Barevné fleky na texturách s GeForce 4 MX440
http://www.stavoprogres.cz/images/megaerror.jpg
Jednoho dne jsem se šel do obchodu podívat na levné grafárny a hnedle mi byla nabídnuta GeForce 4MX 440 64MB DDR (ne SE!) za skvělých 1090Kč, taxem to bral! Nebyla nová a proto byla tak levná.
Moje konfigurace: celeron tualatin 1200@1440MHz (FSB120) na Abit ST6 (I815EP) 256MB RAM.
Při testování bylo všecko v pohodě, ale po nějaké době (asi půl hodina) jsem hrál Return to Castle Wolfenstein a když jsem zapl dalekohled taxe na onom černém okraji začaly objevovat barevné fleky a jejich počet přibýval! Podobně v America's army fleky na zbrani když jsem přiblížil pohled. Po nějaké době se objevily černé fleky na trávě v Operation Flashpoint a po další chvilce dokonce modré fleky na stromech! Po chvilce hraní Delta Force: Black hawk down se na obloze a na zemi začaly objevovat jakoby barevné lentilky. Zkrátka to vypadalo děsně! V 3DMarku 2001 žádné problémy nebyly (ale nepouštěl jsem ho víckrát za sebou).
Doufal jsem, že je to ovladačema. Měl jsem tam originální (pravděpodobně od Joytechu nebo snad Apollo...[na CD takové modré mraky]), taxem tam dal detonatory vše bylo v pohodě - fleky na dalekohledu v RTCW zmizely a já už si říkal, že se to snad spravilo, ale ne, a ve Flashpointu to asi po dvou hodinách zase začalo a úplně stejně.
Karta se rozhodně nepřehřívala a paměti taky nebyly nijak horké.
Když jsem to reklamoval, tak technik samozřejmě nezjistil žádné potíže, možná proto, že pouštěl jen 3DMark2001 a RTCW a měl tam detonatory (s kterýma se to projeví později), ale prý nějaké kondenzátory nestíhaly nebo co, tak připájel na kartu asi 4další, takže to vypadá fuckt drsně:)
Nevím jaká byla defaultní frekvence, ale technik říkal, že to bylo taktlé na 275/333 což nazval "brutálním přetaktováním", jenže já vím, že 270 a 333 je celkem běžná základní frekvence a u karet od creativu jsou paměti na 400, takže to nic brutálního nebylo! Pořád jsem podtaktovával a pořád to tam bylo. Nakonec jsem to dal na 227/300 a fleky se stejně objevily jen trochu později a v menším počtu...
Mám pocit, že to původní majitel asi nějak přepálil s taktováním a pokazil tak paměti, s čímž asi nepůjde nic dělat co? Takže to půjdu podruhé reklamovat a budu doufat, že si toho taky všimnou a nebudu tam muset tahat počítač, abych jim to předvedl.
Tak jsem ji reklamoval podruhé
Tak jsem byl zase v onom obchodě a tentokrát jsem jim ji vrátil naposled.
Tvrdili, že mám špatnou základní desku, ale já myslím že těžko. Podle mě ji původní majitel nějak "přepálil" a chyby se pak projevovaly furt. I když jsem to brutálně podtaktoval asi na 240/300, takže jsem jenom zvědav, co na to řekne další majitel...
Myslíte, že to mohlo být deskou? Předtím jsem měl Xabre a předtím Rivu Vantu 110/110@141/141 a bez problémů...
Re: Barevné fleky na texturách s GeForce 4 MX440
Uz jste to nekdo vyresil?Stejnej problem ma znamej....sice jsem si rikal, ze moc pretocil pameti a je to prace na par minut, ale to je milny....k tomu jsem vyzkousel snad vsechny mozny ovladace....a vysledek porad stejnej.
tak me napada, pri jakejch directx Vam to dela?
Už se s něčím dost podobným taky setkal a nakonec byl na vině překvapivě zdroj, při herní zátěži kolísalo napětí tu kartu to nějak zblbovalo.
no zkusim jinej zdroj...ale je zajimavy, ze jak je nastaveni 3D u Forcewaru tak tam blbne i to otacivy logo nVidie....tedy jen to pozadi....tak si rikam, jestli nahodou neblbne jen 3D, teda jestli neni odslehly...
Zkus pouzit hodne stary ovladace. Ta karta je jen DirectX7 a "podpora" v ovladacich v dobe superhyper karet asi ze strany programatoru nebude uplne nejlepsi. Stejnej problem jsem mel se svym R9500@9700Pro - pokud pouziju sice starsi, ale odzkouseny Omegy, mam super obraz, karta jde dobre pretocit, dava dobry vykon (nejen v 3DMarkach, ale i ve hrach !!) Pri pouziti nejnovejsich ovladacu je tam propad FPS klidne o 15% dolu v nekterych pripadech i o 50% (specielne Dungeon Siege 2 propad diky ovladacum o 60% :o) ) a navic pri stejnych taktech karta hazi artefakty ....