Bootování z USB - POKRAČOVÁNÍ
Jak se má správně nastavit nebo spíš vytvořit tzv. USB klíčenka, aby se z ní dalo bootovat?
Zatím jsem zkusil to, že jsem na USB klíčenku nakopíroval klasickou bootovací disketu z Win98 a šlo to.
Mám ale problém, mám ještě malinkou USB čtečku paměťových karet (vypadá v podst. stejně jako USB klíčenka) a chtěl bych bootovat i z ní. Ale výše uvedený postup (nakopírování) nějak nezabírá.
Nevíte někdo, jak na to? Díky
Re: Bootování z USB - POKRAČOVÁNÍ
zdravicko
ludkovia, a funguje tento postup bootovania aj s winxp? pretoze uz som zopar moznosti skusal a nedari sa:confused:
ak mate aspon nejaky link, bol by som vdacny
merci beaucoup
edit:
este som uvazoval, ci to nebude tym, ze mi nejde v biose zakazat hdd. pretoze instalacka na usb skopiruje len hlavny windows adresar a ostatne boot subory asi skopiruje na hlavny hdd
da sa bez velkeho zasahu odpojit z ntb hdd? s ntb skusenosti nemam
zakázat v BIOSu autodetekci disku. tak ho instalačka neuvidí, ale nebude odpojenej
JejKey:
aspon v mojom ntb nic takeho neni mozne. v desktope to problem neni
bios v ntb je riadne na...
uz som aj fizicky odpojil notebookove hdd, nahodil instalaciu winxp a po prvom restare nic, stale to nechce botoovat z usb kluca. mozna je ale aj problem v tom, ze ten 4GB kluc nejde sformatovat do fat(vraj to funguje len s fat. fat32 nie). ako.. mam aj kluc ktory ide sformatovat aj do fat, ale ten ma velkost len 1GB a to ma zase nepusti instalacka. takze este skusim prekopirovat na ten 1GB kluc cely ten obsah ktory sa pri instalacii skopiroval na ten 4GB kluc:confused:
uz tomu ale nedavam velku nadej. mozno by bolo lepsie dokupit do ntb dalsi hdd. cena notebookoveho hdd ale asi nebude moc prijemna:confused: ...teda ak sa nemylim a objavil som tam(v ntb acer extensa 7620g) miesto na dalsie hdd?
edit:
tak nepomohlo ani skopirovanie, hodilo to tuto hlasku .. "invalid system disk"
vazne sa tu nenajde nikto by pomohol? surne to potrebujem, prosiiim
Tak nevim jestli Te tohle potesi, ale vetsina notebooku proste z velke flashky nenabootuje, jedno jestli FAT/FAT32.
Testnuto na 2 ruznych IBM a 3 HP.
Na druhou stranu nove Delly (D830 a D430) to davaji bez problemu i s 16GB.
hmm, co ma s tym velkost flasky? nie je to skor problem instalacky os ? ak tym myslis ze vacsina ntb nema v biose moznost bootu z usb, tak to moj pripad neni, ja mam v biose moznost zo vsetkeho mozneho... usb hdd, usb kluc, usb cd/dvd rom, lan, atd...
myslim ze tu sa to tiez riesi, tak to lustim, ale s mojou ziadnou eng je to bieda ...
http://forums.ngine.de/viewtopic.php?f=4&t=1243
http://forums.ngine.de/viewtopic.php?f=4&t=2251
http://forums.ngine.de/viewforum.php...dfb9296fb80527
tento postup(uprava instalacky OS) som z vyskusal a nic... http://www.ngine.de/index.jsp?pageid=4176 ...ale este to omrknem, mozno mi nieco uslo
potřebuješ na té flashce mít boot sektor
btw, na co ti to je, když to na jiné sestavě z té flashky ty samy winy nerozjedeš (jiny drivery, BSOD "INACESSIBLE_BOOT_DEVICE" atd.)?
JejKey:
a poznas aj ine sposoby ako ten boot sektor vytvorit?
neboj, mam pre to vyuzitie
zkusil bych flashku naformátovat na NTFS a nahrát na ni soubory z disku:
ntldr
boot.ini
ntdetect.com
NTFS totiž obsahuje $Boot, takže by měl byt v defaultu bootovatelnej
problem vyrieseny :) chyba bola, ze som sa vobec snazil pouzit ten shit "HP USB Disk Storage Format Tool" - ten je akurat tak pre boot win98
takze moj postup:
1) fizicke odpojenie notebookoveho hdd(pretoze ntb bios je na nic)
2) nabootovat pc pomocou "Spúšťacia Disketa WinME"(pripadne cd) a fdiskom si pripravit odiel na usb kluci (preco winME?.. obsahuje novsi fdisk ktory ukazuje na rozdiel od stareho spravne velkosti diskov)
3) no a potom uz len spustit upravenu instalacku winXP podla uz spominaneho tohto navodu a sformatovat usb kluc pomocou instalatoru. - ja som pouzil ntfs(nie quick), fat(32) som neskusal, nie je ani treba.
2) myslim ze fdisk nie je nutnostou, staci pouzit instalator winxp. ja ho ale pouzivam rad, je lepsi :)
JejKey:
tie subory nie je potrebne kopirovat, ked sa ntb hdd odpoji, tak sa vsetko skopiruje tam kde ma. ked sa ale nepouzije upravena instalacka winxp, boot funguje, ale hned to ide do -> modra smrt
edit:
a este dakujem za rady
Citace:
Původně odeslal
Hanz
Jestli to někoho zajímá, tak už jsme s kolegou (uživatel:
sumo) přišli na řešení (teda nevymysleli jsme ho, ale nalezli):
A funguje to jak na čtečky karet, tak na USB sticky, tak na externí USB HDD, no prostě asi na všechno.
Takže první možností je, připojit ono USB zařízení na počítač s Win98 (je potřeba ale sehnat ovladače pro mass storage.... - existují nějaké od NECa, které nám chodí),...
Nedohledal by jsi ty "nějaké" od NECa? Hledáme toto řešení (projekt winpack.org)
A jak je to tedy s efektivitou při bootování XPček z USB flash disku? Je to rychlejší, než z HDD? Jaké jsou tedy Vaše zkušenosti?
jen trochu OT dodam, ze USB flashdisky vidi BIOS jako jakykoli jiny disk a napr. v linuxu neni zadny rozdil mezi nastavenim bootu SATA a USB disku. Stejne tak neni problem mit na flashdisku partitiony. Je to proste normalni block device.
Já měl funkční Ubuntu Linux na flashce, tady např. nějaký postup.
K otázce AlienCZ se nevyjádřím, nijak moc jsem to nesledoval/neporovnával. Mám ale obavu, že stejně bude úzkým hrdlem USB interface a že to nijak rychlejší než HDD nebude.
Vzhledem k tomu, ze XP bootuji relativne pomalu i z ram disku (testy jsou i na ceskem internetu - gigabyte ram disk s sata rozhranim - presne si nevzpominam jak se to jmenovalo) tak bych od usb disku necekal zadne zazraky.
dost lidicek tu ted laboruje s ssd disky.... zkousel nekdo nejakou rychlejsi flashku nebo memory stick pres usb jako systemovy disk?
zda se mi ze by to mohlo vyjit levneji nez ssd disk a usb port ma kapacity vice nez dost, takze omezeni jen v zarizeni r/w
pochlubte se jestli nekdo takhle bezi system nebo vi o nejake sikovnem "stiku" co cter rychleji nez 60MB/s