Výsledky 1 až 25 z 171

Téma: M42 objektivy - zkušenosti a praxe

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: M42 objektivy - zkušenosti a praxe

Nedávno jsem zjistil, že existují i MC objektivy postavené na stejném optickém návrhu, jaký využívá Revuenon 55/1.4. Přestože všechna tahle skla vyráběl jeden výrobce (Tomioka), jsou antireflexy každého z nich jiné:

pár zkušebních z Cosinonu (ten si z nich asi nechám...)

f/7.1:

f/1.4:

senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Vivitar 35/1.9 (made by Komine)

Rozměrově je srovnatelný s osmdesátkami, ostření má velice hladké, nemá MC, jen základní antireflex, což mu na plné díře ubírá (klasické reflexe od čipu), pokud ale nejde o kontrastní situaci, tak se těch f/1.9 dá. Aberuje na 35mm docela průměrně, po stránce ostrosti je na tom ale trochu specificky - ostrost je rovnoměrnější, než u většiny pětatřicítek, které jsou uprostřed dokonalé, ale od středu už výrazně ztrácejí. Ve středu není nijak excelentní, ale ke krajům už moc neztrácí, takže celkově vychází docela slušně. Distorze je minimální. Jde o jeden z prvních objektivů naprojektovaných počítačově.

plná díra bez doostření:

plná díra bez doostření 100% výřez:

f/8:

Naposledy upravil no-X; 13.09.2008 v 23:14.
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

Helios 40-2 85/1.5

Mám ho už dýl, ale protože měl ťuklej závit, nepoužíval jsem ho. Teď je po opravě (Škoda, za 300Kč ), takže jsem ho konečně mohl vyzkoušet...

Pokud někdo nezná, tak jde o staré ruské portrétní sklo. Není mi jasné, zda jde o prodlouženou kopii Zeiss Biotaru 75/1.5, nebo je převzatý jen základní double-gauss koncept... Původně ho Rusové vyráběli pro účely fyzikálních měření (k osciloskopům) a až následně pro fotografování a špionážní kamery. 40-2 je měkce kreslící portrétní objektiv. Silnou stránkou je světelnost, nulová aberace a nulová distorze. Slabou stránkou je mizerný antireflex (sebemenší odlesk dělá bordel). Specifikem je bokeh, který někteří fotografové milují, jiní nesnášejí (OOF lights jsou výrazná a ovoidně deformovaná směrem od středu, jak je typické pro double-gauss design, který tuto vlastnost nemá korigovanou).

Na plnou díru je opravdu dost měkký a náchylný na všemožné odlesky. Do hloubky ostrosti se nevejde téměř nic. Po zaclonění objektiv podivuhodně nabírá na ostrosti - víc, než jsem čekal. Na f/8 se opravdu dá mluvit o ostrosti, i když k Pancolaru 80/1.8 má hodně daleko...

f/1.5

f/4 (±)

(…pokračování předešlého postu…)

f/8-f/11

a nakonec pár v plném rozlišení:

f/1.5

f/8

Praktický návod na reversibilní úpravu Heliosů a podobných M42 objektivů, které nemají A/M switch a podporují pouze automatický režim:

http://chris.stingray.free.fr/Tuto/M...he_H44M-4.html

pro změnu dvě skla pro Pentacon Six:

Carl Zeiss Sonnar MC 180/2.8 Pentacon Six

redukce P6->M42 a M42->SA. Je trochu větší a těžkopádnější, ale největší problém je zaostřit. Původně jsem myslel, že mám hodně blbý kus, protože první várka testovacích snímků byla komplet neostrá, ale dneska jsem zjistil, že hloubka ostrosti je tak úzká, že by to chtělo poněkud jiný hledáček. Takže pokud se trefím (a neupadne mi dřív ruka) není to není až tak špatné, jak jsem čekal původně - i když musím říct, že jsem čekal lepší výsledky

druhý je:

aus Jena Biometar 80/2.8 Pentacon Six

ten už je opticky někde jinde a zachází se s ním velice dobře (krásně hladké ostření, menší rozměry):

f/7.1

na plnou díru by mu pomohl multi-coating - bohužel tohle je verze bez MC:

(první jsem nějak omylem podexponoval, takže je to dotlačený o víc než 1EV, proto ten šum)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 10 uživatelů. (0 registrovaných a 10 anonymních)

Podobná témata

1. Olympus E-3 - zkušenosti a praxe
    Založil jan555 v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 334
    Poslední příspěvek: 03.12.2009, 19:42
  2. Rockbox - tipy, zkušenosti, praxe
    Založil Marty v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 13.07.2009, 13:13
  3. Makro + pevná M42 skla?
    Založil no-X v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 05.06.2008, 23:13
  4. DIAGNOSTIKA VODNÍKA Snímač průtoku a teploty (vaše zkušenosti, rady)
    Založil uib v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 24
    Poslední příspěvek: 25.08.2006, 16:34
  5. Wifi karta D-link DWL-510 + zkušenosti
    Založil Dejv v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 16
    Poslední příspěvek: 12.10.2004, 23:42

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání