Zdravím pařani,
chtěl bych si pořídit nový komp, ale rozhoduji se, zda si teď pořídit starší Athlon XP nebo si počkat na Athlon 64. Samozřejmě že je rozhodující i cena atp. Díky za Vaše rady a názory.
Honza
Printable View
Zdravím pařani,
chtěl bych si pořídit nový komp, ale rozhoduji se, zda si teď pořídit starší Athlon XP nebo si počkat na Athlon 64. Samozřejmě že je rozhodující i cena atp. Díky za Vaše rady a názory.
Honza
jo v tomhle se rozhodujes mezi budoucnosti /mozna vzdalene mozna ne/
a mezi levnym a zatim stejne vykonym cpu
ted ten 64 athlon nevyuzijes :!:
no ak chces pc teraz tak ber xp
athlon64, prve mb budu mat mozno dost chyb takze radsej by som pockal kym sa to trochu rozbehne
okrem toho 64 vyzera podla uverejnenych testov niekedy pomalsia ako xp
dalej sa mi nezda, ze mame vonku vela 64 bit hier a aplikacii (dufam, ze tu nezacne nejaky linuxak kricat)
ale bolo by zaujimave vidiet bezat nejaku narocnu 64 bit hru na 64 bit os (napr. win xp) oproti tym istym (takmer) podmienkam ale 32 bit, ocakaval by som bombu ale asi to nebude taka slava
Takhle bys moh cekat navzdy...
Ber XP, za rok kup 64 a je to. :idea:
No všetko záleží od toho, koľko nervov a peňazí chceš do toho investovať...
Kritériá:
- A64 bude drahší ako XP...
- Prvé MB nebudú tiež valnej kvality...
- Ak máš nevyhovujúci komp, tak teraz XP, možno po roku A64...
Ked pockas 10 rokov, bude tu Athlon128 6THz, 64ka bude v muzeach...
Suhlas, akurat s tymi THz si to prepiskol:-)))Citace:
Původně odeslal Wuuduu
pri takej frekvencii prejde signal za jeden takt cca 5 mm, a to je straaasne malo.
Ja to skor vidim na to ze sa budu robit priestorove(ovela viac vrstiev ako teraz) procaky .
- predstav si takych 40 AXP3000+ na 1 cipe o desatinovej velkosti :drool:
Zober Athlon XP Bartona 3000+ ak mas peniaze a nechces taktovat, nejaku velmi solidnu dosku a hlavne do zostavy napumpuj viac pamete a poriadnu graficku kartu (FX 5900 alebo Radeon 9800) - ver mi ze zostava ti trosku dlhsie vydrzi...
Niečo v tomto zmlysle som mu chcel navrhnúť...Citace:
Původně odeslal GABO
Ale ak má momentálne zostavu 1700+@2300MHz, 512MB Ram atď, tak sa mu meniť neoplatí, ak to naozaj nepotrebuje...
Čakať donekonečna tiež nie je riešenie, ale nie každý obmení komp 3 krát za rok...
Tak pro upřesnění jsem uvedl svoji sestavu. Kdo si myslel bůhví jak nabušenou, tak jsem ho asi dost zklamal nebo naopak silně rozesmál. Ale tak to je a snad brzy nebude.
Jinak s Vámi souhlasím, že čekat se dá stále a taky, že až vyjde nový Athlon 64 tak nebude stát pár šupů a také desky nebudou zrovna levné, ale to byla pouze úvaha. Takže to vidím skutečně na XP, ale rozhoduji se spíše mezi T-bredem 2600+ nebo Bartonem 2500+ resp. 2800+. Ty rozdíly ve výkonu už ale nejsou tak velké, takže asi spíš ten 2500+.
Nejsem stoupencem ani Intelu ani AMD, ale jak to tak vidím, tak AMD jde správnou cestou technologie. Ten P-rating je prostě nutnost (otázkou je nakolik je spolehlivý a porovnatelný). Kdyby tady byl první AMD tak by Intel také musel přijít s nějakým ratingem, aby mohl porovnávat své procesory. Prostě se nedá srovnávat jen frekvence. Dále dávám přednost skutečným herním Benchmarkům, neboť jde především o výkon ve hrách. Na kancelářskou aplikaci (office 97) stačí i ten mů 133MHz procák :D (a je fakt, že mě brzdí hlavně málo ram). I na nějaké grabování, CAD atp. stačí slabší CPU. Rozdíl, jestli něco jede o pár % pomaleji (schválně píši %, neb konkrétní čas je irelevantní) je nepodstatný a ten kdo je nervózní, že to trvá o pár vteřin déle, tak tomu nepomůže ani super CPU. Vždy to pro něj bude pomalé. Ale ve hrách je výkon zatraceně důležitý, tam si asi počkat nemůžu. Měli byste vidět, jak mi běží takové Diablo II. Ano skutečně mi jde, sice nepatrně trhaně dle počtu příšerek, ale je to hratelné (až na pasáž u Baala). Tady si prostě člověk nemůže na chvilku odejít. Ve hrách to prostě možné není.
Pro normálního rozumného člověka je opravdu jedinou volbou AMD. Lepší poměr výkon/cena i u desek (zvolím asi Asus A7N8X Deluxe).
Zatím mám větší dilema u grafárny (vím, že to patřído jiné sekce):ATI nebo nVidie (ta by mě víc pasovala k desce). Ale cenově dostupná FX 5600 výkonově zaostává i za R9500. Tak nevím. Možná něco staršího a časem se uvidí (třeba FX 5900 až padne cena). Důležitý je obraz (prý je lepší u ATI) a ne nějaký výkon, kde nějaká procenta nejsou zas tak důležitá.
Jsem rád za Vaše příspěvky. Doufám, že Vás to moc nenudilo. Jsem hold trpělivý jako moje PC :D
Recept pro AMD:Citace:
Původně odeslal Jack.k
pri FSB 166 (DDR 333) zacit predstirat ze vymysleli technologii BlaBlaSpeed a ze jim procaky bezej treba na FSB 1333 MHz ...
pak do procesoru integrovat "vnejsi" nasobic...
zvenku by takovy procak bezel papirove treba na 3x1333 = 4000 MHz a vevnitr by se proste vzalo treba starejch dobrejch 17x166 = kolem 2800 MHz vnitrni frekvence kterou by nikdo nevidel.
Procak by to dal natiral "stejne" taktovanym Pentiim, ale nikdo by nemoh rict ze to je jen PR rating... ze Pentium ma stejne vetsi FSB takze je na tom lip atd...
2Sasa: To neres. ;D Je to zbytecny... :lol:
2Jack.k: Ber rozhodne Ati, v soucasne dobe neni duvod pro nakup nVidie. Rozhodni se podle penez - 9500/9600/9700/9800. Vsechny samozrejme PRO :wink:
2 Jack.k: Neverím, že by si bol pri tom terajšom Tvojom kompe rovnako trpezlivý, keby si mal dosť dlho nejaký nabúchaný stroj... :wink:
Na kancelársku robotu naozaj nie je potrebný extra výkonný komp, aj tak skoro stále ten komp zaháľa, ale pri niektorých akciách ten výkon chýba tak či tak... Napr. keď ladíš nejaké programy, tak je rozdiel, či Ti to komp skompiluje za 1s, alebo za 30 - pretože to nerobíš len raz...
Výkon za každú cenu asi nepotrebuješ, tak sa pri kúpe radšej pozri aj na hlučnosť... Aby si nebanoval, že máš doma vrtuľník miesto kompu... To ma len tak napdalo, ako taká rada... :wink:
ja mam vid podpis, hry hram malokedy a v rozliseni 800x600 pripadne
1024x768 bezia v pohode, vecsinu casu travim vo worde bo na nete,
silnejsi komp by mi bol nanic....
Lepsie je podla mna kupit si lacny procak a usetrene peniazky investovat
do fajnoveho LCD monitora, clovek z toho v konecnom dosledku ma viac... :-)
A este jedna vec: ked si kupis taky silny procak, tak aby si ho aj vyuzil
by si musel kupit drahe aj ostatne komponenty:hdd, ram, grafika...
trochu dlhe ale nieco je z toho zaujimave
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/64bit.html
pre obycajneho (aj hraca) sa podla mna athlon64 teraz (ani v septembri) urcite nepolati
kup naky DUT nebo DLTcko za par kacek a za par korun nejakou desku treba good je Soltek 75FRN za 3000litry a cekej s tim na Athloa 64 :wink: