí teplotou klesá jejich odpor a teče jimi větší proud, než v chladnějším stavu. Při zvýšení voltáže - časté u OC :-) - se snadněji potom prorazí = zničí. Na to stačí jednoduchá verze Ohmova zákona (v integrálním tvaru :wink: ) R=U/I => I=U/R.
Wzz.