Vim ze se to tu semtam resi, ale mam routrika a potrebuju, aby nekdo z vas odhadl kolik to zere kvuli zuctovani elektriky...
Je to MSI KT266Pro, Athlon 1GHz 266@1,75V,128MB DDR, 2x Zcom Xi626, Edimax- Realtek8139,GK S34MB, HDD20GB...
Diky...
Printable View
Vim ze se to tu semtam resi, ale mam routrika a potrebuju, aby nekdo z vas odhadl kolik to zere kvuli zuctovani elektriky...
Je to MSI KT266Pro, Athlon 1GHz 266@1,75V,128MB DDR, 2x Zcom Xi626, Edimax- Realtek8139,GK S34MB, HDD20GB...
Diky...
Podle zatizeni bych to odhad na 150-180W. 24hodin=3,60-4.32KWh. Za rok pak 1314-1577KWh. Jestli stoji 1 KWh kolem 3Kč, bude to 3942-4731Kč/rok. Samotny komponenty si asi tolik nevezmou, ale musi se zapocitat i ucinnost zdroje, ktera neni 100%
Neviem, či tých 180W nebude aj málo - keď má pozapínané k tomu napríklad aj tlačku, repráky, zosilovač a čo ja viem ešte... Moňas toho spotrebuje hodne... Ale viac ako 300W by to tiež nemalo byť...Citace:
Původně odeslal Halen
Ale zase nie každý má komp pustený 24/7...
Návod, ako to vyrátať si mu dal, tak to už prispôsobiť na svoje podmienky nebude hádam až taký problém...
PS: Odkedy nebýva u mňa brácho a komp nejde najmenej 12 hodín denne, tak mi klesol polročný účet o cca 400SK...
Prave ze je to routrik, tak u toho snad nejsou zadne periferie pozapinane (zesik, tiskarna, apod), monitor bude taky snad u routriku vypnuty. V podstate mas moznost snizit spotrebu jen na CPU - gigovej TBird je docela zrout. :wink:Citace:
Původně odeslal LtK
Deska , HDD (35 Wat) + Procesor(65 Wat) + Graf. karta(15 Wat) PCI Adaptere, Ram , LED indikátor power ;D (10 Wat) + stráta zdroje (15 wat) = 140 WatCitace:
Původně odeslal lullu
Citace:
Původně odeslal Halen
Plus nejaky softwarovy chlazeni. Nevim co tam budes mit za system, nejspis linux nakej, ale kdybys mel windows, nahod VCool a procak ti bude zrat treba jen 5W :) stejne skoro nic delat nebude.
Fajn, diky :)
AHA, tak to slovo routrik som si v tej rýchlosti nevšimol - máš pravdu, potom bude spotreba nízka...Citace:
Původně odeslal Halen
Je to routrik na linuxu... zajmavy je, ze posledni post jsem k tomuhle tematu posilal, gdyz jsem videl jen ten prvni prispevek od Halena, takhle mi to ted furt haluzi kua... :-)
Ja do routrov pouzivam ECS s VIA on-board procakom, nekuri a malo papa, HDD Seagate 4200 ot.min-1. Tie dosky mali v AGEMe,ale uz nie su, maju iba ECS K7SOM+ s on-board Duron 1200 a to uz kuri viac...
Inak, pouzivam 180W zdroje z Mini ATX skriniek.
A na co takovy naslaply masiny? Ja mam router na P75 s 64MB SDRAM bez grafiky, jen sitovka a wifi a kde je problem? V BIOSu mam nastaveno vypnuti disku po minute, on si krasne nabootuje, pak vypne disk a uz jen routuje 8-)
Spotrebu jsem zatim nemeril ale odhaduju to na 30-40W.
Disk nam slouzi jako FTP a pravdepodobne to jednou bude takovy centralni uloziste pro celou nasi sit hkfree. Bezi tam i DC++hub. Pak na tom kompu pobezi dost gameserveru... my jsme totiz nemohli sehnat vetsi krumpl nez je prave tohle :roll: ;D
No osobne bych to nenazyval router, ale pomerne hustej server :lol:Citace:
Původně odeslal lullu
;D Prisel jsem do bazaru ze bych chtel vymenit tu desku s athlonem za neco slabsiho+ treba ramky a nabidnul mi celera 333 s pchipsem a 64MB RAM :roll: :mweheh: Tak mam to co mam :) a uz ted jsme za to radi :-)
Aj mne sa to zda na router prilis silne - v pohode staci aj 486ka :-)
Linux robi to iste ako win2k , pri necinnosti vklada instrukciu hlt(aspon myslimz e sa tak vola)Citace:
Původně odeslal Rainbow
2. ja planujem tiez urobit nieco take, (s tym co mam v popise , video player :-), bude to sluzit na vsetko mozne), len treba vybavit pripojenie.
O spotrebu sa nebojim , to sa v tej zehlicke , pracke ,el rure , televizore a neviem co este strati.
Je vhodne OC pri pocitacoch kt by mali bezat 24/7 ?
To je pravda.Citace:
Původně odeslal Lukas-SVK
Mne router bezi nonstop (momentalne je uptime len 10 dni :-) ), takze spotreba dolezita je. Tiez kvoli hluku - 486/33 nepotrebuje vobec chladenie (ani pasiv), cim menej PC zerie, tym menej sa zohrieva zdroj -> ventilator zdroja je tichsi (automaticka regulacia).Citace:
O spotreu sa nebojim , to sa v tej zehlicke , prace ,el trube , televizore a neviem co este strati.
No ano lenze pri cistom routovani je ta spotreba dost nizka, a zdroj sa nezahrieva.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Ale mas vykon v rezerve pre nejaky ucel,kt nemas u 486/33.
2 ak chces spravit nejaky ten router s pridavnymi ulohami , prehravanie divx filmov na tv out (mplayer+win32codecs) tak ti ta 486 stacit nebude ani omylom.
***ale cisto na routing staci HOCICO(doska, procak , sietovka , floppy mechanika) a nepotrebujes nic viac.
Neviem ako by si na svojej 486 robehol wi-fi karty kt potrebuju mon pci 2.1
Vykonovu rezervu mam dost velku - samotne routovanie nezatazuje skoro vobec (load average je pod 0.1)Citace:
Původně odeslal Lukas-SVK
Na to zamozrejme 486ka nestaci - keby som to chcel, tak na to by som si spravil dalsie PC. Router chcem mat ako router - v kute izby, bez monitora a klavesnice.Citace:
2 ak chces spravit nejaky ten router s pridavnymi ulohami , prehravanie divx filmov na tv out (mplayer+win32codecs) tak ti ta 486 stacit nebude ani omylom.
LG LW1100P oficialne potrebuje PCI 2.1. Ta doska ma urcite PCI 2.0, kedze 2.1 este vtedy nebola ;D a funguje to. Problem by bol, keby karta potrebovala PCI 2.2. To takmer vzdy znamena, ze potrebuje 3.3V napajanie, ktore na mnohych doskach nie je (myslim, ze ani na BXkach...) - to by som si tam mozno prirobil.Citace:
Neviem ako by si na svojej 486 robehol wi-fi karty kt potrebuju mon pci 2.1
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Ano ale v takom pripade vyrobca negarantuje funkcnost.
Treba sa len spravne trafit, niekde som cital ze niektore karty s niektorymi mb nesli rozbehnut.
BTW: Vravis ze bez pasivu?
To sa mi volajak nezda , skor iba s pasovom.
Ja som mal 486 dx60 (tusim), a to chcelo pasiv .
Co sa viac oplati 486 alebo Pentium.
Z hladiska chladenia?
Zevraj P75 zhavi tak jak P233 MMX
Kt cpu ma najmensi odber (486/pentium, nie via).
Co je vhodne do routra?
Je pravda, ze s rozchodenim tej karty bol trochu problem - ale softwarovy (BIOS). V robote sme mali 486DX/50 tiez bez pasivu - uz je to upgradovane na Cyrix 486DX2/80 s pasivom - ventilator sa zasekol, tak som ho vyhodil ;D Je tam z toho router, ale ethernetovy, nie wifi (2 sietovky) a ma to uptime uz asi 80 dni ;D . Od DX2/66 vyssie sa to musi chladit, DX4/100 aj s ventilatorom.
486ka ma mensiu spotrebu ako Pentium -> menej pecie. Ale kvoli tym wifi sietovkam odporucam radsej Pentium - na tych doskach su novsie BIOSy (vacsinou), s ktorymi by to nemalo robit problemy.
Maximalny prikon procesorov:
Kód:Pentium P54C:
75MHz 8.0W
90MHz 9.0W
100MHz 10.1W
120MHz 12.8W
133MHz 11.2W
150MHz 11.6W
166MHz 14.5W
200MHz 15.5W
Pentium MMX P55C:
166MHz 13.1W
200MHz 15.7W
233MHz 17.0W
No dobre , a este zopar otazok:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Aky je najvydarenejsi chipset pre pentium?
(Mal som doma P120 so sis chipsetom , a bola to slabota)
Aky procesor zvolit , aby to slo bez aktivneho chladenia , aj v stazenych podmienkach .
Odporuc mi nejaku conf , abo priamo typ mb.
Bo zatial co mam skusenosti s Mb pre pentium = MB tomato Zida :-)) a to bol fest smejd.
Chipset najlepsie samozrejme od Intelu (i430FX/VX/HX/TX), ale v podstate by to malo byt uplne jedno (ta moja 486ka ma UMC). Procesor mozno 100 alebo 133 s velkym pasivom (nie vsetky sa daju chladit pasivne, ale vacsinou ano - mam jednu 100vku, ktora mi mrzla kvoli zlemu chladeniu).
A co P120@133 slo by to s pasivom?Citace:
Původně odeslal Rainbow
Cital som ze VX nebol moc podareny.
Na tej Mb zida bol VX
TX podporuje aj SDRAM?
A kolko ram na take solidne routovanie? :)
Staci aj 8Mb ?:)