Výsledky 1 až 6 z 6

Téma: javascript v html a podmínky If / else

  1. #1

    Post javascript v html a podmínky If / else

    Ahoj kamarádi,
    mám prosbu, v JS je pro mne krapet velké moře a já plavu asi blbým směrem....

    Vytvářím <form>, který má zobrazovat elemety (input, select atd..) podle toho co v předchozím elementu vybereš.
    Takže zkráceně řečeno:
    Vyberu si materiál např kov, a v JS nastavím, že jestliže je vybraný 1.řádek, tak v CSS stylech zobraz DIV id="div-material-kov".

    HTML:
    Kód:
    <select id="material" onChange="check1(this);" name="material">
      <option value="">Vyberte materiál:</option>
      <option value="kov">kov</option>
      <option value="plast">plast</option>
      <option value="drevo">dřevo</option>
      <option value="papir">papír</option>
    </select>
    
      <div id="div-material-kov" style="display:none;">
        <select id="kov" onChange="check2(this);" name="kov">
          <option value="">Jaký typ kovu ?</option>
          <option value="hlinik">Hliník</option>
          <option value="ocel">Ocel</option>
          <option value="zinek">Zinek</option>
        </select>
      </div>
    
      <div id="div-material-drevo" style="display:none;">
        <select id="drevo" onChange="check3(this);" name="drevo">
          <option value="">Jaký druh dřeva ?</option>
          <option value="buk">Buk</option>
          <option value="dub">Dub</option>
          <option value="javor">Javor</option>
        </select>
      </div>
    To mi sice funguje, ale pouze za předpokladu, že v JavaScriptu mám jednotlivé funkce pod sebou.
    Ovšem pokud je to pod sebou, pak html FORM posílá všechny výsledky a nikoliv jen ty uživatelem vybrané.

    SCRIPT:
    Kód:
      function check1(elem) {
          if (elem.selectedIndex == 1) {
              document.getElementById("div-material-kov").style.display = 'block';
              document.getElementById("div-material-plast").style.display = 'none';
              document.getElementById("div-material-drevo").style.display = 'none';
              document.getElementById("div-material-papir").style.display = 'none';
          } else {
              document.getElementById("div-material-kov").style.display = 'none';
          }
          if (elem.selectedIndex == 3) {
              document.getElementById("div-material-kov").style.display = 'none';
              document.getElementById("div-material-plast").style.display = 'none';
              document.getElementById("div-material-drevo").style.display = 'block';
              document.getElementById("div-material-papir").style.display = 'none';
          } else {
              document.getElementById("div-material-drevo").style.display = 'none';
          }
      }
      function check2(elem) {
          if (elem.selectedIndex == 1) {
              document.getElementById("div-material-drevo-buk").style.display = 'block';
              document.getElementById("div-material-drevo-dub").style.display = 'none';
              document.getElementById("div-material-drevo-javor").style.display = 'none';
          } else {
              document.getElementById("div-material-drevo-buk").style.display = 'none';
          }
          if (elem.selectedIndex == 2) {
              document.getElementById("div-material-drevo-buk").style.display = 'none';
              document.getElementById("div-material-drevo-dub").style.display = 'block';
              document.getElementById("div-material-drevo-javor").style.display = 'none';
          } else {
              document.getElementById("div-material-drevo-dub").style.display = 'none';
          }
      }
    Samozřejmě, že je možné, že to celé řeším zbytečně mooooc složitě a že daleko jednodušší by bylo udělat jinak. Ovšem jak?

    Přičemž FORM bude ještě obsahovat ALERTY, pokud nějaké políčko nebude zvolené nebo vyplněné.
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

    COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

  2. #2
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    772
    Vliv
    201

    Standardní Re: javascript v html a podmínky If / else

    Neber to jako fundovanou radu, nemám v tomhle na to dostatek znalostí. Spís jen jako urcitý obecný povzdech uzivatele, který dostává vyrázku uz jen z nutnosti mít povolený JS, trna hrúzou, co kde zas natropí, kde me nechá dlouhé minuty cekat, aby pak vydal chybovou hlásku, ci co kde úplne zablokuje, co po nem pri prístím bootu budu muset cistit, a jsa si vedom, ze s temihle problémy na svete zdaleka nejsem sám, ze to není snad jen otázka mého - jak tu leckterí mozná vedí - trochu letitého zarízení.

    Takze otázka v nadeji, ze ten muj povzdech snad prece jen bude aspon trochu inspirativní, na ty, jez - jak pro kamaráda Atreida doufám - mu budou dávat uzitecné rady: Nedalo by se to realizovat bez Javascriptu?
    Naposledy upravil Mikus; 08.03.2017 v 22:20.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  3. #3

    Standardní Re: javascript v html a podmínky If / else

    Tož tohle samozřejmě nevím, zdali se dá formulář realizovat bez nutnosti JS.
    Spíše se ale obávám, že nikoliv, protože samotné html reaguje až po stisku tlačítka. tím provede nějaký další process, zatím co script, ti kontroluje průběžně co uživ dělá.
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

    COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

  4. #4
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    772
    Vliv
    201

    Standardní Re: javascript v html a podmínky If / else

    Nojo, to je ovsem taky práve jedna z vecí, ze nezrídka na plose tropí rusivou neplechu - jak clovek po ní jezdí mysí, tu vyskocí okénko, tam vyskocí okénko, zacloní neco, na co clovek zrovna potrebuje koukat, treba i neco, kam zrovna chtel cvaknout a cvakne do toho okénka, címz spustí neco, co vúbec nechtel, pak jindy se musí mysí smrdlat po celé plose, ne-li aktivovat jiná okna a taby, aby vyskocilé okénko zmizelo, aby v zápetí v dúsledku "neopatrného" pohybu po plose se stejnou tvrdosíjností vyskocilo znova nebo jinde podobné. Proste aplikace delaj, co chtej ony a ne vzdy bezpodmínecne to, co chce uzivatel, se kterým jednají mírne receno jako s dusevne zaostalým. Programátor se múze vsemozne snazit, aby se tohle nedelo, spokojený ukoncí svou práci, ze se mu tohle na jeho monitoru - a vúbec dríve zmínené v kompu - snad nedeje, jenze pak prijde uzivatel, který mel dobrý dúvod, aby si v celé té snúsce prohlízecú a systémú, co jsou, vybral a pouzíval trochu jinou konstelaci, nez mel programátor, a je jen otázka casu, kdy bude na pomoc volat Dr. Chocholouska...

    Dá se ríct, ze Javascript je nejvýznamnejsí zdroj takovýhle problémú.

    A pak jeste prijdou weby, které uzivateli, který ví, proc má JS vypnutý (mj. i bezpecnostní dúvody pro to múzou mluvit), oznámí, ze si ho musí zapnout, jinak mu vsechno nepújde, jak má; a skutecne je pak o mnohé funkce ochuzen, které by mohl mít, kdyby webmaster na Javascriptu netrval. A pak ti jeste lepsí, kterí návstevníka bez zapnutého JS proste vúbec nepustí dál.
    Naposledy upravil Mikus; 09.03.2017 v 16:02.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  5. #5
    Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Založen
    08.10.2002
    Bydliště
    Teplice
    Příspěvky
    6 711
    Vliv
    300

    Standardní Re: javascript v html a podmínky If / else

    Jeden form = jeden req = odesle se vzdy vse, co obsahuje. Musel bys to bud rozdelit (a pak mzues js rozhodnout, ktery casti posles), nebo to posilat pomoci js, coz de taky, ale pak to samo uz bez js nebude fungovat. Hledej ajax post ...

    Jinak si to sam rozbijis dotazem v option, tam nema co pohledavat. Asi nejlip bys to udelal tak, ze posles neco jako 001014005036 ... tzn volba cislo 1, urcuje vyznam 14 a ta urcuje vyznam 5 atd atd.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

  6. #6

    Standardní Re: javascript v html a podmínky If / else

    Tak nakonec jsem to vyřešil, že posílám vše, ale následně v php rozdělím co z toho je použitelné a co ne..
    díky
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

    COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

  1. Podminky Crossfire
    Založil Fab30 v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 30.12.2006, 04:01
  2. Šok!!! Záruční podmínky v Libra.cz
    Založil Ištván v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 19
    Poslední příspěvek: 18.02.2005, 11:31
  3. [HTML, asi Javascript] vkladani smajliku do guestbook - OK
    Založil Miiisa v sekci fóra Programování
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 15.09.2004, 19:14
  4. [PHP, HTML] jaký je rozdíl mezi PHP a HTML ve vytváření menu
    Založil DAFER v sekci fóra Programování
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 23.07.2004, 21:54
  5. [html nebo javascript] - uzamceni formularoveho pole
    Založil Braindead v sekci fóra Programování
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 24.07.2003, 13:26

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •