Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: Grafice se ucpává pamet

  1. #1
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    767
    Vliv
    187

    Standardní Grafice se ucpává pamet

    Vezmu to k pokud mozno plnému objasnení mé bolístky trochu ze siroka, snad nebudu nudit (jestli snad prece, vemte si k tomu buráky, brambúrky, otevrete si pivo ap.).

    Kdo se jeste vyzná ve starých grafikách? No tak starých zas ne, nemám na mysli ty, co jsou starsí nez já (co a jak maloval Leonardo da Vinci nebo prehistorické jeskynní malúvky, to me ted nezajímá). Ale proste z doby, kdy se centrálnímu cipu grafické karty jeste neríkalo GPU.

    Múj problém: Kdyz pracuju s grafickými soubory, jakoby se nekde plnila nejaká pamet, která se zádným uzavrením úlohy, zádným vycistením pameti cistidlem á la Cachemen atd. neuvolní. Konkrétne se to projevuje tak, ze kdyz pracuji napr. s MS-Paintem, najednou mi zacne hlásit, ze pro danou operaci není dostatek pameti, ze mám zavrít jiné otevrené aplikace. Pozavírám, co se dá a podle toho, co to bylo, múzu mozná jeste chvíli dál pracovat. Kdyz to neudelám, s nejvetsí pravdepodobností múzu po 2 az 3 cvaknutích mysí celý ten bicykl rebútovat. Jedna z nejvýznamejsích prídavných zátezí je soubor amoumain.exe, ovládac na mys, jenz mi umoznuje s ní trochu neco málo navíc oproti tradicní MS-InteliMouse. Jenze to je tak lhúta z milosti pod sibenicí, ciním-li se nadále jako dosud, prijde drív nebo pozdeji ona hláska opet a pak uz není co zavírat; tak nejvýs se rozloucit s rozdelanými pracemi v oblasti grafik a az do dalsího nového startu se zabývat jiným, pricemz není 100%ní jistota, ze potom vec znovu nevyvolají grafické cinnosti, na nez nemám zádný prímý vliv. Cím vetsí soubory, s nimiz pracuji, tím drív, od zhruba 30 MB výse je to kritické, tady múzu udelat nejvýs! tak 1 az 2 operace (za predpokladu, ze je vse ostatní zavrené; jako jedna operace platí jak editace grafiky, tak i její ulození na disk).

    Podobné se deje i v Irfanovi, i kdyz se nekdy zdá, ve ten má v urcitých ohledech delsí výdrz. Kdyz mi pak vyskocí hláska o nedovoleném príkazu, kvúli nemuz bude aplikace zavrena, kde se lze jeste podívat na detaily, vzdy za tím je soubor GDI.EXE. V minulosti jsem byl jiz víckrát poucen, ze tenhle soubor tesne souvisí s grafickou kartou a ze je resení treba hledat tam. Nejvíc se tedy nabízí aktualizace jejího ovladace, jenze ten nikde v Netu s presne stejným oznacením - MGA-1164SG 3D - nenacházím, ani zádný poukaz na to, ze by bylo lze pouzít nejaký jiný. Je to grafika Matrox integrovaná v základovce IBM. Kdyz jsem se pred casem obrátil prímo na Matroxe, rekli mi, ze tuhle grafiku delali výlucne pro IBM, po skoncení jejich cásti projektu jim to kompletne predali a tím se zbavují veskeré své príslusnosti pro daný problém. No a IBM se jak známo prodal na Lenovo a ti - ac znacku IBM i nadále pouzívají - vsechno, co jen trochu zavání stárím a pochází jeste od IBM prímo proste vyházeli, tam nemá vúbec smysl ztrácet cas a energii nejakýma dotazama.

    Pritom ovsem nekdy tusím v r. 2003 jsem mel na pracovisti, jez nemelo ve zvyku na zarízeních pro své zamestnance setrit, tenkrát aktuální PC (byla to éra topných procesorú P4 a XP, nevím, ale mozná jeste pred SP3), pracoval jsem jako dnes hodne s grafickými soubory a padalo mi to podobne jako dnes. Akorát ze tenkrát jsem se vyznal mnohem mín nez dnes a cítil jsem nad svoje moznosti nejaké blizsí hledání príciny. Takze s jistotou to nemúzu ríct, ale domnívám se, ze tam taky byla karta od Matroxe a ten mel tady nejaký obecnejsí vleklý problém, jenz se netýkal jen té modifikace pro IBM z r. 1997. Proto si myslím, ze nekdo mozná neco takového v minulosti resil i u kompu, jenz se tomu mému podobá jen hodne málo a pamatuje si.

    Takze konkrétne: Byl bych rád, kdybych - kdyz se mi tohle stane - nemusel pokazde rebútovat stroj. Nekdy to vede proste k "zamrznutí monitoru", musím na tvrdo vypnout a pred novým startem nejdrív do DOSu, tam ScanDiskem nechat uklidit v systémovém oddílu (Wokna mi od jisté doby odmítají ScanDisk systémového oddílu, mám víc nez 90%ní jistotu, ze to má na svedomí nejaká tenkrát obecne zavedená inovace v antivirových programech; pokud si vzpomínám, zaclo to jeste kdyz jsem mel AVG a s Avastem se to dnes chová porád stejne, zatímco na disku s novou instalací Woken, kde uz vsechno krome protivirového programu je, to jde). To samozrejme stojí cas a nervy, takze bych tomu rád umel nejak predejít, kdyz vidím hrozící nebezpecí tohodle konce, nekde neco uvolnit, nejaký proces znovu odstartovat atd.

    V systému samotném urcité moznosti, kdyz komp zacne váznout, jsou: Je to jednak to cistení RAMu (nepomúze vzdy, ale nekdy jednoznacne), poprípade pres TaskManager ukoncit proces Explorer, címz se automaticky nahodí "s cistou hlavou" znova.

    Tedy moje otázka:
    Je nejaká moznost, kde bych mohl prípadne takhle nejak za chodu Windows nove odstartovat jen grafiku, aniz bych si moc z rozdelaných vecí ponicil? Nebo ví snad nekdo, jak v daném základním prostredí (tj. s daným HW i systémem) tohle jinak vyresit? (Jeste jednou podotýkám - ac mám W98SE, pro nekoho to cervený hadr - mám dúvod vycházet z toho, ze tohle není problém Windows prímo a paklize prece jenom je, tak se táhl minimálne az do XPcek.)
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  2. #2
    Senior Member mince
    Založen
    13.04.2003
    Bydliště
    LBC-mesto kde furt prsi nebo jdete do kopce
    Věk
    38
    Příspěvky
    696
    Vliv
    191

    Standardní Re: Grafice se ucpává pamet

    Ahoj, na mě to celé dělá dojem, že máš málo RAM. Nenapsal jsi sestavu, na které ti to takto běží, takže těžko blíže poradit.
    C2D 6300 (default),Gigabyte 965P-DS3 ,4*1024 MB , 5770 512MB, WD 640Gb, LG H22L,Cambridge DTT 2200,HP w2207h,

  3. #3
    Senior Member Avatar uživatele NeMeM9aA
    Založen
    15.03.2005
    Bydliště
    Golčův Jeníkov
    Věk
    36
    Příspěvky
    1 457
    Vliv
    177

    Standardní Re: Grafice se ucpává pamet

    Win98 umi snad jen 512MB pameti, takze pameti bude vzdycky malo

  4. #4
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    767
    Vliv
    187

    Standardní Re: Grafice se ucpává pamet

    RAM mám sice "jen" 320 MB, coz je ovsem mnohem víc nez bylo zvykem v dobe pocátkú tohodle problému (128 MB byl tenktát nejbeznejsí standard u stolních kompú). A i ty kompy s P4 a XP, o nemz se zminuju, se bezne dodávaly i v základním vybavení jen 256 MB (kolik já jsem v nem mel nevím, ale soude podle zvyklostí mého tehdejsího zamestnavatele podstatne víc). Vsechno nasvedcuje tomu, ze i kdybych mel víc, posunula by se tím jen hranice, kdy se to polozí, o kousek dál, ale zásdadní problém by to nevyresilo. Tam jsou jednoznacne blokované cásti pameti uz dávno nepotrebnými daty a nebo je tam neco, co dojem tohodle stavu na venek vyvolává (nejaké císlo, co hlásí, kolik pameti je obsazené resp. volné a jez neodpovídá skutecnosti, ci co já vím).

    Takze víc pameti múze ten problém kvantitativne zmírnit, prechodne vyresit pokud budu s prací hotov drív nez se to takhle zahltí, kvalitativne ale zústane vse pri starém. Na druhou stranu, vedom si hranic svého systému se do práce s grafikama nad urcitou, zkusenostmi zjistenou velikost vúbec nepoustím, i kdyz by se obcas hodilo. Kdybych ty hranice tedy nejakým upgradem posunul, zvýsily by se automaticky i moje nároky. A treba nejen moje ale i systému. Napr. takové Visty nebo 7icky, o 8ckách nemluve, lze pokud vím s 320 MB RAM rovnou zapomenout. Kdyz maj 98icky minimální nárok 32 MB, tak s tím mým 10-násobkem uz skácou radostí 2 metry vysoko.

    Citace Původně odeslal NeMeM9aA Zobrazit příspěvek
    Win98 umi snad jen 512MB pameti, takze pameti bude vzdycky malo
    Tohle se pokud vím vyresilo, i kdyz nereknu ted jestli v nejakém oficiálním updatu nebo v neoficiálním SP, takze by W98 mel jít dnes az do tech púvodne zamýslených 2G.
    Naposledy upravil Mikus; 18.05.2014 v 22:53.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  5. #5
    Senior Member mince
    Založen
    13.04.2003
    Bydliště
    LBC-mesto kde furt prsi nebo jdete do kopce
    Věk
    38
    Příspěvky
    696
    Vliv
    191

    Standardní Re: Grafice se ucpává pamet

    Ale ty porovnáváš pouze systém (W9 a pamět, už neřešíš to, že i ostatní programy (třeba ten tvůj MS-Paint - to je malování) může být rozežranější, nehledě na to, jaký další programy máš v počítači.

    Samo nejideálnější řešení je poslat současný stroj do věčných lovišt, a koupit něco novějšího, třeba na ebay seženeš dobrý NB okolo 100EUR.
    C2D 6300 (default),Gigabyte 965P-DS3 ,4*1024 MB , 5770 512MB, WD 640Gb, LG H22L,Cambridge DTT 2200,HP w2207h,

  6. #6
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    767
    Vliv
    187

    Standardní Re: Grafice se ucpává pamet

    Citace Původně odeslal mejla Zobrazit příspěvek
    Samo nejideálne(jší r(ešení je poslat souc(asný stroj do ve(c(ných lovišt, a koupit ne(co nove(jšího, tr(eba na ebay seženeš dobrý NB okolo 100EUR.
    Kdyby tím, ze se doprostredka pokoje postaví nový pocítac, byly vsechny problémy vyresené a nevznikly navíc jeste soucasne nutne problémy nové, tak jsem to uz i dávno udelal. Kdyby slo jen o to, tak hardwaru tady na to mám víc nez dost, kvúli tomu nemusím vydávat zádných 100 € a lítat po ebay. Predevsím dokud nebudu znát prícinu a mechanizmus tohodle problému, o nemz tu je rec, nemám zádnou záruku, ze na novém PC se nebude dít v blede modrém totéz, nota bene ze jsem to i na pocítaci, jaké se do dnes bezne nabízejí jako ojetiny, s nejvetsí pravdepodobností uz zazil.

    Nekdy mám pocit, ze lidi, co mi tohle soustavne s takovouhle lehkostí doporucují a sami zrejme i praktikují, mají komp víc pro ozdobu a na hraní nez na skutecnou práci, jez má prinést pretrvávající výsledky.

    Citace Původně odeslal mejla Zobrazit příspěvek
    Ale ty porovnáváš pouze systém (W9 a pame(t, už ner(ešíš to, že i ostatní programy (tr(eba ten tvu*j MS-Paint - to je malování) mu*že být rozežrane(jší, nehlede( na to, jaký další programy máš v poc(ítac(i.
    (Jo, pokud vím, MS-Paintu se cesky ríká »Malování«.)

    Vlastní nárok tohodle Malování je v celku skromný. Je to systému vlastní program, s kterým se pocítalo, kdyz bylo ustanoveno, ze W98 potrebují minimálne 32 MB RAM a také tehdy byly kompy a hlavne notáky s tímhle osazením bezné; tomu odpovídá i ze jeho vybavení funkcemi není prílis bohaté a pokud se moc nemýlím, byl tentýz uz u W95, kterýzto systém kladl na pamet jeste mensí nároky, tusím ze 16 MB bylo pro nej minimum). A kdyz jsem v téhle situaci, tak nenechám krome pár procesú, jez mám overené, ze mají jen minimální nároky na zdroje a i ze zkusenosti vím, ze jejich vypnutí tady nepomúze, bezet nic jiného nez ten MS-Paint v jednom jediném okne. Rozezraný je - jak jsem se uz zmínil - ten amoumain.exe (a ocividne predevsím smerem ke grafice), ten ale, kdyz tohle hrozí, byt nerad, vypínám jako první a to mi taky prokazatelne prodlouzí moznost práce.

    Ted me napadá:

    Uz jsem se zmínil o programech na cistení pameti, jez mají sice hodne odpúrcú, podle mé zkusenosti ale aspon nekdy pomáhají, ne ovsem v tomhle prípade. Jejich základem je jeden jediný príkaz FreeMem=Space(nnnn) ve VisualBasicu (nebo podobné), kde nnnn je pocet bytú, jez se mají uvolnit, resp. osadit hodnotou 0, pokud tam není nic, co se zrovna nekde potrebuje. Tenhle príkaz ulozit jako textový soubor, tomu dát koncovku vbs místo txt a cvaknout na nej v podstate stací, akorát ze to pak pri své práci není orámováné zádným grafickým projevem.

    A grafika má taky svúj RAM, v mém prípade 4 MB. Vím, je to málo, ale samo o sobe tahle "skromnost" zas není jádrem problému, protoze tyhle 4 MB nikdy nemúzou zdaleka pokrýt velikost souború, s jakýmy bezne i bez problémú pracuji. Nevím, jak je tahle grafická RAM presne pouzívaná a spravovaná, ale myslím si, ze prece jenom by i její vycistení podobne jako normální RAM tím VisualBasicovým Freeram... mohlo pomoct. Kazdopádne by mi to stálo za pokus, kdybych vedel jak. Ví nekdo? Zná nekdo tak dalece VisualBasic, jestli tam na grafickou RAM taky není podobný príkaz? Prípadne tenhle nejakými dalsími pár príkazy na tu grafiku presmerovat?
    Naposledy upravil Mikus; 19.05.2014 v 20:40.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  7. #7
    Senior Member Avatar uživatele Jey
    Založen
    09.10.2002
    Bydliště
    Praha
    Příspěvky
    1 406
    Blogů
    2
    Vliv
    204

    Standardní Re: Grafice se ucpává pamet

    Než tohle psát/číst, tak jdu na pár dní snad radši i zametat chodník a pak si/ti koupím lepší PC. Sorry ale nedalo mi to. Rád bych pomohl, ale tohle je IMHO slepá ulička.

    Zkus google https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=...memory+program

    ale těžko říct, jestli tam najdeš něco, co běží pod Win98 (spíše se domnívám, že ne).

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

  1. 3 monitory na 1 GF grafice
    Založil check v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 18.12.2008, 21:18
  2. Jak obejít DVI-D na grafice?
    Založil Patrez v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 18.02.2007, 16:44
  3. VGA RAM jako ramdisk v linuxu aneb jak vyuzit pamet na grafice jinak :)
    Založil Petrik v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 31.12.2006, 13:23
  4. Pamet na grafice
    Založil Jiri Stehlik v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 28.02.2004, 20:49
  5. roztece der na desce a grafice
    Založil Galaxi v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 30.09.2003, 10:27

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •