Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 51

Téma: disky WD se 4 KB sektory (xARS)

  1. #1
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní disky WD se 4 KB sektory (xARS)

    Mam tu záhadnej problém. Přibyl mi do sbírky tenhle disk:

    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72349

    Nicméně, nevim si s nim uý rady, je naproto pateticky pomalej. Co se týe sekvenčního čtení je vše ok, 110 - 70Mb/s a přístupovka 13,5. Zápis to samé. Čtení souborů z disku rovněž to samé ( po gigabytovm ethernetu jsem naměřil prakticky rovných 100Mb/s )

    Problém nastává při zápisu, byť jen přepisu stávajících souborů. Napřed jsem na něj naklonoval starej systém, původně tam byl Samsung F3 500gb, šel pryč kvůli hlučnosti a vibracím. Jde o to, že i když člověk napíše adresu do firefoxu tak výtuh, disk 5 vteřin pracuje aby se uložila.

    Když jsem zkoušel na něj nakopírovat 4gb různý souborový změti, trvalo mu to 8 minut. Na ten samsung jsem to měl za 2 minuty a to zápis a čtení probýhali ze stejného disku. Pak jsem do systému připojil ještě Hitachi PK500 500gb a zkusil to na něj - 1 minuta.

    Pak jsem zkusil ty oddíly zas naklonovat z Westernu na ten Hitachi = systém 20x rychlejší.

    Praktická rychlost toho wersternu je rovná diskům z první poloviny 90.tých let.

    Předem hlásim že teoretické testy a smart je naprosto ok, rovněž test povrchu je ok a test probíhal skvěle rychle.

    Napadlo mě ještě, jestli ten disk už není to co se chystá, ala 4k sektory což diskům přinese 15% kapacity navíc. No, zkusil jsem teda ho smazat zero fillem (probíhal rychle), znova vytvořit partition, pro rezervu jsem u ní nastavil velikost alokační jednotky na 16K... a výsledek = žádná změna, furt je to nepoužitelně líné.

    Má někdo nápad čím by to mohlo být, případně jak z toho ven?
    Naposledy upravil DOC_ZENITH; 01.02.2010 v 22:45.
    The best Unreal Tournament maniac.

  2. #2
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    36
    Příspěvky
    2 407
    Vliv
    224

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    Kdyby fungovalo staré dobré CD-R, tak ti řeknu, protože problém sektorů na discích WD právě tam rozebírali a na AARS sérii bych si skoro vsadil, protože mám pocit, že ji výslovně zmiňovali, ale vzhledem k tomu, že to nemohu ověřit (tydýt stále nefunguje použitelně), ruku do ohně za to nedám. Nevysvětluje to ale tu pomalost, jež by až tak brutální být neměla, byť o zpomalení se mluvilo.

    EDIT - zkus http://www.uxw.cdr.cz/a/28484/2 a po záloze dat jumper / zmiňovanou WD align utilitku.
    Naposledy upravil peta303; 03.02.2010 v 09:31.
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 3 GB DDR2 Transcend, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, WD 3200 AAKS, WD RED 2 TB, Fortron 350 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, Canon LiDE25, Xerox 3117, DELL 2009Wfp
    photo Nikon D70s, Nikkor 18-70, Sigma 70-300, SB800

  3. #3
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    Díky za tip. Tak skutečně to tak je. Teda, respektive, když jsem disk dal do sytému s win7, provedl tam ručně formát se nastavenym sektorem 4k, pak tam pod win provedl ten klon, tak najednou vše běhá mnohem lépe. Žádnej rychlík to teda neni, ale už je to ok. Ještě zkusim tu utilitu a jumper, co bude nejefektivnější pak dam vědět.
    The best Unreal Tournament maniac.

  4. #4
    Senior Member Avatar uživatele Gestler
    Založen
    01.05.2008
    Bydliště
    Praha 4(pankrác)
    Věk
    34
    Příspěvky
    1 129
    Vliv
    149

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    Tak na to si rád počkám,mám podobnej problém kterej jsem považoval za vlastnost u WD 640AALS.
    INTEL Core I7 2600K D2 @5Ghz HTon , Asus Maximus V Extreme Z77,4x4GB Kingston Predator 2400Mhz,MSI LIGHTNING 680GTX 1400/7100,24"Benq PVA 16:9
    2xSamsung SpinPoint F1 HD322HJ Sata II RAID 0 + Intel X25 SSD,WD my BOOK 1TB,700W Delta Electronics/HP,Hama - URAGE.
    Chlazení : Čerpadlo: Laing 18W + XSPC TOP Radiatory: MORA2 + 9x120mm fan , XSPC RX480 + 4x120mm fan Bloky : CPU - CAWEDOG ZOUY 2.0 NB,SB+MOS EKuniversal
    HARD CORE HW SERVIS - SERVIS S POUŽITÍM PROFESIONÁLNÍ TECHNIKY V OBLASTI : REBALLINGU, REFLOW, DIAGNOSTIKY - kompletní opravy poškozeného PC HW, které vám nikde jinde nenabídnou

  5. #5
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    Tak utilita nefunguje, tvrdí, že disk neni typu Advanced formating 4k cluster, což mě dost vytočilo, protože i na webu westernu je, že je ze stejné série a generace. A ta utilita evidentně funguje pouze s disky řady EARS. 4k cluster jsou všechny nové greeny s 64mb cache, ne jen EARS.

    To Gestler: Pokud jsem hledal dobře tak 640 AALS je klasickej 640 black. Je to inu už starší disk, jen 640AAKS klasická, s větší cache, ten inu nic takového neměl, a navíc to byl jeden z top disků co se výkonu týče, pokud je takhle línej, je něco špatně. Něco ale úplně jiného.
    Naposledy upravil DOC_ZENITH; 08.02.2010 v 12:23.
    The best Unreal Tournament maniac.

  6. #6
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    Tak upgrade situace.

    Klon provedenej na NT6 sice udělal disk rychlejší, ale pouze se stávajícími soubory, nové nebo editované se opět propadly do extrémě ****** výkonu. Trik s jumperem před vytvořenim partition rovněž nepomohl.

    Western ale teď vydal novou utilitu na realokaci těch partition, která konečně detekuje můj disk. On tam stejně jde přidat jakejkoliv disk ručně je tam normální zapisovatelnej konfigurák s podporovanejma modelama. Tak to teď pracuje, mam tam 3 partition, jednu 30GB FAT32, zbytek jsou dvě NTFS, celej disk tak z 50% zaplněnej, zatim to dělá 4 hodiny odhadovanej čas do konce dalších 18 hodin. Tak na to jsem zvědav, pokud ani to nepomůže tak ten disk asi střelim. Navíc i když jsem disk dal jako secondary a nabootval z jinýho, tak to tu NTFS nedovede zkonvertovat bez restartu a v real modu, tudiž jsem hezky v dos prostředí a celej PC je nepoužitelnej, ještě že to neni hlavní.
    The best Unreal Tournament maniac.

  7. #7

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    No to je teda kvalita, tie 4KB sektory su fakt super vymysel...
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

  8. #8
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    To víš... levná výroba, ala jak vtěsnat na jednu 500gb plotnu 640gb dat... Zajímavý jak se s tim ani nechlubily, ani v oficiálních specifikacích disku o tom nic nenajdeš. Marketing hold umí, jakmile přibyde další naprosto k ničemu model ala 1tb black s nepotřebnou Satou 3.. to je hned boom, ale že celá poslední řada greenů má 4k cluster.... o tom banery nikde nevysej.
    The best Unreal Tournament maniac.

  9. #9
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    Tak operace dokončena, a zdá se že disk už teď chodí ok... konečně...

    Dle mého názoru to ale marketingově nezvládli... nebo smluvně s různými OEM nezvládli. Protože o tom nikdo nevěděl a spousta lidí je teď na WD naštvaná. A žádní výrobci klonovacího SW nebo jinýho SW na tvorbu a modifikaci partition s tím nepočítají, takže jediný co zbejvá je to prostě provést a pak tam pustit tu utilitu od WD/paragonu co to opraví a trvá to celej den.
    The best Unreal Tournament maniac.

  10. #10

    Standardní WD15EARS

    Mám doma tento disk, pripojený na dosku s chipsetom i975, ICH7, tu sú nejaké výsledky. Vraj má mať 64MB buffer, ale žiaden soft ho nevypisuje, tak neviem. Inak jedná sa o disk so 4KB blokom, Advanced Format Drive. Viem že je to 5400rpm disk, ale výsledky nič moc, toto už zvláda aj môj starší 1,5TB Samsung HD154UI. Pre úplnosť uvádzam, že OS je Windows 7.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

  11. #11
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    36
    Příspěvky
    2 407
    Vliv
    224

    Standardní Re: WD15EARS

    http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=77121

    Řekl bych, že to asi nepůjde jinak. než tady...
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 3 GB DDR2 Transcend, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, WD 3200 AAKS, WD RED 2 TB, Fortron 350 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, Canon LiDE25, Xerox 3117, DELL 2009Wfp
    photo Nikon D70s, Nikkor 18-70, Sigma 70-300, SB800

  12. #12
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní Re: WD15EARS

    To e1 - ty testy v HDtune odpovídaj, já je mam teda o asi 5- 8% lepší ale to už je detail, zkus jestli nemáš AAM na tichost.

    A dále pak, rychlost sekvenčního čtení je a byla ok, to samý přístupovka. Problémy nastanou až když se na tom budeš chtít dělat, otevírat, ukládat, editovat soubory, to uvidíš že je to horší jak 15 let starrý disky, pokud neuděláš ten proces co je popsanej v tamtom mojem threadu.

    Ta cache btw tam ani neni jak klasická cache, některý greeny maj i jen 8mb, ty klasický. Tenhle má 64mb a neslouží tam jako cache ale vyrovnávací paměť pro tu emulaci, pro ty 4k clustery. Pokud takovejto disk má totiž zpsat, tak OS neví že má 4k cluster a pošle do něj data jako by je neměl, a on celou tu oblast toho clusteru musí přečíst do tý cache, upravit a znova zapsat. Je to stejnej zápisovej lag jako měy třeba SSD s Jmicron řadičem, zde ještě umocněno mechanickou pomalostí klasického disku. Musíš celej disk přemapovat tou jejich utilitou, ale potrvá to dlouho, záleží na počtu souborů, mě to 300 giga dělalo asi 8 hodin. + na PC se nedá pracovat, NTFS partitiony to totiž neumí přemapovat pod win. + nesmíš to zastavit za chodu, jinak můžeš dělat rovnou zero-fill a formátovat znova.
    The best Unreal Tournament maniac.

  13. #13

    Standardní Re: WD15EARS

    Pro srovnání tři vedle sebe. Na vytížení CPU se nedívejte, běží tam TV (bez zásahu na tyto disky). Na WD je samozřejmě použit WD Align (on to dokonce doporučuje i prodejce - např. alfacomp).
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Lost in Kalø, near Storsjön and to look at Knutshø or chilling at Lahaina.

  14. #14

    Standardní Re: WD15EARS

    Ako je to z bezpecnostou tej emulacie 512B sektorov? Ak pri zapise na normalny disk vypadne napajanie, tak sa moze stat, ze jeden sektor bude necitatelny. Pri tej emulacii sa obavam, ze zapisujes 512B a poseru sa 4KB - a to uplne nesuvisiacich dat! V tom pripade to popiera zaklady, na ktorych stoja suborove systemy.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

  15. #15

    Standardní Re: WD15EARS

    Myslím si že v dnešnej dobe je úplne jedno či stratíš 512B, alebo 4KB dát. Buď si to ani nevšimneš, alebo prídeš o dôležitý súbor v oboch prípadoch.
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

  16. #16

    Standardní Re: WD15EARS

    Nie je to jedno. Zapisujes do nejakej struktury suboroveho systemu, pricom sa pouzije zurnal. Do zurnalu sa zaznamena, co sa ide menit a pocas tej zmeny ti vypadne napajanie. Na normalnom disku sa nic nestane - pri mounte sa zisti zo zurnalu, co sa robilo a zopakuje sa to. Tu sa ti stane, ze tam mas 7 sektorov poskodenych bez toho, aby si o tom vedel! Zistis to po tyzdni, ked cely filesystem lahne.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

  17. #17

    Standardní Re: WD15EARS

    Ešte som neštudoval presnú špecifikáciu, ale verím že toto bude nejak ošetrené. Podruhé: tieto disky slúžia väčšine užívateľov na zálohovanie produkcie Hollywoodu. Ak tam niekto bude mať extrémne dôležité dáta, tak má asi zabezpečené nepretržité napájanie, alebo nejaký systém zálohovania.
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

  18. #18
    Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Založen
    24.05.2005
    Bydliště
    Praha 14 hloubětín.
    Příspěvky
    1 296
    Vliv
    186

    Standardní Re: WD15EARS

    To jsou hlavně green disky. U Westernu je to jasně dáno:

    Green: Nízká teplota, vibrace, hluk, spotřeba.
    Blue: mainstream
    Black: High performance segment.
    RE série: Spolehlivost.

    A pokud disk projede Align utilitou, měl by jej pak systém ovládat jako 4 k, takže žádná větší šance na ztrátu dat moc nehorzí. Pokud bude v emulaci, jednak nepůjde skoro používat, viz mé zkušenosti s výkonem. A druhak ta šance na ztrátu dat neni zas tak velká, většinu času tomu disku zabere to přečíst, pozměnit a samotnej zápis toho 4k clusteru už je pak fast. Pokud napětí padne než dojde k zápisu, žádná změna se prostě neprovede. Ale ano, bál bych se mnohem více. Ale jak už bylo řečeno, greeny jsou obvykle úschovny filmů a tun běžných dat, na které se rozhodně moc nezapisuje, tudiž pokud tam někdo poběží OS nebo snad databázi, nebo tam bude ukládat kritické věci bez další předchozí zálohy, je to jeho problém.
    The best Unreal Tournament maniac.

  19. #19
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    36
    Příspěvky
    2 407
    Vliv
    224

    Standardní Re: WD15EARS

    Téma jsem sloučil, přejmenoval a přišpendilil nahoru jako důležité.

    Řekl bych, že nás s tímto výmyslem (skoro mám chuť říci nesmyslem) ještě čekají ještě perné chvilky. A osobně doufám, že to bude podobný propadák jako SDX (kdopak si dnes pamatuje, k čemu to bylo).
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 3 GB DDR2 Transcend, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, WD 3200 AAKS, WD RED 2 TB, Fortron 350 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, Canon LiDE25, Xerox 3117, DELL 2009Wfp
    photo Nikon D70s, Nikkor 18-70, Sigma 70-300, SB800

  20. #20

    Standardní Re: WD15EARS

    Myslím si že sa toto pri veľkokapacitných diskoch ujme. Tlačí to WD, je tam podpora zo strany všetkých OS a je tam jedna podstatná výhoda do budúcna ktorú ešte WD nevyužil, väčšia využiteľná kapacita pri rovnakej hustote dát na disku (+11%).
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

  21. #21

    Standardní Re: disky WD se 4 KB clustery (xARS)

    Jen pro upresneni - prijde mi, ze tu v tom je trochu zmatek ...


    Disk bez problemu emuluje 512b sektory pro stary systemy, ale doted se bezne vytvarely filesystemy od lichych LBA. Protoze je beznej blok filesystemu 4KB (NTFS, HFS i XFS a dalsi to maji afaik v defaultu), vychazi presne na jeden novy sektor, resp. 8 starych. Kdyz se teda vytvori fs jak bylo zykem od LBA63 (pocitano ve starych sektorech) vyjde blok na rozhrani dvou novych. Kazdy fs blok (se kterym se pracuje jako s jednotkou) je pak ve dvou sektorech (teda 512B v prvnim a 3584B v druhym) a pri upravach je potreba precist a zapsat dva sektory misto jednoho. A pri sekvencnim zapisu se jeste kazdej prepise dvakrat.


    Reseni jsou tri:

    a) podpora 4KB sektoru (Win7 a vejs)
    b) vytvoreni partitions s ohledem na 4KB sektory (tedy tak, aby fs vzdy zacinal na LBA delitelnem , resp. jejich presun tam (viz. ta utilita od WD)
    c) jumper, kterej cely LBA posune o jednicku.

    a ted bacha. pokud disk napartitionujete a naformatujete bez jumperu, rozhodne ho tam uz nedavejte!

    asi nejlepsi zpusob, jak na takovej disk jeste nahodit win7 je udelat partitions dopredu v utilite, ktera vam dovoli nastavit pocatecni sektor. naformatovat a nainstalovat pak uz beznym zpusobem.


    Rainbow: v tom nebude podle me problem, prave proto, ze vetsina tech fs stejne pracuje se 4KB jako s jednotkou dat. horsi je to s tema 'vychytanejsima', ktery umi do z casti vyuzityho bloku pricpat jeste dalsi maly soubor (reisery to tusim umi). ale to se afaik da vypnout.
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

  22. #22

    Standardní Re: disky WD se 4 KB clustery (xARS)

    Mám teraz nejaké čerstvé zážitky s WD15EARS, tak zreferujem. Tie dva disky ktoré mám som sa rozhodol nahodiť do servera na radič Adaptec 2420SA. Žiaľ, ten nemá officiálnu podporu na väčšie disky ako 1TB, ale podarilo sa mi získať od podpory Adaptecu jeden ešte nevidaný BIOS (b15617) ktorý už pridáva podporu aj pre veľkokapacitné disky.
    Nainštaloval som ho, ale pro reboote a loadovaní radiča som dostal chybovú hlášku:
    Controller Kernel Stopped Running
    Niekoľkorát som preflashoval BIOS na staršiu aj na novšiu verziu a meditým som komunikoval aj s Adaptecom až kým som náhodou nezistil že porblém bol v tom že na jednom z diskov bola ešte jedna prázdna NTFS partícia ktorú som mimochodom vytváral tou utilitou od WD. Na druhom disku bola nejaká ext4-ka, s tou nebol žiaden problém (ak nepočítam to že som ho omylom zformátoval cez BIOS radiča namiesto druhého disku - moja nepozornosť, namontoval som ich opačne), s keď bol pripojený ten disk tak sa podarilo bez problémov bootovať. Takže problémový disk som nahodil do USB doku, a vo Windowse som na prvý jeden GB pustil v HD Tune Pro zero fill erase. Po tomto už disk bez problémov pracoval aj na tom Adaptecu.

    P.s.: Musím pochváliť ich podporu, naozaj sa snažili pomôcť a keď mali pracovný čas tak odpisovali do cca. jednej hodiny.
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

  23. #23

    Standardní Re: disky WD se 4 KB sektory (xARS)

    Omlouvám se za pro vás asi hloupý dotaz, ale prosil bych o odpověď:

    Když budu EARS disk využívat pouze jako sklad DVD (pro vaše info mám ode všech originálky, jen prostě nemám rád svistot DVD vypalovačky při sledování filmu), bude vše v pohodě (tedy až na rychlost zápisu při prvotním uložení filmů)? Mám prostě jen čekat nízkou rychlost kopírování na disk, ale při čtení no problem?

    Díky

  24. #24

    Standardní Re: WD 640gb AARS špatnej výkon

    Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    Kdyby fungovalo staré dobré CD-R, tak ti řeknu, protože problém sektorů na discích WD právě tam rozebírali a na AARS sérii bych si skoro vsadil, protože mám pocit, že ji výslovně zmiňovali, ale vzhledem k tomu, že to nemohu ověřit (tydýt stále nefunguje použitelně), ruku do ohně za to nedám. Nevysvětluje to ale tu pomalost, jež by až tak brutální být neměla, byť o zpomalení se mluvilo.

    EDIT - zkus http://www.uxw.cdr.cz/a/28484/2 a po záloze dat jumper / zmiňovanou WD align utilitku.
    pro všechny, kteří by rádi občas zavítali na staré cdr. to stále běží. můžete použít adresu "cokoli.cdr.cz", klidně diit-me-sere.cdr.cz, nebo abcdef.cdr.cz atd atd.

  25. #25

    Standardní Re: disky WD se 4 KB sektory (xARS)

    Citace Původně odeslal krysarr Zobrazit příspěvek
    Omlouvám se za pro vás asi hloupý dotaz, ale prosil bych o odpověď:

    Když budu EARS disk využívat pouze jako sklad DVD (pro vaše info mám ode všech originálky, jen prostě nemám rád svistot DVD vypalovačky při sledování filmu), bude vše v pohodě (tedy až na rychlost zápisu při prvotním uložení filmů)? Mám prostě jen čekat nízkou rychlost kopírování na disk, ale při čtení no problem?

    Díky
    nemas v podpisu sestavu (OS), ale v sedmickach bys mel bejt uplne bez problemu.
    na ostatni OS staci udelat spravne partitions a nic te v nicem brzdit nebude ...
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

  1. Pochlubte se kolik toho sosnete
    Založil Miro2 v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 93
    Poslední příspěvek: 10.09.2008, 21:55
  2. PROCOMP BIW1M - AKY MAX PROCAK ???
    Založil DJSmart v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 31.10.2004, 22:49
  3. Jake jsou nejlepsi Disky WD IBM Maxtor ...
    Založil Martyr-M v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 04.11.2002, 08:21

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •