má fortron fsp300-60 uvnitř potenciometry pro napětí 5V a další?
Printable View
má fortron fsp300-60 uvnitř potenciometry pro napětí 5V a další?
Zkus se vyjadrovat trochu presneji co chces?? Myslis jako, jestli se da regulovat napeti na 5V vetvi nebo co ??? .
jo, přesně. Většina zdrojů to má, ale nechci zbytečně přijít o záruku...
btw to za Toma sem psal já, snad to tej lamě nebude vadit :-)
No delas nam tu trochu bordel. Ale obavam se, ze kdyz snizis napeti na 5V vetvi zdroje, tak ti pocitac nebude fungovat ;D . Mohl bys teda napsat na co presne to potrebujes, regulovat vetraky nebo co ??? .
To je zaujímavé. Ja som v zdroji ešte nikdy nevidel trimre alebo potenciomtre ???
Nemýliš si to z niečim iným.
V zdroji ziadne potenciometre nie su - je to riadene obvodom, ktory udrziava na vystupoch presne napatia.
Ale jsou, alespoň u některých určitě. Každej zdroj může být jiný a proto si tam výrobci dávaj poťáky pro doladění.
5V nechci snížit, ale zvýšit.
Co že ? To slyšim porvé :-o :eek:Citace:
Původně odeslal Puťas
No mozna tam budou nejaky trimry, ale pochybuju, ze by se tim dalo primo doregulovavat napeti na 5V vetvi. Kolik ti to dava, ze to chces zvysit?Citace:
Původně odeslal Puťas
PS: priste by si mohl zkusit formulovat dotaz trosku presnejc a srozumitelnejc, je tu deset postu a zatim z tebe jeste poradne nevypadlo co a na co to vlastne chces...
tak ako tu dakto pisal, zdroj je riadeny tvrdo spec IO na to urcenym a je nezmysel aby tam bol nejaky trimer na doladenie ak je tak mi to pripada moooc divne a asi by som dal ten zdroj hodne rychlo prec. ono totiz kazdy zdroj ma nejaku povolenu odchylku do ktorej sa musi mestit ak je mimo je proste zly resp nevhodny. inak nemas ty nahodou ten zdroj pretazeny? alebo co je to za znacku??
fortron fsp300-60pn
k7s5a (166 FSB)
duron 1.4@1750 1,5V
sapphire r8500LE 64MB
barracuda IV,cd-r,cd-rw
5v : 4.68-4,89V (přečteno ze smartguardu a speedfanu)
takové malé napětí je na nenažrané kartě jako 8500/9100 a K7s5a s vysokou FSB normální, dá se to doladit připájením 5V drátu na regulační mosfety, nebo pohodlněji potenciometry/trimery které opravdu novější zdroje často mají. Napětí procesoru někdy ve špičkách klesne o 10%
A o to mi de.
ak sa to da poriesit tym, ze tych 5v dakam privedies, je pravdepodobne ze standardna cesta pre napajanie tej karty je pretazena coz mas dost blbe.... (nejaky stabik po ceste a podobne)
druha varianta je, ze mas pretazeny zdroj (opat pokles napatia) ovsem to musis namerat aj klasickym voltmetrom medzi hociktorym ciernym a cervenym drotom skusal si to? ak nie tak to chod zmerat a daj vedet co si nameral...
kazdopadne v zdroji by som to napatie neprestavoval z jedneho prosteho dovodu (teda ak nieje od vyroby zle nastaveny) tym potenciometrom kompenzujes pretazenie zdroja (ked by si ho potom zapal s nizsou zatazou tak ti to napatie moze skocit kludne na 5,5-6V) aspon to su moje sucasne poznatky.....
Mezi zdrojem a regulačním obvodem desky budou vždycky velký ztráty, nejvíc na konektoru. Deska má aktivní podíl na tom jaké napětí 3.3 a 5V dostane. A Výrobci zdojů i desek si říkají : radši víc než míň. A já od vás chci jasnou odpověd, od někoho kdo byl uvnitř, jsou ve FSP300-60(pn) ty poťáky nebo ne? Nechci zbytečným otevřením ztratit záruku...
No muj Fortron tam zadny vyrazny nema a navic nema ani prelepku, takze otevrenim jsem zaruku neztratil...
Mal som uz par zdrojov rozobratych a v ziadnom sa nedalo nic nastavovat. Ked je napatie v klude dobre a pri zatazi klesa, tak je bud zdroj slaby (alebo zly), alebo mas niekde velky prechodovy odpor (napr. v ATX konektore na doske).
Kvalitny zdroj, pokial nie je pretazeny, ma 5V vetvu skoro uplne presnu.Citace:
Původně odeslal Puťas
Fajn, tak je holt nemá. Všem dík za odpovědi. A omg co sem to napsal? Já myslel naopak radši míň než víc. Jo, napětí může bejt skoro přesný, ale otázka je kdy, a co napětí čte. Ono při bootu se všechno zapne na max, a podle toho se zregulujou napětí, ale obávám se , že např. moderní grafiky nějakej boot nevyruší. A pak při paření napětí lítaj nahoru dolů ( jako mě). Nějakej prime v takovym případě nic neukáže. Nejjistější je měřit napětí rovnou vodněkaď z desky, protože jejich sensory zaokrouhlujou a neukazujou špičky. Koupit silnější zdroj, to je jistota, ale prostě nemám peníze.
njn, kdyz se valis doma tak se ti prachy neprikutalej, bez nekam makat na brigosku a hned budou money .), treba jako ja, proc myslis ze jsem dneska nebyl ve skole? Makal jsem, stavel jsem kompa pro znami a pak jsem byl makat s otcem, zabitej celej den, ale ty prachy za to se hodej .)Citace:
Původně odeslal Puťas
No Tome, ty ses zrovna dokonalej priklad ;D ...Citace:
Původně odeslal Tom
PS: a priste bych prosil k tematu.
putas: obavam sa ze sa taktrosku mylis... oni tie stabilizatory napatia sa od toho volaju stabilizatory napatia, ze sa ti snazia v ramci moznosti po celu dobu chodu pc udrzovat dane napatie konstantne.... a to same plati pre grafiku takze si len pekne okontroluj ci mas ok zdroj... ak je slaby tak sa nediv a ti nepomoze ani x nastavovani zdroja
ty tak vis jak makam :roll: ;D, tedka jsem makal pet mesicu unor-cerven, jinak makam cca 5let cely prazdniny, kde myslis ze beru penize na komponenty? Od rodicu nic nedostavam. Tedka pres skolu chodim na mensi brigosky 2x do tydne...od tebe to vyznelo jako ze se flakam, bych rek ze delam urcite vic jak ty .) ;DCitace:
Původně odeslal KUBA
No snažit se můžeCitace:
Původně odeslal PARC
Slabý, silný to jsou relativní pojmy a nakonec na výkonu moc nezáleží, tohle bude o tom jestli se vyrovná se špičkami a nízkým odběrem.
A Tome, já vim že si strašnej dříč, já vim že můžu makat, ale to nic nemění natom, že na to nemam, prostě mi to za pár megahertz navíc nestojí. Jinak kompy stavim rád , i zadarmo, protože se dozvim zajímavý věci (např. že R9700Pro má větší spotřebu než BBA R8500 :!: ). A toho Durona sem udělal nejvíc na 1875 MHz (12,5*150) a to byste měli vidět těch 5V, to byly chvílema spíš 4V!
Tak mě napadá, myslím že všechny K7 procesory jsou napájeny z 12V (které je velmi stabilní, 15A- to je dost na 300W PSU :-) ) , ale já mám vážný problém na 5V, a CPU Vcore se chová lineárně podle těch 5V. Zdroj je 200W TCO, což by mělo stačit na muj kompík. Mi z toho de hlava kolem...
Mno ja jsem testoval Fortrona 300W vs 360W chief na me nynejsi sestave...chief ma lepsi hodnoty ve vsech vetvich +5, +12, etc(v Amperech), ale pritom mi Fortron dokaze "dodavat" kvalitnejsi +12 napeti a chief zase +5V napeti...njn, wataz neni vsechno to uz jsem se nekolikrat presvedcil :-), jsem zvedav jak si povede chief az budu mit dalsi hadr a lepsi CPUcko .), zatim jsem pri UD +5V...4.95, +12V...12.34, pokud me pamet neklame tak za normalni hodnoty se povazuje odchylka +/- 5 procent, takze mam jeste rezervy .)
BTW: kamos se svyma +12V na 13.08V docela uchvatil ;D a taky ze mu ten zdroj po cca 2 mesicich chcepl .)
To může bejt rád že mu neodešly i disky...
No ale řekněte někdo- jsou K7 napájený z 12V nebo z 5V (jako za dávných časů pentium3)
Ja si myslim, ze z 12V stejne jako P4.Citace:
Původně odeslal Puťas