Xcem sa spytat najma ludu co tomu fakt rozumeju a robia z OC dlhe roky. Proste su skuseni. Ked mam P4A 1,8@2.4 - 133 xcem sa spytat pri max teplote 58 C - po Ut 2003, aka je realna zivotnost mojho CPU. DIIIKY
Printable View
Xcem sa spytat najma ludu co tomu fakt rozumeju a robia z OC dlhe roky. Proste su skuseni. Ked mam P4A 1,8@2.4 - 133 xcem sa spytat pri max teplote 58 C - po Ut 2003, aka je realna zivotnost mojho CPU. DIIIKY
No mam podobnu zostavu a dufam ze co najviac ale je fo funkcia napetia, verzie procesora a teploty pri napeti nad 1,7V to viac ako 2-3 roky nebude nad 1,75 to moze byt aj menej ako rok pri teplotach nad 60'C ak nemas napetie nad 1,65 tak to vydrzi pri dobrom zaobchadzani 5 rokov dopohody (overene to nema nikto NW su na trhu cosi prez rok) ale medene procaky su na tom o rad lepsie ako hlinikace tak bych to tragiky nevidel. Moj celer 566@850 fachal z nominal 1,5V na 1,75V 2 roky a nic mu neni.Citace:
Původně odeslal Roboss
Pokud to na tomto taktu jede a budeš dávat bacha na ložiska ventilátoru, tak určitě půjde z počítače ven ne kvůli upečení, ale kvůli upgrade za jiný procesor....prostě ten proc. vydrží do té doby než bude bezcenný :lol:
Zivotnost ta nemusi trapit. To moze maximalne mna ;D :lol:
vem si, ze dvacet let stary procesory stale fungujou, tak podobny to bude i v tvem pripade. mit strach, ze kdyz zvysis napeti, tak by procak moh pristi rok odejit, je naprosto zbytecny.Citace:
Původně odeslal Roboss
Tak to je teda pekna ptakovina, stare procaky netopily, prvni pasivy meli az 486. Jelikoz se tenkrat tak moc netaktovalo (vetsinou 66@80 apod), tak netopily a nedochazelo u nich k nijak velke zatezi soucastek a jedou doted, ale kdyz ti jede dnes procak pretaktovany se zvysenym napetim, napr PIV ma prurazne napeti 1.8V k tomu jeste pridas jeho teplotu 60°C a muzes si byt jisty, ze to dlouho nevydrzi.Citace:
Původně odeslal daso
no nerad to rikam .. ale ma pravdu. Tehdejsi procaky nedostavali tolik na prd.el jako ty dneska. Ja osobne bych real videl kolem tech dvou let. Ale i to je dost dlouho na to aby se tak dlouho udrzel jeden procesor v mym komplu.Citace:
Původně odeslal Lopan
Citace:
Původně odeslal Pocket
proc bys o nerad rikal? ja jsem jeste nevidel procak, kterej by odesel "na stari". Sou extremisti, ktery si je voddelaj 2,2V, ale o je jasna sebevrazda. V procesoru se vyssim napetim upravuje krystalicka mrizka (struktura) a procak si na vyssi napeti zvyka (zahorovani). Jeste jsem opravdu nevidel procak, kterej by takhle odesel. Neberu teda v potaz historicky kousky, ale treba ctyri,pet let stary pentia (tem uz se dalo nechat pokourit)
Já myslím, že životnost bude - dostatečná. ;)
Mne odesel po 2 letech Cyrix 150@166 (napeti nezmeneno, chlazeni primerene). Proste zacal hazet chyby i na std. frekvenci a pak i podtaktovany. Udelal jsem si z neho privesek.
V souvislosti s PIV se ovsem zacina mluvit o Sudden Northwood Death Syndrome (viz treba http://forum.oc-forums.com/vb/showth...hreadid=115166) uz to potkalo spoustu lidi.
Rozhodne bych to tak uplne nepodcenoval jak nenkteri v tomto threadu...
Ten cyrix sel do kytek proteze si uvedomil svoji ubohost ale ten link to mne docela desi asi si sezenu niaky dobry cooler a to cim skor lebo ako som videl tak 1.8@2.4 pri 1.65V je do pohody zrale na nahlou smrt a to bych vydel nerad protoze mam zadratovany a to prej je nejlepsi vstupenka do silikonoviho nebe ;DCitace:
Původně odeslal miho
Mam tu 286/10 z roku 1988 ktora uz z vyroby isla na 12MHz a stale funguje ;D
No tak už je link, který jsem si četl už před delší dobou tady veřejně. Takže opět doporučení - chladit a nezvedat o moc napájecí napětí, hlavně ne u Intel procesorů. Intel 0,13 technologie používá užší GATE v tranzistorech, takže tyto jsou mnohem náchylnější k proražení než tranzistory 0,13 technologie AMD. Doufám že pod vahou této diskuze někteří, kteří doporučovali zvedat napájení nad 1,70V své rady přehodnotí. SNDS je skutečně existující problém a já jsem své rady myslel a myslím velmi vážně. Myslím si, že za cenu několika desítek megahertzů nemá cenu CPU trápit vysokým VCore a s tím spojeným LOKÁLNÍM přehříváním některých částí jádra. Pokud si tuto diskuzi přečte i Marek.Sedlar - toto je ten link, o ktery jsi mel zajem ....
Když už to Halen nakousnul a více méně tak prozradil, o čem bude další článek, posílám link http://www.pctuning.cz/Default.aspx?...=2&ArtID=16753.
...jak dlouho davate mymu procesoru (1.8V)? Max. teplota 48C
6 let 11 měsíců 17 dní 7 hodin 22 minut a 18 sekund přesně. ;D
Dlouho. Máš procesor vyráběný 0,18 mikronů technologií a tam není 1,80V vůbec žádný problém ...Citace:
Původně odeslal .::Richmond::.
Hehe a kolko davate mojmu ???
Default - VCC 1.475 Vtt 1.125
Kurim donho vsade 1.7...
Max. teplota 49 stupnov...
Zatial tak ficim 8 mesiacov...
Kedy tipujete dead ??? ;D
(na lahku vahu to vazne neberiem. mal som pred Tulenom takmer 2 roky celer 566 @ 850 pri 1.7V a po roku aj nieco uz donho muselo ist 1.75V)
S.N.D.S. je problém týkající se Northwoodů, ne Tualatinů. Základní rozdíl mezi Tuleněm a Northwoodem je v příkonu. Zatímco ty máš odhadem 35-40W, overclocknutý Northwoody mají víc než 2x tolik při skoro stejné ploše jádra. A to ještě u Northwoodů s 512L2 cache tato zabírá skoro 50% plochy čipu. To nevím ale jistě. Takže u O/C Northwooda se těch 80-90W soustřeďuje na velmi malé ploše a důsledky jsou již dnes dobře známé. Viz tento odkaz http://www.pctuning.cz/Default.aspx?...53&ChapID=1650Citace:
Původně odeslal PiT
Jsou tam i odkazy do diskuzí, kde lidi s overclocknutými Northwoody provozovanými na vyšším VCore popisují, jak jim jejich procesory odcházejí do křemíkového nebe. Ale pro jistotu bys možná měl stáhnout napájení na 1,65V nebo i míň. :o
Hmm. Už se to tady někomu stalo?
Drobna poznamka Tualatin je taky 0.13 mikronova technologie.
Pokud chladíš procík dobře neměl by bejt problém ani s lokálním přehříváním při vyšším napětí. Pokud použiješ vodníka s max. 40 stupni nehrozí asi nic. Okolí lokálně přehřátého místa odebírá teplotu dostatečně. Vzhledem k tomu že procesor technologicky zastará cca za 2roky, natolik že si téměř každý koupí novej kousek není co řešit.
To si myslím taky.Citace:
Původně odeslal JOHN
Termín "lokální přehřívání" se mi moc nezdá (připadá mi to jako jakési nedefinovatelné a neměřitelné zaklínadlo). K tomu musí docházet u jakéhokoliv procesoru. I u netaktovaného.
A diskuze o tom, že u toho víc či míň a o kolik jsou na tom jedny procesory líp nebo hůř než ostatní jsou jenom dohady. ;)
Pre Coppermine je 1.8V nic - vsak default ma 1.7 alebo 1.75V. Co hovorite na moj Tualatin? ;D
To je sice pekne ze procesor technologicky zastara uz po dvoch rokoch, ale predsa ho kvoli tomu nebudem vyhadzovat. Som naozaj rad ze mam svoju 233MMX. A ze este stale funguje. A keby mi odisla asi by to bol pre mna dost velky problem.Citace:
Původně odeslal JOHN