Citace:
Původně odeslal
Mir
to Aigor:
Pred asi 7 rokmi sa mi podarilo na win98 nacpat 1,5 giga ram, z coho mam 512mb ramdisk na ktorom je swap. Meratelne (3dmark2001 a 2003) narastol vykon stroja o 12 percent.
Vyznam swapu tu pozname kazdy - aby win 95 mohol bezat aj na 16mb ram. To ze sa swap vobec vyskytuje na Win7 (jedno ci 32 alebo 64 bit) je proste hlupost ak berieme v uvahu priemerne dostupne zostavy na trhu a priemerne kapacity RAM. Problem ale vidim v tom ze swapfile je "by default" na win7 zapnuty a jeho funkcia ostala rovnaka a s hrozov som zistil ze ani pri 4gb ram si nejak velmi moj harddisk neoddychol a swap sa nafukol do velkosti skoro 1gb.
Imho prave koli tomuto je tam ted swap on by default, aby to ludia pustili aj na relativne slabsich strojich (4GB ram je na W7 imo len tak-tak)
Citace:
Blbe je aj to ze niektore aplikacie proste bez swapu nefunguju. Nejde ani tak vlastne o naroky na kapacitu disku, ale skor o to ako velmi to posiela potencial vykonu stroja dole.
Vies predpokladat ze uzivatel tvojho SW bude mat vzdy tolko volnej RAM ze sa uplne zaobides bez swapu / scratch ? (zober si uz len blby photoshop, otvor nejaky 1GB fajl s 800 layermi a s nastav si history napr. na 50 - nie je to nic neobvykle - a skus robit bez swapu). Alebo skus na 4GB nejaky len zlahka zlozitejsi raytrace, ambient occ, nedaj boze kaustiku. Z menej exotickych programov staci Opera s 40 otvorenymi tabmi :mweheh: tak si tiez ukroji statnu cast RAM (momentalne mam 12 tabov a 300MB v ram)
Citace:
Dostupnost hw:
Velmi indivitualna vec ktora sa pomaly ale isto lepsi. Napriklad ma potesilo ze Pinnacle vydal k svojim starsim kartam serie 300i a 310i aj 64bitove ovladace pre win7, naproti tomu pochybujem ze sa Creative vobec niekedy rozhodne pre svoje produkty z tychto rokov (+- 2001-2005) vydat vyssie ovladace.
nie uplne fer, ale taky je trh. Nebudes mat podporovane rozhranie pre obstarozny HW, budes musiet zaobstarat novy. Predsa nebudeme sa teraz vsetci hadzat o zem koli tomu ze MS ukoncil podporu XP, ked je vlastne uz druha generacia OS po nom. Tak isto nemozes ocakavat ze napriklad taka ISA ci VL-BUS prezije donekonecna.
Citace:
Zaujimave ale je ze okolo roku 2002 mi tiez ludia tvrdili ze je predsa jedno aky windows clovek doma ma, pricom rozdiel v niecom takom ako je beh hier nieje poznat, ze vsetko bezi vsade, o rok uz bola preferencia XP natolko drviva ze vsetci vedeli ze nove programy pojdu udajne len na XP.
nepamatam si presne ale nie je toto skorej zalezitost DX ? (teda tusim dx8 bolo v w98/mozno este millenium a dx9 boli uz 2k/XP ? Teda ja som velmi velmi dlho bezal na w2k a myslim ze som nenarazil na ziadnu hru ktora by nesla pod w2k a naopak bola XP only. Nehovoriac o tom, ze prechod 9x - w2k/XP bol ak si dobre pamatam viac menej dos+GUI -> NT based OS
Citace:
Sedmicka je naprostym opakom 95tky. Nepriniesla nic zasadne noveho pokial ide o vzhlad alebo funkcnost, to co nesie su skor takmer neviditelne vylepsenia systemu (nutno dodat ze vista bola horsia nez XP, ale to sa menilo a aj lepsilo so service packom), nicmenej 32 bitove verzie Win7 potencialne degraduju potencial systemu - jak v Ram, tak v ovladacoch (skusenost mi zatial naznacuje ze 64bitove ovladace uz nebyvaju tak velmi sprasene ako 32bitove a su aj lepsie nez mnoho totalne zle nakodenych 16 bitovych).
sedmicka hlavne nie je nic podobne a imho ani porovnatelne z 95, kedze iirc 95 stale bezali stale nad DOS-om. Tak by som to asi ani velmi neporovnaval.
Citace:
Sam doma mam stroj ktory je na dnesne pomery strasne zastaraly (win98, uniprocessor, SDRam) a viem to, a stale ho aktivne a takmer bez obmedzeni pouzivam, avsak pri stavbe noveho som sa rozhodol vyhnut sa kompromisnym rieseniam, pricom 32bit OS by pri HW potenciale CPU a MB (16gb Ram) bolo uz plytvanie.
Problem je ze ten pomerne zastarany PC pouzivas len na to co ti dovoli. Tak isto by pravdepodobne mohol byt postaveny argument, ze Teta majuca svoje DOSove uctovnictvo ho stale aktivne pouziva bez obmedzeni.
Citace:
Povodna otazka je skor o tom ci je momentalne vobec situacia asi tak zrela na prichod 64bitov ako bola v roku 1995 zrela na prichod Win95. Urcite podobnosti tam vidim, a to v co dufam je lepsia pripravenost na novu platformu, pretoze 16bitove ovladace na win95 bol des za ktory niesol zle meno hlavne Microsoft - a preto sa zacali ovladace certifikovat.
imho zas porovnavas neporovnatelne, prechod 32-64bit nebude taky famozny ako prechod 16-32bit ked si dostal k tomu pribalene fancy UI, ktore si vsimol kazdy (dokonca aj teta s DOSovym uctovnictvom) a certifikacia ovladacov nema nic spolocne s 16 32 ci 64 bitmi.