-
Přetaktování Intel Core 2 Quad CPU Q8200 2.33GHz
Zdravím, jsem v oblasti počítačů úplný laik a proto se i obracím na toto forum.
Mám tento počítač: Intel Core 2 Quad CPU Q8200 2.33GHz, 4GB RAM, graf karta GeForce 9500 GS, monitor 22" širokoúhlý (obdélník ), Visty home premium ...
Létam na MSFS a ty jsou tak trochu specifické. Od "kolegů" jsem se dozvěděl že na maximální výkon v FlightSimulatoru 2004 potrebuju větší frekvenci procesoru, ptž FS2004 umí brát pouze jedno jádro. No, a na FS X mám prý zase příliš slabou graf. kartu.
Doslechl jsem se, že je možné procesor přetaktovat a tím se pomalu dostávam k mému dotazu.
Půjde to takto vyřesit na mém PC? Jak to probíhá? Jaká jsou rizika?
Dostal jsem taky odkaz na jednu stranku o pretaktovani, ale moc se v tom nevyznam. http://pctuning.tyden.cz/jak_na_to-p...oru_core_2_duo
Diky za kazdou radu.
S pozdravem, Filip
-
Re: Přetaktování Intel Core 2 Quad CPU Q8200 2.33GHz
Minimálně je potřebné uvést zde tip základní desky,rizika jsou jen tehdy pokud to dělá dítě v předškolním věku a zcela náhodně.Nevím kam až potřebuješ taktnout ale ani s větším OC tohoto CPU by neměl být problém,každopádně uveď co nejpodrobnější popis sestavy,samotné přetaktování je u některých desek možné přímo z Windows, u některých je třeba po startu PC a následné detekci velikosti ram,zjišťování HDD stisknout tlačítko DELETE,u několika málo tipú desek je to jiná klávesa.Dostaneš se do tzv BIOS kde provedeš potřebná nastavení se kterými ti tu jistě bez problémú poradí lidé kteří v tom mají velké zkušenosti.
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
tip
ach jo.. já už se na ty hrubky nemůžu dívat.
tip = rada, může být tip na dobrý kup desky
typ = označení druhu, může být typ desky
-
děkuju moc za tipy...
zde uvadím odkaz http://h20195.www2.hp.com/V2/GetPDF.aspx/c01635803.pdf na nějaký podrobnosti ohledně počítače.. typ desky tam přímo není napsán, ale nevím, třeba si s tím poradíte ;) doufám, že to takle stačí..
díky moc, filip
-
Pokud sem to nepřehlédl tak tam o desce nic není,problém bude pokud tam HPčko cpe Intel desky,těm se do OC asi moc chtít nebude.
To berraneck:Já tě nenutím se dívat,jak sem tu někde na fóru četl,existuje možnost vyhradit si právo nečíst múj příspěvek,když se ti nezdá:)Nic ve zlém-mír
-
Citace:
Původně odeslal
Filla
Ta sestava je dost nevyvazena a nevhodna na hry, ale to uz jsi asi zjistil.
Podle specifikace je v tom deska ASUS IPIBL-LB. Takze by to mozna pretaktovat v BIOSu slo.
HP a6741cs-m Product Specifications:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...roduct=3875364
Nez zacnes neco resit, zkus alespon jak ti pobezi MS FSX trial, odhadem bych rekl, ze i na tve slabsi grafice by to melo jit nastavit na snesitelnou framerate.
http://www.microsoft.com/games/fligh...downloads.html
-
Aha, tak zrovna jsem se docetl, ze deska je sice ASUS IPIBL-LB, ale ma zamceny BIOS od HP, ve kterem udajne nejde pretaktovat.
-
Jedině to taktnout přes setFSB ale nečekej zázraky http://www13.plala.or.jp/setfsb/
-
děkuju moc, zkusím to a uvidím...
to Gestler: "nečekej zázraky" - to myslis v jakym rozmezi? ze treba jen na 2.5 nebo kolik? ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Který chipset stáhnout ?... Když mam P45/P43 (q8200)
-
nestaci proste stahnout verzi 2.x a neresit kterou verzi stahovat? To platilo snad jen u verze 1.x
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
jimmy
nestaci proste stahnout verzi 2.x a neresit kterou verzi stahovat? To platilo snad jen u verze 1.x
Tak jinak, co tam dělat nebo nastavit. - Clock Generator tam má být co ?.
Neni jinej nástroj co by uměl samotnej multiplier ?...
-
No,musíš otevřít skříň a mrknout na desku,najít brouk s označením "něco jako winbond W83667" a podobné(tenhle je na mé desce) jeho označení naklepeš do toho políčka Clock Generator,pak by měl prográmek ukázat současnou FSB,následně by mělo jít krokovat po 1MHz nahoru i dolú,laborace už je na vás,toto nastavení ale musíte zopakovat po každém spuštění počítače budete-li chtít OC.Já sem takhle taktoval naposled Celerona D a šlo to celkem dobře ale C2Q vážně nevím...neznám ani ten konkrétní procesor,nevím jak jde taktovat...prostě zkus a uvidíš.
-
Tak sem hold asi blbec. z toho výběru u CG nemam na desce určitě nic. Jiná alternativa ?.
-
To je vážně divný,podívej se znova,opiš si to a zkontroluj,pokud je tvuj chipset podporovanej,mělo by to jít.
-
tipuju ze to je svab cca 1,5 x 1,5 cm, hledej okolo horniho PCI-E...
-
Na ASUS IPIBL-LB je clock generator CV190BPAG. Jestli přímo tento není v nabídce setBSB (nevím) nebo jiném podobné programu, tak bych zkusil jiný, co nejvíc označením podobný. Při nejhorším to zařve chybu nebo zatuhne...
Edit: tak by ten clock generator měl být podporován (SetFSB Version 2_1_87_0)
http://ceemic.pri.ee/download/oc-sof...7_0/setfsb.txt
-
spis je problem, ze vime ze se jedna o desku Pegatron s P45 cipsetem a nic vic poradne k tomu... rozumej presne oznaceni ;)
-
označení: IPIEL LA , jedinej větší "šváb" :Fintek F8000 G840LAF FM2812.1
Hold jsem se zasekl na sestavě v podpisu :rolleyes:
-
Nějaké fundované nápady ?
-
pokud se nenajde ten svab, tak je kazda rada draha.... okolo tech hornich PCI-Ex nic vazne neni? co takhle udelat fotku ve vyssim rozliseni te desky?
-
Po delší době se vracím k tomuto tématu. Přešel jsem na Windows 8 a od té doby se mě samovolně mění frekvence CPU mezi 1,89 Ghz až 2,3 Ghz - je to pro mě poměrně novinka, netušil jsem že to desktopovej procesor umí, vyvstává tedy oztázka jestli existuje nějaká utilita, která by uměla tohoto využít a přetaktovat CPU "za letu" Tak jak se to kdysi dělalo s XP-M. Netušíte ?
-
dle meho nazoru je to Enhanced Intel SpeedStep (EIST). Ten umoznuje procesoru, poud neni vytizeni, snizit nasobic na nejnizsi povolenou hodnotu vyrobcem (2,33GHz = 333 * 7, ale u frekvence 1,89GHz to moc nevychazi...). Nebo ze by to CPU nejak throttlovalo? Teploty mas jake?
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
dle meho nazoru je to Enhanced Intel SpeedStep (EIST). Ten umoznuje procesoru, poud neni vytizeni, snizit nasobic na nejnizsi povolenou hodnotu vyrobcem (2,33GHz = 333 * 7, ale u frekvence 1,89GHz to moc nevychazi...). Nebo ze by to CPU nejak throttlovalo? Teploty mas jake?
Teploty core0: 42C core1 = 36C teď mě to skáče při využití 10-30% 1,96 - 1,99 -2,01 - 2,03 - 2,06 - 2,08 - 2,1. Při spuštění speedFanu tam na chvíly bylo i 0,9 Ghz... ještě to zkusim zatížit ve hře, ale mam pocit že při BF3 to jede na maximum 2,33.
-
Ahoj, tuším že některé desky nejenom snižovaly násobič, ale uměly i snížit fsb. Nevím teda jestli to byla přímo HW záležitost desky nebo jestli to nebylo nějakým softem, ale už jsem se s tím setkal. Bohužel paměť mi nějak neslouží, tak neřeknu přesně. Zkus se podívat jestli nemáš nainstalovanou nějakou takovou utilitku a na bios, jestli tam není povolená nějaká takováto funkce.
-
Snížit FSB pomocí eist nejde, ani to nejde žádnou mě známou fičurou, pokud se teda bavíme normálních deskách, Asus Rampage a Formula měli zajímavou pomúcku která když se hacknula pomocí dalšího sfotu z XS tak uměla podle zátěže CPU a přednastavených hodnot podtaktovat CPU pomocí FSB i snížit napětí pod normální minimum a na druhou stranu i přetaktovat a zvýšit napětí. U jiných desek jsem ale něco podobného neviděl a nebyla to oficiální podpora.
-
Gestler: Také jsem nemyslel že FSB snižuje EIST, ale ta utilitka. Možná to byl RMClock (nebo jak se to jmenovalo - už je to dlouho a fakt si asi už nevzpomenu)
J.Wade: Teď koukám, že uvádíš i nainstalovaný speedfan, tak ten umí nějaké úpravy frekvencí taky, když ho správně nakonfiguruješ ;-) Po nastavení výrobce a typu desky se ještě vybere generátor frekvence a potom podmínky a už to jede ;-) Takže bych zkusil spustit nějaký jiný program pro zjišťování aktuální frekvence a vypnout ten speedfan, jestli to taky tak bude lítat dolů. Jestli to bude najednou podtaktovávat tak, že by souhlasila jenom změna násobiče, tak jsme "našli viníka" :D A na to přetaktování "za letu" bych se podíval po tom RMClocku ( jak píšu víše, nevím jestli to umí, ale za zkoušku nic nedáš ;) ) A někdy je dobré navštívit stranky výrobce desky, páč tam se takovéto fičurinky také někdy nechají sehnat ;) Dokonce to umí i s775 deska od foxconnu co se mi tady válí, u ní ten soft byl přímo na CD s driverama ;) No snad jsem trochu pomohl. Dej vědět jak jsi dopadl ;)
-
Dobrý den
Obracím se na Vás ze stejných důvodů jako Filip v prvním příspěvku.
Mám procesor Intel Core 2 Quad CPU Q6600 2.4GHz na základní desce P35 Neo2 MS-7345. Dokáže někdo poradit naprostému laikovi jak přetaktovat tento procesor. Díky za rady a prosím odpovědi jako pro lamu.
Martin
-
Tak jen tak na hrubo, jestli máš aspoň trošku slušný chladič, tak návod jako pro "lamu" :) Skoč do biosu, nastav fsb na 333MHz, napětí procesoru (CPU voltage) na 1,325V a děličku pamětí na nejbližší nižší stupeň (tj. aby běžely zhruba tak jak mají) Ulož hodnoty a nech restartnout počítač. Když naběhne más skoro vyhráno :D Projeď nějaký testy kvůli stabilitě při zatížení. Když bude vše OK můžeš začít zvyšovat fsb nahoru a uvidíš, kam se až dostaneš ;) Ale nevím jestli to má smysl hnát ještě výše, to záleží na tobě. Ty 3GHz zvládá při tomto nastavení téměř každý kousek q6600. Lepší kousky jdou na 3,2GHz a ty "nejlepšejší " i 3,6GHz možná o fous víc ;) Počítej taky s dostatečným zdrojem, poněvadž si CPU řekne taky o dost více šťávy. Když komp nenaběhne, tak hurý zpátky do biosu a fsb snižovat a zkoušet dokud nenaskočí a pak zase testy ;)
Je to takové hodně na hrubo, ale třeba ti to pomůže.
PS: popisky v biosu nemusí přesně sedět, každý výrobce desky může napsat popisky trošku jinak ;)
Pak se ozvi, jak jsi dopadl ;)
-
Tak v první řadě záleží na revizi čipu. Pokud to neni G0 tak na tý desce bych ani taktovat nezačínal...
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Tak v první řadě záleží na revizi čipu. Pokud to neni G0 tak na tý desce bych ani taktovat nezačínal...
Pro lamu to znamená co?
-
1 Příloh-a(y)
stahni si CPU-Z a v kolonce "Revision" musi byt G0 (pokud je tam B3 tak mas starsi revizi procesoru a taktovat nema cenu)
http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
Příloha 10044
-
1 Příloh-a(y)
Díky za info. Taktovat by mělo jít, co dál? Dá se taktovat pomocí aplikace MSI Dual Core center?
Příloha 10045
-
OK, potom zkus přesně postup, co ti radí kluci na začátku.
-
Ještě se chci zeptat jak, respektive čím otestovat stabilitu?
-
Existuje řada programú, já osobně pro základní testy používám OCCT, stáhni si poslední verzi http://www.ocbase.com/ Postupně je možné použít i jiný, cíleně zaměřený soft na konkrétní HW ale to zatím není tvuj problém. Po stažení a spuštění OCCT, si naklikni v okně CPU : OCCT , test mode - Large Data Set, zatrhni 64bit, test type - infinite a nech to běžet cca 5-10 minut, pokud se v této době nic nestane, OCCT nenahlásí žádnou chybu, múžeš přidávat další MHz a voltíky. Pokud to lehne, nebo se oběví hláška o chybě, zkus v rozumné míře přidat napětí pro CPU - ovšem pozor, u tohoto CPU se nejedná pouze o napětí Vcore, C2Q Q6600 totiž není tak uplně 4jádro, nýbrž dvě slepené C2D E6600 a proto mezi dvěma a dvěma jádry vede pomylsný most. Je tedy nutné přidat napětí VTT,QPI,VCCSA a múže to mít asi ještě jiné označení, řada výrobcú to označuje odlišně ale jedná se stejnou věc/parametr. Pokud si nebudeš vědět rady, vezmi foťák a vyfoť nám obrazovku v biosu, my ti řekneme s čím hýbat. 775 platforma tady byla hodně oblíbená a spousta lidí si pamatuje co a jak.
VŽDY TAKTUJ POMOCÍ BIOSU, NIKDY POMOCÍ UTILIT !!!
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Existuje řada programú, já osobně pro základní testy používám OCCT, stáhni si poslední verzi
http://www.ocbase.com/ Postupně je možné použít i jiný, cíleně zaměřený soft na konkrétní HW ale to zatím není tvuj problém. Po stažení a spuštění OCCT, si naklikni v okně CPU : OCCT , test mode - Large Data Set, zatrhni 64bit, test type - infinite a nech to běžet cca 5-10 minut, pokud se v této době nic nestane, OCCT nenahlásí žádnou chybu, múžeš přidávat další MHz a voltíky. Pokud to lehne, nebo se oběví hláška o chybě, zkus v rozumné míře přidat napětí pro CPU - ovšem pozor, u tohoto CPU se nejedná pouze o napětí Vcore, C2Q Q6600 totiž není tak uplně 4jádro, nýbrž dvě slepené C2D E6600 a proto mezi dvěma a dvěma jádry vede pomylsný most. Je tedy nutné přidat napětí VTT,QPI,VCCSA a múže to mít asi ještě jiné označení, řada výrobcú to označuje odlišně ale jedná se stejnou věc/parametr. Pokud si nebudeš vědět rady, vezmi foťák a vyfoť nám obrazovku v biosu, my ti řekneme s čím hýbat. 775 platforma tady byla hodně oblíbená a spousta lidí si pamatuje co a jak.
VŽDY TAKTUJ POMOCÍ BIOSU, NIKDY POMOCÍ UTILIT !!!
Díky za radu, nějak jsem při tom testování vyměkl, teplota byla 80°C a počítač začal pískat jak zběsilej asi po 2 minutách, je to normální? A ještě dotaz kde najdu v BIOSu tu děličku pamětí?
-
Neznám všechny biosy nazpaměť, udělej pár fotek... to najdem. Nebo se tam trochu rozhlédni, některý biosy nemají děličku ve smyslu zobrazeného poměru ale přímo ukazují takt pamětí, stačí to jen nastavit.
-
Tak test se po necelých 5ti minutách sám ukončil kvůli překročení teploty.
-
Starý qéčka se musej pořádně chladit no, to nevokecáš.
-
čím to chladíš a jaké máš nastavené napětí?
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
čím to chladíš a jaké máš nastavené napětí?
fsb na 333MHz, napětí procesoru na 1,325V podle tvé rady, čím je to chlazené netuším
-
tak se jukni do kompu, co je tam za chladič. Jestli tam máš obyč (box - dodávaný s cpu) tak můžeme dát 3GHz spánembohem :D Chce to alespoň nějakého Freezera, samozřejmě lépe něco lepčejšího. Ale s boxem toho asi fakt moc nevymyslíme. Jestli tam je fakt box, tak stáhni napětí na 1,3V a uvidíme. Když to nebude stabilní, ale teploty budou přijatelnější, tak zkusíme jít s frekvencí dolů, dokud to stabilní nebude ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
Gestler: Také jsem nemyslel že FSB snižuje EIST, ale ta utilitka. Možná to byl RMClock (nebo jak se to jmenovalo - už je to dlouho a fakt si asi už nevzpomenu)
J.Wade: Teď koukám, že uvádíš i nainstalovaný speedfan, tak ten umí nějaké úpravy frekvencí taky, když ho správně nakonfiguruješ ;-) Po nastavení výrobce a typu desky se ještě vybere generátor frekvence a potom podmínky a už to jede ;-) Takže bych zkusil spustit nějaký jiný program pro zjišťování aktuální frekvence a vypnout ten speedfan, jestli to taky tak bude lítat dolů. Jestli to bude najednou podtaktovávat tak, že by souhlasila jenom změna násobiče, tak jsme "našli viníka" :D A na to přetaktování "za letu" bych se podíval po tom RMClocku ( jak píšu víše, nevím jestli to umí, ale za zkoušku nic nedáš ;) ) A někdy je dobré navštívit stranky výrobce desky, páč tam se takovéto fičurinky také někdy nechají sehnat ;) Dokonce to umí i s775 deska od foxconnu co se mi tady válí, u ní ten soft byl přímo na CD s driverama ;) No snad jsem trochu pomohl. Dej vědět jak jsi dopadl ;)
Ahoj, děkuji za radu. Problém je že název desky nevím, to jsem psal v předchozích postech už před několika lety - je to prostě dodaná deska od HP a nic takového ani v tom speedfanu neni. RM clock jsem kdysi používal s XP-M - zkusil jsem ho nainstalovat, ale poslední aktualizace byla v roce 2008 na win XP. Spustit nejde, napíše: Cannot install or load RTCore64 driver. Make sure youre loading this application from not a read-only medium and/or a network drive, and that youre logged on with Administrator rights. - administrátor jsem...
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
tak se jukni do kompu, co je tam za chladič. Jestli tam máš obyč (box - dodávaný s cpu) tak můžeme dát 3GHz spánembohem :D Chce to alespoň nějakého Freezera, samozřejmě lépe něco lepčejšího. Ale s boxem toho asi fakt moc nevymyslíme. Jestli tam je fakt box, tak stáhni napětí na 1,3V a uvidíme. Když to nebude stabilní, ale teploty budou přijatelnější, tak zkusíme jít s frekvencí dolů, dokud to stabilní nebude ;)
Nepředpokládám že tam bude něco jiného, až budu mít chvilku, otevřu bednu a nafotím.
-
Dokážete mi někdo poradit, jaký chladič mám pořídit a jak ho namontovat, díky.
-
z levnejch vem http://www.alza.cz/gelid-solutions-t...-2-d342666.htm
navod na instalaci je soucasti baleni, nebo pohledej na youtube ;)
-
O5 ahoj všichni, zakoupil jsem nový chladič podle pajkusovy rady a dnes po hodině běhu OCCT žádný problém, max teplota 60°C. Takže můžeme asi pokračovat, co dále?
-
60°C v defaultu ??? tak bych pokračoval tím, že bych si šel koupit nový chladič.
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
60°C v defaultu ??? tak bych pokračoval tím, že bych si šel koupit nový chladič.
Nerad bych tě urazil, ale chce to pročíst pár příspěvků z5, psal jsem, že mám nový chladič a není to v defaultu, ale po mém laickém pokusu o přetaktování fsb na 333MHz, napětí procesoru na 1,325V. Předtím jsem byl na 85°C po 4 minutách, takže pro mě pokrok.
-
Já sem to četl ale nějak mi to nedává smysl...60°C co je to za pokrok, to je z bláta do louže, pokud jsi na 333MHz FSB tak buď rád a dál to netrap, ta deska už neni nová, aby to ta napájecí kaskáda ustála....
-
No a jakou by teda měl mít procesor teplotu?
-
Dle meho je hlavni problem s napetim do CPU. Jaky ma CPU defaultni napeti (mohl bys to videt v BIOSu pod radkem, kde nastavujes vyssi napeti)? 1.325V mi prijde zbytecne moc, zkus to jeste snizovat tad slouho, dokud budou testy stabilni. Teplota totiz roste hlavne zvysovanim napeti.
-
Originál CPU napětí do kterého jsem šahal bylo 1,275V, jak poznám při snižování, že procesor běží stabilně?
-
Tak, ze napeti snizis a testujes stabilitu (prime 95 nebo podobny soft). Tech 60C mas v zatezi, nebo v idle?
-
Těch 60°C mám v zátěži, teď jsem schodil CPU voltage na 1,275V a teploty v zátěži stejně lezly k 58°C
-
no tak 58 neni 60, ze :) je zbytecny tomu procesoru topit pod kotel, kdyz to nepotrebuje. Obecne plati, najit co nevyssi frekvencni strop procesoru+desky a pak najit co nejnizsi napeti, na kterym to pobezi. Nebo jit kompromisem, najit co nejvetsi frekvenci procesoru na zakladnim napeti...
-
3 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
pajkus
Tak, ze napeti snizis a testujes stabilitu (prime 95 nebo podobny soft). Tech 60C mas v zatezi, nebo v idle?
Ahoj jak funguje prime 95?
Zatím můj Bios vypadá takhle: Co dále?
Příloha 10070
Příloha 10071
Příloha 10072
Chtěl bych se dostat přez 3Ghz, poradí ještě někdo?
-
Zohnal som si tiež tento procesor namiesto pôvodného C2D E6600 a začal som trochu taktovať. Dostal som sa na takmer 414 MHz FSB, teda ramky na 818 MHz a CPU takmer 2900 MHz. Napätie CPU mám 1,2 V a pamäte 1,9 V. Teplota jadier v záťaži pri ťažení litecoinov nepresahuje 80 stupňov, teplota samotného CPU je ešte o niečo nižšia. Asi ma už brzdia ramky, ktoré sú 800 MHz, a pri vyššej FSB mi to už občas padá. Mohol by som zvýšiť napätie CPU na 1,25, ale to by sa mi už zahrievalo na vyše 80 stupňov, čo nechcem, alebo môžem zvýšiť napätie ramiek, ale to v stabilite tiež moc nepomohlo. Frekvenciu PCI Express som nastavil na 100 MHz.
Pomohlo by mi, keby som manuálne nastavil časovanie ramiek, aby som sa dostal vyššie, tak na 3 GHz?
-
Chladič ! pak to pujde i výš :)
-
Myslím že chladič mám pomerne dobrý, niečo na tento spôsob
http://www.anacomp.cz/arctic-cooling...cpu_i39240.jpg
Skôr si myslím, že problém sú pamäte, ktoré sú už na hranici svojich možností. Možno keby som znížil ich časovanie, zvládli by aj 850 MHz, len neviem čo a ako presne mám zmeniť, a ako si to vypočítať.
-
rozdel testovani na najiti stropu CPU a pak pameti - tzn. nejprv dej delicku tak, aby byly ramky co nejniz a trap CPU do vysokych FSB pri co nejnizsim napeti (pri zvedani napeti roste teplota kvadraticky). Nevyhoda tohoto CPU je nizky nasobic (7x?). Az najdes strop CPU nebo desky, polad RAMky. Ale hlavne Chladit, chladit, chladit - zkus otevrit skrin, zda pujde teplota dolu.
Nevim, jestli by nebyla lepsi Q6600 G0 (tusim ze to tu nekdo radil), ktera ma nasobic 9x a bezproblemu si sahne na 3,2GHz...
-
Problém môjho systému je ten, že asi bude ťažké nájsť strop CPU, lebo ramky mám najnižšie ako to ide. 800 MHz je hodnota, na ktorej bežia pri 400 MHz FSB, teda to je 2,8 GHz CPU. Potom už mám len možnosti nastaviť pamäť na 1000 a viac MHz. Teda zvyšovaním FSB sa mi už len zvyšuje rýchlosť ramiek nad 800 MHz a myslím že som práve našiel ich strop na 828 MHz. Ideálne by bolo nejako zamknúť ich frekvenciu na 800 MHz, ale myslím že na mojej doske to nejde.
Možno by bola lepšia Q6600, ale nenašiel som ho za dobrú cenu, tak som zobral tento.
-
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Myslím že chladič mám pomerne dobrý, niečo na tento spôsob
http://www.anacomp.cz/arctic-cooling...cpu_i39240.jpg
Skôr si myslím, že problém sú pamäte, ktoré sú už na hranici svojich možností. Možno keby som znížil ich časovanie, zvládli by aj 850 MHz, len neviem čo a ako presne mám zmeniť, a ako si to vypočítať.
Jádra mají 80°C a ty si myslíš že chladič je dobrý? to sorry ale ten chladič nejen že neni dobrej - ten je naprosto jasně vadnej, nebo špatně nasazenej! Takovýhle teploty nemám ani na 65nm C2D s boxem oclej na 450Mhz FSB ... to jen tak mimochodem
-
Podľa mňa je v pohode a nasadený je dobre. Tá teplota nie je ani 80 stupňov v plnej záťaži (skôr tak 75, max 79, niekedy len 73), pričom bez taktovania, na 2,33 GHz to má okolo 60 stupňov, podobne to má aj po taktovaní, ale bez záťaže. Teplota samotného CPU pretaktovaného na 2,9 GHz je v plnej záťaži len 72.
-
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
...pričom bez taktovania, na 2,33 GHz to má okolo 60 stupňov, podobne to má aj po taktovaní, ale bez záťaže...
no tak moment. Muj Q6600@3,2GHz mel v klidu okolo 35°C, takze spatne neco asi bude...
edit: polozku DRAM FREQUENCY v "Advanced menu/Jumper free configuration" v BIOSu mas nastavenou jak?
-
Skôr sa mi zdá, že tebe to meria nejako divne. Nemeriaš náhodou teplotu MB? Tú mám aj ja 35 stupňov. Skúsil som dočasne vypnúť cpuminer a teplota CPU klesla na 50, jadrá od 50 do 60 stupňov. Možno závisí aj od programu, v ktorom sa to meria, ja to meriam v Linuxe cez lmsensors. A zrejme to závisí aj od základnej dosky, každá má asi inak položený senzor, ale v každom prípade 35 stupňov ako teplota CPU je dosť nereálna hodnota.
Dram frequency mám na DDR2-828, čo je najnižšia hodnota, aká tam je, potom je možnosť vybrať niečo nad 1000, niečo nad 1200, 1300 a vyše 1600.
-
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Skôr sa mi zdá, že tebe to meria nejako divne. Nemeriaš náhodou teplotu MB? ...
To myslis vazne? RealTemp, CoreTemp, IntelCoreSeries miniaplikace, vse ukazuji stejne teploty jednotlivych JADER (tusim i Sandra/Aida/Everest to ukazuje stejne). Vse na chladici Thermalright Ultra-120 eXtreme (CPU i chladic vylapovany). Tezko by me potom procesor prosel pres LynX test, kde tato teplota (stejne merena) rostla k 80°C.
-
Nám všem to ukazuje špatně a všichni měříme něco jinýho.... jednoduše - ten chladič je vadnej, případně tam máš nějakou botu v nasazení chladiče - já do mého 65nm C2D peru 1,4V na boxu a mám lepší teploty než ty ... něco tam máš špatně, je jedno co - ta teplota při tom tvém napětí brání dalšímu OC...při téhle FSB pokud se jedná o CPU který máš v popisu, bys neměl jít nad 50°C ani s box chaldičem.
-
Ten chladič je ale fakt dosť veľký a zvlášť vhodný na taktovanie, preto som ho aj kupoval a nemal som s ním žiadny problém, na starom E6600 som mal na 3 GHz vyššie teploty. Toto ale nie je teraz podstatné. Skúšal som ručne meniť časovanie pamäte na 6-6-6-18 a počítač sa ani nerozbehol. Tak zdá sa, že vyššie ako 2,9 GHz to nepôjde. CPU má určite ešte rezervu, keď ide na napätí 1,2 pretaktovať na 2,9 GHz.
-
Je prostě vadnej - nikdy si neviděl vandou heat pipe? já jich viděl už celkem dost...
-
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Ten chladič je ale fakt dosť veľký a zvlášť vhodný na taktovanie, ...
Co teplota heat-pipe, co teplota lamel? Jsou horke? E6600 na 3.0GHz chladim u svagra pasivne Ninjou...
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
Co teplota heat-pipe, co teplota lamel? Jsou horke? E6600 na 3.0GHz chladim u svagra pasivne Ninjou...
Ninja zvládala pasivně i Q6600 při 1,325Voltech ;) (rád na ni vzpomínám :D )
-
Nie je mi celkom jasné ako môže byť vadná heat pipe, veď je to kus kovu. Možno mám ale nerovnomerne rozloženú teplovodivú pastu. Skúsim to pozrieť.
-
Heatpipe opravdu není jenom kus kovu ;) viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Heatpipe
-
Tak toto by ma fakt nenapadlo :) Dik, asi s tým chladičom fakt niečo bude
-
zkus si pujcit "obycejnej" Intel BOX chladic k s775 (ten ma snad alespon 1 doma kazdej) a hned budes vedet na cem jsi ;)
-
dej fotku co mas za chladic ? ono obcas na velikosti nezalezi zalezi spis na kvalite a zda mas dobry pruvan v casu
-
No zatiaľ som sa k tomu nedostal :) ale myslím že aj case mám celkom dobrý, je to nejaký Centurion, a bol som v tom, že je fakt dobrý. Zase až tak mi to nevadí, že mám len 2,9 GHz. A tuším ani bežný intel box chladič nemám, tak moc nemám s čím porovnávať.
-
Tak lamely sú pomerne chladné, ani ten spodný medený blok nie je veľmi horúci. Možno by len bolo treba vymeniť teplovodivú pastu.
http://img267.imageshack.us/img267/1172/mini3029.jpg
-
Mozna se mi to jen zda, neni ten chladic totalne ucpany prachem? Za profouknuti cistym kompresorem nic nedas a mozna se budou dit divy ;) i kdyz ta teplota lamel rika neco jineho...
-
Pred pár dňami som ho kompletne prefúkol, medzi lamelami prach nie je, aj keď sa to možno z obrázku nezdá. Robím to pravidelne, ak teplotka stúpne dosť nad 80 stupňov :) Takže asi to bude možno naozaj problém heatpipe.
-
jeste napad - kdyz odpojis vetrak, stane se s teplotou neco zasadniho?
-
Áno, odpojil som ho na pár minút a teplota jadier postupne stúpla nad 90 stupňov, lamely sa dosť ohriali, počítač neskolaboval. To myslím trochu podporuje moju teóriu, že problém bude v pamätiach, ktoré nezvládajú vyššie frekvencie.
-
v kazdym pripade ten chladic neni v poradku. s lepsim (rozumej funkcnim) pujde cpu urcite vis
muzes ho zkusit znovu nasadit, popr. vymenit pastu, ale spis to bude na vymenu
-
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Áno, odpojil som ho na pár minút a teplota jadier postupne stúpla nad 90 stupňov, lamely sa dosť ohriali, počítač neskolaboval. To myslím trochu podporuje moju teóriu, že problém bude v pamätiach, ktoré nezvládajú vyššie frekvencie.
To jasně prokazuje, že je chladič vadnej. V opačném případě by se teploty začali zvedat za pár sekund.
-
Teploty sa aj začali zdvíhať za pár sekúnd, ale tých 90 stupňov to dosiahlo až o pár minút.
-
90°C jsem neviděl snad ani na boxu na Q6600 na 3.2GHz prostě ten chladič je vadnej, ty teploty jsou uplně nesmyslný. Mám tady teď E8400 na 4,55GHz při 1,46V s ACFreezerem a přez 60°C se to nedostane i kdybych tomu dělal nevim co.
-
Asi máš pravdu. Tak možno by nebolo zlé zohnať si nejakého pasívneho Ninju.
-
Poradíte nejaký dobrý a nie moc drahý chladič na Socket 775?
-
-
dobra volba, navic pasuje na vetsinu dnesnich soketu
-
Asi na to kašlem, občas mi mrzol comp aj na 2889, vrátil som sa na 2,8 GHz, napätie mám 1,175 a teplota okolo 75 :)
-
Jak kašlem ? To jako vzdáváš ? Koukej si koupit za stovku teplovodivou pastu, sundej ten chladič a pořádně ho nasaď! Chci vidět 3Ghz ! - a buď rád že vůbec něco můžeš dělat, já se svojí deskou na taktování můžu zapomenout, v biosu je to zamčený, za letu nikdo neumí poradit jak a modifikovanej bios nemá ani montér od HP....
-
75°C tak to musí bejt stabilita...kup si za 150Kč bazarovej ACfreezer a bude to 45°C v nejhorším.
-
No, ja zase nie som taký fanatik, aj keď sa snažím vytiahnuť z hardvéru maximum. Hlavne by som potreboval ramky DDR2 1066 :) a možno potom ten chladič.
-
V každém případě, ten tvuj chladič je vadný! To už ti tu napsalo docela dost lidí, je nadmíru nerozumné ho tam nechávat.
-
Hej, ale ak mi to ide normálne na 2800, zdá sa mi zbytočné vyhadzovať peniaze ešte aj na chladič, ak mi to pomôže možno o 200 MHz.
-
150Kč je pro tebe hodně ale 1066Mhz DDR2 za který dnes lidi chtěj nesmysl si kupovat chceš.... já tomu nerozumim.
-
Ja to teda skúsim, našiel som jeden AC Freezer za 10 € aj s poštou, tak som zvedavý :)