Objevil jsem zvláštní věc: Když chci na na televizi dálkáčem ubrat zvuk, bedničky se přepnou do módu MUTE. Přitom televize na MUTE tlačítko geniusů nereaguje. Divný, co?
Printable View
Objevil jsem zvláštní věc: Když chci na na televizi dálkáčem ubrat zvuk, bedničky se přepnou do módu MUTE. Přitom televize na MUTE tlačítko geniusů nereaguje. Divný, co?
Ja tmhle vece prd rozumim, ale myslim si, ze oba dalkace fungujou na 2,4GHz a ten ovladac od sony jednoduse vysila na stejny frekvenci a proto to ti to mutuje :-)
jaks prisel na 2.4GHz?? kdyz uz tak 1/lambda, cili predpokladejme IR led lambda ~ 850nm, pak je to 1/850E-12 tusim a vyjde neco kolem 1.2GHz a IR LEDky jsou tak kolem 850nm cili 2.4GHz by ses nejspis nikdy nedobral :wink:
edit: samozrejme ze sem se splet v exponentu, nm je 10^-9 a ne 10^-12, cili to neni GHz ale jen MHz.. :oops:
Nechci vám kazit radost, ale na IR paprsku jako takovém(jeho barva tedy lambda) vubec nezáleží, ale na modulační frekvenci výsílaných dat. Pro data pro televize videa, věže, hračky obecně pro IR je 38Khz. Pak je věc jak si firma udělá datový pakety, takže pakety můžou bejt stejný... Do tohohle jsem docela fušouval 8-)
jasne, ja jen narazim na to kde vzal 2.4GHz ;D samozrejme, ze samotna modulace dat bezi jinak :wink: sice sem do toho nefusoval, ale aspon tolik o tom vim :-)
Na tom neni nic divneho. Blbouni u Geniusu pouzili strasne kratke kody pro IR prikazy (jenom 4 znaky, vetsinou se pouziva 8 a vic), takze se to kryje s nekterymi jinymi ovladaci, ktere pouzivaji stejne 4 znaky, ale jako soucast delsiho kodu. Je to pekne videt v Girderu (programek na obsluhu PC pres dalkac). Taky se mi zapina na Geniusech mute, kdyz pridavam hlasitost ovladacem pro TV (Finlux), ale nastesti to uz nemam zapotrebi, vse reguluju pres PC jinym dalkacem (Panasonic do Geniusu neleze) takze jsem v pohode... ;DCitace:
Původně odeslal Mican
Tak je to asi blbost a kdyz na to ted koukam tak je to vazne strasna
<->vina :oops: ;D Jen jsem mel takovej pocit, asi jsem si to s necim splet... ;D
jj mam video sony a dela mi to to same... proste stejnej kod na ruzny veciCitace:
Původně odeslal Mican