ADSL modem - ISDN nebo PSTN ?
Chci si objednat ADSL a ptá se mě to jestli modem PSTN nebo ISDN. Doma ISDN v současné době nemám - mám jen klasickej dial-up. Chápu to dobře tak že ISDN modem bych si měl objednat jen pokud mám teď doma už zavedenou ISDN linku a pokud ne tak objednat PSTN modem ?? a jakej je mezi nima rozdíl ?
A pokud jsem dobře pochopil tak je lepší modem na RJ45.
A ještě jeden dotaz - jde u ADSL surfovat i telefonovat jako u ISDN, nebo když budu chtít volat z "pevné" tak musím net vypnout - jak to funguje ?
Buďte na mě hodní - jsem jen lamka co o tom moc neví :)))
Re: ADSL modem - ISDN nebo PSTN ?
Citace:
Původně odeslal theedge
Chci si objednat ADSL a ptá se mě to jestli modem PSTN nebo ISDN. Doma ISDN v současné době nemám - mám jen klasickej dial-up. Chápu to dobře tak že ISDN modem bych si měl objednat jen pokud mám teď doma už zavedenou ISDN linku a pokud ne tak objednat PSTN modem ?? a jakej je mezi nima rozdíl ?
A pokud jsem dobře pochopil tak je lepší modem na RJ45.
A ještě jeden dotaz - jde u ADSL surfovat i telefonovat jako u ISDN, nebo když budu chtít volat z "pevné" tak musím net vypnout - jak to funguje ?
Buďte na mě hodní - jsem jen lamka co o tom moc neví :)))
no mas v tom trochu zmatek
PSTN - Public Switched Telephone Network ...to je volne cesky obycejna pevna linka, tak ze dial-up - max 56kbps
ISDN - Integrated Services Digital Network ... ma to dva kanaly - muzes telefonovat a byt na netu zaroven, nebo muzes kanaly sloucit a jet 128kbps http://www.telecom.cz/objednavky_onl...isdn/index.php
ADSL - Asymetric Digital Subscriber Line – Asymetrická digitální účastnická přípojka http://www.telecom.cz/adsl/faq.php
Koukni na ty telecomacky odkazy....je to tam dobre vysvetleny
Koukám, že je tu fůra chytrolínů, ale nikdo kloudně nepochopil původní otázku!
ADSL modemy se totiž nabízí pro analog linky (např. Zyxel Prestige 661H-61) a pro ISDN linky (např. Zyxel Prestige 661H-63). U obou typů linek lze totiž paralelně provozovat službu ADSL!!!
V dnešní době není pro výběr modemu rozhodující typ linky, nýbrž to zda provider poskytuje ADSL službu typu Annex A (např. Zyxel Prestige 661H-61)nebo Annex B (např. Zyxel Prestige 661H-63). Každý typ využívá jiné frekvenční pásmo a jsou tedy vzájěmně nekompatabilní.
Dříve platilo, že typ Annex A byl používán na analogových linkách zatímco pro ISDN linky platil Annex B. Nyní však téměř všichni poskytovatele přešli i u analogových telefonních linek na Annex B - drátům je to koneckonců jedno :) a nemají pak problém s tím když chce zákazník dodadečně předělat PSTN linku na ISDN.
Takže rozhodování je jednoduché a je jedno zda máte linku PSTN nebo ISDN - typ ADSL modemu vybírejte pouze dle údajů poskytovatele služby ADSL - ptejte se ho zda potřebujete ADSL modem na Annex A nebo Annex B!
btw. co se týče toho telefonování, tak samozřejmě to jde, musíš si tam pouze dát splitter - dodávají s modemem. Odděluje to telefonní signál od DSL signálu. Když to tam nedáš a budeš telefonovat, tak si shodíš DSLko (praktická zkušenost :))
Citace:
Původně odeslal Cmara
Koukám, že je tu fůra chytrolínů, ale nikdo kloudně nepochopil
Koukám, že je tady jeden chytrolín, co si "nevšimnul", že je to tři roky (!) starej theard.