Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: PC "sahá" na DVD při bootu

  1. #1

    Standardní PC "sahá" na DVD při bootu

    Ahoj všem, chtěl bych se zepatat na jednu věc ohledně DVD mechaniky. V PC mám dvě DVD mechaniky (LG a Samsung).
    Při bootu si PC na mechaniku LG asi 2x "sáhne". Poprvé prakticky hned po spuštění a pak ještě jednou současně s náběhem Windows.
    Na druhou mechaniku Samsung si nesáhne.

    Boot sekvence je tato:

    HDD
    DVD (LG)
    FDD

    přičemž z HDD se bez problémů nabootuje, takže není důvod na DVD sahat. Zkusil jsem i přehodit kabely mezi oběma mechanikami, ale je to pořád stejné. Na LG si PC sáhne, Samsung ho nezajímá.
    V BIOSu jsem nenašel nic, co by naznačovalo tomu, že jednu mechaniku si osahat má a druhou ne.
    Chtěl bych, aby PC nesahal ani na jednu. Netušíte někdo, kde by mohl být zakopaný pes?

    Díky všem za rady.

    EDIT: jen doplním, že obě mechaniky jsou SATA.
    Naposledy upravil malli; 05.02.2013 v 12:53. Důvod: doplnění informací
    1) ASUS P5Q Deluxe, C2Q 6600@2,56 GHz, 2x Corsair XMS2-2048 MB, ASUS EAH4850 512 MB DDR3 PCI-E, WD 250 GB, WD 500 GB, Samsung 80 GB, SB X-Fi Fatal1ty Xtreme Gamer, DVD-RW SH-223F, DVD-RW LG GH20LS15, Dell UltraSharp 2408W

    2) DFI LanParty NF4 Ultra-D, AMD Opteron 144@2,25 GHz (250x9), 2x OCZ 512 MB TCCD PC3200, ASUS EAX1950Pro PCI-e 256 MB DDR3, Samsung SP1614C 160GB, Maxtor MaxLine III 300 GB, CD-RW Samsung 52x32x52, DVD-RW LG 4163B, , Creative 5.1 T5900, LCD FSC P19-2

  2. #2
    Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Založen
    07.10.2002
    Bydliště
    Praha, Sanctuary
    Věk
    35
    Příspěvky
    8 221
    Blogů
    7
    Vliv
    300

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Já jsem nedávno do svého PC po delší době opět optickou mechaniku zapojil a taky jsem nad tím přemýšlel - jednou si na mechaniku hrábne BIOS při POSTu, podruhé Windows při vlastním bootování (na obrazovce je logo windows). Tudíž stejně, jako u tebe.

    IMHO je příčinou nějaký reset na sběrnici (při POSTu asi nějaký reset všech zařízení, při bootování pak načtení ovladače a počáteční reset deného zařízení) a to, čemu říkáme "hrábne si na mechaniku" je patrně její inicializace. Tím by se i vysvětlilo, proč ti to jedna dělá a nedělá - jedna se inicializuje viditelně/slyšitelně, druhá zcela nepozorovatelně

    Ale je to jen moje domněnka, podložené to ničím nemám. Nicméně přijde mi to jako celkem jednoduché logické vysvětlení.
    CUBE> 3570K IHS mod@ 4.4 GHz + NH-U9B ◦ 16 GB ◦ ASUS P8Z77-M ◦ HD7850 2GB @ 1110/5480 + Mk 26 ◦ 240 GB SSD ◦ SS-II 380 W ◦ LIAN LI PC-V351B plexi mod ◦ LG IPS231p
    WORK> HP EliteBook 8460p ◦ i7 2640M 2.8 GHz ◦ 16 GB DDR3 ◦ 240 GB SSD + 500 GB HDD ◦ Radeon HD6470M 1GB ◦ 14" 1600x900 LED + 2x 24" ASUS FullHD ◦ Win8 Pro
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Celeron G1610T ◦ 10 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 1.5 TB WD GREEN + 3x3 TB WD RED RAID5 ◦ 10GbE SFP+ NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ Sigma 18-35/1.8 ART ◦ EF 70-200/4L◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung LE40B650 40" FullHD SamyGODVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB750GL ◦ HP PS1810-8G ◦ UniFi AP AC LR ◦ Samsung SL-M2022W ◦ Canon PiXMA MG5350

  3. #3

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Jj, já jsem taky došel k závěru, že to chování je zřejmě vlastnost mechaniky, protože jinak by se při výměně kabelů muselo to chování změnit, ať už je v biosu nastaveno cokoliv.
    1) ASUS P5Q Deluxe, C2Q 6600@2,56 GHz, 2x Corsair XMS2-2048 MB, ASUS EAH4850 512 MB DDR3 PCI-E, WD 250 GB, WD 500 GB, Samsung 80 GB, SB X-Fi Fatal1ty Xtreme Gamer, DVD-RW SH-223F, DVD-RW LG GH20LS15, Dell UltraSharp 2408W

    2) DFI LanParty NF4 Ultra-D, AMD Opteron 144@2,25 GHz (250x9), 2x OCZ 512 MB TCCD PC3200, ASUS EAX1950Pro PCI-e 256 MB DDR3, Samsung SP1614C 160GB, Maxtor MaxLine III 300 GB, CD-RW Samsung 52x32x52, DVD-RW LG 4163B, , Creative 5.1 T5900, LCD FSC P19-2

  4. #4
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    767
    Vliv
    189

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Od samého zacátku jsem si ríkal, proc se z PC vzdycky na zacátku ozve disketová mechanika, i kdyz samotnou neprítomnost diskety indikuje pouhý optický senzor? Ale asi to k necemu systém potrebije, jestli by to neslo udelat i jinak, potichu, to ví jen ten starý fousatý pán v nocní kosili s 3úhelníkem nad hlavou. Ale tohle bude asi v blede modrém totéz.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  5. #5
    Senior Member Avatar uživatele Jey
    Založen
    09.10.2002
    Bydliště
    Praha
    Příspěvky
    1 406
    Blogů
    2
    Vliv
    206

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Jmenuje se to -inicializace zařízení- a je to dáno nastavením procesu "inicializace" u výrobce mechaniky.

    Mechanika na sebe po startu "šáhne", zda je fyzicky ok, zda je tam medium a kdo ví co ještě..

  6. #6
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    35
    Příspěvky
    2 407
    Vliv
    215

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    a kdybyste měli disketovky, tak vám okna "osahají" i je
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 3 GB DDR2 Transcend, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, WD 3200 AAKS, WD RED 2 TB, Fortron 350 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, Canon LiDE25, Xerox 3117, DELL 2009Wfp
    photo Nikon D70s, Nikkor 18-70, Sigma 70-300, SB800

  7. #7
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    767
    Vliv
    189

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Kdyby, kdyby... Máme (A kdo ji nemá, je hloupej, protze diskety jsou ideální médium na diskrétní prenos malých mnozství dat.)

    Ale jestli správne chápu Jaye, tak to nedelají Wokna, ale ta mechanika sama. U me to ani Wokna (98icky) být nemúzou, protoze ta disketovka zachrochtá jen hned na zacátku, casove je to nekde mezi BIOSem a zacátkem DOSu (presnej si budu muset vsimnout príste, ted kvúli tomu komp rebútovat nebudu).
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  8. #8
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    35
    Příspěvky
    2 407
    Vliv
    215

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Mikus - buď drive seek on boot (povolení / zákaz v BIOSu) nebo, a to spíš, máš disketu nastavenu jako první bootovací médium

    Jinak u kolegy si myslím, že to systém bude, ačkoli jsem měl v ruce starou DVD-ROM Creative (šílený křáp), která se sama nejen resetovala a prázdná roztáčela, ale tu a tam i vysouvala (stačilo, když měla šťávu).
    Naposledy upravil peta303; 06.07.2014 v 22:20. Důvod: at ma Mikus radost :)
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 3 GB DDR2 Transcend, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, WD 3200 AAKS, WD RED 2 TB, Fortron 350 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, Canon LiDE25, Xerox 3117, DELL 2009Wfp
    photo Nikon D70s, Nikkor 18-70, Sigma 70-300, SB800

  9. #9
    Senior Member Avatar uživatele Jey
    Založen
    09.10.2002
    Bydliště
    Praha
    Příspěvky
    1 406
    Blogů
    2
    Vliv
    206

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    Jinak u Jaye si myslím, že to systém bude, ačkoli jsem měl v ruce starou DVD-ROM Creative (šílený křáp), která se sama nejen resetovala a prázdná roztáčela, ale tu a tam i vysouvala (stačilo, když měla šťávu).
    nějak mám po ránu smotané mozkové závity, tak jaksi nechápu co jsi tím chtěl říct. poprosím tedy o vysvětlivky.

  10. #10
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    35
    Příspěvky
    2 407
    Vliv
    215

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Včera mi bylo opravdu blbě a doběla mě vytočil idiot z UPC, takže...záměnou "Jey" za "malli" už by to mělo dávat smysl.
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 3 GB DDR2 Transcend, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, WD 3200 AAKS, WD RED 2 TB, Fortron 350 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, Canon LiDE25, Xerox 3117, DELL 2009Wfp
    photo Nikon D70s, Nikkor 18-70, Sigma 70-300, SB800

  11. #11

  12. #12
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    767
    Vliv
    189

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    Mikus - bud( drive seek on boot (povolení / zákaz v BIOSu) nebo, a to spíš, máš disketu nastavenu jako první bootovací médium
    Tak jsem dával ted pozor:

    Okamzite po zapnutí se ozvou HDcka, nejen ze nabehnou motory, ale je slyset i vrtení hlav. A chvíli potom, jeste behem moznosti zvolit vstup do BIOSu, se ozve disketovka (jedno, jestli je v ní disketa nebo ne). Jako 1. ji normálne nemám, prepínám ji jako takovou jen kdyz potrebuju v DOSu udelat po necistém vypnutí Scandisk s úklidem systémového oddílu. Zásadne mám bootování z jakékoliv alternativní mechaniky deaktivované, tedy i jakékoliv poradí více mozných mechanik. Vzdy je zapnutá jen ta první, tj. za normálních okolností systémový disk.

    A jeste jednou jsem BIOS celý prohledal a nastavitelny drive seek on boot tam nemám.

    Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    Včera mi bylo opravdu blbě a doběla mě vytočil idiot z UPC, takže...záměnou "Jey" za "malli" už by to mělo dávat smysl.
    Mozná by neskodilo to editem príspevku opravit
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  13. #13
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    35
    Příspěvky
    2 407
    Vliv
    215

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    U některých značkových strojů to v BIOSu možnost vypnout nemáš (v Award i AMI BIOSech ta možnost je), pak to může zablokovat výrobce desky, ale to nebývá časté.
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 3 GB DDR2 Transcend, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, WD 3200 AAKS, WD RED 2 TB, Fortron 350 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, Canon LiDE25, Xerox 3117, DELL 2009Wfp
    photo Nikon D70s, Nikkor 18-70, Sigma 70-300, SB800

  14. #14
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    767
    Vliv
    189

    Standardní Re: PC "sahá" na DVD při bootu

    Tak to tedy nejspís bude. Je to IBM s jemu vlastní základovkou, co se nedá pouzít v bezných univerzálních skríních.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

  1. "(2)" nebo "(3)" v názvu systémových souborů Win XP
    Založil Torontik v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 10.10.2008, 21:23
  2. "Prodlouzeni" bootu windows
    Založil Maxik v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 14.04.2006, 19:14
  3. error calling "unlink" in "GLOBAL"
    Založil Lopan v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 10.11.2003, 17:14

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •