-
2 různé disky do RAIDu
AHoj,
možná to je hloupá otázka, tolik se v RAIDu nevyznám, ale mohu zapojit dva ruzné disky, nemyslím velikostí, ale značkou do RAIDu?
Mám ted WD 1200JB a plánuji koupit ješte 1x 120GB ale po přečtení doporučení zde v diskuzi už do WD nechci jít a láká mě Hitachi/IBM - je dobrý?
Poslední problém - nebude vadit ze WD je 8MB cache a třeba ten druhý 2MB cache? je to velký rozdíl brát 2 a 8 nebo takhle se zeptám - spíše počítač používam na DVD převody, MP3 občas kouknu na film, moc už nehraju, jen občas - má cenu brát opět disk s 8MB cache?
Vyplatí se to v mém případě dávat vůbec do RAIDu? poznám rozdíl? a že mám na 1HDD 20GB volného místa - vadí to při zavádění do RAIDu nebo musí být oba prazdné?
a v neposlední řadě - když se pokazí 1HDD - přijdu o všechny data které budou dejme tomu na tom druhém disku, jeslti ano - pomůže nějaký RECOVERY program?
Možná to jsou hloupé a pro Vás jasné dotazy, ale nikdy mě toto nezajímalo, ted mám RAID řadič a co jsem slyšel výkon se prý zvýší..
Děkuji za odpovědi
-
Do RAIDu sa davaju zasadne rovnake disky - najlepsie kupene naraz.
Ked mas RAID0 (stripping) a 1 disk odide, prijdes o vsetky data. Nepomoze ti ani ziadny program - jednoducho na tom druhom disku zostanu len kusy dat (podla velkosti bloku, ktory radic pouziva).
-
pokud na pc hraješ, pracuješ, vypaluješ atd, rozdíl nepoznáš. pokud děláš audio/video editing, tak rozdíl poznáš, ale taky je to o penězích.
lepší je mít na jednom disku systém a na druhy swap file (pokud není dostatek RAMky)....jinak rovnou vypnout celej swap file.
-
to Kukla: no převážně dělám DVD na DVD přes různé programy jako CCE atd, kde to trvá někdy i 8 hodin...ale mám CPU Athlon 2200+, myslím že daleko kratší doby bych dosáhl na P4 bude to mít vliv nebo spíše budu mít kratší dobu při tom RAIDu?
Díky
-
-
to Kukla: promin :eek: , je to program na prevod DVD na DVD, něco jako DVD2ONE,ale s tím rozdílem že samotna komprese obrazu trva u mě na Athlonu 8 hodin, na P4 je to mín a právě by mě zajímalo zda RAID to může ovlivnit že by mi to zkrátilo dobu převodu, RAID bych dělal právě kvůli tomu....
Díky
-
ne !!! tam je úzkým místem procesor, ne disk. takže radši kup bartona třeba...
tím a/v editing jsem myslel např. editaci gigabajtovýho wav souboru, nebo úpravy surových videodat (40gb jeden soubor apod). jakmile jsou tyhle věci komprimovaný, ak je úzkým místem vždy procesor.
-
to Kukla: perfektní vysvětlení... radsi než RAID, vezmu to CPU, ale další HDD stejně potřebuji...asi vyhraje Hitachi 120GB...
Díky