Zdravim, predem bych chtel podekovat kazdymu kdo mi poradi.
Mam chladic zalman na chipset a rozhoduju se mezi ABITNF7S a EPOXRDA3+. Nevite jestli ma nektera z tehle desek vyvrtany na southbridgi diry pro uchyceni pasivu?
Printable View
Zdravim, predem bych chtel podekovat kazdymu kdo mi poradi.
Mam chladic zalman na chipset a rozhoduju se mezi ABITNF7S a EPOXRDA3+. Nevite jestli ma nektera z tehle desek vyvrtany na southbridgi diry pro uchyceni pasivu?
fotky desek myslim najdes hodne z blizka na www.czechcomputer.cz
nf7(S) nema tam jsem to lepil :-)
Epox ma,Abit nema tak som tam lepil.
...je vsak otazkou aky bude mat vyznam ten pasiv na SouthBridgi :wink:
...osobne nemam na NF7cke chladeny SB vobec nicim a doska mi slape :arrow: vid popis :wink:
Ja osobne som mal South taky vrely ze som na nom nemohol udrzat ruku.
...ja nie, akoze teply je ale nie nejak eXtra -> ze by som sa popalil a nic mi neblbne, tak to necham ako to je :wink:Citace:
Původně odeslal NOD
RDA3+ má chladič na SB už z výroby, díry nemá, je přilepenej.
igor mne sa celkom potvrdzuje to, ze mcp-t je ovela horucejsi ako mcpCitace:
Původně odeslal .:::iGor:::.
rozdeil bol v pripade nf7 a 7s dost velky
ja mam sb tiez strasne horuci, rozmyslam co nan dam, moc sa mi nechce pilit pasivy z cpu chladicov a zas nechcem dat za jednoucelovy zalman 500 skk
mam nf7 a tenkrat jsem se o nej spalil takze u me je tam k veci :-) jinak slapala ok ale prc tam drzet telpo kdyz ho muzu odvest prycCitace:
...proste chcel som len napisat, ze ten pasiv na SB neni nevyhnutny k bezproblemovemu chodu tej dosky :wink: EDIT: teda aspon u mojej doskyCitace:
Původně odeslal zap
Ja som ho mal niekdey pekne rozhaveny ale dal som tam pasiv a uz to je ovela lebsie !! Trebalo lepit kedze tam niesu otvory !!
Taky jsem prstikem zkousel jak je teply a musim konstatovat ze je fakt dost horky. :oCitace:
Nejsem jisty zda chladic necemu pomuze, ale rozhodne nic nezkazi. Navic bude peknou ozdobou v Casu :-)
Vcera jsem tam chtel nalepit pasiv z pentiaI, ale tam vubec neni misto! Vlevo nahore od SB jsou nejake kondenzatory (ci co to je) a navic pasiv nemuze byt moc vysoky jinak zasahuje do GK( mam na ni 80mm AC). Co tam lidi davate? Ten ZM-NB32J se mi zda moc veliky...
A ten fofrnik na NB je fakt dost hlucny - kdyz ho pridrzim prstem tak zvuk z casu neni takovy pisklavy - asi nejde jen o dB ale o f toho zvuku :idea:
neco tam dam, ale nevim jak to tam prichytit. Lepit sek. lepidlem a matlat pastou se me vubec nechce . Nevite, kde koupit ty vodive lepici prouzky ???
Zkus www.extrapoint.cz a do kolonky hledat kód dej AWSCAT725Citace:
Původně odeslal BRUCEF
Já jsem na SB nalepil chladič z Matsonic desky z NB. Byla to nějaká S1. A pak že Matsonic je k ničemu. Navíc tý desce je už stejně nanic. Akorát jsem si dal prási, abych z toho chladiče sundal nápis MATSONIC a napoškrábal.
diky vsem za odpovedi. Pokud se mam vyjadrit k tomu, jestli je treba na south bridge extra pasiv, tak zatim fakt nevim. Podle prispevku jsem cetl, ze dost lidem s MCP-T po urcity dobe provozu zacne blbnout zvukovka. Dle myho laickyho nazoru si myslim, ze je to prehrivanim SB. Tech 250,-Kc za pasiv s termalnim lepidlem mne nezabije a mam klid. Jinak jdu do ABIT.
Prece jenom se radsi jeste zeptam. Vy co jste lepili toho zalmana-predpokladam ze tim prilozenym lepidlem, lepili jste po cely plose SB, nebo jste lepili jenom na rozich SB a doprostred jste dali teplovodivou pastu?
To je docela dobry, vybirat desku pro svuj chladic..............vetsina lidi to dela obracene :-o :lol: ;D
Jak EPOX tak ABIT jsou vynikajici desky ktery vyjdou zhruba nastejno.
2ironfist - kde a jakej pasiv jsi sehnal za tech 250,- ...?? link...???Citace:
Původně odeslal ironfist
ja mam len jednu Q .. pomohol ten chladic na SB ? ( nie co sa tyka teploty ale dosiahnutej fsb prip stability ).
No ja mam to MCP a na to moje FSB to peklo jak svi.na..
stabilita byla na FSB v PRIME na 222 FSB 3 hodky.
Tad jsem dal chladič na South a testuju..jede mi Prime 4,5 hod a zatim good..
Když už jsem se sr.al s chladičema tak jsem udělal Laping na všech pasivech a je to na teplotě znát...a zrejme i ta stabilita tim padem lepsi
sehnal jsem zalman chipset north bridge pasiv. Na owerclockingu v sekci bazar mas hned na zacatku odkaz na manika kterej dovazi veci z Nemecka. Kdyz se s nim domluvis tak ti ho koupi a posle. Objednat si muzes co chces. Ma tam odkazy na nemecky shopy. Ceny jsou leckdy levnejsi nez u nas a navic tam jsou veci ktery tady nesezenes.
A Weer OOn-laping pasivu? co to proboha je?
I když to patří asi do jiné sekce...!!Citace:
Původně odeslal ironfist
Pro využití chladícího potenciálu chladiče je velmi důležitý kontakt mezi chladičem a procesorem. Výrobci se proto snaží vyrobit co nejrovnější základnu chladiče, ale na drsnosti povrchu by se dalo ještě zapracovat. Nezbývá než chladič vylapovat a vyleštit.
Chladící řetězec
je tvořen zdrojem tepla (jádro procesoru), případným rozvaděčem tepla (heat spreader), teplovodivou pastou zacelující nerovnosti (thermal interface) a samotným chladičem.
Povrch tvz. nahých procesorů (Athlon, PIII/Celeron) je od výrobce srovnán do roviny leštičkou. Procesory s integrovaným rozvaděčem tepla (IHS - integrated heat spreader) mají povrch broušen do roviny (ale i takovýto povrch může být ještě lapován, samozřejmě se ztrátou záruky na procesor), a povrchová úprava je velmi hladká.
Výrobci chladičů upravují kontaktní povrch základen zpravidla ofrézováním do roviny (lehce viditelné půlkruhové rýhy) nebo broušením (rovné rýhy se známkami natrhaného měkkého materiálu-hliník).
My se budeme zabývat lapováním chladiče. Povrch jeho základny je rovný a nerovnosti povrchu, trhlinky by jsme normálně zaplnily teplovodivou pastou. Pokud však povrch srovnáme do roviny a uděláme jej ještě hladší, bude použitá vrstva teplovodivé pasty tenčí, plochy budou lépe doléhat a tepelný odpor spojení bude menší. Výsledkem bude nižší teplota procesoru
Jestli ti to pomůže..?? ???