Vie nieko preco vznikol ? :?: a potom preco intel od neho upustil ? Pocul som ze to bolo koli chladeniu...
Edit: Sorac ze tu otravujem takymi starinami ale nedalo sa to neopytat
Printable View
Vie nieko preco vznikol ? :?: a potom preco intel od neho upustil ? Pocul som ze to bolo koli chladeniu...
Edit: Sorac ze tu otravujem takymi starinami ale nedalo sa to neopytat
Dobra otazka kdyz ho mas doma. ;DCitace:
Původně odeslal -=HaDeS=-
Mela to byt nova cesta ve vyvoji procesoru - lepsi chlazeni, vetsi plocha jadra (takze by se zmetci nemuseli moc snazit o zlepsovani mikrotechnologie 8-) ), atd. Hlavni vlastnosti (vyhody) PII Slot 1 s jadry Klamath a Deschutes byli, ze oproti procku tam mohli narvat vetsi L1 Cache a L2 vyndat z jadra a pustit ji delicem na nizsi frekvenci. (BTW Dokonaly reseni :roll: ) snad jenom Xeonu behala na stejny frekvenci. Nebo se mylim ???
S tou L2 Cachy to bylo treba dobre videt u Celeru. Cavington nemel vubec zadnou (to byli ty uplne prvni - taky jsem byl majitelem :D ) a legendarni Mendocino, alias CeleronA ji meli v jadre a na stejny frekvenci. Takze se slo pozdeji setkat i s "klasickymi" verzemi PPGA 370. Do Slotu1 se pouzivala redukce.
Posledni jadra pro Slot1 byli Katmai a Tanner alias PIII a PIII Xeon. Pamet resena stejne jako u PII.
Slot 1 prezil pokud se nepletu neco pres dva roky (CPU presla od 0.35 k 0.25 mikronu) a hlavne v kombinaci s BX440 chipsetem nebyl vubec spatny. Ale z dnesniho pohledu zaplatpanbuh, ze uz je pryc. Dnes by se na desky uz opravdu nevesel. :wink:
S 0.18 mikronovou technologii prislo jadro Coppermine a s nim sjednoceni vsech cipu a L2 Cache konecne v jadre a na frekvenci jadra.
Upustilo se od nej kvuli celkove tecnicke nevyhodnosti. Uz si presne nepamatuju, co to bylo, ale AMD na to pozdeji u Athlonu prislo take. :-)
Nedavno jsem slysel nenapadne naznaky (drby?), ze se intel chysta do budoucna slot v nejake pozmenene podobe ozivit. :?
Já myslím, že ten důvod byl někde jinde. Prostě a jednoduše byla výroba takového procesoru moc drahá. Když pak Intel přešel na jemnější výrobní proces a podařilo se nacpat celou L2 cache do jádra, tak už nebyl důvod tohle drahé řešení dále používat.Citace:
Původně odeslal Dawe
No ja si zasa myslim ze to bol celkom spravny krok k Slot1. Jednoduche vlozenie procesoru do dosky, pripadne lahka montaz chladicu.... Akurat ten Slot ci nevnikal nejaky ten odpor na Slote.
No o tom by se dalo dlouho debatovat,prože když jsem měníl chladič na Celera do slotu1 tak jsem myslel že to rozmlátím,daleko jednodušší mi přišlo nasazení P4 a zacvaknutí chladiče na něj.A navíc na zastrčení do slotu1 jsem musel použít fakt hodně velkou sílu.Citace:
Původně odeslal Fab30
Slot 1 je dobra vec - da sa do neho s pouzitim vhodnej redukcie dat vsetko od Pentia Pro az po Tualatin :-)
Myslim, ze vznikol preto, aby mohla byt L2 cache sucastou CPU. Priamo v jadre to bolo prilis drahe (Pentium Pro) a na doske (Pentium) prilis pomale.
Je to přesně jako říká Dawn. Intel chtěl L2 cache přímo na procesoru, ale tehdejší technologíí nebylo možné zaimplementovat cache přímo do procesoru a tak se dala na PCB spolu s CPU. Přechod z 0.35 na 0.25u technologii už toto umožnil.
L2 cache v procesore bola uz predtym (Pentium Pro), ibaze to bolo velmi drahe. Kedze Intel chcel Pentium II predavat vo velkom, museli vymysliet sposob ako znizit cenu - dat L2 cache zasa von z jadra, ale nie naspat na dosku lebo by to bol krok spat.
je to skvela vec hlavne proto, ze jsme za malej peniz updatovali na stary desce, ale ma nevyhodu, ze nemohu pouzit velkej pasiv (potkava se mi se sdram - nebo alespon u asuse) :?Citace:
Původně odeslal Rainbow
BOX chladic tam vojde, to mi staci ;D
Slot 1 vzniknul, protože Intel chtěl dát L2 cache blíž procesoru a přímo jí spojit s jádrem. U původního Pentia byla na základní desce a tudíž procesor k ní přistupoval přes FSB - její frekvence ale byla 66 MHz (a to i u Pentia II), čili tato cache nebyla právě nejrychlejší. Klasické Pentium mělo u sebe jen L1 cache a při přístupu do L2 muselo přistupovat přes 64bit sběrnici ke cache běžící na 3-1-1-1 (+latence FSBčka), ale pouze 66 MHz. U Pentia II se zvýšení taktu na polovinu frekvence čipu (tj. u 300 MHz verze cache na 150 MHz) výrazně zvýšila burst propustnost a taky se snížila latence o FSB.
Přechodem na 0.18um bylo možné integrovat cache přímo do procesoru, čímž se ještě výrazně zvýšila její frekvence a ještě dále klesla latence. Proto slot zaniknul (destička byla výrobně moc drahá).
Duvod proc vznikl a zanikl slot1 je celkem jasny, jak bylo vyse receno. Navic si rikam, ze pri dnesnich frekvencich FSB by se ty dlouhe spoje na slotu dost negativne projevovaly.
Spis by me zajimalo proc vydali tak kratce po sobe PPGA, FCPGA a FCPGA2,
zatimco AMD melo po celou dobu socket A.
PPGA, FCPGA a FCPGA2 je len rozdielne "balenie" CPU. Druha vec je, ze zmenili nejakych par pinov, aby si ludia kupovali nove dosky (alebo upravili stare ;D )
hale, asi kapku offtopic, ale nevite nekdo kde sehnat redukci z slotu1 na ppga? (:
aj ja chcem ;D idealne eaglaCitace:
Původně odeslal Vorw
EDIT: ale to skor patri do Bazaru
Jasne, fyzickye stejne ale jine piny. Proste jen vo prachy de az v prvni rade ;DCitace:
Původně odeslal Rainbow
Este by sa mohli branit, ze nove jadro potrebuje ine napajanie - 1,475V - ako keby oproti 1,45V bol nejaky rozdiel :mweheh:Citace:
Původně odeslal RayeR
1,75Citace:
Původně odeslal Rainbow
???Citace:
Původně odeslal LeXa
Nemali PIII nahodou 1.75V FC-PGA ? ???Citace:
Původně odeslal PiT
1.45 malo az Pentiim III s 512 L2 cache FC-PGA2 ak sa nemylim
aj ked
Celeron 1200 256KL2 100 MHz FSB core:1.5V FCPGA2 tak som
z toho jelen
Pokial je to blbost :oops: :oops: :oops: ,tak sa velmi ospravedlnujem a uz sa polepsim :eek:
Tualatin ma 1,475V a Intel pridal krokovanie napatia po 25mV, predtym to bolo 50mV.
http://developer.intel.com/design/in...mbed_proc_p3p&Citace:
Původně odeslal Rainbow
Vies vobec co to je? To nie su desktopove procesory. Precitaj si datasheet k Pentiu III-S alebo Celeronu s jadrom Tualatin.
Potom sorry :oops: :oops: anglinctine velmi nevladnem :oops:Citace:
Původně odeslal Rainbow
no kazdopadne sem zvedavej, jak dlouho vydrzi S478.
423 si tu taky moc dlouho nepobyl...