-
Pomozte vybrat lepší 2.1 :(
Zakládam nový topic, protože po důkladném projetí všech for POŘÁÁD! nejsem rozhodnut zda-li koupit Logitech Z 2300 nebo Creative Labs MegaWorks 250D 2.1 THX.
Prosím tedy aby na tento topic nebyl LOck( i když už jsou zde podobné).
Můj teoretický nazor:
Logitech - nemám žádnou výtku :!: prý to hraje pěkné výšky, basy o něco horší než u MW,ale zase bude lepší na hudbu.
Megaworks - jedina výtka - satelitky :-o :o :mad: !Četl jsem různě,že to není to pravé ořechové a že kuli tomu jsou výšky,středy smíchané při větší hlasitosti.Šum pokud není vysoký tak nevadí! Basy to ma MW na jedničku i středy jsou prý lepší. MW má lepší doplňky.Designe má lepší na 100% Logitech
Ták bych prosil vaše zkušenosti, a zajímá mě třeba jestli při vyšší hlasitosti docházi k většímu zkreslení u Logitech nebo naopak u MW kůli těm mizernejm satelitkum:-o . Jako pokud Logitech budou hrát čistě všude nezávisle na volume, tak jdu do nich. :roll:
Zvuková karta bude v budoucnu SB Audigy4 oem verze, nejsem žádnej audiofil,a repro bude hlavně sloužit na přehrávání muziky 80%, zbytek filmy + hry.
-
Re: Pomozte vybrat lepší 2.1 :(
Co jsem zatim videl, tak ani jedna soustava by mne nepresvedcila si ji koupit.
Vzdyt je to drahy - davat za Logitech Z-2300 2.1 THX 3915,- a za Creative Labs MegaWorks 250D 2.1 THX 4315,-
Je to jen 2.1 repro.
Bejt na tvym miste, kouknu se po inzeratech po 5.1 setave, nejlip po:
Logitech Z 5500 Digital 5.1 THX
Logitech Z 680 5.1 THX
Creative Megaworks 5.1 THX
Nebo si malinko priplatit a mit nove Logitech Z-5400 Digital 5.1 THX za 6 570,-.
Ale je to na tobe - jinak jestli vermomoci trvas na 2.1, priklanel bych se ke Creativum - uvadeny vykon RMS je podstatne vyssi.
-
Slysel jsem hrat ty Creative Labs a podle me hraji skvele. Kamos je ma a nestezuje si.
-
Citace:
Původně odeslal Mikulasek
Zakládam nový topic, protože po důkladném projetí všech for POŘÁÁD! nejsem rozhodnut zda-li koupit Logitech Z 2300 nebo Creative Labs MegaWorks 250D 2.1 THX.
Prosím tedy aby na tento topic nebyl LOck( i když už jsou zde podobné).
Můj teoretický nazor:
Logitech - nemám žádnou výtku :!: prý to hraje pěkné výšky, basy o něco horší než u MW,ale zase bude lepší na hudbu.
Megaworks - jedina výtka - satelitky :-o :o :mad: !Četl jsem různě,že to není to pravé ořechové a že kuli tomu jsou výšky,středy smíchané při větší hlasitosti.Šum pokud není vysoký tak nevadí! Basy to ma MW na jedničku i středy jsou prý lepší. MW má lepší doplňky.Designe má lepší na 100% Logitech
Ták bych prosil vaše zkušenosti, a zajímá mě třeba jestli při vyšší hlasitosti docházi k většímu zkreslení u Logitech nebo naopak u MW kůli těm mizernejm satelitkum:-o . Jako pokud Logitech budou hrát čistě všude nezávisle na volume, tak jdu do nich. :roll:
Zvuková karta bude v budoucnu SB Audigy4 oem verze, nejsem žádnej audiofil,a repro bude hlavně sloužit na přehrávání muziky 80%, zbytek filmy + hry.
Nevim co řešíš ten rozdíl je opravdu zanedbatelný. Mám Logitech Z-2300 a nepovedlo se mi je prodat ani za 2k, tak teď ležej ve skříni.
Někde si je nech oboje předvést a pak kup ty co se ti budou líbit víc.
-
přesně. poznáš sám jedině že vyzkoušíš.
btw to že si někdo nestěžuje neznamená že hrajou dobře... Pro každýho je dobře uplně něco jinýho.
-
A co nejaky "lepsi" 2.0? treba od acoustic quality... viz www.aq.cz maji tam jeden pocitacovy model... jsou to de facto regaly
-
zdenekxy: neprodáš mi je?Jak je máš starý?Email: Sil3ncE@seznam.cz
-
Citace:
Původně odeslal Mikulasek
Klidně, dál přez mail zdenekxy@gmail.com
-
Mam skusenosti z oboma zostavami a podla mojho nazoru su lepsie Z-2300.
To ze maju lepsie satelity ako 250D je bez debaty, ale osobne sa mi paci viac na Z-2300kach aj subwoofer - ked som mal 250D doma, tak sa mi na tom subwooferi nepacili tie basy, lebo blana smeruje smerom do zeme a nie smerom k posluchacom a preto sa mi tie basy zdali ako keby hluche a plytke.
Niekto moze namietnut, ze to tak napriklad ma byt, ale mne sa po vsetkych strankach viac pacia logitech (zvukovo, designovo a nesumia)
A k tomu vykonu - nedaj sa oklamat tym ze creative uvadza vykon 300W (2x75W+150W) a logitech ,,iba" 200W (2x40W+120W), pretoze to co uvadza creative nie je RMS vykon (tym samozrejme nechcem povedat, ze logitech ma cistych 200W brutalneho vykonu), ale nejaky PEAK RMS co je v skutocnosti rovnaky blud ako PMPO a creative si to vytvorilo iba na ohurovanie ludi.
Na papieri su teda 250D vykonnejsie, ale v skutocnosti su vykonnejsie Z-2300, co mozem aj sam potvrdit.
-
Citace:
Původně odeslal hyde21
Mam skusenosti z oboma zostavami a podla mojho nazoru su lepsie Z-2300.
To ze maju lepsie satelity ako 250D je bez debaty, ale osobne sa mi paci viac na Z-2300kach aj subwoofer - ked som mal 250D doma, tak sa mi na tom subwooferi nepacili tie basy, lebo blana smeruje smerom do zeme a nie smerom k posluchacom a preto sa mi tie basy zdali ako keby hluche a plytke.
Niekto moze namietnut, ze to tak napriklad ma byt, ale mne sa po vsetkych strankach viac pacia logitech (zvukovo, designovo a nesumia)
A k tomu vykonu - nedaj sa oklamat tym ze creative uvadza vykon 300W (2x75W+150W) a logitech ,,iba" 200W (2x40W+120W), pretoze to co uvadza creative nie je RMS vykon (tym samozrejme nechcem povedat, ze logitech ma cistych 200W brutalneho vykonu), ale nejaky PEAK RMS co je v skutocnosti rovnaky blud ako PMPO a creative si to vytvorilo iba na ohurovanie ludi.
Na papieri su teda 250D vykonnejsie, ale v skutocnosti su vykonnejsie Z-2300, co mozem aj sam potvrdit.
drviva vacsina ludi a zahranicnych stanok by hodnotila zase lepsie Creative 250D su skvele, z - 2300vky su velmi dobre, ale reprodukcia basov bola hodnotena u Creative lepsie, a maju vraj prirodnejsie znejuci zvuk, nie taky ostry ako Logitechy, zavisi od vkusu. Ja by som bral Crativy, mam ich a su fantasticke za tu cenu samozrejme :-)
-
Citace:
Původně odeslal MK2
drviva vacsina ludi a zahranicnych stanok by hodnotila zase lepsie Creative 250D su skvele, z - 2300vky su velmi dobre, ale reprodukcia basov bola hodnotena u Creative lepsie, a maju vraj prirodnejsie znejuci zvuk, nie taky ostry ako Logitechy, zavisi od vkusu. Ja by som bral Crativy, mam ich a su fantasticke za tu cenu samozrejme :-)
V poriadku - uznavam ze BASY maju 250D dobre a moze to zavysiet od vkusu, ved 100 ludi = 100 chuti
len co satelity ? - lebo tie maju naozaj creative o dost horsie :confused:
-
Prave pocuvam moje nove Logitech Z-4e...som z nich uplne nadseny.Nie som nejaky "hudbofil",ale na kvalitnu reprodukciu hudby si potrpim..a hraju uplne skvele.K PC je podla mna investicia 2000,- za 2300-ky uplne zbytocna.
-
Citace:
Původně odeslal hanni
Prave pocuvam moje nove Logitech Z-4e...som z nich uplne nadseny.Nie som nejaky "hudbofil",ale na kvalitnu reprodukciu hudby si potrpim..a hraju uplne skvele.K PC je podla mna investicia 2000,- za 2300-ky uplne zbytocna.
Tak jasne Z-4e mozu byt v pohode repro za dobry peniaz ...
Neviem ale co myslis tym : ,,2000,- za 2300-ky" lebo Z-2300 stoja nove bohuzial az okolo 4litrov, ale myslim si ze sa to oplati - Z-2300 su (spolu z Cambridge 250D;)) najlepsie 2.1 repro urcene k PC
-
cena neznamená kvalita. Z2300 maj moc OK sub, ale satelity o dost horší... co takhle zabrousit jinam? jak moc hlasitě posloucháš? co třeba nějaký altec lancing? - doprodejový CS21 nebo nějaký FXka? ty hrajou daleko líp, akorát né hlasitěji no...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
cena neznamená kvalita. Z2300 maj moc OK sub, ale satelity o dost horší... co takhle zabrousit jinam? jak moc hlasitě posloucháš? co třeba nějaký altec lancing? - doprodejový CS21 nebo nějaký FXka? ty hrajou daleko líp, akorát né hlasitěji no...
tyjo crashy:), kdes dosel na to ze satelity sou o dost horsi? Doporucuju je nekde prvni slyset a pak mluvit :!:
-
Citace:
Původně odeslal Aspon
tyjo crashy:), kdes dosel na to ze satelity sou o dost horsi? Doporucuju je nekde prvni slyset a pak mluvit :!:
S tymto jednoznacne suhlasim
je sice pravzda ze oproti subwooferu su satelity na PRVY POHLAD trosku poddimenzovane, ale po rozohrani hraju na to, ze su to PC repro fakt pekne
...
-
neřekl sem že sou špatný. nee eeeeee. :-)) jen že jsou o dost horší. já mam rád když sou ve zvuku nejvyšší vejšky a to ty logitech mněniče moc ne e... ale neni to zas jako že to nehraje vejšky. zvuk? pohoda jazz! to víte že to neni špatný. ale k tomu subu by si to zasloužilo nějaký lepší. výkon OK, zvuk vjádru taky OK, ale za tu cenu mohlo bejt lepší. už sem je měl tu čest slyšet. při malý hlasitosti nic moc, při průměrně větší to bylo o poznání lepší, a při velký zase nic moc. Díky malejm satelitům (z toho vyvozuji frekvenční charakteristiku) se zvuk až tak neslejval ale už se jim chtělo drnčet na stole. takže pokud je někdo chce, tak ať si je poslechne, nejsou špatný. když ale vedle postavíte nějaký rozumnější altecy, bude to boj vyrovnaný a krutý. altecy sice nejsou tak hlasitý ale zvuk je parádní též.
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
neřekl sem že sou špatný. nee eeeeee. :-)) jen že jsou o dost horší. já mam rád když sou ve zvuku nejvyšší vejšky a to ty logitech mněniče moc ne e... ale neni to zas jako že to nehraje vejšky. zvuk? pohoda jazz! to víte že to neni špatný. ale k tomu subu by si to zasloužilo nějaký lepší. výkon OK, zvuk vjádru taky OK, ale za tu cenu mohlo bejt lepší. už sem je měl tu čest slyšet. při malý hlasitosti nic moc, při průměrně větší to bylo o poznání lepší, a při velký zase nic moc. Díky malejm satelitům (z toho vyvozuji frekvenční charakteristiku) se zvuk až tak neslejval ale už se jim chtělo drnčet na stole. takže pokud je někdo chce, tak ať si je poslechne, nejsou špatný. když ale vedle postavíte nějaký rozumnější altecy, bude to boj vyrovnaný a krutý. altecy sice nejsou tak hlasitý ale zvuk je parádní též.
No to s tema vyskama je pravda jen napul, equalizer vsechno spravi:) a pak jsou krasne slyset i ty nejvyssi vysky :cool: (otazka je jestli je to "problem" menicu nebo zesiku) A srovnani s CS21 jsem uz nekde psal, nehodlam to porad psat dokola:)
-
Citace:
A srovnani s CS21 jsem uz nekde psal, nehodlam to porad psat dokola:)
no to znám :-D
s těma vejškama nevim nevim - jepravda že 60% zvuku co poslouchám je WMA a MP3 takže supervejšky netřeba, ekvalizér opravdu pomůže. Ty altecy nejsou zas nějak brutálně silný v kramflecích na vejšky ale je to lepší (já v poho slyšim i 23kHz) jenže moje zvukovka už nechce hrát :-D... mno nebudu ty logitechy hanět. to by si je lidi nekoupily kdyby byly špatný...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
no to znám :-D
(já v poho slyšim i 23kHz)
myslel jsem ze clovek slysi od 20Hz do 20k. Ty jsi delfin?
-
Citace:
Původně odeslal chinook
myslel jsem ze clovek slysi od 20Hz do 20k. Ty jsi delfin?
A aj to nie vsetci - obycajne byvava spicka niekde medzi 16-20 KHz
cize tych 23KHz ... :lol:
-
No komponenty vhodne napr. pro produkci SACD umi taky az 100kHz, reproduktory vhodny pro SACD bezne kolem 50kHz, jestli realne nekdo neco na tehle frekvencich slysi, to nevim, nicmene reprodukce SACD je pro 90% testru uvolnenejsi a prostorove sirsi nez u bezneho CD s rozsahem do 20kHz. (samozrejme, ze to neni jen rozsahem zaznamu)
A je taky dokazany, ze jsou lidi, ktery skutecne jeste neco realne kolem 25kHz slysi...
nicmene ti co slysi, se tim vetsinou zas tak moc nechlubi a 25kHz neocekavaji od PC repro v kategorii cca. 2kk ,-, (nic proti mistnim "netopyrum")... :)
tedy frekvencni rozsah bez udani dalsich parametru, pri kterejch je dosazenej a vubec u repro v tehle kategorii je bezpredmetna polozka k posuzovani...
A Logitech Z2300 skutecne neni to, co by se Logitechu zrovna moc povedlo, staci se kouknout i na jiny fora nebo diskuze, kde se jejich prednes diskutuje...
Kdo nechce bourat steny velkym vykonem subwooferu, poohledne se po necem jinym...
-
přesně tak. no malinko netopír sem ale taky mě netíží když v hudbě nejsou zvuky nad 20kHz... myslim že se zařízenim za 10k (zvukovka, zesik, repro) už si 25kHz docela obstojně poslechnete :-D
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
přesně tak. no malinko netopír sem ale taky mě netíží když v hudbě nejsou zvuky nad 20kHz... myslim že se zařízenim za 10k (zvukovka, zesik, repro) už si 25kHz docela obstojně poslechnete :-D
...na druhou stranu, zarizeni za 10kk,- neni rozhodne "referencni" a neni mozne o nem objektivne rici, ze z nej vystupy o takovejhle frekvencich lezou, pripadne s jakou ztratou... ;)
Ikdyz samozrejme nevidim zas tak moc technickych problemu, proc by z retezce zesilovac - repro (pokud to oba umi) tech treba 25kHz lezlo
A poslouchat "neco" v retezci zvukovka + zesik + repro a to cely za 10kk a "uzivat" si reprodukce v "infrazvucich a ultrazvucich". to asi skutecne nejde, pokud ty vyse receny komponenty nekoupis u znamyho v bazaru, kam je prave prinesl nekdo, kdo je nekde ukradl, cenovky komponent pro "uzivani si" zvuku z rozsirenych formatu audioCD a DVD stojej bohuzel o trochu vice...
No flame - nehci ti brat "pocit" ze z podobne sestavy uslysis realne 25kHz... ;)
-
sám nevim jestli 25kHz uslyšim ale 23 v klídku. flame? neblázni. od toho tu jsou jiní buřiči :-). mnom zvukovka za 3-4kKč, repráky za 4kKč a zesik za 2kKč a v pohoho si to všichni daj. ale k čemu to, když na tom lidi poslouchaj jen MP3 128kb/s že? :-D ti větší borci jako já poslouchaj mp3 320kb/s popřípadě wav a cda a ti největší borci sem asi ani nelezou :-) (nejsem borec ale mam rád rozumnej zvuk...)
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
sám nevim jestli 25kHz uslyšim ale 23 v klídku. flame? neblázni. od toho tu jsou jiní buřiči :-). mnom zvukovka za 3-4kKč, repráky za 4kKč a zesik za 2kKč a v pohoho si to všichni daj. ale k čemu to, když na tom lidi poslouchaj jen MP3 128kb/s že? :-D ti větší borci jako já poslouchaj mp3 320kb/s popřípadě wav a cda a ti největší borci sem asi ani nelezou :-) (nejsem borec ale mam rád rozumnej zvuk...)
No abych pravdu rekl, nevim ted z hlavy (a hledat se mi to nechce), zda MP3 codery jsou schopny do MP3 souboru vlozit neco mimo ramec 20Hz-20kHz, takze je mozny ze z MP3 si 23kHz treba rozhodne neposlechnes, nicmene o to tu asi nebezi. :)
At si kazdej posloucha co chce na cem chce, hlavne ze je spokojenej...
Ale zpet k tematu - dle myho jsou lepsi volby nez Z2300, Creative hrajou asi vyrovnaneji vsechny pasma a vysky jsou dle myho "prijemnejsi", a v cenovce cca. 4000+ jak je tu uz v jinych threadech nekolikrat psano, se pomaloucku daj koupit aktivni 2.0 monitory a nebo kombinace staryho bazarovyho zesiku a starsich repraku. Obe posledni kombinace (pri kvalitnejsich komponentech, ikdyz levnych) jsou asi lepsi po zvukove strance, nez pc repro ve stejne cenovce. Ale chapu vyhody all in one repro PC, s dalkou, designem pro PC atd.
Takze dle ucha kazdeho uzivatele - jsou i jedinci, kteri "kvalitu" reprodukce posuzuji podle toho, jak jim drnci okna a za jak dlouho je sousedi prijdou vyzvonit za ten randal (cim kratsi doba - tim vetsi "HiFi" ) :)
-
23kHz? Bezne zvukovky su 48kHz, takze 24kHz je teoreticky limit, prakticky este mensi. Odkial 23kHz zoberies? Z AudioCD asi nie, jedine tak z DVD alebo SACD. 23kHz v MP3? Asi nie:
Kód:
rainbow@pentium:~$ file /usr/share/sounds/alsa/Side_Left.wav
/usr/share/sounds/alsa/Side_Left.wav: RIFF (little-endian) data, WAVE audio, Microsoft PCM, 16 bit, mono 48000 Hz
rainbow@pentium:~$ lame -b 320 /usr/share/sounds/alsa/Side_Left.wav 1.mp3
LAME 3.97 (beta 2, Jan 6 2006) 32bits (http://www.mp3dev.org/)
Using polyphase lowpass filter, transition band: 20323 Hz - 20903 Hz
Takze repraky na 23kHz kludne, len tych zdrojov takeho zvuku je trosku malo.
BTW. Kolko ludi nepocuje ani piskanie TV? Dost. A to je len 15,625 kHz.
-
pískání TV mě nehorázně se*e. já si řikal že to bude někde z rychlý pily :-D 23kHz si na svim kompu jaksi neposlechnu ale už sem to skoušel s lepší zvukovkou (30kHz bez poklesu) ale repráky to stejně nedali. konkrétně těch 23kHz jsem zkoušel z laboratorního oscolátoru a reproduktorku... nebo znáte takový ty plašítka na psy? kolik maj? 20kHz nebo víc? z toho dycky šílim :-D
no a na MP trojce 23kHz opravdu asi hodně těžko :-D
-
Ať nezakládám nové vlákno, když tady je toto, tak sem napíšu. Doufám, že autor nechtěl řešit problém pouze mezi dvěma repro (usuzuji tak dle názvu vlákna).
Někteří uživatelé místo výše zmíněných repro (Logitech Z2300, Creative Labs MegaWorks 250D) uvažují také o:
- levnější varianta: ALTEC LANSING 621 (http://www.lan-shop.cz/reproduktory-...-lansing/21464)
- dražší varianta: ALTEC LANSING FX6021-E (http://www.lan-shop.cz/reproduktory-...-lansing/21487)
Pak připadá v úvahu studiové monitory:
- M-audio STUDIOPRO3 (http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_produ...ategory=640000)
Velice rád bych si poslechl něčí slušný a přínosný názor. Osobně bych dal přednost jedné ze dvou z posledních variant.
Druhá otázka:
Myslíte si, že investovat do studiových monitorů kolem 4500 Kč se vyplatí? (M-audio STUDIOPRO4, M-audio DX4, Behringer MS16, ESI NEAR04, Behringer MS40)
Podstatná věc - použití. Repro k pc, multimediální použití - video, tv a z hudby zejména rocková hudba, ale bohužel občas i "taneční muzika" (trance, jungle, electroclash,...)
PS: Pokud bude toto považováno za OT v tomto vlákně, založím si vlastní. Jen jsem původně nechtěl dublovat témata.
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Ať nezakládám nové vlákno, když tady je toto, tak sem napíšu. Doufám, že autor nechtěl řešit problém pouze mezi dvěma repro (usuzuji tak dle názvu vlákna).
Někteří uživatelé místo výše zmíněných repro (Logitech Z2300, Creative Labs MegaWorks 250D) uvažují také o:
- levnější varianta: ALTEC LANSING 621 (
http://www.lan-shop.cz/reproduktory-...-lansing/21464)
- dražší varianta: ALTEC LANSING FX6021-E (
http://www.lan-shop.cz/reproduktory-...-lansing/21487)
Pak připadá v úvahu studiové monitory:
- M-audio STUDIOPRO3 (
http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_produ...ategory=640000)
Velice rád bych si poslechl něčí slušný a přínosný názor. Osobně bych dal přednost jedné ze dvou z posledních variant.
Druhá otázka:
Myslíte si, že investovat do studiových monitorů kolem 4500 Kč se vyplatí? (M-audio STUDIOPRO4, M-audio DX4, Behringer MS16, ESI NEAR04, Behringer MS40)
Podstatná věc - použití. Repro k pc, multimediální použití - video, tv a z hudby zejména rocková hudba, ale bohužel občas i "taneční muzika" (trance, jungle, electroclash,...)
PS: Pokud bude toto považováno za OT v tomto vlákně, založím si vlastní. Jen jsem původně nechtěl dublovat témata.
Obecne - investovat do kvality, pokud je jeji cena stale rozumna a pokud je pro tebe investice zlepsenim (slysis zlepseni proti minulemu stavu) se dle myho vyplati, samozrejme myslim to tak, ze pokud PC neni muj primarni zvukovy system a pouzivam jen na multimedia, hry a ohledne zvuku nemam vetsi zvukove ambice, pak asi ta hranice kolem tech 3-5kk pro 2k bedny je az dost. Ovsem takhle uvazuju ja, nekdo se za bedny k PC "osiva" dat vic jak 3 stovky, a vysledek je bohuzel pak zvukove znat.
Malokdo si uvedomuje, ze vnimani zvuku je hned po zrakovem vjemu to druhy nejdulezitejsi, co u PC "citime"
Tedy zkusil bych najit shop, kde tvoje zminene repro maji a kde jsou schopni ti ho predvezt a pokud uslysis markantni rozdil, svedcici ve prospech studiaku za cca. 4.5kk,- pak bych sel do nich :)
Zase investice 4.5kk do slusnyho (v tehle kategorii) aktivniho monitoru (ikdyz do nej maj tyhle bedny asi daleko :) ) je rozumna a na rozdil od odstatnich soucastek - nemenim bedny k PC kazdej mesic :)
-
to brogg celkem se da predpokladat, ze po zakoupeni studiovych monitoru k PC, se stane PC hlavnim zdrojem zvuku i pro poslech hudby a jestli ti nezalezi pouze na vykonu, ale i na cistote a presnosti prednesu- opravdu bych zkusil poslechnout minimalne ty behringery a m-audio. S ohledem na to, ze se bedny nemeni kazdej patek, jak pise tiktak, tak bych klidne podstoupil i trosku vyssi cenu.
-
Výkon nehraje roli téměř vůbec. Já si nelibuju v obtěžování sousedů a repro budou pro ozvučení místnosti 4x5m, v případě vyšší hlasitosti dávám sluchátka. PC je jedinej zdroj zvuku - od TV, přes video, hry až k hudbě.
A ještě mám jednu obavu. Podání rocku předpokládám poměrně slušné, ale co ta "taneční muzika"? Nebudou u těch studiových monitorů chybět basy? Pokud bych měl 8500Kč, tak mám jasno - M-audio LX4, bohužel, tolik na repro teď nemám... :-(
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Výkon nehraje roli téměř vůbec. Já si nelibuju v obtěžování sousedů a repro budou pro ozvučení místnosti 4x5m, v případě vyšší hlasitosti dávám sluchátka. PC je jedinej zdroj zvuku - od TV, přes video, hry až k hudbě.
A ještě mám jednu obavu. Podání rocku předpokládám poměrně slušné, ale co ta "taneční muzika"? Nebudou u těch studiových monitorů chybět basy? Pokud bych měl 8500Kč, tak mám jasno - M-audio LX4, bohužel, tolik na repro teď nemám... :-(
To si pis ze budou. Mel sem tu cest slyset ESI Near5 (cca 8000kc) http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_produ...ategory=640000 Ze by me zas nejak nadchnuli se rict neda. Tanecni muzika na tom nebude nic extra.
-
No, tak v tom případě se asi přikláním k ALTEC LANSING FX6021-E, obecně je s nima spokojenost. Na slušny regály se zesilovačem nebo na LX4 nemám a tak zas na výběr zůstává klasika v téhle ceně: Altec, Logitech a Creative. :roll:
-
pokud 2.1 -prostě klasika k PC, tak si myslim že ty Altec FX sou dost slušný. když na ně sou peníze.. No a studiový monitory? ty levnější (pod 5k) už maj daleko lepší přednes a pevnější zvuk, akorát znatelně míň basů, což je k PC docela často zamýšleno. výjímka samozřejmě potvrzuje pravidlo... ne že to nebasuje ale je to znát. btw když se u takovejchhle monitorů napíše 2X20W tak to nebejvá zrovna málo - kolik píšou sestavám creative PXXXX ??? okolo 70W? myslim že by dostali na prdel ve všech směrech... tak nebo tak se ale člověk vyšší ceně nevyhne. Já mam nižší sérii Altec Lansing CS21 a sem taky docela šťastnej. když se to pošteluje, zvuk parádní...
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
23kHz v MP3? Asi nie:
Kód:
rainbow@pentium:~$ file /usr/share/sounds/alsa/Side_Left.wav
/usr/share/sounds/alsa/Side_Left.wav: RIFF (little-endian) data, WAVE audio, Microsoft PCM, 16 bit, mono 48000 Hz
rainbow@pentium:~$ lame -b 320 /usr/share/sounds/alsa/Side_Left.wav 1.mp3
LAME 3.97 (beta 2, Jan 6 2006) 32bits (http://www.mp3dev.org/)
Using polyphase lowpass filter, transition band: 20323 Hz - 20903 Hz
Ten lowpass filtr se da vypnout :wink: Jinak co se tyce poslouchani nejakych sinusovek a jejich kodovani do MP3, signal o jedne frekvenci nenese prakticky zadnou informaci, MP3 ho zakoduje velice snadno, v realnem zvukovem signalu signalu je vsechno uplne jinak.
Nevim proc tu resite jestli nekdo slysite 23kHz ???
Normalni clovek "uchem" slysi asi tak do 18kHz (s vekem tato hranice klesa), i kdyz rusaci zkouseli pokusy, kdy byl ultazvuk. menic prilozen primo na lebku, a udajne takto clovek vnima signaly az do 200kHz. (a astmaticke deti pry slysi bezne vysoko nad 20kHz)
V hudbe se zvuky nad 15kHz vyskytuji velice zridka, proc tedy to pachteni za vyssima vzorkovacima frekvencema?
-barvu zvuku hudebniho nastroje tvori soucet vseh vyssich a nizsich harmonickych, a nektere vyssi harmonicke maji i takto vysokou frekvenci. Jinak vliv neslysitelnych vyssich harmonickych na zvuk tj. ruzne zesilovace a reproduktory s rozsahem do 50kHz uz prenecham k diskuzi sarlatanum z hifi klubu
- nizsi zkresleni - prece jenom uroven signalu o frekvenci napr. 12kHz stihne prevodnik pri samplovaci frekvenci 44kHz zachytit pouze 4x za periodu atd. Proto vyssi samplovaci frekvence neslouzi k zachyceni neslysitelnych frekvenci, ale k kvalitnejsimu nahrani/prehrani tech slysitelnych. Navic vetsina prevodniku ma na vystupu dolnopropustny filtr.
Co se tyce reproduktoru, vubec bych se nejakyma udajema o horni prehravane frekvenci nevzrusoval (zvlaste u pocitacovych repracku), i nektere velice jakostni reproduktory maji uvedeny frekvencni rozsah napr. do 16kHz. Daleko dulezitejsi nez frekvencni rozsah vyskoveho reproduktoru je mira jeho zkresleni, smerovost atd.
Omluvte trosku OT, ale kdyz vidim nektere vyplody odborniku typu CrashPC, neda mi to abych nezareagoval.
-
to caleb: no mě to taky nedá.
víš kdyby lidem nevadilo poslouchat 16kHz tak proč by kruci jim vadilo pslouchat MP3? i když je to ve vysokym bitrate, labužníci zvuku poslouchaj WAV nebo CDA nebo ještě něco lepšího. a proč myslíš? že chtěj bejt machři, to ani ne. protože jim ve zvuku ty 20khz šumový složky chyběj!!! To víš že rozsahy, směrovost a zkreslení sou důležitý, ale pokud vemeš už trošku slušnější repra tak by měli zahrát aspoň těch 20kHz. Postavit repra se zkreslením 0.01%? vjádru neni problém. ale když nebudou hrát ani 15khz tak to rozumnej člověk nekoupí. taky mi nejde o to aby to zahrálo 25kHz bez posklesu. Vůbec...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
to caleb: no mě to taky nedá.
víš kdyby lidem nevadilo poslouchat 16kHz tak proč by kruci jim vadilo pslouchat MP3? i když je to ve vysokym bitrate, labužníci zvuku poslouchaj WAV nebo CDA nebo ještě něco lepšího. a proč myslíš? že chtěj bejt machři, to ani ne. protože jim ve zvuku ty 20khz šumový složky chyběj!!! To víš že rozsahy, směrovost a zkreslení sou důležitý, ale pokud vemeš už trošku slušnější repra tak by měli zahrát aspoň těch 20kHz. Postavit repra se zkreslením 0.01%? vjádru neni problém. ale když nebudou hrát ani 15khz tak to rozumnej člověk nekoupí. taky mi nejde o to aby to zahrálo 25kHz bez posklesu. Vůbec...
OMG, mas vubec poneti na jakem principu funguje komprese MP3 ? Jak si prisel na to, ze MP3 ci podobne ztratove komprese z principu orezavaji vysoke frekvence ? Mas poneti o tom jak sou udavane frekvencni rozsahy u reproduktoru ? Na tyto otazky si prosim te ale odpovez pouze v duchu.
BTW: pise se "mNe to neda"
-
to brogg jestlize neholdujes hlasite muzice kvuli sousedum..ver, ze prvni co uslysi budou nizke frekvence...ale ja kterej posloucham 14let house music a minulej rok sem prodal gramce...musim rict, ze se obejdu i bez subu obzvlaste v male mistnosti. Jestli se ti nechce nikde strasit poslechem vypaleneho cd s kompilaci rocku a dance...kup si samozrejme 2+1. Ja bych si sel zkusit poslechnout i monitory, protoze by mi to nedalo))).
Ale musim se rovnou priznat, ze nic pod 8k bych nekupoval....viz treba http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_produ...ategory=640000 mas tam na tech sitach pomerne velkej vyber..a muzes si udelat prehled treba pro priste)))
-
Citace:
Původně odeslal uberguru
to brogg jestlize neholdujes hlasite muzice kvuli sousedum..ver, ze prvni co uslysi budou nizke frekvence...ale ja kterej posloucham 14let house music a minulej rok sem prodal gramce...musim rict, ze se obejdu i bez subu obzvlaste v male mistnosti. Jestli se ti nechce nikde strasit poslechem vypaleneho cd s kompilaci rocku a dance...kup si samozrejme 2+1. Ja bych si sel zkusit poslechnout i monitory, protoze by mi to nedalo))))
Ja bych to skoro shrnul - pro maximalni kvalitu a vernost poslechu hudby urcite lepsi monitory (bassy samozrejme umi taky, a vzhledem k velikosti a principum akustiky asi ne tak extra hluboky (zadny BUUMSS BUUMSS, TUUUC TUUUC) ale pekny rychly (BUM BUM DUC DUC) :) :)
Pro gamesy, videa nebo nejaky extra disco asi 2.1 PC repro s veeeelkym subwooferem, aby meli sousedi radost (ale akusticka hudba je pak v tehle verzi dost neposlouchatelna... ) :)
Kazdej ma rad neco jinyho, nicmene celkove zvuk ze slusnejch, byt i malejch repracku, ktery umej vyrovnany projev na vsech pasmech je pro mne podstatne prijatelnejsi (a to posloucham i elektrarny typu Front 242, Nitzer Ebb, NIN, Orbital a samo taky veci klidnejsi jako Placebo, Massive Attack, Mobyho a mnoho mnoho dalsich ruznorodejch veci).
Add: obvykla diskuze kolem schopnosti repro produkovat zvuk od xx HZ do xx kHz bez blizzsi specifikace utlumu - jak spravne opakuje Caleb - u podobnych repro je to naprosto nerelevantni udaj, ktery nevypovida naprosto o nicem a nema cenu se jim tedy zaobirat.
Na druhou stranu - u spickovych repro to je rovnez parametr, na ktery se opet nikdo koukat nebude, protoze bude predpoklad, ze repro umi vse, aby hralo co nejverneji originalu. (je to skutecne tak pro nekoho, kdo si kupuje treba slusnou aparaturu pro SACD, tak aby na to mel "pripraveny" vejskace bedny, pripadne dalsi komponenty.)
Takze se asi shodnem, ze pro pripad repro pro PC v teto kvalite asi neni tenhle udaj potreba zkoumat vubec...
Muj nazor...
-
proto sem si nekoupil creative Pxxx :-(. no to je jedno.
to caleb: //víš vůbec.../// - jestli vim? proboha, když do něčeho jdu po hlavě tak sakra vim.Dělám na to nejen školu. MP3 komprese z principu nemusí osekávat frekvence nad 16kHz ale víš kolik lidí má zájem o nastavení MP3 kodéru? pak z toho lezou nejhorší pa-empétrojky, a ten šílenej zvuk to ještě podtrhne ty vejšky z repráků který tam nejsou. :-D já sem teda u kvalitních monitorů spíš viděl středobas/bas a vejškáč a ne bas a střeďák nebo širokopásmák. proč asi? co zkoušíš? Vnutit všem že vejšky netřeba? jo, hafo lidí to nepotřebuje ale to sou přesně ty lidi s naduněnejma reprosoustavama s 18" reprákama za 250Kč...
Pokud se koukám na parametry repro, nejdu se hned kouknout jaký to hraje vejšky. ale když tam vidim 16kHz (navíc s poklesem třeba 12db) tak už na ně ani nekoukám...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
Pokud se koukám na parametry repro, nejdu se hned kouknout jaký to hraje vejšky. ale když tam vidim 16kHz (navíc s poklesem třeba 12db) tak už na ně ani nekoukám...
Bavime se tu ale o reproduktorech k pocitaci - ktera firma udava frekvencni charakteristiky reproduktoru s udanim tolerance? Nebo nedej boze se zmerenou frekvencni charakteristikou? Nechci se tady nekomu snazit vnutit ze vysky netreba. Snazim se tady nekomu vnutit to, ze jakekoliv uvazovani nad tim, jaky frekvencni rozsah maji nejake pocitacove repracky je uplne mimo misu. Udaj 40Hz az 20kHz je naprosto o nicem, 20kHz vicemene zahraje libovolny reproduktor, zalezi ale s jaky utlumem. Navic reproduktor s prumerem mebrany 5cm sice muze hrat vysky pekne, ale bude uz natolik smerory, ze nejaky ty tvoje kiloherzy budes slyset pouze v ose. Drtiva vetsina pocitacovych reproduktoru (zvlaste pak 2.1 a 5.1) sou i oproti tomu nejlevnejsimu ze spotrebni HiFi elektroniky detske hracky, poddimenzovane zesilovace, absecne nejakych vyhybek (slusnejsi vyrobce prida pred vyskovy reproduktor kondenzator), nekvalitni menice, slabe ozvucnice. Mel sem moznost poslechnout si celkem drahe Logitech 2.1 s THX certifikaci - filmy a hry na tom hraly naprosto uzasne, ale na soustredeny poslech hudby to urcite nebylo.
-
tak s tim zase souhlasim. to co je napsáno na PC repro je jako když si nějaký dítě kreslilo omalovánky nebo jako kdyby spletli cedule od nějaký hi-fi soustavy :-D . No já sem si kvůli tomu koupil repráky s dvěma mněničema v satelitech aby to dokázalo i syšet a šustit :-)
Máš recht že všechny PC repro sou daleko horší než se píše. ono ty repráky zas tak smrtelně směrový nejsou a když repráku napíšou že má při 20kHz vyzařovací úhel 10stupňů tak se vsadim že to bude slyšet i všude jinde (s útlumem) ale to je jedno... Já sem si koupil Altec lansing CS21 (je pravda že je mam a tak sem asi trochu zaujatej). píšou jim 110W. Otevřel sem je a co sem nezjistil? slušný napájení až k stabilizátorům. ty repráky maj tak 50-60W příkon a zesiky dohromady tedy tak 40-50W výkon. to je s*ačka. Ale ty repráky za tu cenu hrajou fakt dobře! nestavil sem decentní basy a myslim že "jo"... tomu se dá řikat repráky. ani logitech nani pozadu. abych pravdu řekl, dneska se nemůžeš koukat na žádnej ze psanejch parametrů. to prostě musíš slyšet...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
tak s tim zase souhlasim. to co je napsáno na PC repro je jako když si nějaký dítě kreslilo omalovánky nebo jako kdyby spletli cedule od nějaký hi-fi soustavy :-D . No já sem si kvůli tomu koupil repráky s dvěma mněničema v satelitech aby to dokázalo i syšet a šustit :-)
Máš recht že všechny PC repro sou daleko horší než se píše. ono ty repráky zas tak smrtelně směrový nejsou a když repráku napíšou že má při 20kHz vyzařovací úhel 10stupňů tak se vsadim že to bude slyšet i všude jinde (s útlumem) ale to je jedno... Já sem si koupil Altec lansing CS21 (je pravda že je mam a tak sem asi trochu zaujatej). píšou jim 110W. Otevřel sem je a co sem nezjistil? slušný napájení až k stabilizátorům. ty repráky maj tak 50-60W příkon a zesiky dohromady tedy tak 40-50W výkon. to je s*ačka. Ale ty repráky za tu cenu hrajou fakt dobře! nestavil sem decentní basy a myslim že "jo"... tomu se dá řikat repráky. ani logitech nani pozadu. abych pravdu řekl, dneska se nemůžeš koukat na žádnej ze psanejch parametrů. to prostě musíš slyšet...
Po strance provedeni a zpracovani - ikdyz se u PC repro daj najit svetly vyjimky, tak vetsinou rozhodne nedosahujou ani omylem kvality podobne drahejch "bedynek" pro HiFi, at uz aktivnich nebo pasivnich. Samozrejme, ze je vse podrizeno cene, reklame a konkurenci a tedy za cenu, za kterou nekoupis ani standartni 2pasmove 16cm pasivni koaxialni repro do auta, mas v pripade PC repro na vyber i 5.1 sestavy s papirovejma parametrama, ze by vykonove mohli zbourat barak, frekvencne bez utlumu jdou od infrazvuku do ultrazvuku a uprimne - nejvic na nich stoji a je nejhezci vzdycky akorat ta barevna krabice od nich... :)
Kdyz pripocitam dalsi naklady na veci jako propojovaci kabely, ruzne redukce, dalkova ovladani apod, pak mi vyjde, ze prave cena je rozhodujici faktor a protoze je ve vetsine pripadu dost nizka, tak mi lehce z tehle rovnice musi vyjit, ze material, menice, elektrosoucastky a ostatni, z ceho jsou slozeny, pak musi bejt extra levnej sunt a podle toho pak vetsinou take produkce zni.
Kvalita se vzdy nemusi rovnat cene, ale vyrobni naklady lepsich veci se nekam proste promitnout proste musej.
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Druhá otázka:
Jsem moc rád, že se zde konečně objevil taky názor, který má nějakou váhu ve smyslu kvality zvuku. protože koupit za stejné peníze v ceně již velmi kvalitních studiovek chrastítka ve stylu Greative se subíkem, je podle mého názoru strašná volovina. V porovnání s "nearfy" jak se někdy aktivním studiovkám říká, jsou to plážové šumítka. Co se týče úpravy stávajícího záznamu, ve formátu APE si může každý uložit CD na disk v bezztrátovém formátu a tomu už potom lze přidat i nálepku kultivovaný poslech. Jistě, chce to i pořádnou zvukovku, naštěstí jich je na trhu dost. Razantní posun v kvalitě zvuku je samozřejmě patrný i u her a také filmů, to je snad jasné.
Diskuse o kmitočtových charakteristikách beden o rozměru 10x10cm z plastu jsou tedy vážně úlet. Jednak skutečně nezobrazí ani polovinu papírové informace a jednak celé pásmo je dokonale degradované vlastními přenosovými a zobrazovacími možnostmi takovéto bedýnky a to i v blízkém poslechovém pásmu.
Add subíky k PC. Tak to už je kapitolka sama o sobě. Moc rád bych dopřál každému z vás slyšet opravdový subík, ale věřte, že ty základní modely, které lze už subíkem nazvat, začínají na cenách 8-10tis. Kč. Tyhle bručouni, jejichž jediným úkolem je dunět a dunět, nemají s nářadím, které má kultivovaně zobrazovat nejnižší kmitočty, nic společného. takže to raději nic, než dunihlav - to je můj názor.
Doporučuji, pokud to myslíte se zvukem u PC alespoň trochu vážně, pouze aktivní studiovky, v cenách od cca 3500,- je jich na trhu opravdu dost a zvuk je úplně jiná kvalitativní kategorie.
-
ty studiovky jo, obzvláště na hudbu. myslim že je fakt že to od těch 3500 může bejt zajmavý ale pokud studiovky tak nejmíň s 6,5" středobasama/basama za 5k. neni to jen kvůli huc tuc.... mno kvalitní sub sem měl možnost slyšet a malinko sem se podivil. zkoro nehrál - prakticky pořád byl ticho - o frekvence do 100Hz se totiž spolehlivě starali satelity s pěti mněničema a subík sem slyšel jen při těch nejhlubších tónech od výbuchů atd. ne že by to byl jen rezonátor oken ale saral se opravdu o to o co měl... ty bručouni o kterejch mluvíš bručej protože nehrajou na frekvencích na jakejch má hrát sub ale jejich výkony sou úzce směřovány na 50(ty nejlepší případy) ale spíš 70-90Hz :-(( a to je jasný že v kombinaci s mněničem za 50kč to bude dělat jen bůůů.....
-
A co AQ M21? ja vim, ze je to 2.0, ale....
de-facto regaly, ale s integr. zesilovacem a k pripojeni primo k pc a jeste odstinene...
http://www.electrohall.cz/store/good...sID=SE01058578
http://www.google.com/search?hl=cs&q...tnG=Hledat&lr=
nebo primo na www.aq.cz -> repro -> multimedia
testovano v computeru 15/05 strana 16...
edit: sakris mam to tu dvakrat, sorry...proste si nemuzu pomoci, ale kdybych resil stereo k pc tak bych sel do nich...
-
Díky Aliencz, Tvého názoru si velice cením. Chápu, že investovat do repro kolem 3-4 tis. je poněkud úsměvné (zejm. pro takové lidi jako Ty) a zcela to chápu. Diskuze o parametrech počítačových 2.1 "repro" je možná i zbytečná - je jasné, že nemohou vůbec splňovat papírové parametry.
Ale i přesto si dovolím poprosit Tebe i ostatní, jaké monitory byste doporučili, resp. máte zkušenost?
To Aliencz: Velice rád bych Tě poprosil o radu ohledně obchodu na poslech takovýchto monitorů (Brno, popř. okolí), tj. kde se dají slušně poslechnout i tyto levné aktivní repro a nebude se nikdo na mě dívat jak na socku :oops: a dokáže poradit. Nebo, zda se vyplatí v této cenové kategorii (3,5 tis. až max. 4,5 tis.) místo těchto aktivních monitorů vzít bazarovy pasivy se zesilovačem (pro laika, kterej tomu nerozumí). Více můžeš i přes SZ, pokud by to nikoho z Brna již nezajímalo. Moc díky.
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Nebo, zda se vyplatí v této cenové kategorii (3,5 tis. až max. 4,5 tis.) místo těchto aktivních monitorů vzít bazarovy pasivy se zesilovačem (pro laika, kterej tomu nerozumí).
Imho se za 4.5k da koupit jak spatna, tak dobra souprava zesilovace a reproduktoru. Za 2k se da sehnat celkem dobry zesilovac (v ramci kategorie o ktere se tu bavime) ale s tema reproduktorama to neni tak snadne. Nikdy nevis, zda nejsou odpalene vyskace, zda neni zasahovano do vyhybky, a vetsinou personal bazaru nebyva k poslechovym testum nebo zapujceni pristroju pro domaci test prilis naklonen. Idealni je vzit si s sebou zkusenejsiho kolegu. A nesmis zapominat, ze z bazaru to mas bez zaruky.
-
Citace:
Původně odeslal Caleb
Imho se za 4.5k da koupit jak spatna, tak dobra souprava zesilovace a reproduktoru. Za 2k se da sehnat celkem dobry zesilovac (v ramci kategorie o ktere se tu bavime) ale s tema reproduktorama to neni tak snadne. Nikdy nevis, zda nejsou odpalene vyskace, zda neni zasahovano do vyhybky, a vetsinou personal bazaru nebyva k poslechovym testum nebo zapujceni pristroju pro domaci test prilis naklonen. Idealni je vzit si s sebou zkusenejsiho kolegu. A nesmis zapominat, ze z bazaru to mas bez zaruky.
Nekolik levnejsich skoronovych regalu jsem videl na www.hifibazar.cz, se zesikem je to uz horsi, myslim cenu...
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Díky Aliencz, Tvého názoru si velice cením. Chápu, že investovat do repro kolem 3-4 tis. je poněkud úsměvné (zejm. pro takové lidi jako Ty) a zcela to chápu. Diskuze o parametrech počítačových 2.1 "repro" je možná i zbytečná - je jasné, že nemohou vůbec splňovat papírové parametry.
Ale i přesto si dovolím poprosit Tebe i ostatní, jaké monitory byste doporučili, resp. máte zkušenost?
To Aliencz: Velice rád bych Tě poprosil o radu ohledně obchodu na poslech takovýchto monitorů (Brno, popř. okolí), tj. kde se dají slušně poslechnout i tyto levné aktivní repro a nebude se nikdo na mě dívat jak na socku :oops: a dokáže poradit. Nebo, zda se vyplatí v této cenové kategorii (3,5 tis. až max. 4,5 tis.) místo těchto aktivních monitorů vzít bazarovy pasivy se zesilovačem (pro laika, kterej tomu nerozumí). Více můžeš i přes SZ, pokud by to nikoho z Brna již nezajímalo. Moc díky.
Mne prijde nejlepsi shop se studiovou technikou tento www.audiotek.cz Sidli v Brne a jeste i v Uherskem Hradisti, urcite by nemel byt problem si tam zajit a poslechnout co chces, pokud je to skladem. Kamos u nich kupoval ESI Near5 a jeste se rozhodoval, ze veme misto nich Behringery 2030A. V pohode mu je dali oboje domu a on si je poradne poslechl a vybral. Dobry pristup:cool:
-
Až tak?! Super přístup. Dík za tip ;-)
btw co nakonec vzal?
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Až tak?! Super přístup. Dík za tip ;-)
btw co nakonec vzal?
Vzal ty ESIcka, protoze meli pry o moc prijemnejsi zvuk. Ty Behringery byly prej o dost nabasovanejsi, ale stredy pry hodne zastrene a agresivny vysky. Kdo vi, jak by to vypadalo po rozehrati, ale ma ty ESI a nestezuje si....teda az na ty trosku slabsi basy.
Zase si nemysli, ze to nebasuje, na to jak sou celkem male, to hraje mooc slusne:)
Ja mam v planu po prazdninach taky poradny upgrade:), zalezi ale na penezich...bohuzel. Kdyz ale vyjde vse jak ma, tak beru slusne regaly(prozatim mam favority Focal Chorus 707 nebo Heco Celan 300)+ HK970 + HD970. Taky se vyplati sledovat www.hifibazar.cz, byvaji tam skvele kousky za super prachy. :)
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Díky Aliencz, Tvého názoru si velice cením. Chápu, že investovat do repro kolem 3-4 tis. je poněkud úsměvné (zejm. pro takové lidi jako Ty) a zcela to chápu.
To je špatný pohled, já jsem socka jako každý druhý a na repro k PC bych právě proto vydal jen minimum, ale efefktivně. Vůbec to pro mě není úsměvné. Směju se plasťákům od "Creative" a jiným, když je tu tolik dobrých voleb. Více zítra, už je pozdě.
Takže vracím se k tomu tématu.
Komponenty vs aktivní studiovky - to je dost nefér srovnání. Komponentní set té nejnižší kategorie může být velmi špatnou koupí. Pasivní repro není zrovna ideál pro blízký poslech, na to jsou právě dělány studiovky, ale samozřejmě to je potřeba brát z nadhledem, hovoříme o nejlevnější kategorii pár tisíc korun. Záleží prostě na okolnostech co je zrovna k mání. V neposlední řadě je nutné mít k dispozici prostor pro umístění komponentní sestavy (alespoň zesilovače) .... takže určitě řádně promyslet.
Umístění - pokud by měly reproduktory stát na stole někde u stěny, doporučuji vybrat repráky s bassreflexovým otvorem dopředu - a to každopádně. Jinak to bude foukat do zdi a zkreslení zejména basové složky bude znát. ucpávání není vhodné, bedna je konstruována tak, aby foukala, pokud nefouká, hraje jinak, než konstruktér chtěl. Dále pak doporučuji pod repro hroty a nějakou podložku, nebo alespoň silnou gumu - prostě "odpojit" bedýnku od stolu. Hlavně od takových kde jsou stoly spojené, nebo připevněné na stěny, kancelářské s uzavřeným prostorem pod stolem a pod. Pokud bedna stojí přímo na stole, moooc pěkně to duní právě pod stůl, který funguje jako nechtěná ozvučnice, přijímající vybrace. Zkuste si dát zkušebně pod repráčky třeba menší polštáře. Rozdíl je STRAŠNÝ a tak nějak by to mělo hrát.
Výběr - otázka ceny - na trhu je toho hodně, to už nechám na Vás, pár odkazů vložím:
http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_show_...u=1&kID=640200
http://shop.audiopro.cz/index.php?typ=ARA&showid=72
-
Chce to poslech protoze obvzlaste kdyz nejdes na jistotu a do ozkousenejch konkretnich typu..muze byt vysledek dost promenlivej..protoze to co je 3,5k rozhodne neni kvalitni studiova bedna...budiz ti audiotek napomocen.
-
Takže díky za rady všem ;-) Vezmu svoji drahou polovičku a domluvíme nějakej poslech v prodejně (zatím AUDIOTEK, dalším tipům se nebráním), necháme si poradit, sami zvážíme a koupíme :-) Už jsme to trochu probírali a víceméně jsme rozhodnuti pro aktivní studiové monitory. Důvody jsou prosté:
- výkon není na rozměry 4x5m důležitý, nechceme obtěžovat sousedy, basy (které projdou jako první přes zeď) by taktéž neměly okolí rušit;
- půjde o kvalitní poslech zejména hudby blízké rocku, elektronika bude v menšině (basy snad nebudou zcela chybět, případně sluchátka); požadavek vhodnosti také na video;
- prostor není zanedbatelný;
- nutnost stínění;
- přístupný výstup na sluchátka velkou výhodou.
Jinak stůl mám asi 50 cm od stěny, takže prostoru by měly mít repra umístěné na stole dost, děkuji za poznámku o izolaci od stolu -> provedu ;-)
Vytipuji si několik kandidátů, poslechnu a vyberu. S výsledkem se samozřejmě pochlubím 8-) Jen mi nechte nějaký čas, nevidím důvod na to extrémně spěchat...
DÍKY.
-
Ještě doporučuji modely s ovládáním vepředu, tedy pokud Ti na tom záleží.
-
Citace:
Původně odeslal Aliencz
Ještě doporučuji modely s ovládáním vepředu, tedy pokud Ti na tom záleží.
Chce se mi odpovědět, že rozhodně. Ano, je to obrovská výhoda pro zamýšlené využití. Mimochodem, tím se i částečně zužuje výběr.
-
Citace:
Původně odeslal Brogg
Chce se mi odpovědět, že rozhodně. Ano, je to obrovská výhoda pro zamýšlené využití. Mimochodem, tím se i částečně zužuje výběr.
A votomtoje, nakupovat s hlavou na krku, promyslet to.
-
asi to nebude otazka dne, ale proc neuvazujete o stavbe vlastnich repro ?
-
Citace:
Původně odeslal Klon
asi to nebude otazka dne, ale proc neuvazujete o stavbe vlastnich repro ?
Postavit vlastni repro rozhodne neni jen tak, v amaterskych podminkach se da realizovat pouze jako kopie nejake profesionalne navrzene soustavy. Sice si muzes napocitat ozvucnici, odsimulovat to v nejakych programech, to same s vyhybkou, ale bez poradneho mereni nebo porovnavi s nejakou referencni soustavou to nemusi dopadnout vubec dobre. Navic k tomu clovek potrebuje jistou manualni zrucnost, vysledek nemusi byt po remeslne a vizualni strance na urovni profesionalnich vyrobku a navic se domnivam, ze v teto cenove relaci se to moc nevyplati.
Dospelo se tu k zaveru, ze nejlepsi stereo zarizeni k PC v teto cenove relaci sou aktivni monitory, k stavenych reproduktorum musis poridit jeste zesilovac a to uz tuto volbu mozna i financne znevyhodnuje. Kazdopadne stranek zabyvajici se touto tematikou je na ceskem webu celkem dost, namatkou treba tato.
-
mno někteří neumí, a není to jen o tom stlouct pár prkýnek a přišroubovat tam mněniče. Jde taky o to že když stavbu repro nechcete ošulit, bude to stát docela dosti - slušný mněniče - 2 basáky: 1k2-2k5, středy 0k8 až 1k6, vejšky 0k6 až 1k2. popřípadě se to dá udělat jen dvoupásmový, ale tak nebo tak slušný repro s vyhabkama a dřevem vyjdou na řekněme 5-6k+zesík se zdrojem = 7-9k a by se tu doteď bavíme o levnějších variantách. jistě že by to šlo levněji ale to spíš pak doporučuju kupovaný monitory.... jinak stavbě čest. až budu pracovat tak první co z elektroniky udělám je, že postavim nebo koupim nějaký pořádný repro, a ne ty rádoby repro k pc...
-
prave na ty strance na kterou jsi postnul dkaz je vsechno potrebne, nerikam vsechno simulovat nebo nedejboze delat vlastni navrh a vlastni vyhybku, ale treba jiz po xty postavit 188 + 104, kdyz to hraje pekne, proc ne ?
2x arn188 cca 720
2x arv104 cca 740
vyhybka odhad tak 600 za par
2060 za pasivni repro + cena mdf
MDF narezou vicemene kdekoliv kde prodavaj, akorat sesroubovat/slepit + povrchova uprava, je docela levny, kolik presne nevim, ja mam repro zedreva.Objem, ladeni bassreflexu, material, vsechno na tech strankach je + nekolikrat postaveny v projektech a ve foru.
Zas z druhy ruky, nebo neco postavit(aldax 50w/ 2*lm3886), myslim ze do 4ech se to da sfouknout +- naka ta stokoruna. Zalezi na zesiku.Nerikam at kazdej hnedka bezi a stavi, nekoho to nebavi, nekdo na to neni zrucnej.Ale myslim ze pokud nekoho bavi tvorit a stavet, tak proc ne ?
P.S: nastole arv104 + arn150, jeste musim udelat predzes, ale repro uz je hotovy a testovany na technicsu a hraje mooc hezky :), v lete snad pridelam sub.
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
mno někteří neumí, a není to jen o tom stlouct pár prkýnek a přišroubovat tam mněniče. Jde taky o to že když stavbu repro nechcete ošulit, bude to stát docela dosti - slušný mněniče - 2 basáky: 1k2-2k5, středy 0k8 až 1k6, vejšky 0k6 až 1k2. popřípadě se to dá udělat jen dvoupásmový, ale tak nebo tak slušný repro s vyhabkama a dřevem vyjdou na řekněme 5-6k+zesík se zdrojem = 7-9k a by se tu doteď bavíme o levnějších variantách. jistě že by to šlo levněji ale to spíš pak doporučuju kupovaný monitory.... jinak stavbě čest. až budu pracovat tak první co z elektroniky udělám je, že postavim nebo koupim nějaký pořádný repro, a ne ty rádoby repro k pc...
no lol, tady byla nasinena cenova relace do/kolem 4k, a ty sem das priklad stavby 3pasma.... a pc repro chces "osulit" ?jo jde to levneji, podstatne levneji, a porad to bude hrat dobre.
jinak pokud se najde 600navic tak misto arv104 tam dat T2030
-
Citace:
Původně odeslal Klon
......... ale treba jiz po xty postavit 188 + 104, kdyz to hraje pekne, proc ne ?.......
Bohužel tento názor mi nestačí, pěkně hrají i Creative, Geniusy, Logitechy, ..... mě jde o to, aby hráli správně, tak jak mají reproduktory hrát. Bez specializovaného pracoviště nic nenaladíš, nic nezměříš. Repro není letadélko, nebo autíčko. Stačí malá konstrukční chyba a je po nich, aniž bys to nějak mohl zjistit, pokud vedle nich nepostavíš jiné, profesionálně dělané. Bohužel, z praxe vím, že jakákoliv i poloprofesionální výroba repro nevede ke špičkovým, ale pouze k průměrným výsledkům. Nikdy od toho ale nebudu někoho odrazovat. už jen pocit, že něco takového dokážeš a výsledek není špatný, je velmi povznášející a hodnotný. To má svoji neocenitelnou váhu.
-
přesně tak. Též sem myslel to že pěkně hrající repro postavíš za málo, ale opravdu "dobrý repro" už za tak málo ne. když to sou lepší kupovaný repra, tak máš jistotu že je to dobře vyladěný, testovaný atd... když to stavíš, nevíš vjádru vůbec nic. jen podle výpočtů a sluchu.... pc repro taky nezatracuju. většina těch nad 2000 hraje opravdu "pěkně", jenže to docela často nestačí no...
-
Citace:
Původně odeslal Aliencz
Bohužel tento názor mi nestačí, pěkně hrají i Creative, Geniusy, Logitechy, ..... mě jde o to, aby hráli správně, tak jak mají reproduktory hrát.
Tady prave nastava kamen urazu, co se skryva pod terminem tak jak maji hrát? - ja si pod tim predstavuju to, ze zvuk linouci se z reprobeden je conejvic podobny zvuku ziveho vystoupeni- vzhledem k tomu ze sem proad doma, a uplne hudebne hluchej nejsem, tak pro me to znamena aby to bylo vyvazeny, nic nechybelo a nic nebylo navic. Kazdymu se libi neco jinyho, pokud nekomu pustis zvuk z kvaliniho zdroje, pres kvalitni zvukarnu a repro, tak jak ma bejt, tj bez jakykoliv uprav, nebude se to asi moc lidem libit, protze jsou zvykli na uplne neco jineho.Profesionalni zvuk k pc je opravdu jen pro nadsence.Vseobecne myslim ze pro "mistni ucely"(MP3,hry,filmy) jsou kombinace 104/T2030/188/226
vice nez dostatecne a drtivou vetsinu "pc repro" strci vesele dokapsy.Kamen urazu je u homemade reproduktoru vyhybka, jenze ty na
amplionu jsou uplne v pohode :), docela zajmavy by to mohlo bejt aktivni vyhybkou, jenze pak je potreba vic koncovejch zesilovacu. Kdyz se pouzije LM3886 tak to vyjde cenove skoro stejne.Ale to uz je jen takovy teoretizovani :)
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
přesně tak. Též sem myslel to že pěkně hrající repro postavíš za málo, ale opravdu "dobrý repro" už za tak málo ne. když to sou lepší kupovaný repra, tak máš jistotu že je to dobře vyladěný, testovaný atd... když to stavíš, nevíš vjádru vůbec nic. jen podle výpočtů a sluchu.... pc repro taky nezatracuju. většina těch nad 2000 hraje opravdu "pěkně", jenže to docela často nestačí no...
hele nak se nam to zacina motat, bavime se tu o repro k pocitaci nebo o repru pro "netopira" ? Proč myslíš že jsou kupovaný repro lepší, i když budes chtit postavit high-end repro, tak ho posatvis sam, s cim drazssima reproduktorama/menicema stavis, tim vyhodnejsi to je.Jenze o tom musis neco vedet... a musis bejt schopen tomu obetovat nakej ten cas.
Hele to ze to sou kupovany repra vubec neznamena ze to je dobre vyladeny, to povazuju za blbej vtip.....
Aneb HuuuBuuu "subwoofer" a 6db vyhybka(jen pro vyskac) v satelitech u drevenejch
geniusu.Tim ze si to stavis sam , zalezi jenom na TOBE jak dobry to bude, ty vis kdesto eventuelne vodrbal, vis co v tom je, vis o tom vsechno.
Kdyz si repro koupis(PC repro) tak vis jak vypada, to je vsechno.Kdyz to rozmontujes je v tom noname reprak, kdyz to ma vejskac tak ty lepsi maj prednim kondik.Asi to je o tom jak rad clovek neco tvori :)
EDIT:Pokud ma clovek cas, je aspon trochu sikovnej a zvedavej poznavat novy veci, tak smele dotoho :-)
-
nee to neni vtip. I geniusy sou asi měřený protože kdyby ne tak by z průmernýho hůůů bylo totál bůůů,hůůů atd. to sem ale nemyslel. myslel sem nadšenecký nebo poloprofi nebo profi repro. ty sou měřený. Když koupíš kvalitní soustavu za 20k, máš jistotu že pohraje fakt přeně. když to budeš za 20 stavět tak nevim nevim jak doženeš tu přesnost kterou si výrobce mohl dovolit změřit. ale hrát ti to bude určitě hodně dobře. jde tedy o to do jaký míry je člověk zchopen udělat lepší repro než výrobce. myslim si že nikdy. - za 2000 nikdy asi neuděláš tak dobrej sub se satelitama a zesikem a takovym zpracováním... tak zaplatíš víc a postavíš. to ti zas konkurujou studiový monitory který mívaj přesnej zvuk. já si myslim že je to jen o tom skvělim pocitu ze stavby a o tom že si můžeš "dělat co ty chceš"...
-
muzes si nechat zmerit i vlastni repro, to neni problem, v pripade ze chces aby to byl highend tak je to vicemene povinost.Myslim ze profi repro sem do tyhle diskuze nepatri.Samorejme ze dokazes postavit lepsi repro nez vyrobce, protoze Ty z toho nepotrebujes mit zisk, ty za cenu za kterou on prodava hotovy repro muzes nakoupit material, praci jakoby neplatis.. ale opravdu o tom musis neco vedet, proste to zalezi jenom na Tobe.Myslim ze profi repro sem do tyhle diskuze nepatri.Za 2k to neni dobry ani kvalitni sub s dobrym spracovanim a dobrejma satelitama, mozna by ses divil, ale kdysi jsem to pocital, a s 2.1 jsem se dostal lehce pres 2, a to byl v subu tranzistorovej zesik .Do 2,5 do postavis, a bude to hrat lip...
-
já si myslim že obě tvrzení platěj jak kdy. výrobce zase těžce rejžuje na tom že to kupuje hromadně. když si půjdeš ty součástky koupit zvlášť tak si na nich prodejci a dovozci taky nahrabou takže tenhle rozdíl se vjádru stírá. mno a kolik stojí takový měření???... ty si to povětšinou nezměříš a tak ušetříš ale nevíš vlastně jak to hraje. jen přibližně. za práci ušetříš hafo to je pravda a za výdělěk kterej musí výrobce vykázat taky. při cenách do 5000 to ale pravděpodobně nebude žádnej závratnej rozdíl s tim že to nemáš změřený a povětšinou prostě nedosáhneš takovýho designu a zpracování. Výrobce si v tomhle všem ještě může dovolit bejt kreativní. Je to půl na půl...
-
Citace:
Původně odeslal Klon
muzes si nechat zmerit i vlastni repro, to neni problem, v pripade ze chces aby to byl highend tak je to vicemene povinost.Myslim ze profi repro sem do tyhle diskuze nepatri.Samorejme ze dokazes postavit lepsi repro nez vyrobce, protoze Ty z toho nepotrebujes mit zisk, ty za cenu za kterou on prodava hotovy repro muzes nakoupit material, praci jakoby neplatis.. ale opravdu o tom musis neco vedet, proste to zalezi jenom na Tobe.Myslim ze profi repro sem do tyhle diskuze nepatri.Za 2k to neni dobry ani kvalitni sub s dobrym spracovanim a dobrejma satelitama, mozna by ses divil, ale kdysi jsem to pocital, a s 2.1 jsem se dostal lehce pres 2, a to byl v subu tranzistorovej zesik .Do 2,5 do postavis, a bude to hrat lip...
Lepsi vyrobci paruji reproduktory/reprosoustavy, vyvoj kazde soustavy je delsi proces na ktery ty nikdy nebudes mit podminky ani prostredky.
Jinak ale souhlasim, ze doma postavene 2 pasmovky s tema menicema od TVM budou hrat daleko lepe nez vetsina bedynek k pocitaci. Ale kdyz si k tomu pripoctes cenu za zesilovac, investovany cas, myslim ze daleko lepe vyjdou nejake monitory, u kterych mas jistotu ze nebudou trpet zadnym zavaznejsim zvukovym nedostatkem.
-
Citace:
Původně odeslal Caleb
Lepsi vyrobci paruji reproduktory/reprosoustavy, vyvoj kazde soustavy je delsi proces na ktery ty nikdy nebudes mit podminky ani prostredky.
Jinak ale souhlasim, ze doma postavene 2 pasmovky s tema menicema od TVM budou hrat daleko lepe nez vetsina bedynek k pocitaci. Ale kdyz si k tomu pripoctes cenu za zesilovac, investovany cas, myslim ze daleko lepe vyjdou nejake monitory, u kterych mas jistotu ze nebudou trpet zadnym zavaznejsim zvukovym nedostatkem.
trochu to tu motame, ale to je asi jedno :) jinak vyvoj bedinek k pc bych neoznacil za delsi proces.Jinak to co jsem tady navrhnul neni vyvoj z niceho zbrusunove reprosoustavy, ale stavba podle navodu reprosoustavu kterou uz stavely tucty lidi, s tin ze nejproblemtictejsi cast(vyhybka) je hotova a odzkouksena.I zes se da postavit doma, kdyz z kvalitni stavebnice tak je to trivialni.Ano, pokud si nekdo virtualne zapocita do ceny "ztracenej" zas pak to opravdu muze bejt financne nekde jinde.Hlavne de o to jestli cloveka bavi zkoumat novy veci a neco tvorit, pak krom hezkyho zvuku to ma do sebe i neco jinyho :).To že to jsou monitory, jeste neznamena ze nemohou mit zavaznejsi nedostatek, neni monitor jako monitor.Ale mas pravda ze by mel bej vyvazenejsi.
2Crash:
Kdyz stavis to co uz postavilo x lidi a bylo zmereny, proc bys to meril znova?Tobe se libi ty plastove krebicky ze mluvis o desingu a zpracovani ?Takhle si to udelas jak se to Tobe libi - nemusis si vybirat z moznosti cerny nebo stribrny barvy...
Zamysli se nad tim, kolik asi muze stat vyroba bednicek k pc, zacal bych tim ze bych si zjistil jakou marzi maji maloobchodnici,pak velkoobchod,doprava z asie....Pak se koukni kolik stoji repro/menice tesly.Myslis ze rozdil ceny neni zpusoben rozdilem kvality ale jen levnejsi pracovni sily?Navic kdyz budes stavet tak znas frek.chark, kdyz koupis pc repro tak tam je vtipne napsane 20-20Khz, ti rozumejsi 60-20khz.Z charky nedokazes rict jak to bude hrat, ale da se to dost nahrubo nastrelit.Kolik pc sestav je promerenejch a vis co to bude ?
Motame tu dohromady dve veci, repro k pocitaci rekneme kolem 4tisic, a pak neco na zpusob neceho lepsiho(nechci psat highend, kazdy povazuje za highend neco jineho.
Pokud mam na bedny neco kolem 4tisic, a nechci 5.1 dokazu postavit stereo co bude hrat lip nez to co donesu z kramu ? Ja myslim ze ano, clovek se bude muset neco naucit,neco poznat, ale myslim ze to za to stoji.
Dokazu postavit repro ktery bude hrat lip jak stereo za 20K? Ano, ale dost pravdepodobne ne jako prvni projekt, bude to vyzadovat jeste vic znalosti a casu nez minule, ale s cim drazssimy menici budu stavet tim vic usetrim.
Jako vsechno to vyzaduje cas a znalosti/zkusenosti(a ty vazaduji cas...) a zrucnost.Ale odmenou neni jen to ze to hraje lip jak kupovany repro/hraje stejne jako kupovany repro ale je levnejsi ale i dobrej pocit, kazdej kdo kdy neco sam udelal/postavil to zna, a cim vic casu u toho stravite a cim to je slozitejsi tim je ten pocit silnejsi.
-
jo, to je pravda.... mno 75% z toho máš pravdu. furt ale nesouhlasim s tim zpracovánim a designem. Záleží asi jak komu. Samozřejmě dávám přednost kvalitě zvuku před vzhledem (do značný míry) ale běžně prodávaný bedny sou prostě hezký! maj takový barvy, tvary a kreace, který bych si na klíně z dřevotřískou vživotě nedovolil... ovládací prvky sou taky často promyšlenější.
To že stavíš už ověřenou, měřenou a zkoušenou soustavu - tak to potom jo. ušetříš docela prachy a ještě víš parametry....
takovouhle cestu vidim jako reálnou. ale když prostě deš do nějakýho krámu se širokym sortimentem, vybereš repro který sou dobrý a budou se k sobě taknějak hodit, tak něco vypočteš a vyzkoušíš a ono to pohraje dobře. je to ale takový bloudění kde přestože toho dost víš, hodně ti toho "chybí". mno jinak sem vždycky potěšen když u někoho vidim nějaký rozumnější nebo stavěný, nebo minimálně "ne běžný" repro....
-
Citace:
Původně odeslal Klon
trochu to tu motame, ale to je asi jedno :) jinak vyvoj bedinek k pc bych neoznacil za delsi proces.Jinak to co jsem tady navrhnul neni vyvoj z niceho zbrusunove reprosoustavy, ale stavba podle navodu reprosoustavu kterou uz stavely tucty lidi, s tin ze nejproblemtictejsi cast(vyhybka) je hotova a odzkouksena.I zes se da postavit doma, kdyz z kvalitni stavebnice tak je to trivialni.Ano, pokud si nekdo virtualne zapocita do ceny "ztracenej" zas pak to opravdu muze bejt financne nekde jinde.Hlavne de o to jestli cloveka bavi zkoumat novy veci a neco tvorit, pak krom hezkyho zvuku to ma do sebe i neco jinyho :).To že to jsou monitory, jeste neznamena ze nemohou mit zavaznejsi nedostatek, neni monitor jako monitor.Ale mas pravda ze by mel bej vyvazenejsi.
2Crash:
Kdyz stavis to co uz postavilo x lidi a bylo zmereny, proc bys to meril znova?Tobe se libi ty plastove krebicky ze mluvis o desingu a zpracovani ?Takhle si to udelas jak se to Tobe libi - nemusis si vybirat z moznosti cerny nebo stribrny barvy...
Zamysli se nad tim, kolik asi muze stat vyroba bednicek k pc, zacal bych tim ze bych si zjistil jakou marzi maji maloobchodnici,pak velkoobchod,doprava z asie....Pak se koukni kolik stoji repro/menice tesly.Myslis ze rozdil ceny neni zpusoben rozdilem kvality ale jen levnejsi pracovni sily?Navic kdyz budes stavet tak znas frek.chark, kdyz koupis pc repro tak tam je vtipne napsane 20-20Khz, ti rozumejsi 60-20khz.Z charky nedokazes rict jak to bude hrat, ale da se to dost nahrubo nastrelit.Kolik pc sestav je promerenejch a vis co to bude ?
Motame tu dohromady dve veci, repro k pocitaci rekneme kolem 4tisic, a pak neco na zpusob neceho lepsiho(nechci psat highend, kazdy povazuje za highend neco jineho.
Pokud mam na bedny neco kolem 4tisic, a nechci 5.1 dokazu postavit stereo co bude hrat lip nez to co donesu z kramu ? Ja myslim ze ano, clovek se bude muset neco naucit,neco poznat, ale myslim ze to za to stoji.
Dokazu postavit repro ktery bude hrat lip jak stereo za 20K? Ano, ale dost pravdepodobne ne jako prvni projekt, bude to vyzadovat jeste vic znalosti a casu nez minule, ale s cim drazssimy menici budu stavet tim vic usetrim.
Jako vsechno to vyzaduje cas a znalosti/zkusenosti(a ty vazaduji cas...) a zrucnost.Ale odmenou neni jen to ze to hraje lip jak kupovany repro/hraje stejne jako kupovany repro ale je levnejsi ale i dobrej pocit, kazdej kdo kdy neco sam udelal/postavil to zna, a cim vic casu u toho stravite a cim to je slozitejsi tim je ten pocit silnejsi.
Musim naprosto souhlasit s Calebem, v dnesni dobe, kdy skutecne velmi slusne repro zacinaji na cenach za par tisic a za par desitek tisic se daj zakoupit repro, ktere hraji tak, ze pred nekolika lety by se mohli srovnavat s highendem za stovky tisic, se stavba domacich reprosoustav skutecne nevyplati. Spickove technologie nedavne minulosti se dnes zuzitkovavaji v bednach za par tisic a bohudik dnes skutecne neni problem sehnat skvele repro za primerene penize. Ve srovani s tim, ze stavis bednu, ikdyz z osvedcenych soucastek a i jiz po nekolikate, mas stale velkou sanci, ze diky nejake vade materialu, male chybe v konstrukci nebo nejakemu jinemu nepriznivemu faktoru se skutecne treba jen jedna bedna nepovede, tedy jeji parametry/zvuk budou jinde, nez maj byt. K tomu pripocitam docela praci a jeste nutne zkusenosti se stavbou atd atd, pak je to proste v dnesni dobe skutecne nerantabilni.
A dle myho nazoru se v posledni dobe i z "masovky" audia (repro, zesilovacu a receiveru, cd a dvd prehravacu...) za skutecne male penize da vybrat sestava, jejiz projev neurazi ani audiofila se sestavou v cene novyho auta. Skutecne se dnes dost priblizily kvalitni lepsi "masovky" pomyslnejm spickam.
Tedy ne, ze by nebyly lepsi dobre a se znalosti problematiky vyrobene "home made" repro proti nejakym PC reprackum, ale jinak to dle myho uz dnes neprinasi nic objevnyho.
Nic proti "stavitelum", at si stavej treba home made nautily... :)
-
Citace:
Původně odeslal tiktak
mas stale velkou sanci, ze diky nejake vade materialu, male chybe v konstrukci nebo nejakemu jinemu nepriznivemu faktoru se skutecne treba jen jedna bedna nepovede, tedy jeji parametry/zvuk budou jinde...
-----
Musis to delat peclive a vsechno kontrolovat, jako kdyz delas cokoliv jineho ;)
Citace:
Původně odeslal tiktak
A dle myho nazoru se v posledni dobe i z "masovky" audia (repro, zesilovacu a receiveru, cd a dvd prehravacu...) za skutecne male penize da vybrat sestava, jejiz projev neurazi ani audiofila se sestavou v cene novyho auta. Skutecne se dnes dost priblizily kvalitni lepsi "masovky" pomyslnejm spickam.
Tedy ne, ze by nebyly lepsi dobre a se znalosti problematiky vyrobene "home made" repro proti nejakym PC reprackum, ale jinak to dle myho uz dnes neprinasi nic objevnyho.
Nic proti "stavitelum", at si stavej treba home made nautily... :)
Zas na to abyses v ty hromade spotrebky vyznal taky musis neco vedet/znat nekoho kdo ti poradil.
Jen jsem chtel nastinit dalsi alternativu pri vyberu repro, sam jsem to zkusil a myslim ze to vubec nebylo nezajmave, ba naopak.Kazdymu se hodi neco jinyho, nekdo rad neco dela a poznava novy veci ma cas a chut, nekdo chce proste jit dokramu neco koupit a jit si delat svoje dalsi konicky.At tak ci tak, preju hodne uspechu pri stavbe nebo stastnou ruku pri koupi :)
-
Udivuje mě Vaše slepá důvěra v to, že repráky v cenách do 20 000 jsou nějak zvlášť pečlivě odladěny a vyrobeny. U aktivních bedniček levnějších kategorií bych si troufl říct, že neviděly ani simulaci v počítačovém programu, tam je hlavní že vypadají cool a produkují nějaký hluk.
Pro kvalitnější ozvučení PC by myslím nebyl špatný nákup bazarového zesilovače a jetých 2pásem nebo jak zde bylo doporučeno vlastní výroba. Sám dokončuji výrobu 5kanál. beden o objemu 5l osazených ARN 116 a ARV 078, zatím mám hotové 2 a na svou velikost hrají dost dobře.
-
Citace:
Původně odeslal pibi
Udivuje mě Vaše slepá důvěra v to, že repráky v cenách do 20 000 jsou nějak zvlášť pečlivě odladěny a vyrobeny. U aktivních bedniček levnějších kategorií bych si troufl říct, že neviděly ani simulaci v počítačovém programu, tam je hlavní že vypadají cool a produkují nějaký hluk.
Pro kvalitnější ozvučení PC by myslím nebyl špatný nákup bazarového zesilovače a jetých 2pásem nebo jak zde bylo doporučeno vlastní výroba. Sám dokončuji výrobu 5kanál. beden o objemu 5l osazených ARN 116 a ARV 078, zatím mám hotové 2 a na svou velikost hrají dost dobře.
... jenze i u aktivnich bednicek za par tisicikorun je dela tovarna formou seriove vyroby a vzhledem k tomu, je urcite pravdepodobnejsi, ze aktivni monitorky budou hrat, tak jak vyrobce zamyslel, coz se v pripad "home made" stavby kompletniho repro newda bohuzel rict. A jak je tu stale zminovano, pokud nestavis svuj dvacatejosmej par a mas tedy slusny zkusenosti, na co se zamerit pri vyrobe, co se nesmi podcenit atd atd, mas velkou sanci jao zacatecnik, ze stavbu takovehoto repra "zprznis" natolik, ze vytvor rozhodne nebude presnou kopii byt i ozkousene a slusne hrajici "stavebnice".
Tedy ja osobne, pokud bych zacal stavet svoje "home made" repro, tak vytvorim neco mezi perpetem mobile a atomovym reaktorem ikdyz z akustiky byt i nejake znalosti mam, software na vypocty ozvucnic a podobny veci bych taky nasel a pilku rovnez vlastnim. :)
Tim jsem chtel rict, ze dle myho, se v dnesni dobe skutecne stavba bednicek k PC nevyplati, protoze pokud nemam skutecne detailni znalosti + zkusenosti + slusne technicke zazemi (dilnicka - sverky, pilky, vykruzovaky, frezky, lepidla, material atd atd), tak si nedavam moc sanci pri investici dejme tomu 5kk do kompletniho materialu, stvorit tak kvalitni bednu, jako za 5kk koupim po slusnem vyberu spravneho typu a dle mych pozadavku. (respektive najdou mne za tejden s rukama prilepenyma k ozvucnici, omotanyho tlumicim rounem s nekolka sroubkama vrazenejma do ruky a kolem se bude valet nekolik mejch prstu ufiklejch primocarkou... :)
-
Citace:
Původně odeslal pibi
Udivuje mě Vaše slepá důvěra v to, že repráky v cenách do 20 000 jsou nějak zvlášť pečlivě odladěny a vyrobeny.
To si myslím špatně vysvětluješ tuhle diskusi. Jsou výrobci, kteří na to serou a potom takoví, kteří mají svoji vývojovou a výzkumnou tradici, jsou lídry v dané oblasti také z hlediska technologického. Diskuse o tom, jak kdo které bedny vyvíjí jsou stejně jen dohadem, páč nikdo z nás u toho nikdy nebyl. je však nutné se k tomu nějak postavit. Nákup reproduktoru a výroba nějaké skříně podle výkresu z netu je již od začátku "chybný" krok, nicméně výsledek může být velmi dostačující. Vývojář řeší tento postup zcela jinak, pokud už si reproduktor nevyvíjí přímo sám, ale nakupuje, dlouho testuje a počítá nejvhodnější tvar, objem a použití materiálu k vybranému reproduktoru v závislosti na konstrukci a naladění vyhybky. Domácí kutil pouze udělá to, že si koupí tam motor, tam kastli a tam kola a postaví z toho jinak normálně funkční vozidlo. Ale jinak Tuningáře a kutily spíše obdivuji a chválím za odvahu, um a schopnost dotáhnout tyto věci až do konce....
-
Citace:
Původně odeslal tiktak
mas velkou sanci jao zacatecnik, ze stavbu takovehoto repra "zprznis" natolik, ze vytvor rozhodne nebude presnou kopii byt i ozkousene a slusne hrajici "stavebnice".
Cim to chces zprznit ??Proc mas velkou sanci ???
Osazeni repra, dano zamery, jakozto zacatecnik budes stavet osvecenou kombinaci - vyber repra je vyresen.Vyhybka je taky spocitana, vetsinou odzkousena a zmerena.Pak si akorat musis nakreslit jak bude vypadat bedna a dodrzet objem - kdyz budes puntickar tak dodrzet pomery pro eliminaci stojateho vlneni abys nemusel tolik zatlumit.Plosnak na desticku neni vubec nic hroznyho udelat, navic se da koupit nebo se da vyhybka udelat jako vrabci hnizdo.Kazdy slusnejsi prodejce ti je schopen MDF narezat namiru, pak akorat udelat diru na repro + eventuelne bassreflex sesroubovat/+slepit povrchova uprava, osadit a je hotovo.Jeste jsem zapomel, musis si najit jak spocitat velikost bassreflexu kdyz mas danou frekvenci...
2Aliencz:
Proč je stavba dle navodu chybny krok ?
Citace:
Původně odeslal Aliencz
Vývojář řeší tento postup zcela jinak, pokud už si reproduktor nevyvíjí přímo sám, ale nakupuje, dlouho testuje a počítá nejvhodnější tvar, objem a použití materiálu k vybranému reproduktoru v závislosti na konstrukci a naladění vyhybky.
:neutral::):D:lol:
To ze si eventuelne vyrabi reproduktory sam neznamena ze jsou kvalitni, dlouhe testy je vtip... bavime se tu porad o reprackach kolem 4k...
Co je a jak spočítáš nejvhodnější tvar ? Objem je dan tim jak chces aby to hralo na nizssich kmitoctech.Tvar je vicemene sumafuk, pokud nemas namysli nakou hornu.Pouzitim urciteho tvaru(spravny pomer stran, nerovnobeznost sten) se da zamezit/potlacit stojatemu vlneni.Zaoblenim hran a zapustenim reproduktoru omezis "parazitni" zareni nebo jak se to menuje(tyka se to vyskace).. pokud jsem na neco nezapomel tak by to melo byt asi tak vsechno co z tvaru muze ovlivnovat zvuk.
Naladeni vyhybky ? Kdyz uz to nahodou jsou dvoupasma, tak v tom je stejne jen jeden kondenzator pochybne kvality pred vyskacem...
Ano, byly tu opravdu slusne repracky ke kompu, v dobe kdyz Cambridge navrhovala pro Creative vsechny repro, ne jen ty nej, mel jsem DTT 2200 a hralo to moc hezky, sub polovicni oproti Geniusum HT ale hral podstatne lip.
Dilna se na to hodi, ale jde to spachat i bez ni. Clovek co neco kuti stejne ma svuj kutici koutek.
EDIT:
2pibi - co pouzijes jako sub ? 226?
-
Citace:
Původně odeslal Klon
Proč je stavba dle navodu chybny krok ?
:neutral::):D:lol:
Nějak mi uniká smysl toho, o čem nás vlastně chceš přesvěčit. Buď to napiš rovnu a dolož argumenty, nebo případy z praxe, nebo se na to raději vybodni. Mě to totiž nějak uniká. Vlastně vůbec nevím, co chceš říct. Hovoříš jen o tom, jaké píšeme blbosti, ale nepíšeš nic o tom, co nám chceš sdělit. Zjímavá diskuse :-( Jestli máš strah z toho, že tě chceme odrazovat od stavby repro, tak to se hrozně mýlíš, to vůbec není pravda. Stejně tak není pravdou, že bychom od tohoto postupu nechtěli odrazovat nikoho jiného. Stavějte si dosytosti co síly stačí. Jen je prostě potřeba uvádět věci na pravou míru a nedělat lidem iluze o tom, že si doma mohou postavit nějaký relevantní high-end repro, nebo podobně. Za určitých podmínek si mohou pouze postavit výrazně levné a přitom slušně hrající kusy, nic víc. Dobrou poznámkou je, že se pohybujeme v návrzích v cenové relaci cca 4tis. Kč. To bych chtěl vidět ty aktivní studiovky home made za tyhle prachy. Určitě bych si je od nikoho nekopupil.
K postu - tvar tedy rozhodně není šumafuk, ale jeden z hlavních faktorů vlivu na zvuk. Objem má sice vliv na nízké kmitočty, ale určitě se nedá vypálit od pasu, naopak je nutné ho velmi přesně navrhnout vzhledem k použitému reproduktoru, předpokládanému tvaru, technologii výhybky, konstrukce bedny a použitého materiálu a v neposlední řadě požadovanému charakteru zvuku. To jsou měsíce testů směřující ke konečnému návrhu. Tlumení a stojaté vlny spolu nesouvisí - máš mezery. Nákupem vyhybky v nějakém šopu, nebo její konstrukcí podle univerzálních schémat jen zkonstruuješ univerzální věc, která vůbec nebude korespondovat s charakterem zbývající konstrukce a je to hodně slepý výstřel od pasu. Truhlařina je pěkná věc, ale reprobedna jaksi není nábytek, výroba krychle pas blind mě osobně tedy rozhodně nestačí - mnohým však ano, respektuji. Domácí výroba vůbec neřeší konstrukci uchycení koše a přenos vybrací reproduktoru do ozvučnice, prostě se to přišroubuje, a je to :-) Na výpočet bassreflexu není univerzální vzorec, bez dlouhodobých testů je to opět jen nástřel do tmy. Srovnal bych to asi s tímto: kdejaký tuningář si může doma vyrobit z epoxidu spojlery na svoji škodovku třeba i podle návrhů na netu, ale jen automobilka (nebo specializovaná firma) to bude mít ověřené a otestované v aerodynamickém tunelu, prověřené zkušebními jízdami a perfektně vyladěné se zbývajícím designem karoserie. Jakákoliv domácí práce bez technického zázemí se tomu bude vždy pouze snažně a toužebně přibližovat. Nic víc.
-
Pokud jsem se te nak dotkl, tak sry, vubec to tak nebylo mineno.
Co se snazim sdelit? Ze kdyz se chce, tak kolem tech 4k si postavis neco, co bude hrat lip nez kupovany repro - i kdyz od toho odectes cenu bazarovyho zesliovace.Pokud si nekdo pocita do ceny svuj cas a dela to jen kvuli tomu by mu neco hralo, tak at to rovnou s takovymhle zabali.Me nikdo odrazovat nemusi, prvni kolo je dostaveno.Docela me to oslovilo, proto jsem tady tu variantu zminil, dle me to je dost zajmavy a byla by skoda to pri rozhodovany nezkusit.Proc by jsi chtel stavet aktivni studiovky?Netvrdim ze by to nebylo zajmavy, ale vyzaduje to uz hlubsi znalosti a hlavne vic zesilovacu, nadruhy strane usetris na vyhybce, ale udelat podle navodu vyhybku a pichnout to do zesu z bazaru(nebo neceho co si postavis) je jednoduzssi.Netvrdim ze to co postavis bude dokonaly, ale bude to dobry, lepsi nez to co bys koupil, ono totiz takovyhle hezky veci o kterejch pisete vejs, si muzete u pc repro vetsinou nechat zdat.Nikdy jsem tu nic nepsal o univerzalnich vyhybkach(BS,Pekra..).... byla tu rec o vyhybkach z amplionu, delany na konkretni kombinace repro, vcetne tlumeni a kompenzace.Porad jsem nepochopil proc je problem stavet repro podle navodu ?Basreflex bez mereni opravdu presne nenaladis, ale ten "nastrel" je dostatecne dobry, poznas posluchu jestli je bassreflex o 5-10hz jinde (pokud to chces presne tak se to opravdu bez mereni neobejde) ? Ja ne. Ad vyroba, ja mam na tohle asi zkreslenej nahled, odmala lepim modely a kutim, takze tohle pro me manualni zrucnost neni problem.Kdyz jsem napsal, ze kdo je sikovnej a baviho poznavat novy veci at to zkusi, pri stavbe cehokovliv se toho clovek dost nauci a pozna "kousek sebe".Ozvalo se ze firmy to maj odzkouseny atd.Opravdu si myslite ze tohle resi ?Myslim ze se to da udelat lip nez si to koupis,a muzes ovlivnit jak to bude hrat.Navic jak uz tu bylo nekolikrat napsano je to jeste o necem jinem. Co vic by jsi za ty penize chtel stavet nez slusne/dobre hrajici kusy ?Proc myslis ze spolu tlumeni a stojate vlny nesouvisi ?Kdyz ti vzhledove nesedi spocitane pomery stran, a nechces bednu co nema ruznobezne steny, tak ti ani nic jineho nezbyva nez to zatlumit.Urcite jsem nesezral vsechen rozum sveta, moc dlouho se o to nezajmam, takze pokud ktomu mas neco dalsiho sem s tim, rad se naucim neco noveho:).
Ad. spojler, kdyz bude sikovnej, tak ho udela hezcejs nez z kramu, udela si ho tak jak chce - originalne - o tom to je, o tvoreni.Tomu ze firma co lisuje spojlery si je nechava simulovat v programech a testovat v aerodinamickym tunelu neverim, vim ze to byl priklad, ale to same si myslim o reproduktorech kolem 4k.
Zaciname to tu mlejt porad dokola, proste jsem to sem nadhodil k zamysleni jako jednu z moznosti.Pokud jsem se nekoho svejma nazorama/prispevkama dotkl, tak se omlouvam, nebylo to umyslem.
Peace
Edit:O relativnim highendu jsem snad nic nepsal, proste si myslim ze to bude hrat lip nez kupovany za stejny prachy.
Hrozne by me zajmalo proc je stavba dle navodu chybny krok.Prave tim ze jsem stavel nechapu ty pripominky co vsechno muzes zprznit, proste vsechno je dany, akorat dodrzet "navod", bejt peclivej a trpelivej.Verim ze se da najit neco co bude za ty prachy pekne hrat, ale proste me bavi neco tvorit, tak jsem to navrh.
-
Citace:
Původně odeslal Klon
Pokud jsem se te nak dotkl, tak sry, vubec to tak nebylo mineno...
Ohledne nastrelu a testovani:
Nikdo nerika, ze kazda bedna, ktera je vyrobena a je za 4kk, je x tydnu testovana. Jen tu spravne uvedl Alien, ze i tyhle nejlevnejsi napr. monitory slusnejch a dobrejch firem jsou dlouhodobe pri vyvoji testovany, jednu vyrobni radu - typ dela treba skupina inzenyru, kteri se snazi za co nejmensi naklady v tehle kategorii odladit bednu tak, aby za tech malo penez v konecne cene byla co nejlepsi. Pak je dano "nastavenim" vyroby, ze vystupni kusy musi prokazat shodne parametry s "prototypy" v ramci toleranci danych cenou a pristupem vyrobce. I tak se ve slusnejsich firmach provadi zahorovani, mereni pripadne parovani repro k sobe s totoznejsimi parametry. Je to dano konkurenci a zadna firma si nemuze v dnesni dobe dovolit udelat vyslovene smejd ani v takovehle nejnizzsi kategorii, pokud chce vyrobek slusne prodavat. (srovnavaci testy a poslechy kupujicich rychle odhali, ze ten a ten model je za svou kupni cenu znacne nevyhodna koupe a nemuze nabidnout v zadnych parametrech to, co nabidne jina firma, jiny model. A jak je dobre patrno, lide, kteri si takovouhle bednu kupuji, maji uz urcite zakladni znalosti, vi, co mohou od monitoru za par tisic ocekavat a hlavne si vetsinou dobre projdou prave ruzna fora, testy, prospekty, kde se dozvi, ze ten urcity model je vyborny na tenhle poslech v takovychto podminkach, jiny model ma jine prednosti jinde. A vyberou si, co preferuji a co za dane penize ozeli (nebudem si nalhavat, ze spickove monitory za 4kk se mohou srovnavat se spickovymi reproduktory xy krat drazsimi).
A "nastrel" treba bassreflexu - pokud nebude xy krat objektivne zmerenej, nemusis se s jeho frekvenci "trefit" do parove bedny a to je urcite chyba.
Ja osobne a asi nikdo jiny nechce nikoho jineho odrazovat od jakekoliv stavby cehokoliv, ale objektivne:
Vem castku cca. 5kk a postav podle sveho nejlepsiho vedomi a schopnosti dva dvoupasmove monitory, ktere pak dej vedle "masove" prodavanych spickovych monitoru ve tride do 5kk. Osobne si myslim, ze pri poslechovem testu vyhrajou na kvalitu poslechu akusticke hudby vzdy ty monitory. (nebudem se bavit o sile vykonu, razanci bassu, frekvencni charakteristice a ostatnich faktorech, na ktere se poslech nebude zamerovat, jen o celkove kvalite a vyvazenosti poslechu)
Takze opet - kazdej at si stavi co chce, nicmene moje logika je - proc budu pro mne dost slozite a nepohodlne vyrabet neco, co se mi teoreticky muze nepovest a i po vyrobe to zvukove nebude hodnotnejsi, nez to, co za stejne naklady koupim? Pokusy o vyrobu cehokoliv lepsiho v domacich podminkach jen vitam, ale v tehle oblasti uz je toho pomerne dost probadano a co je prinosne, to uz je take vetsinou pouzito. Tedy pokud zamyslim postavit bednu podle nejakeho obecne znameho planku z obecne pouzivanych soucastek a nesnazim se o vlastni konstrukci neceho absolutne noveho a objevneho, je to dle myho skoro promarnenej cas. Nicmene chapu, ze to nekoho bavi a ze se tim realizuje a i to je dobre. Kazdej mame jinej nazor na vec a to je taky dobre, nebot rozmanitost a diskuze jsou urcite prospesny.
Nicmene jsou tu lide, ktere nepresvedcis, ze tvuj vytvor bude zvukove hodotnejsi, nez vyborne monitory cenove kategorie tveho nakupu soucastek.
Mozna by to chtelo test - postav bedynky, nekdo zapujcte nejakyho Behringra, Esi, M-audia ci neco podobnyho dobryho v tehle kategorii a muzem treba slepe testovat, co se bude vice jedincum libit :)
Ohledne kridla -pokud myslis kridla z Tesca, Globusu a podobny "ultratuningovy zalezitosti" z porezniho lisovanyho plastu za uzasnejch 99.90,- v akci :) :) tak tyhle kridla asi skutecne nikdo testovat nikaj nebude, maximalne na to, ze vydrzej i 3x dest a 10 minut slunicka :)
Nicmene poloprofi a profi veci skutecnyho tuningu a tedy i kevlarovy kridla, spoilery a podobny zalezitosti - tak ty jsou skutecne stjene jako treba bedny dlouhodobe vyvijeny, testovany v tunelech, provozem, na okruhu atd. a pak je (opet jako u bedynek) dbano na to, aby vyroba za priajatelne naklady dodrzela vyrobni tolerance, pouzite materialy atd. A tady je docela markantni rozdil - vyrobci tehto exlusit si je daji v jejich spickovych provedenich radne zaplatit, do ceny se promita drahy vyvoj a testy, kvalitni materialy, baleni, reklama atd. Spicka nabidky v podstate vsech vyrobku je vzdy radne draha, protoze ubrat u brzdovyho kotouce nekolik gramu proti standartu - no problem, cena lepsiho = cena standartniho treba + 20%. Ubrat dalsich par gramu - stale no problem, nicmene musi byt pouzit uz lepsi material, presnejsi vyroba a kontrola, cena je standart + 50%, ubrat dalsi gramy na maximalni hranici moznosti pri zachovani nebo jeste vylepseni vlastnosti = spickove materialy, superpresna vyroba, nekolikanasobna vystupni kontrola = cena standart + 500%. A takhle je to ve vsem, ikdyz rozdil mezi kotoucem vybornym a maximalne spickovym za desetinasobek ceny uz pozna na aute jen treba 1 ridic ze 100.
-
Pevně věřím, že mě tu nikdo neobviňuje z kacířství proti domácím stavitelům, pokusil jsem se napsat dost výrazně, že jim fandím a souhlasím s touto domácí činností. Prostě jenom zrovna to blbý repro je tak trochu alchymie a v domácích podmínkách už to hraničí spíše s troufalostí, byť smělou. Znám desítky audiofilů a dost z nich si už samozřejmě martýrium home made, nebo poloprofi made výrobků prošlo, včetně velmi dobře provedených kopií vynikajících reproduktorů, bohužel, všichni, do jednoho, tuhle dráhu velmi záhy opustili s naprosto stejným zjištěním, kopie není originál. Ani poloprofi výroba kopií, nebo dokonce vlastních studií podpořená empirickými a technickými znalostmi bez nezbytného zázemí nevede k požadované dokonalosti. Je to však cenově velmi lákavá kategorie, která celé řadě uživatelů naprosto stačí, musí to být ale jejich svobodná volba s vědomím, že to k pomyslné dokonalosti má dál, než produkt ze specializované fabriky. Znám jednu poměrně věhlasnou českou, byť miniaturní firmičku na repro a nedávno jsem probíral s majitelem velké komplikace se změnou výškového reproduktoru, původní dodavatel omezil výrobu. Půl roku se pokouší sehnat něco, co by odpovídalo, aby nemusel měnit konstrukci perfektně zavedené a žádané bedny a není to žádná legrace. V domácích podmínkách bys prostě vybral jiný kus od jiné značky s podobonu charakteristikou a bylo by to vyřízené za pár dní. Toto je ten hlavní rozdíl v mých očích, který ale, přiznávám, je závislý na konkrétních postojích jednotlivce, takže ho nelze pro nikoho globalizovat. Tuningu a DIY zdar, držím všem palce při správném výběru.
-
2Klon
Buď 2 x 226, zřejmě mi zbudou když postavím nové bedny do obýváku, nebo možná Beyma 12BR70, ale nevím jestli sub letos stihnu. Potřeboval bych, aby den měl 48 hodin.
-
hu, moc dlouhy texty, ktere se mi z jasnych a pochopitelnych duvodu nechce cist. Kdyz je nekdo kutil, at si stavi co chce, ale mne prijde rozhodne jednodussi/levnejsi koupit 2 nove/skoronove regaly a jety zesik.... sorry za ot, ale co je na tom zle? chces stavet? stavej! kdyz ne tak si to kup (pripadne po porade)! ... Je hafo kvalitnich regalu v cene za par okolo 5ti koliku + ten zesik... a bude to stopro hrat lepe nez jakakoliv 2.1 pc volovina...
-
jeste rychlej link ohledne studiovek dle nazvu, ale s cenou 3-5k http://ezone.techno.cz/viewtopic.php...7613b67bd7246a
-
Protože jsem nedávno dostavěl bedny (pasivní) - tak hlasuji pro DIY podle osvědčeného návrhu + bazarovej zesák.
Když to shrnu: měsíc studia dané problematiky, měsíc shánění součástek, 3dny stavba beden a stojanů, 1 den na výhyby. Výsledek ale stojí za to !!! Ještě jsem se z toho zvuku nevspamatoval :-)
Mám důraznou připomíku k systému 2.1. Postavil jsem dvoupásmovky který hrajou od 50Hz -3db a v nezatlumené místnosti mi basy dělají takovou paseku, že jsem musel pod 60Hz stáhnout ekvalizér. Neumím si představit v běžné domáctnosti bez akustických úprav poctivých 40Hz ze subu.
-
Citace:
Původně odeslal Hanzi
Postavil jsem dvoupásmovky který hrajou od 50Hz -3db a v nezatlumené místnosti mi basy dělají takovou paseku, že jsem musel pod 60Hz stáhnout ekvalizér. Neumím si představit v běžné domáctnosti bez akustických úprav poctivých 40Hz ze subu.
Tam je problém nejspíše v něčem jiném. Uvedené repro pravděpodobně není akusticky a konstrukčně schopné jednak určité pasáže nízkých kmitočtů správně "vyzářit" a jednak někde v charakteristice bude mít asi velký propad útlumu (bývá to většinou okolo 60-70Hz) a z bedny leze pouze hučení - je to závislé na místnosti - takové to tipické duňohučení vlastně nejsou nezvládnuté basy, ale přerezonovaná místnost a tyto frekvence jsou vysoko nad 100Hz, byť se to nezdá. 60-70Hz je pořád mnohem níže, někde pohledám pár vzorků kmitočtů, mám je.
Ekvalizací jsi pouze omezil tyto frekvence, takže je bedna nevyzařuje (nehraje je) vůbec, nebo jen s omezením. To ale není cesta. Něco totiž chybí. Oproti tomu kvalitní subwoofer si dokáže s nízkou frekvencí poradit lépe díky své konstrukci a "vyzáří" ji správně. Problém je potom s "fázovostí" místnosti. Tlumení běžného charakteru bez basstrapů nemá na nadmíru basů žádný vliv, tam jde o "odrazovou" záležitost a z ní vyplývající zvukové kolize, projevující se právě oním hučením v určitých místech místnosti. Materiály, jako koberec, mají vliv spíše na střední a vyšší pásmo. Zcela jistě se jedná o nevhodně zvolenou bednu pro danou akustiku místnosti. Proto vlastně tvrdím, že DIY repro je boční cesta. Správné je vozit si domů jedny bedny za druhými a zkoušet které si k dané místnosti v konkrétním rozmístění sednou nejlépe - ale to je spíše iluze, přestože je bohužel nejsprávnější cestou.
Dalším faktorem je skutečnost, že správná cca 45Hz vlna má myslím 7m. Což je pro rozplynutí v místnosti spíše nemyslitelné. Takže je snahou vnímat nízké kmitočty alespoň jako vibrace basového reproduktoru (akustický tlak) bez zpětného vlivu na rezonanci místnosti. K tomu je potřeba kromě nesmírné tuhosti ozvučnice a preciznímu provedení, také naprosto špičkový basák s odpovídajícím zesilovačem. Proto doporučuji se za něčím takovým, jako je 40Hz doma v obyváku vůbec nehonit. Doopravdy to nelze realizovat, pouze náznaky.
Úplně nejhorší basy (zvukově) jsou pak tvořeny reprobednami, nejčastěji sloupovými, které mají malé reproduktory a tzv nízké frekvence "hrají" přidaným objemem ozvučnice a naladěním vyhybky. Pořádný a velký basák fyzicky nemůže nic doopravdy nahradit. Rozdíl v prezentaci nízkých kmitočtů pozná i naprostý laik v jakýchkoliv prostorách.
For All:
Malý bonus ode mě, pěkně Vám to rozezvučí Vaš bedýnky, oprubujte (cca 15MB track WMA variability high-quality):
http://www.verzend.be/v/8514488/03_Take_Five.wma.html
Počkejte 10s než naskočí odkaz na download. Pěkný poslech.
-
Myslím, že v bednách to nebude:) Jde mi o odrazy od zdí. Po poslechu plynule přeladitelné sinusovky je zřejmé, že propad kolem 60-70Hz se nekoná. Takže jsem se vrhl na akustiku místnosti - nábytek, kytky, police, obrazy. Asi nejvíc pomohlo umístění repro trochu výš, kdy míří šikmo dolů do poslechového místa. Dunění u zdí se trochu zlepšilo, basy uprostřed místnosti trochu přibyly. Na ekvalizéru jsem trochu přidal, ale pořád si myslím, že 50 Hz do nezatlumenýho obyváku je hodně na hranici. A poctivý suby jsou většinou naladěný ještě níž. Nikomu to nenutím, ale došel jsem k tomu vlastní skušeností.
-
Takhle nadherne nazvucene bici sem snad jeste neslysel. 1959? :o :o :o
-
Citace:
Původně odeslal Caleb
Takhle nadherne nazvucene bici sem snad jeste neslysel. 1959? :o :o :o
To bude asi z Essential (podle stopaze) a skladby na nej byly nahrany i pak namasterovany myslim pozdejs, ale to jen odhaduju, tohle musime "vymlatit" z Aliena :)
Ale je to bomba, jak zvukove, tak obsahem ;)
-
Dave Brubeck a jeho Quartet, prostě "klasika" :-) Album Time Out
Mám i další pěkné kousky, kdybyste chtěli, něco můžu zase přihodit :-)
-
Tak si vybiram monitory jak jste me tady presvedcili, ale neni vykon 2x20W malo? Kdyby jste srovnali hlasitost u nejakych geniusu 5.1, ktere maji odhadem 100W. Mohli by se jim monitory 2x20W rovnat? Myslim pouze co se tyce hlasitosti
To alliencz: Ta pisnicka ma fakt kvalitni zvuk nikdy jsem nic podobneho neslysel
Jeste dotaz: Proc davaji ovladaci prvky dozadu? Vzdyt to je neprakticke?
-
mno ono se nedá porovnávat hlasitost podle vatáže. a nejen proto že monitory sou monitory a geniusy sou.... záleží na citlivosti mněničů, ale myslim že ty geniusy by je přece jen možná ještě hlasitostně přeřvaly. nebo spíš přehučely :-D zas takovej binec ale nebude třeba a pravejch 2X20w už ti taky slušně zaklepe se stolem :-D záleží taky co tam je za mněniče. měl sem PC bedýnky cca 2X5w a když sem zesik připojil na bedny s Teslama ARN 5604 tak to bylo sakra jiný kafe - 2X5w byl už docela slušnej binec. teda alespoň oproti těm shit 3" repráčkům...
-
Co se týče hlasitosti a dunivosti, tipl bych více hluku na geniusy apod. Ale opravdu porovnáváš neporovnatelné. Kvalitní zvuk chce kvalitní repro, ozvučení většího prostoru zas vyžaduje jinou aparaturu. Takže ten genius a spol. mi imho vychází jako hybrid (kombinace) z každyho trochu, ale ve výsledku to není nejlepší.
[OT]Leda chceš naštvat sousedy a je ti jedno, zda to hraje nebo hučí :-)[/OT]
Citace:
Původně odeslal chinook
No, co třeba design?
-
Tak se mi zalibili m-audio LX4 2.1 system. Nebudou to jen drahe logitechy? Nebo bude kvalita zvuku vernejsi? Nebo co by jste doporucili v teto cenove kategorii?
-
Citace:
Původně odeslal chinook
Tak se mi zalibili m-audio LX4 2.1 system. Nebudou to jen drahe logitechy? Nebo bude kvalita zvuku vernejsi? Nebo co by jste doporucili v teto cenove kategorii?
Tak to snad ani nemůžeš myslet vážně :-) Monitory (satelity) přemáznou jakékoliv Geniusy rozdílem několika tříd, prostě M-Audio jsou reproduktory, Geniusy dunítka. Co se týče SW tak tam je to rozdíl tak tisíc tříd. Genius je pouze hrombedna, ve které je uvnitř schovaný malý reproduktor (hrozná konstrukce !!!) M-Audio má kvalitní basák pěkně vystrčený ven a tuhá skříň funguje správně jako ozvučnice. V tom je zcela zásadní rozdíl. Genius má za úkol dunět, M-A SW hraje. P.S. já bych s tím SW k PC tolik nespěchal. Ten se dá vždycky dokoupit až podle potřeby. SW je taky potřeba správně rozmístit kvůli rezonančním "propadům" místnosti. Strčit ho třeba pod stůl (asi nejčastěji používané umístění k PC :-) ) je hovadina nakvadrát :-)
-
Citace:
Původně odeslal chinook
Umístění vzadu je z konstrukčního hlediska lepší řešení a u profi použití pro zvukaře to vůbec nevadí, v cestě je v drtivé většině ještě nějaký mixák, nebo ekvalizer a ovládání se řeší tímto způsobem. Pro klasické použití k PC je však vhodné vybírat modely s ovládáním vepředu, je jich docela dost. Už jsem psal vícekrát pozor na bassreflex v zádu versus umístění ke stěně (nevhodné).
-
cekal jsem ze mi tak nejak odpovis. Jen jsem se chtel ujistit. Nerad bych vyhodil 8000 a pak zjistil ze jsem koupil blbost. Rikal si ze ze SW by si nespechal. Poradil by si mi nejake konkretni monitory, ktere koupit v teto cenove kategorii?