-
Jak výkoný Peltier?
1)Potřeboval bych zjistit jak vykonneho peltiera budu potrebovat
jeden bude na NB nForce2, můj NB je hodne závislý na teplote, potřebuji ho drzet do 20 stupňů aby sel dobre taktovat.
druhý mozna na grafiku GeForce4TI 4200, ten ten stejný problém, ale potrebuji ji drzet do cca 35 stupňů, takze to by slo vyresit jen vodnikem.
2)nejaké schema regulátoru výkonu peltiera.
3)chci vyuzít stávající zdroj tzn 460W Fortron, dalsi zdroj v PC nechci.
-
Peltier je na nic. To radši vyřeš, jak budeš podchlazovat vodu ve vodníkovi.
Pokud chceš vědět proč, použij Search a zadej peltier. Byly tu diskuze o využitelnosti pro běžný provoz.
-
na ten Nb by mi měl stačit nějaký 20W peltier ne? Pokud budu udrzovat teplotu do 15 stupnů budu více jak spokojen.
-
Rek bych jen jednu vec - ten kdo si nedokaze navrhnout regulator pro peltiera sam by se do toho asi nemel moc poustet.
Ale kdyz myslis tak reknu svuj nazor - na PET potrebujes regulator, ktery zvladne proud rekneme 10-15A (pro 120W na CPU a 30W na NB) kdyz beznej peltier zvladne napeti az 15V.
Na to by mohlo stacit jednoduch zapojeni LM317T premostene PNP vykonovym tranzistorem, sice nereguluje od nuly, ale od 1.2V, ale to staci - na vstup mu dat tech 12V ze zdroje by znamenalo, ze da max. cca. 11V, takze zalezi na konkretnim peltieru,pri jakem napeti pres nej potece maximalni proud. Mno a pokud bys chtel automatickou teplotni regulaci, tak bych to videl na nejaky zapojeni s elektronickym potenciometrem (odpor zavisly na napeti), termocidlo a operacni zesilovac, kterym se nahradi standartni potak na ADJ vstupu LM317.
Mno ale nevim nevim, jestli neni lepsi manualni regulace? Tohle by se muselo moooc moc ladit, coz by bylo narocne mozna i na procaky a northbridge ;D
Mimochodem nevim kolik pece chipset tak ta hodnota je vystrel od boku.
A jinak bych se taky pripojil k variante chlazeni {vody} ve vodnikovi, resp. nejakyho lepsiho chladiciho media - treba i peltierem? ale to nebude moc efektivni. Spis mrazici system z lednicky nebo mraznicky.
EDIT
co treba takhle:
http://www.solidhardware.com/macci/insu/
-
Návrh regulátoru jsem chtel proto, že s peltierem nemám zkušenosti a nevím co si od nej můžu dovolit. Nekdo to u urcite řesil jak problizne regulátor nastavit, jak nejlépe pripevnit cidlo, na co si dát pozor u konkrétního zapojení. Vzdy je lepsí se nechat inspirovat¨,hlavne je to rychlejsí. Jestli by stacila manuální regulace nebo použít automatickou tezko ríci, ale automatickou rozhodne nic nezkazím. Normálne stací NB chladit pasivne takze ztrátové teplo není zase tak velké. Mám na nem voltage mod takže to pece trosku více,ale porád to není zádná hrůza. Pravdepodobne by tedy stacil i ten 29W.
V GME jsem nasel:
Peltierův článek 3,3A 29W 67°C 14,5V 40x40x4,7mm
Peltierův článek 8,5A 68W 15,4V 68W 40x40x3,3mm
Cenove jsou stejne tzn 165Kč.
Do chladícího systemu z lednicky se mi moc nechce kvůli ne zrovna nízkému hluku (i když plynová lednicka je v pohodě) a kompaktnosti. Taky ta spotřeba je nekde jinde.
-
jedna vec je narvat na cosi peltier a druha je ho uchladit! aby si zvladal chladit pelt, tak potrebuejs vykonne chladenie, preto sa pelt pouzviba iba tam kde uz je problem prenos tepla .. mas tak vykonny vodnik? "chilled" vodu? mrazis? ak nic tak ser ne peltier :) ... www.extremesystems.org je spravne miesto pre tieto uvahy ;)
MadCap
EDIT: napr gf4 sa chladi takto > http://www.solidhardware.com/macci/gf4/ :) ;)
-
30W uchladím i vzduchem natož vodníkem. Stačí mi PET na NB. U grafiky jsem se rozhodl, že na to kašlu, jen by oteplovala okruh. Prote dotazy se týkají ted jen NB na nForce2.
-
pet vzduchom? hmm nie som toho nazoru ... resp. to nema ziadny vyznam
MadCap
-
No 30W peltiera urcite uchladis Vzduchom.. vel ludia aj ty chladis vzduchom aj 60-100W procaky, takze fpoho :) Ja xcem spravit Peltira na SOC do skoly ale uz taky vykonnejsi pretoze uz skoro mam aj cele vykonne vodne chladenie takze takych 130W uchladim fpoho. Ale tiez nemam vobec skusenosti a ten regulator by som asi sam nezmakol, mozno moj oco keby aspon vedel ze oco tam presne ide, proste co kolko a preco a ako reguluje.. :) mohly by ste helpnut alebo dat odkazy na nejake veci ktomu pisane + mozno naje foto aj plosaku a tak .. aby som mal predstavu.. THX
-
ja len narazam na to ze to nema skoro ziadny vyznam tam ten peltier davat ... teda ze to rovnako dobre uchladi bezne vzduchom pri tak malych tepelnych vykonoch!
MadCap
-
Proste dotaz je pořád stejný. Jak výkoný peltier na NB (30W by měl stačit a pravdělodobně nepojede na plný výkon) aby se udrzovala teplota NB od cca 15-20 stupňů. Chlazení peltiera bude vodou.Předpokládám že NB bude s peltierem topit cca 40-50W.
1) Jak vyřešit regulaci
2) Schema zapojení
3) Jaké je minimální napětí, při kterém je PET jeste schopný fungovat
4) Na co si dát pozor.
-
Na NB použij 100W peltiera s dvoustavovou regulací.
Sestava bude:
waterblock-peltier-coldplate(měděná destička s čidlem)-NB
pokud je teplota nižší než stanovená tak peltier krmíš na max.
Když je teplota menší než stanovená tak peltier krmíš třeba jen 30W výkonem. Prostě takovim aby se zase začala zdvihat teplota,..
Tohle je nejsnažší, a dobře se to dělá,...
Regulátor by byl takový, že by se prostě přepínali odbočky u trafa před usměrňovačem,..
Jáí mněl udělaný regulátor ze AT zdroje, kdy při vysoké teplotě dával zdroj to co dal,.. Tj, Asi 12V 20A no a při nízké teplotě dával jen 5V a proud kolik si peltier vzal,...
Krmil jsem s tim 200W peltiera a chladil jsem tim durona.
-
PWM regulace se pro peltiera nedá použít,...
On je totiž moc rychlej a má snahu prostě ve chvíli kdy do něj nejde proud okamřitě přestat čerpat teplo,..
Takže dochází k tepelným mikrostresům a vlivem tepelné setrvačnosti ten peltier jakoby nečerpá,..
Je potřeba stejnosměrné vyhlazené napětí,..
Jo a taky je dobrý nesplést si polaritu,.. jak otočísš polaritu tak se změní směr čerpání tepla,...
-
Další věc je životnost peltiera,...
Nesmí se přehřát nad 120stC. pokud se to stane tak je po něm,.. Roztaví se v něm nízkotavitelná pájka.
Pokud se s nim má mrazit musí být zalitej silikonem aby ho neroztrhala zmrzlá voda,...
Jsou speciální druhy peltierů.
S větší odolností proti teplotě, takže zvládnou max teplotu 300stC.
S větší životností,...
Životnost se totiž odvijí od toho jak jsou uvnitř peltiera pospojovaný ty polovodičový kostičky,...
Obvykle jsou jen normálně připájeny k měděným spojům,.. To způsobuje, že pájka a nebo i měď postupně difunduje do polovodiče až se z polovodiče stane shitka,..
U těch s prodlouženou životností je na polovodič nejdřív nanesen nějakej kov, kterej nedifunduje tak rychle a pak se ty polovodivý kostičky normálně připájeji,...
Rozdíl je samozřejmě v ceně,..
-
jo moc díky za inspiraci.
-
stejne mi nejak nesedí to s PWM regulací. Urcite to neni soustava 1 rádu takze by tam mela být nejaký hystereze ne?
-
No, ono ten muj regulátor používal takovej hezkej komparátor,... To je jasný, že musíš mít u regulátoru hysterezi aby to zbytečně nekmitalo,..
Musíš taky počítat se setrvačností, než se teplo dostane mědí k čidlu,.....
Ale prostě klasická PWM kde měníš střídu nelze použít,..