Ako zapojit led diody na 12V kabel ??
Kolko ohmovy odpor treba na to aby to islo ?
Kolko tam mozem napojit ? potreboval by som cim viac diod???
:-) :o
Printable View
Ako zapojit led diody na 12V kabel ??
Kolko ohmovy odpor treba na to aby to islo ?
Kolko tam mozem napojit ? potreboval by som cim viac diod???
:-) :o
Záleží podle barvy. Některý jsou od 1,5V a některý na 3V Jednoduše je hod do série a dej jich tam Počet= 12V / V diody
vzdycky tam musis mit pred kazdou ledkou odpor .to kolik by meli mit voltu ze zalezi na barve je fakt ..cervenejm staci min nez ostatnim ..ten odpor tak 560ohmu
Hod Ich na 5V a mas pokoj
Ked ich davas do serie, odpor staci jeden.
to je kravin staci ti odpor jeden kterej blb by pajel na osvetleni diody paralelene.Citace:
Původně odeslal Green
myslel sem to dobre .napsal sem kravinu sorry ..a to sem neco jako elektrikar :oops: :oops:
aj elektrikarom sa to stava dost casto :-) ked spia na hodinach elektrotechniky ako aj ja ;D ;D
Kam jsem se dostal, hlavně že je tady každý elektrikář, ale OHMUV zakon to ne, kam jen to naše školství spěje. LED běží na 10mA (ne všechny, tak si spočítejte.
Já jsem na elektroprůmyslovce ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Pavel !!!!!!!!!!!
no to je krásný, ale stejně si neodpověděl na otázku... :wink:Citace:
Původně odeslal Pavel Zbranek
Tak predne LEDky se nepocitaj na napeti, ale na proud. Je treba si zjistit, jaky je jmenovity proud diod, ktery chces pouzit. A potom se odpor R=U/I. Pozor na spravny dosazeni jednotek. Takovy ty bezny LEDky 5mm bezi krasne na nejakych 20mA, takze odpor R=12/0,02=600 ohmu.
Bezny LEDky 3mm jsou tusim tak max na 3mA, takze R=12/0,003=4000 ohmu. 5mm modry LEDky jsou maximalne na 20mA, takze tam muzes taky dat 600 ohmu a 3mm modry netusim, musel bych se podivat. Ale kdyz je pujdes koupit a zeptas na maximalni proud, uricte ti ho prozradi.
Tak a ted doufam, ze jsem tu udelal nejakou chybu, kdyz uz jsem tak machroval ;D
Jo, uz vim, co jsem nedomyslel: tech 600 ohmu asi nekoupis, protoze odpory se vyrabi v nejakych radach, takze chtej nejblizsi vyssi hodnotu.
to si teda machroval blbě: je to takhle : Odpor=(napětí zdroje - napětí na diodě)/proud. TAkže pro červenou to je R=(12V-1,6V)/0,020A=520ohm,takže bud to 510ohm nebo 560ohm- to jsou hodnoty řady E24
eRTY: a, pravda, na ubytek napeti na diode jsem zapomnel. :oops: Ovsem z hlediska bezpecnosti se nic nestalo, akorat potece mensi proud.
Přesně tak, Matrin to je člověk, který se vyzná, Každá dioda má nejen jinší provozní proud, ale taky i napětí (je potřeba se poptat)
Já mám na morých led (10mA) daný 1K až 1K2, nejlepší je si vypočíst a pak trochu experimentovat. Určitě najdete ten správný odpor.
Pavel !!!!
a kde ze vam to vlastne sviti ??
SC
No to je dobra otazka, kam ty diody vlastne cpete?Citace:
Původně odeslal SC
Tak ten je mimo. SC to myslel uplně jinak.Citace:
Původně odeslal MustaF
Prosím, pouč mě, jak to teda myslel, pane nejchytřejší.Citace:
Docela by me to taky zajimalo, frajere prumyslovaku...Citace:
ja to myslel tak ze sem hctel vedet jestli ty LEDky mate uvnitr v CASEu nebo nekde na panelu
SC
Jo , dyt ja se na tohle ptam taky :)Citace:
Původně odeslal SC
Ja mam zatim jenom 1 ledku :-( ... primo v casu...namirenou na NB
hosi uz ste to vyresili??? ja jen ze ma kazda dioda jiny napeti i proud... treba takhle ... červená
1,9V
20mA
oranžová
2,0V
25mA
žlutá
2,0V
25mA
zelená
2,2V
20mA
modrá
3,5V
20mA
bílá
3,5V
20mA
a jinak odpor si spocitate ne? to i ja na stredni skole umim... i kdyz se flakam... pro UPLNY neznalce... ( Rv = (U celkove - U led) : I )
doufam ze sem to napsal dobre... ;o))
co se wlastně s diodou stane když tam hodím větší odpor ? wiz např za zelenou hodím modrou, která má w sérii menší odpor než ta půwodní zelená. swítit to bude...ale obecně ?
stane se jen to ze se zmensi napeti na ostatnich soucastkach a taky proud I=Ucc/Rcelkovy