mam totiz 120mm Papsta a monitoring otacek jede jen na 12V,
pak mam udelanom regulaci pres LM 317, ktere by melo monitoring
otacek zachovat, ale otacky to neukazuje ani na 10V :roll: asi zalezi hodne na vetracku, jak to ma vyrobce zavrzene, ne ???
Printable View
mam totiz 120mm Papsta a monitoring otacek jede jen na 12V,
pak mam udelanom regulaci pres LM 317, ktere by melo monitoring
otacek zachovat, ale otacky to neukazuje ani na 10V :roll: asi zalezi hodne na vetracku, jak to ma vyrobce zavrzene, ne ???
no pokial sa nemylim tak ukazuje pri akejkolvek voltazi, ide len o to ze zvecsa tam je nejaky min pocet otacok, v doske musi byt zapojeny cierny aj zlty drat ale ! cize 0 a monitorovaci :)
MadCap
Tak to nemáš pravdu, voltáž má vliv na monitoring otáček, jde o to, že když snižuješ napětí na plusu, tak se nc neděje, ale regulace pomoci 555ky postupně otevíra zem, kterou využívá i vodič pro monitoring otáček. Předpokládám, že regulace s LM317 funguje na stejném principu jako s NE555. Takže se rozluč s monitoringem.
No regulace s 555 skutecne na stejnem principu jako LM317 nefunguje.
Predpokladam, ze s 555 mas udelanou nejakou variantu PWM, pripadne jednoduchy spinany zdroj - tzn. do vetraku poustis plnych 12V se stabilni frekvenci, ale ruznou stridou, cimz ho regulujes. Ale tohle vypinani/zapinani neblaze ovlivnuje monitoring otacek, takze uz by to z principu nemelo fungovat; da se to obejit tim, ze za PWM regulator das kondenzator a civku, cimz z toho udelas primitivni spinany zdroj, ale pak se to bude tvarit zvenku jako linearni, proste se tam bude menit uroven napeti.
A u linearniho regulatoru (LM317) proste menis napeti - omezeni, kdy to jeste meri a kdy uz ne by melo byt na strane monitoringu ve vetraku, pravdepodobne obsahuje nejakou sofistikovanejsi elektroniku, tak podle toho, pri jakem napeti je jeste tato schopna pracovat.
Takze problem Roba je pravdepodobne v tom, ze Papsty maji elektroniku mereni otacek citlivou na zmeny napeti a proste pod 10V nemeri.
Ja osobne mam linearni regulaci pomoci LM317KTER, a pouzivam vetraky coolermaster (nevim typove oznaceni ale jsou to ty cire s LED a rifle loziskem) a otacky mi meri i pri cca. 4V. pokud to chce nekdo presne, rad mu zmerim charakteristiku zavislosti RPM/Vcc.