Chtel jsem se zeptat jak poznam jesli cd mechanika umi DMA ?
Starsi mechaniky stim mneli problemy od jaky doby uz to je ok?
Diky
Printable View
Chtel jsem se zeptat jak poznam jesli cd mechanika umi DMA ?
Starsi mechaniky stim mneli problemy od jaky doby uz to je ok?
Diky
Ve správci zařízení jen poznáš, co je nastavený, ale pokud chceš vědě, zda to funguje, tak si stáhni třeba z www.cdr.cz nebo www.pegasoft utilitku Nero Info Tool, která ti u mechanik vypíše, zda DMA: OK, či DMA není.
Akorát že tato utilitka je naprosto k ničemu třeba u Intel Chipsetu s nainstalovaným Intel App Acc. Zobrazuje mi to totiž, že mám u CD-RW DMA vypnuté, ale v IAA mám U-DMA povolené a navíc plně fční. Zátěž CPU při pálení/čtení je max 4%. Jinak pokud máš Intel Chipset (810 a vyšší) tak to poznáš třeba právě v tom IAA (napíše podporované režimy u mechaniky/disku).
¨Citace:
Původně odeslal Anduril
Mě funguje v pohodě :-)
Jo kdyz zepnu u mechaniky DMA a ona ho nepodpruje tak co se stane?
Nemněla by fungovat že.
A až ho zase vypnu tak by mnela normalne jet?
to ne. kdyz ho zapnes a ona ho neumi tak se po resetu zase samo vypne
Nemuze se tedy stat ze by bylo zapli na mechanice ktera ho neumi a treba by to spatne kopirovalo.
Mozna jsem trochu paroniidní.
Když ho neumí, tak to nepojede - samo se vypne. To zajistí wokna. Ale třeba když jsem zapnul otcovi na notebooku DMA u cdromky, tak už nenajel systém - byl pěknej průser. A pokud je ta mechanika rychlejší jak 24x, tak by to mělo DMA umět. Avšak jsou i výjimky - třeba CD-RW LG (32x8x24 myslím) DMA neumí. U některýcj je to třeba povolit vzadu pomocí jumperů (AOpen).
Diky.
Tak jsem to zap na CD-ROM Toshiba 48x je to ok.
(jo dnešní paličky liteon asus maj dma vsechi ze)
Dnešní palírny už mají všechny DMA (UDMA33). A u jakési DVDromky jsem viděl dokonce UDMA66.
Pioneery maj tusim ATA66Citace:
Původně odeslal Anduril
typ dma maj napsani na stitku?