Re: Jakou grafiku pro P3?
Citace:
Původně odeslal Wizzy
Mám PIII 600@900 na i440BX (AGP 2x) a chtěl bych na to nějakou ATi grafiku, tak akorát, aby to nebrzdila, ale aby taky nebyla zbytečně naddimenzovaná. Radeony 9500, 9600 a podobně by se na tom flákaly a jsou zbytečně drahý, nehledě na to, že jsou agp 8x only, jestli se nemýlím.
Kterou poradíte?
9100
Re: Jakou grafiku pro P3?
Tak jsem nakonec koupil Club 3D Radeon 9100 128mb paměť (tak snad má i 128 bitovou sběrnici :wink: ) ve výprodeji od Alzasoftu. Za 2377,- i s dopravou do našich končin. Paměti to má Hynix 4ns - čili teoretická rychlost 250MHz a po nainstalování Rage3D tweaku jsem zjistil, že na 250MHz dokonce jedou defaultně, dokonce i jádro. Čili 250/250. Jenže mám s ní problém - nesnese vysokej takt AGP. To moje PIII600e jede bez potíží na 900 - FSB je 150MHz a AGP tedy 100MHz. (i440BX chipset umí dělič AGP frekvence jen 1 nebo 2/3 a deska neumí AGp frekvenci zafiskovat :? )Zatímco předchozí GF2MX400 neměla sebemenší problém, Radeon jede bez problému jen ve 2D. Pokud zapnu 3D, tak po několika vteřinách natvrdno ztuhne celej počítač. Jeden člověk mi říkal, že pro Radeony je bezpečná frekvence AGP kolem 75MHz, no teď to provozuju na 80MHz, FSB je 120MHz a procík jede na 720. Bohužel ten 20% úbytek výkonu CPU je hodně znát, navíc ani teď systém není úplně stabilní - v normální hře to jede, ale po spuštění 3D Marku 2001 SE se to už ve druhém "kole" (car chase high level) opět zahryzne. Z toho chování bych usuzoval, že buď něco nestíhá, nebo se něco přehřívá. Pomohlo by vylepšít chlazení GPU? Pravda je, že chladič je tam mizernej - pasiv má 1,5mm základnu a 2mm žebra - je spíše na okrasu. A je přidělanej tak blbě, že při pohledu z boku je tam z jedné čtvrtiny styčné plochy GPU-pasiv mezera. Je to přidělaný nějakým bílým tmelem - jak to sundat a čím přilepit (?) novej chladič? Nebo je veškerý moje snažení v tomto směru dopředu ztracený a Radeony prostě na vyšších FSB nejedou :-( a mám se raději snažit sehnat CPU s vyšším násobičem? Byl by to asi problém, PIIIe coppermine do Slotu1 asi jen tak neseženu :-( (Nevíte někdo o něčem? :wink: Vyměním za výborný kousek - PIII 600, jede bez problému na 900 se standartním chlazením a jen lehce zvýšenou voltáží)