MONIMA (i ostatni)-odpoved z poradny pro spotrebitele-ctete!
Hodil sem dotaz do poradny pro spotrebitele a prisla mi odpoved - myslim ze spouste lidi to tady pomuze, hlavne nejasnosti ohledne reklamacnich radu. Skoro bych to dal jako dulezite. Pokud uz tady neco takovyho je taxe omlouvam :-)
Tady je v plnem zneni:
Přijali jsme Váš dotaz v tomto znění:
Dobrý den, mám dotaz na reklamační řády. Do jaké míry jsou pro mě závazné ustanovení v nich, pokud nejsou součástí kupní smlouvy? Konkrétně se mi jdná o společnost MONIMA (prodej počítačů), reklamační řád je na
http://www.monima.cz/index.php?body=podpora
Nezdají se mi především ujednání:
b) Odběratel doručí na vlastní náklady a riziko reklamované zboží na adresu servisního oddělení. Zboží musí být v původním obalu v úplném stavu včetně příruček, dokladů, kabelů, disket a ostatního příslušenství. Ke každé položce musí být připojena kopie dodacího listu, přesný popis závady, konfigurace a četnost výskytu.
A DÁLE
V případě, že uvedená záruka v ceníku nebo na dodacím listu je delší než 24.měsíců, je tato záruka brána jako záruka prodloužena nad rámec záruky dané zákonem. Po uplynutí 24.měsíců si společnost vyhrazuje právo až na 90 dní reklamačního řízení. Dále si společnost vyhrazuje právo na výměnu zboží za nový kus, popřípadě za výrobek s podobnými nebo lepšími parametry .
Za případnou odpověď předem děkuji.
Naše vyjádření k němu (č. 1128/MK-11):
Na taková a podobná ujednání pamatuje ustanovení § 627 odst.3 které říká, že jakákoliv ujednání mezi prodávajícím a kupujícím, uzavřená před uplatněním práva z odpovědnosti za vadu prodané věci, pokud by v jejich důsledku právo zaniklo nebo bylo omezeno jsou neplatná. Prodávající se proto nemůže dovolávat takových ustanovení vlastního reklamačního řádu kterými Vaše práva stanovená zákonem omezuje nebo vylučuje. Podle § 598 občanského zákoníku máte právo na úhradu nutných nákladů spojených s reklamací. Ohledně dalších požadavků prodejce týkajících se příslušenství atd., jejich nedodání nemůže být důvodem zamítnutí reklamace. Co se týče záruční doby, zákon skutečně garantuje 24 měsíční lhůtu a nad její rámec jde o lhůtu prodlouženou ve které si prodejce může podmínky reklamačního řízení upravit.